За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 100
  • 772
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 11 719
Слагам хряна в началото, не съм забелязала да забавя, добре си втасва.

Да се похваля, днес отидохме до Петърч и си намерих много хубаво зеле по 1 лв/кг -  Балкан и Пазарджишко подобрено - лилавеещи зелки,  казаха, че и то е много хубаво. Взех няколко зелки и от него да го пробвам. Купих си и хубави моркови, магданоз, копър. Съжалявам, че не купих и тикви, но  валеше, беше станало кално и не ми се занимаваше.  Заслужаваше си разходката, насочиха ме предварително къде да намеря човека, който го продава. Видяхме и на няколко други места, но беше доста отдавна брано, вече не беше в добро състояние, а го продаваха по 1,20.
Ако някой се интересува, да ми пише на ЛС.

# 151
  • Мнения: 8 032
На 4 ноември сложих няколко зелки по метода на Пеп-4о( за първи път без претакване). В рецептата пише да не се отваря бидона 30 дни, но мен ме гризе любопитството дали вече е почти станало...

# 152
  • Русе
  • Мнения: 6 293
След 14 дни са готови

# 153
  • Мнения: 8 032
Пак съм аз със зелето по Пеп-4о. Издържах да мине месец и го отворих-самото зеле изглежда добре, но сока не е бистър, а като уплътнен, точещ се леко...Моля за съвет!( Да го източа и да заменя с изцяло нова саламура-вода и сол? Или?). Благодаря!

# 154
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Пак съм аз със зелето по Пеп-4о. Издържах да мине месец и го отворих-самото зеле изглежда добре, но сока не е бистър, а като уплътнен, точещ се леко...Моля за съвет!( Да го източа и да заменя с изцяло нова саламура-вода и сол? Или?). Благодаря!

Здравей! Трябва да попиташ Пепи за  зелето. Но според мен солта не е била достатъчна или не се е разпределила равномерно. Пробва ли отгоре и отдолу как е сока? Дали е еднакво солен?
Тук съм описал всичко за зелето.

# 155
  • Мнения: 7 415
На нашето отгоре сока леко побеля.Какво да му сложа?Помагайте.

# 156
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
На нашето отгоре сока леко побеля.Какво да му сложа?Помагайте.

Калиев сорбат, лимонов сок. Трябва да се пресече ферментацията.

# 157
  • Мнения: 7 415
Благодаря.

# 158
  • Мнения: 11 719
bubolina73, това е сага. Слагаш едно парче марля или тензух отгоре, под водата и я обираш при отваряне.
Казват, че и няколко коренчета хрян играели ролята на консервант. Аз лично не съм пробвала, слагам малко хрян в началото. Може сега да опитам да добавя още хрян, като втаса.  https://www.topactualno.com/84086/bai-mincho-razkri-tainata-za-k … o-zele-za-zimata/
Опитвала съм с лимони, сагата намаля, но пак имаше доста. По-рано консервирах с аспирин, вече не помня дозата на литър вода, но сега не смея, че аспиринът ми е забранен, а обичам кисело зеле и сок и си хапвам доста.


denyil, когато сока започне да се точи, зелето е превтасало и скоро трябва да се затваря в буркани. Не се сменя саламурата. Не съм правила по тази рецепта, но винаги идва този момент, когато сока започва да се точи. След това зелето се разваля.
Казвали са ми, че бурканите зеле, можели да се заваряват и по мързелив начин - с капачките надолу и водата да покрива само няколко пръста капачката, колкото да се запечата буркана. Не съм пробвала така. Аз слагам 100 литров бидон и го изяждаме, докато стигне до разваляне.  2-3 пъти остана малко зеле и го хвърлихме, а ММ взе да мрънка, че много съм слагала и затова не бях слагала няколко години. Но той ММ винаги си мрънка, като спомена, че искам да сложа зеле, затова сама се оправям със зелето, от купуването, до яденето. Ама  като го яде, не мрънка, харесва му.
Някога родители ми слагаха 200 литрова каца. Това, което помня, че като стане сока хубав за пиене, не  пипаха да вадят зеле, защото сока бързо бързо се развалял и вече не бил хубав за пиене.  А после, преди зелето да започне да се разваля, май беше някъде около март, майка вадеше останалото зеле, аз го режех на ситно и тя го затваряше и заваряваше в буркани. Имахме кисело зеле цяла година.
Когато имаше хубави студени зими, зелето го слагах навън на отворена тераса и трябваше да втаса преди големите студове, които  пресичаха ферментацията, зелето издържаше доста по-дълго. Сега го слагам много по-късно, в ниша в банята, втасва бързо, но все пак апартамента ни е без парно и банята не е много топла.

ПС Хайде, стига спомени, отивам да претакам. Laughing

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 15:20 от Diorela

# 159
  • Мнения: 3 654
На нашето отгоре сока леко побеля.Какво да му сложа?Помагайте.
Побелява хваща  сага когато не се претаква добре.

# 160
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Киселото зеле е готово



Домашна сланина

# 161
  • Sofia
  • Мнения: 1 577
Бях писала миналата година ще пиша и сега. Когато има сага, значи солта е малко. Затова обирате сагата и колкото грама е толкова грама сол се слага допълнително. От майка ми го знам.

# 162
  • София
  • Мнения: 552
Малко, до бутна темата.🤩 Идвам с въпрос.  Знае ли някой колко издържа царската туршия с аспирин? Тази година, нещо не се справихме с изяждането. Останаха два буркана- от кило и половина, и един от три.Няма да я изядем. Та, се чудя...ако я оставя така в мазето, дали ще се съхрани до есента или ще омекне? Другият вариант който ми се върти в главата, да я разпределя в по-малки буркани, и да я кипна 5мин.
 за капачка. Дайте съвет. Не ми се изхвърля.

# 163
  • Мнения: 5 423
Годна е за употреба- няма проблем щом е била в мазе. Аз (когато е оставала ) усещам промяна във вкуса, но е въпрос на лично усещане. Не я заварявай - може да омекне , а и какъв е смисъла при условие, че има два месеца още в които се хапва туршийка😉

# 164
  • Мнения: 227
Може ли в буркани да се затварят листа кисело зеле нарязани на големина за сарми и колко време се варят евентуално?

Общи условия

Активация на акаунт