За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 033
  • 772
  •   1
Отговори
# 675
Леми, направи си айвар. А щом харесваш рецептите на Пепчо, направи доматен сос за пица и паста, пукани чушки.

# 676
Ако обичате патладжани,пригответе с доматен сос.
Патладжаните  нарязвам на колелца,нареждам в тава и пека.Изварявам доматен сок с малко чесън.Редувам в буркана ред домати,ред патладжан.Стерилизирам15-20 минути.

# 677
Фортуна, чудих се на айвара, гледам по горе, тази гръцка салата на него ми прилича 🤔
А лютите чушки ги пропуснах, 3-4 пъти правих, и по Пепчо и по Пейчев.
Патладжан сложих като заготовка за кьопоолу, заедно с домати и чушки, всичко печено, белено и смляно, отделно и на цели парчета.
Печен на фурна е идейно, обаче доматите ми свършиха, освен да пробвам като почервенеят зелените, че има.
Ваня, сол слагаш ли и колко, олио?
Сега трябва да търся рецепта и за зелени чери домати.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 08:57 от Lemy

# 678
Аз редя печени чушки, патладжани, дом.пюре, чесън с целина/ магданоз.Заварявам 15-20 мин.
Леми  компоти и сладка затвори ли?

# 679
# 680
Леми,готвя на вкус.Слагам и малко захар в доматения сос.Зимата дори не претоплям,отварям и сервирам.Само така приготвен обичам патладжана.

# 681
Леми,ака имаш място във фризера и обичате патладжани, си прибери само опечен. Аз задължително слагам поне 10 торбички с печен патладжан, зимата само размразявам и бъркам къде с майонеза и чесън ,къде с печени чушки на кьопоолу,понякога го бъркам и само с чесън и много магданоз . Мажем на печени филийки и често това ни е основното ястие.
Друга идея за зимнина -сладко от червени чушки ,отново по рецепта на Пепчо. От 4-5 години права,всяка година увеличавам дозата и никога не ни стига. Дори аз която не обичам чушки съм основния му консуматор.
Аз днес взех по малко дребни корнишони, зелени домати ,карфиол и моркови общо към 4-5 кг. Ще ги правя с фикса на Йоткер за туршия,че имам едно останало пакетче и ме тегли да  пробвам. Досега с този фикс само краставички съм правила няколко години и не знам как ще е на туршия

# 682
Аз съм правила туршия с Йоткер.Вкусна е много...сега колко е здравословен фикса не знам.Налага ми се,защото имам много работа в градината,пък и зеленчуците не узряват наведнъж и правя по няколко буркана и не се занимавам с огньове да стерилизирам.

# 683
Не е съвсем по темата, но с печен патладжан правя много вкусна разядка, моя измишльотина. Патладжан, цедено кисело мляко, заквасена сметана, варени пасирани яйца, горчица, чесън, копър, сол и зехтин.
А в суровата туршия освен карфиол, зелени домати, корнишони и моркови слагам и зелени тънколюспести чушки, бамя, малки тиквички, обелени скилидки чесън и обелени малки лук чета. Отгоре на бурканите - дръжки с листата целина. Може и парченца от главата да си сложат.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 13:04 от Недоволна

# 684
Айвар мисля да направя по рецепта на Пепчо.
Ето чушки по рецептата, за която питах. Само това излезе, чушките са мое производство

# 685
Красота!

# 686
Недоволна, тиквичките как ги слагаш - цели и небелени? А дръжките изрязваш ли?
Фортуна, и аз слагах по тази рецепта, обаче кайенски пипер и някоя рибка(такива имах). Твоите са по подходящи.

# 687
Тиквички те не белени, без дръжки, нарязани на няколко парчета на дължина. Тази вечер трябва да се справя с моята, сега очистих чесъна.
Корнишоните и доматите набождам на няколко места, върхът на чушките трябва да се резне, за да влезне вътре течност. Може и изтърбушени или на парчета.
Още нещо - правя отделно няколко булката само с чушки, изтърбушени. Много са вкусни зимата Пълнени с ориз или боб, не само да бъдни вечер. И те са ферментирали, сурова туршия.

# 688
А маринатата с колко сол я правиш?
А при бурканите с чушки, друго нещо освен тях слагаш ли, и червени или зелени?
Това с пълненето им не ми е хрумвало.

# 689
А маринатата с колко сол я правиш?
А при бурканите с чушки, друго нещо освен тях слагаш ли, и червени или зелени?
Това с пълненето им не ми е хрумвало.
Намерете предишните ми постове, в които описвам подробно с какво залива зеленчуците - 17 части вода, 1 част морска сол, 1 част качествен винен оцет (аз ползвам на В. Търново). Кипва се маринатата и веднага се заливат бурканите до горе и се затварят. Имам в един пост подробно обяснение.
Чушките трябва да са зелени тънколюспести, не капии. Само чушки, без нищо друго, за пълнене са.
Аз обработвам топлинно пълнеж предварително. И слагам в ориза не само вода, но и от маринатата. Оризът става леко кисел и невероятно вкусен.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 17:00 от Недоволна

Общи условия

Активация на акаунт