За пицата с любов

  • 39 572
  • 210
  •   1
Отговори
  • Мнения: 40 561
Така, покрай темата за брашното Семолина, покрай последните епизоди от предаването "Кошмари в кухнята", където преобладаващи бяха пицариите, започнах да си задавам
доста въпроси относно пицата и нейното приготвяне.

Знам, че всеки има свой вкус и собствен почерк относно нейното приготвяне, но тук
може да споделяме опит, рецепти и всичко останало.
Който иска- да заповяда да украси темата.
Всеки е добре дошъл!!!

Аз се включвам на бързо с питане относно моцарелата.

В различни рецепти дето съм чела и разглеждала снимки от нета, тя е в различни състояние- настъргана и по-суха- един вид като кашкавал, в други се ползва свежа моцарела, която се продава в саламура- един вид наподобява повече сирене. Слагала съм и двете и по двата начина ми харесва.
Вие кой предпочитате?

# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 185
  Записвам се в темата,макар да съм само консуматор на пица и паста. Мъжът ми е готвач,живели сме известно време в Италия и сме много пристрастни към италианската кухня. Приготвяме си често.
 Относно пицата ,мъжът ми меси тестото и я пече във фурната на хартия за печене,като разпределя тестото на порции и прави различни видове пица. Когато фурната е загряла стават много бързо.
 За мен най-вкусната пица е най-простата! Доматено пюре -пак домашно приготвено с малко чесън или лук и зелени подправки, моцарела в саламура ,която ММ накъсва и поставя върху намазаното с доматен сос тесто,може малко каперси . Когато е готова слага прясна рукола ,или босилек и ми потекоха лигите ...  Stuck Out Tongue
 

# 2
  • MI
  • Мнения: 11 876
И аз съм любител на пицата, правя поне веднъж месечно вкъщи. След много четене и опити, моите изводи са: първо, много важно е брашното. Или 0, или смес 00 с твърда пшеница (на български може би семолина?! семола ди грано дуро). Само с 00 - масовото от което се правят сладкиши, не става толкова добре. Второ - втасването - с по-малко мая повече време. Оставям да престои в хладилника денонощие. Трето - доматите - в никакъв случай пюре. Ако е консерва, да е от цели хубави домати намачкани, смесени със сол и малко олио. Моцарелата или нарязана или накъсана, но истинска. Масово се слагат разни странни сирена, от тях се подувам като балон.  Sick И накрая - фурната, трябва да е максимално нагрята като се слага. За съжаление нямам пещ, но и с електрическа фурна на около 260 градуса (максимума на моята) е задоволителен резултата, за около 15 мин е готова. Изчаквам около 10 мин преди да сложа пицата, да е наистина много гореща. По-лека е така пицата, добър апетит ако някой пробва.  bouquet

# 3
  • Мнения: 5 892
Правя поне веднъж седмично, но купувам готово тесто. Разточвам тестото да е дебело около 5мм. Намазвам тавата със зехтин, слагам тестото. Мажа с едросмляна лютеница(обилно), слагам на едро нарязани гъби, кис. краставички (понякога), филе, парчета маслини. Запичам, като е готова настъргвам кашкавал и слагам листчета чедър. Аз я обичам и с яйце, но МП- не. Отново я връщам за 1-2мин във фурната да се разстопят последните добавки Peace

# 4
  • Мнения: 4 711
Много вкусна тема.

Аз правя пица с тесто от овесени трици, кисело мляко, яйце и мазнина. Виждам интересни идеи за доматеното пюре, ние все от консерва купуваме, но нещо не ми харесва. Ще пробвам с целите домати. Иначе и аз слагам някакво сирене, зеленчуци, кашкавал. Без месо или колбаси, че  Sick

# 5
  • Мнения: 11 744
Меся тесто от брашно (тип 500, не съм намерила в БГ семолина, да не би да има? Само Дивела имаше по едно време, но изчезна, но беше по- едра), вода, мая и сол. Втасва, разточвам на много тънко. Фурната загрявам за поне 30мин на 250гр без вентилатор ( от опитите ми се струва, че без вентилатор по- добре се пече), заедно с най- голямата тава. Разточеното тесто слагам върху силно нагорещената тава, без да е намазана с нищо. Тогава мажа с доматен сос (или правя от домати или два пъти съм ползвала готов от буркан на Барила). Слагам моцарела от топките в саламура, късам на парчета. Слагам бекон на тънко или друг колбас, често пипер и гъби. Отгоре ръся настърган пармезан, риган и на тънка струя зехтин. Пека за 10мин. Това съм намерила като най- удачен домашен вариант.

# 6
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 7 515
Споделям мой малък трик - не намазвам тавата с мазнина, но я наръсвам обилно с царевично брашно. Почти ми създава илюзия, че е на пещ!  Laughing
Иначе обичам по-прости пици, без много плънка. Ползвам готово тесто. Мажа със зехтин, домати от консерва. Кашкавала настъргвам след доматите и после редя другите продукти. Задължително редя пресни гъби на филийки. Поръсвам само с риган. Много ни харесва така.

# 7
  • Мнения: 40 561
Аз също ползвам царевично брашно като "подложка" на тестото. Пека върху хартия за печене- по бързо се оправям после с миенето на съдовете. Фурната да е на максимум. Обичам пресни гъби и аромата на зелена свежа чушка, въпреки че незнам до колко е по "италиански".
Сега за доматения сос. Аз съм пристрастна. За съжаление не ям пресни домати. Никога не съм опитвала. Та импровизирам с доматения сос. От буркан/консерва и допълнително сгъстен и овкусен с риган или босилек, малко чесън, зехтин. Става много бързо. Харесвам и краищата на пицата да са поръсени със сусам. Всъщност сега се замислям, че никога не съм ползвала сусамово олио за поръсване на готовата пица, освен зехтин. Скоро ще се поправя.
За тестото и аз съм на мнение, че тънко разточено, с малко мая е по- добрия вариант. До сега не съм слагала подправки в тестото, а знам че и това е добър вариант.

# 8
  • MI
  • Мнения: 11 876
За съжаление не ям пресни домати. Никога не съм опитвала.

newsm78 В смисъл че никога досега не си опитвала пресен домат?!

# 9
  • София
  • Мнения: 8 077
За съжаление не ям пресни домати. Никога не съм опитвала.

newsm78 В смисъл че никога досега не си опитвала пресен домат?!

Моя роднина, също не ядеше пресни домати, а само сготвени.

# 10
  • MI
  • Мнения: 11 876
newsm78 В смисъл че никога досега не си опитвала пресен домат?!

Моя роднина, също не ядеше пресни домати, а само сготвени.

Не знам, странно ми е. А и едно е да не ти харесват и затова да ги ядеш само готвени, друго е никога да не си опитвал. Иначе съм чела, че всъщност доматите са по-полезни готвени, защото така се освобождавали антиоксиданти някакви. Но аз си обичам и салата от домати, особено със сирене...  Heart Eyes

# 11
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 7 515
Малко спам, но надявам се, ще ми простите!
Чела съм, че в началото на 20 в. доматите са били все още непозната/нова култура в България и са се консумирали само зелените плодове, червените са смятани за отровни. Доколко е вярно, не знам. Simple Smile
А, ето:
http://www.hera.bg/s.php?n=523

# 12
  • MI
  • Мнения: 11 876
Съмнявам се за началото на 20 век, но доматите са донесени в Европа след откриването на Америка и поне един век се е ширела тази заблуда, че са отровни. После много бързо са се разпространили, мисля някъде в края на 16 век. Прекалено много ми се вижда времето, 4 века, за да стигне новината и до България.  Peace

# 13
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 7 515
Ами аз и линк добавих, отвори го! В края на 19 в. стават познати в България, но до 1930 г. някъде са се консумирали само зелените. Иначе в Европа са донесени още в 16 в.

Струва ми се, че съм чувала Божидар Димитров да говори същото, но наистина не съм сигурна! Просто сега ми звучи тази информация с неговия тембър в главата!  Laughing

# 14
  • София
  • Мнения: 980
Веднъж седмично правиме пица, а някой път и два пъти  Simple Smile
Тестото правя по рецептата тук от форума на пицария "Верди" , с жива мая, прясно мляко,яйца,олио. Брашното, което ползвам е на София Мел, Екстра. Оставям го да втаса малко, колкото да удвои обема си.
Тавичката намазвам с олио, а тестото го разточвам на тънко, защото обичаме по-тънка пица. Намазвам с готов доматен сос с босилек от LIDL, много ми харесва. Настъргвам сирене и кашкавал и слагам във фруната....чак тогава я включвам. Става за 10-15минутки. Понякога предпочитам да направя пицата с риба тон и царевица или с нещо по-различно, но ММ и децата обичат най-много тази.
С интерес ще следя темата за да експериментирам  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт