Банята - тема 39

• 54 147
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • София-Младост
Да препоръчате вентилатор за баня?
Имам впечатление само от този
https://deplan.bg/c/aspiratori-absorbatori-64/ventilator-za-bany … lent-100-cz-33214

Какви са ви впечатленията от този модел? Аз планирах да взема такъв, но модела със сензор/таймер. В моя случай става дума за 4кв.м. баня.
Повече от 10 години работи без проблем. Нямам забележки, не е шумен.

# 586
  • София
Срам, не срам, ще покажа всъщност за какво помещение става въпрос. Таванът е гредоред и така ни се иска да запазим дървените греди, само около тях да облечем с гипс картон.
Скрит текст:
Ако правилно съм разчела снимката, на вас вратата трябва да ви е на късата стена, дълбочината на банята е 180 см, а това в ъгъла под прозореца е канала за тоалетната, нали така? Ако разположите душ, тоалетна и мивка на една стена, мястото за тоалетната чиния ще е много тясно, а и мивката ще трябва да е съвсем малка - душ зоната си иска минимум 70 см ширина (а и тя е супер неудобна, по-добре е минимумът да е 80 см), така на 1 метър ще трябва да съберете тоалетна и мивка. Душ до вратата също не ми се струва много удачно - най-много пара и влага има при къпане, затова по-добре да е по-близо до прозореца.
Според мен най-лесно би било душ и мивка на дългата стена и тоалетна в дъното. Тогава може само с един стъклен параван да отделите душа от мивката, за да не пръска към нея, а цялата баня да е с наклон към дъното и линеен сифон.
Скрит текст:

Друг вариант е да направите като нас - да изведете тоалетната напред, в дъното да е душ зоната, а мивката да дойде срещу тоалетната малко на диагонал. Тогава ще си имате много удобна душ зона и напълно суха част, но пък тя няма да е особено широка.
Скрит текст:

За гредите на тавана - много са красиви, но мисля, че ще искат много сериозна обработка, за да не гният от влагата, все пак са в баня. Иначе наистина би се получило много красиво...
Скрит текст:

# 587
Ani4kap, ние сме така - със запазени видими греди. Беше като вашето помещение, няма какво да те е срам Simple Smile Няма за момента никакъв проблем с тях. Банята се ползва от 3 години. Гредите са обработени с някакъв български байц с лак с ефект сатен, т.е. не са лъскави и лакът грам не личи. Стените са с мазилка оставени груби. Не помня дали не са варосани, но стилово добре се върза с целия интериор. Нямам друга снимка под ръка за съжаление. Понеже гредите не са идеално прави имам спомен, че между картона и тях ММ пълни с полиуретан.
Скрит текст:

# 588

За гредите на тавана - много са красиви, но мисля, че ще искат много сериозна обработка, за да не гният от влагата, все пак са в баня. Иначе наистина би се получило много красиво...

Гредите не гният, защото дървото е добър изолатор и по него не кондензира влагата. Имам наблюдения от моите врати и шкафове - по плочките има плътен конденз от парата, но по дървените повърхности няма нищо.

Иначе относно вариантите - май местенето на тоалетна е неприятна работа и общо взето тоалетната определя разположението.

# 589
  • sofia
Стигнах и до поръчката на стъклен параван за душ. Иска ми се да е до тавана, но сигурно много ще се оскъпи заради нестандартната височина от 2.40 м. Масово ги предлагат 1.90-2.00м...Не излиза ли вода като над паравана е отворено?
Иначе ни трябва ширина 75-80 см и максимално изчистен като визия, без тлъсти профили, тънички може.
Къде да търся хубав такъв - магазин, фирма? Гледам едни на Inter Ceramic, но ми се струва, че са китайски.

# 590
  • Там,където се събуждам щастлива.
Дървото, уви, се уврежда от влага, ако не се обработи с нещо. Така стана с нашата дървена врата (не от талашит).
Някой да знае / има идея какво да правя с увредена врата на баня? Не искам алуминиева. В магазините продават талашит и майстор ми каза, че масово сменя на 5-6 години, които са купувани в последните години.

На предишната страница някой беше пуснал т.нар. Конзоли. Как се нарича подобна конструкция, защото ако напиша конзола и ми излизат други неща?

От по-нисък параван не излиза вода.

# 591
Знаех си, че тук ще получа наистина адекватни отговори. MayBach, благодаря! Довечера ще умувама с мъжа ми, но наистина смяната на тоалетната ще е доста сложна операция. А ние изобщо не сме там, за да виждаме как се случват нещата. Това прави ремонта още по-труден.
Наистина ми се иска да запазим гредите, имаме познат който се занимава с дърводелство, дано има идеи.
Драго, може ли да ми кажете от къде са вашите плочки? Много добре се е получило, тези които харесахме от сайта на Баня Стил са 20/20 и не знам дали няма да стане много шарено като са толкова малки.

# 592
Стигнах и до поръчката на стъклен параван за душ. Иска ми се да е до тавана, но сигурно много ще се оскъпи заради нестандартната височина от 2.40 м. Масово ги предлагат 1.90-2.00м...Не излиза ли вода като над паравана е отворено?
Иначе ни трябва ширина 75-80 см и максимално изчистен като визия, без тлъсти профили, тънички може.
Къде да търся хубав такъв - магазин, фирма? Гледам едни на Inter Ceramic, но ми се струва, че са китайски.
  truetrue, те са китайски. Преди баха по 6мм. Аз не бих сложила техен параван, особено ако е и 6 мм. Иначе за 240 височина отивате при стъклари и питате за цена. В София има няколко по-големи фирми. Стъклото се плаща на кв.м. В едно правоъгълно стъкло няма нищо нестандартно! Понеже е широчко най-удачно ми се струва монтирано от 3 страни (под, таван, стена) с П-образен профил. Може тук да питате https://diem.biz/bg/product/category/obkov-za-dush-kabini

Ani4kap, точно 20х20 са нашите от Баня стил. Имаше ги миналата година все още. Банята е правена с останали плочки от различни помещения през годините, та не помня серии Simple Smile.

# 593
Не, не излиза вода. Безмислено е параванът да е висок до тавана.
Вкъщи сме с параван. Имаме високо налягане на водата и ММ се къпе “на макс”. Не пръска отгоре.

# 594
А на каква височина ви е питата на душа?
Обсъждахме, май, скоро на каква височина да се монтира душа, но май си зависи от височината на къпещите се.
Ако има висок човек в семейството, примерно към 1,90 м., за да не се навежда под душа, може би поне на 2 м. да е питата?

# 595
За мен параван до тавана е неразумно. Едно, че няма нужда и второ как ще се мие? Всеки път на стълбичка ли ще се катериш вътре в кабината???

# 596
  • sofia
Мъжът ми е висок, изводът за питата е на 2 или 2.10 (трябва да измеря).
Иначе на мен чисто визуално повече ми допада да е до горе. Има ли марка, магазин тогава, където предлагат качествени готови (с по-малка височина)?

# 597
И на мен ми се струва, че до тавана няма да е необходимо. Освен другото, известно разстояние без параван под тавана води до по-добра вентилация.
Но пък ако много ти се иска да е до тавана - последвай съвета на Драго, поръчваш си стъкло от стъкларска фирма, профилите и обковът от друга, и си готова.

# 598
просто си представям сагата по монтирането на параван до тавана ,при липса на абсолютно прави ъгли Confounded

# 599
  • Пловдив
Споделям,че висок параван се мие трудно.В едната ни баня е 240см височина(таванът е към 280см),аз съм над 170см и не мога да стигна до горе с ръка.
ММ е 190 см и мисля,че нашата пита е на 220 см,но поддушовото е много широко-140см и параванът се мокри максимум 1м.от пода.
 Стъклата за параваните са поръчвани в стъкларската фирма,след като бе закупен съответния обков за тях,за да се поръчат с нужните отвори.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 18:26 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт