Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 12 050
Ние, ‘‘Веселите чугунки и чугуни‘‘ от темата за най-добрите (и безвредни) съдове за готвене,

след като умувахме дълго и достатъчно дали, и какви точно чугунени съдове да си купим, почувствувахме необходимост за споделяне на готварските ни творения и опит с новите придобивки.

Всички, които вече въртят тежкия тиган или пълнят голямата тенджера, са добре дошли да разкажат за своите гозби, радости и (понякога) неволи! Хубаво ще е и гости  да идват сред нас, за да се наслаждаваме заедно на вкусното и здравословно ядене, приготвено в чугунени съдове.Кое прави чугуна идеален за приготвяне на яхния, каша или печене на тиган на пиле и зеленчуци?

Скрит текст:
‘‘Основното предимство на чугуна е, че той има много висока топлинна вместимост, което означава, че след като той се затопли, си остава топъл.

А това е жизненоважно за обгарянето на месо. За да нагорещите равномерно чугунен тиган, поставете го върху печката и го оставете да се разгрее поне 10 минути, въртейки го от време на време.

Като алтернатива, затоплете го в нагорещена фурна за 20-30 минути (но не забравяйте да използвате ръкохватка или кърпа за съдове!)

Другото предимство на чугуна е неговата висока емисивност - тенденцията да отделя много топлинна енергия от повърхността под формата на излъчване. Неръждаемата стомана има емисивност около 0.07.

Дори когато е изключително гореща, може да поставите ръката си близо до нея и да не почувствате нищо. Само храната, която е в пряк контакт с нея, се нагрява по някакъв начин.

Чугунът, от друга страна, има емисивност 0.64, което означава, че когато готвите върху него, не само готвите повърхността, която е в контакт с метала, но и доста от храната над нея.‘‘

Източник:
https://goodlife.bg/article/39-Istinata-za-chugunenite-tigani
Една от най-полезните страници, във връзка с тънкостите и особеностите при готвене в чугун.

Тук : https://www.youtube.com/watch?v=8gI3cSxmdzc
съветват суровия чугун да се сезонира (изпече) с ленено олио.
Мога да потвърдя, че това е много добър вариант. С ленено олио сезонирането става при малко по-ниски температури. Имам усещането, че така получената патина е по-издържлива, в сравнение с тази от друг вид мазнини.

Полезно видео за почистване на ръжда и след това сезонирането на суров чугун.
https://www.youtube.com/watch?v=KLGSLCaksdY


По отношение на ЗА или ПРОТИВ използуването на веро за измиване на съдовете може  доста да се пише.
Скрит текст:
Лично аз смятам, че гореща вода със сода и пластмасова четка са достатъчни за доброто измиване.
Ако някой път по чугунен тиган след печене има доста залепнало от храната, е възможно при миенето това залепнало да се трансформира в мазен, гъст, залепващ слой, който изобщо не се маха от обикновено търкане с четка и гореща вода от чешмата. Тогава препоръчвам да се загрее тиганът с вода, докато заври.
Така мазнината се разтваря във врящата вода, без никакъв препарат. Тази вода се изхвърля и се долива отново топла* вода, която отново да заври. В тази вода вече има много по-малко разтворена мазнина и мръсотия. Вземаме пластмасовата четка и хубаво стържем с нея загорялото по дъното, докато водата леко ври. Хвърляме и тази вода. При третия път може да сложим лъжица сода във врящата вода и пак да чистим с четката. Накрая изплакваме с гореща вода и слагаме обратно на котлона да се изсуши хубаво. Намазваме с олио (много тънък слой) и прибираме след пълното изстиване в шкафа.

*Никога студена вода в горещ чугунен съд! Също така никога студена вода в горещ съд. Опасност от спукване!
След готвенето, докато е съдът горещ, не бива да се слага студена вода за накисване. Най-добре е гореща или поне топла.


Ако имате загоряло, което не се е махнало при горната процедура опитайте следното:
Скрит текст:
Налейте гореща вода около 70° (не 100) и сипете една супена лъжица сода, която разбъркайте във водата. Оставете да действува за 12 до 24 часа, след което опитайте да махнете загорялото с четка или специална пластмасова шпатула за чугунени тигани.  

Ако не всичко е изчистено, може да повторите процедурата отново.

________________________________________________

Съдове на Le Creuset

Често задавани въпроси
Скрит текст:
Често задавани въпроси
Превод на немската версия на  страницата на Le Creuset .    https://www.lecreuset.de/ratgeber-gusseisen


Могат ли чугунните продукти да се почистват в съдомиялната машина?

Всички продукти с вградена чугунена или фенолна дръжка са подходящи за съдомиялни машини. Въпреки това, за да се поддържа блясъка на емайла в дългосрочен план, ние препоръчваме почистване на ръка със съдомиялни четки или почистващи гъби. След почистване, съдовете от чугун трябва да бъдат добре изсушени, преди да бъдат поставени в шкафа.

До колко градуса са емайлираните продукти от чугун, устойчиви на топлина?

Продуктите с черни фенолни капаци са предназначени за употреба в пещи до 190 ° С. Продукти с  капак от неръждаема стомана, както и продукти с чугунени дръжки като тиганите за печене, пържене и сервиране може да се използват в конвенционална фурна при високи температури. Употреба върху скара също е възможна.

Каква е разликата между светлия и тъмния емайл?

Светлият емайл се използува предимно в тави и тенджери. Тези продукти са особено подходящи за приготвяне на ястия с леко запържване. Повърхността е много гладка, така че почистването е много лесно.
Черният емайл е малко по-груб от светлия емайл и е специално формулиран за хрупкаво запичане и запържване в тиган. С времето, от запичането на масла и мазнини се образува патина (защитен слой), който не трябва да се отстранява с  препарат. Патината подобрява свойствата на печене и гарантира незалепване на печеното.

Емайлът устойчив ли е на надраскване?

Емайлът на Le Creuset е устойчив на надраскване, но препоръчваме използването на дървени, пластмасови или силиконови прибори за готвене. За лесно почистване препоръчваме специалния препарат за почистване на чугун Le Creuset, предназначен специално за емайлирани съдове за готвене.

Ръждясват ли чугунените продукти?

Обикновено емайлираните съдове от чугун от Le Creuset са неръждаеми. Видимите места без емайл на капака и горния ръб са снабдени с тънък грунд. Тези области винаги трябва да се изсушават добре.

Как да изпека правилно моя чугунен тиган Le Creuset?

Изпичането вече не е необходимо поради оптимизираното емайлиране. Процесът на печене беше препоръчван преди това, за да се запечата много дебелата повърхност и по този начин да се получи по-гладка повърхност, подобна на днешния емайлинг.

Какво представлява патината?

Патината се създава от изгорените минерали на маслата и мазнините. Патината създава вид естествено незалепващо покритие и намалява връзката между храната и тигана. Рискът от залепване се намалява от патината.

Могат ли да се използват чугунени съдове за готвене на газ или въглища?

Нашите продукти можете също така да използвате и на вашата скара. Моля, имайте предвид, че цветът на кухненските съдове от чугун може да се повреди поради загорели остатъци и сажди.

Съвети за ползуване на чугунени съдове на Le Creuset
Скрит текст:

Кухненската посуда от чугун на Le Creuset може да се използва върху всички източници на топлина. Диаметърът на източника на топлина трябва да бъде подходящ за размерите на съдовете. Тъй като топлината се разпределя оптимално, няма проблем, ако топлинният източник е малко по-малък (0,5 до 1 см°) от диаметъра на продукта.

Повдигйте съдовете и не ги плъзгайте назад и напред - това може да доведе до драскотини по стъклокерамиката, ако например има частици сол, полепнали по дъното.

Затопляйте бавно  чугунените съдове при ниски или средни температури. Мазнината трябва да бъде в съда за готвене от началото на процеса на затопляне, тъй като продуктите от чугун не са подходящи за сухо готвене.°°

Дръжките от чугун и копчето за капака от неръждаема стомана се загряват при готвене. Следователно препоръчваме да ползувате предпазни средста като ръкавици или подобни аксесоари.

!След готвене, нагрятите продукти се охлаждат, преди да се сложат в гореща вода за накисване. Никога не потапяйте загряти съдове в студена вода или не ги пълнете със студена вода, ако са загрети. (Опасност от спукване)

След почистване изсушавайте много добре съдовете за чугун и ги поставете на сухо място.

°бел. на Мирела
°°така се напука емайлът на моята Крюзетка.

Оригиналът от тук
https://www.lecreuset.de/knuspriges-bauernbrot


Хрупкав селски хляб
рецепта от страницата на Le Creuset
Скрит текст:
За това ястие вземете кръглата тенджера за печене от 24 см.
СЪСТАВКИ
425 г лимец , (шпелта) (Тип 630)
1/4 ч. Л. Суха мая
1 1/2 чаени лъжици сол
100 мл лека бира
1 супена лъжица ябълков оцет или оцет от бяло вино
Брашно и масло за преработка

ПОДГОТОВКА
Предния ден  смесете брашното, маята и солта в купа. Добавете 200 ml хладка вода, бира и оцет и бъркайте бързо с лъжица за смесване (имайте предвид, че тестото е доста течно). Покрийте купата с прилепващо фолио и оставете тестото да втаса при стайна температура за около 18 часа.

На следващия ден "сгъвайте" мекото тесто на работна повърхност, т.е. от страна на страна и отгоре надолу. Повторете това около 10 - 15 пъти.

Лист пергаментова хартия (около 45 х 30 cm) застелете в една  кръгла форма след това се поставете в нея тестото.
Намажете найлоново фолио от едната страна с олио и покрийте с нея тестото.
Нека тестото втасва при стайна температура в продължение на 2 часа.
Формата за печене с капака поставете върху решетката на долната релса във фурната.
Загрейте фурната до 250 ° C на функция ‘‘топлина / долна топлина‘‘ (ниво на газ 5), не се препоръчва циркулиращ въздух.
Махнете фолиото от тестото и направете  напречно разрези с остър нож, поръсете леко с брашно и поставете тестото както е в хартията в горещата  тава. Затворете с капака и печете така в продължение на 30 минути.
Махнете капака от формата и печете хляба така открит  при 220 ° C (ниво на газ 3 - 4) в продължение на 15 - 18 минути. След това оставете хляба да се охлади на телена поставка.

Оригиналът от тук
https://www.lecreuset.de/knuspriges-bauernbrot

старата тема

Последна редакция: нд, 08 дек 2019, 20:19 от bubanka

# 1
 • Мнения: 889
От икея купих една такава овална, смятам че е много добра за сега , всичко готвя в нея, всякакви меса, зеленчуци и т.н

# 2
 • Мнения: 1 273
От chugun.bg биват ли тиганите като качество?

# 3
 • Балчик
 • Мнения: 9 176
Да, имам два от там и съм доволна.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 373
От chugun.bg биват ли тиганите като качество?
Нямат никакви сертификати за безопасна употреба с храни. Аз не бих ползвала такъв тиган. Как да знам какво има като примеси в чугуна и дали няма да се отделят канцерогенни вещества в храната?

# 5
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 12 050
след 1 год. употреба на такъв тиган все още съм жив... и с 1 год. по-възрастен.

# 6
 • Мнения: 3 659
Верно ли?!? Това доказва, че е напълно безвреден този тиган...

# 7
 • Варна
 • Мнения: 373
след 1 год. употреба на такъв тиган все още съм жив... и с 1 год. по-възрастен.

мхм ...и аз така говорех до скоро... докато не ми откриха рак. Сега изключително много внимавам каква храна ям и как е приготвена.

# 8
 • Мнения: 19
Здравейте,

Благодаря предварително за мненията ви! Това на пукнатина от термичен шок ли ви прилича?
 

# 9
 • Мнения: 3 659
На мен ми прилича на дефект.

# 10
 • Мнения: 390
Здравейте. Моля да ми препоръчате марка КАЧЕСТВЕНА тенджера с незалепващо покритие. Не мога да реша каква да си купя. Нека цената да не надхвърля 60-70 лв.

# 11
 • Мнения: 1 273
Е то незалепващото покритие не е ли тефлон, казано по заобиколен и не-стряскащ начин?

# 12
 • София
 • Мнения: 1 402
Здравейте, дами! Вчера сутринта станах, за да видя, че свекърва ми, която ни беше на гости, енергично търка с абразивна гъба и веро чугунената ми тенджера. Тази тенджера никога не е виждала вода и препарат от моя страна. Използвам я само за печене на хляб с квас. Няма нагар, ако има някакви саждички от препечено брашно, просто обирам с леко навлажнена кухненска хартия. Съдът и капакът му са емайлирани, но ръбовете, при които съдът и капакът имат контакт, не са - предполагам, че е, за да не се приплъзва капакът. Подсуших ги веднага, и съм ги оставила така отворени, но не знам има ли някакъв риск след като са били обилно накиснати и изтъркани. За какво да внимавам? При печене на хляб с квас температурата е 270 градуса, но съдът предварително се нагрява с фурната от студено състояние, така че не би трябвало да има риск от термичен шок, ако в някаква пукнатина на неемайлираната част имат микрони вода....

# 13
 • Балчик
 • Мнения: 9 176
Аз не разбрах какво ѝ търка, след като е емайлирана? Не се ли надра емайлът?

# 14
 • София
 • Мнения: 1 402
Не е надран, а за търкането - престарава се, не знам защо е решила, че като дойде и трябва да се хване веднага за парцала и мивката.

Общи условия

Активация на акаунт