Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 9 085
Благодаря, да, 9 е максимума.
Аз само пърленки/тортии съм правила, палачинки не се осмелих и целта бе да загорят.
Сравнявайки с Zepter-a (или Fissler отново 18/10) ставаше по-бавно, но са дълбоки/висок ръб и е неудобно за обръщане.
Месо не си спомням да съм правила.

# 406
  • Варна
  • Мнения: 240
И аз поддържам мнението, че степента е твърде висока и достига много над препоръчителните максимални 260 градуса. Повечето неща се готвят на средна температура и дори може малко да се намали силата на котлона, когато достигне оптималната температура. При висока температура, както и при недостатъчна, храната е по-склонна да залепва, отколкото при средна.
По правило се ползва мазнина (добавя се непосредствено преди добавяне на храната, но с достатъчно време тя да се загрее) и не се подгрява продължително време празен тиган на високи градуси. Също трябва да съобразите евентуален термичен шок, ако поставяте студена храна (студено дебело месо. Най-добре го изведете от хладилник и му дайте време да се поотпусне).

Палачинките отново се правят на средна и малко над средна температура. Отнема няколко минути да се загрее в сравнение с тънък алуминиев и не е болка. Ако за загряването предварително пуснете по-високи степени и се отплеснете, температурата може да стане над препоръчителната. Поставяте дланта си ниско над повърхността на тигана и ако усетите, че излъчва топлина като от пуснат котлон (с малко опит ще разберете колко е нужна), омазнявате дъното равномерно по цялата повърхност и пристъпвате към поставяне на сместа за палачинки.
По-високите температури прегарят външно палачинката. Определете си при какви условия ви харесват повече. Според мен е редно тиганът да се омазнява преди поставянето на новата смес от черпака. На неемайлиран нарочно съм пробвал да не сложа мазнина и става по-скоро като опечена филия хляб. Така че и вие пробвайте, за да знаете какво да очаквате. Емайлът няма да се нуждае от чак толкова мазнина.
Ако нямате вече търпение, извадете си няколко яйца от хладилника и им дайте няколко минути време преди да сложите тигана да се загрява. Забъркайте си омлет, ако желаете.
Може да пробвате да запържите кайма с лук или други месни продукти и да видите как се справя. Отново си следете оптималната температура и вече при второто ползване за конкретна задача ще имате усет. Ако видите, че се загрява повече, по-рано намалете степента и да намерите златната среда.

Поздравления за поръчаният марков грил чугун! Пожелавам ви много месо и зеленчуци да минат през него. По мой опит за него отново е добре първоначално да се насочите към средната температура и да откриете оптималната. Високата отново прегаря месото външно, докато времето не е достатъчно да изпече месото вътре, ако е по-дебело. При умерена температура и достатъчно време, месото е сочно и без забележки.
По тези причини, готвенето с чугунени съдове за продължително време на котлон и фурна пести енергия заради по-ниските изискуеми степени. Може да добиете усет да изключвате котлона/фурната по-рано и храната да се досготвя. Тази възможност важи разбира се и за други съдове.

Споменатите силиконови шпатули за почистване на оребрен тиган са оразмерени за ребрата на Lodge и може би напълно или непълноценно ще са подходящи за други марки ), но като гледам няма да паснат на вашия избор освен ако не се извърти шпатулата и намерите подходящ работен край, за да сваляте залепналото от ребрата и около тях. Плоският край на такива и други по марка шпатули стават и за други съдове, предпазвайки покритието им от надраскване. На моите шпатули не се вижда износване. Лесно събарят залепнала храна от тави, ако предварително са накиснати с поне малко вода. Извивките им са удобни за много съдове. Достатъчно е да ползвате найлонови (пластмасовите) четки, като някои от тях имат пластмасова шпатула в единия край. Вариант е да почиствате с гореща вода дори при още неизстинал тиган. Добра възможност е да се използва готварска сол и кухненска хартия. Абразивната част на гъбите за миене (различни видове са) е възможно да надраскат и захабят емайла. Ползвайте или меката им част или подходящи гъби за по-грубото миене. Хубавото е, че може да си позволите и продължително накисване с вода. Ако има упорито залепване загрейте на котлон с вода.

Предупредете изрично, че не искате да се реже с нож в тигана! Може да останат следи по емайла. Също предупредете, че този вид тигани трябва да се загряват първоначално максимум на средна или малко по-висока степен, но не и веднага на висока както е при стоманени и алуминиеви. Тиганът да се мести с повдигане по готварския плот. На практика заради двуслойния емайл не би трябвало да има абразивна част отдолу, но нека е превантивна мярка. Ако след готвене искате тиганът да изстива по-бързо, за да го измиете скоро след готвене, поставяйте го върху охлаждаща решетъчна подложка или на скарата на фурната. Не поставяйте горещ тиган на мокра дъска.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 22:16 от Чихинци

# 407
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 338
не вярвам котлона да вдига 260 градуса. болшинството фурни са до 250-260 градуса.

# 408
  • Мнения: 8 564
Котлон може да вдигне температурата на тигана до 400-500 градуса, особено ако е чугун, който не губи лесно топлина както алуминия например. За неемайлиран чугун тази температура не е никакъв проблем, единствено сезонирането ще изгори и ще трябва да се прави наново. При емайлираните има риск да се напука емайла.

Ето шпатули за почистване на чугунени тигани - https://www.aliexpress.com/item/1005004328889473.html?algo_exp_i … _p_origin_prod%3A

# 409
  • София
  • Мнения: 9 085
Благодаря много за мненията.

# 410
  • София
  • Мнения: 10 780
Не знам до кога е намалението в тези сайтове, но се колебая за емайлиран или сезониран.
За 18-19см котлон - тиган с дъно 21,5см ОК ли е?
Предполагам във фурна ако се готви в тях ще трябва и ч.капак (колкото половин тиган цена)?
Тези дъна на Lodge не загряват ли бавно?
Ø26.04cm Чугунен тиган LODGE (L-8SK3)   промо  92,31 лв
https://shop.lavabg.eu/lodge/758-o2604cm-chugunen-tigan-lodge-flag-l-8skflag.html
В Емаг но е 97лв 
Toва е същия модел?  Ø26.04cm Чугунен тиган LODGE (L-8SK3)
https://shop.lavabg.eu/plosk-chugunen-tigan/520-o2604cm-chugunen … lodge-l-8sk3.html
Tuk 44E
amazon.de
Не разбирам защо Лава нямат 26см с или без емайл... и как така идват по-скъпи от амариканските?
филтрирани:
https://shop.lavabg.eu/21-plosk-chugunen-tigan#/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-77-125

# 411
  • София
  • Мнения: 2 439
Аз бих взела емайлиран, защото според мен се поддържа по-лесно от сезониран.

# 412
  • Варна
  • Мнения: 240
Емайлираният тиган има значително облекчена поддръжка, но това носи със себе си както предимства, така и някои лишения от възможността да използвате несезониран чугунен тиган и вие да надградите незалепващите му свойства до над тези на емайла. Опушеният вкус на месото също е по-различен. По-скоро неемайлираният е за хора, които търсят гъделът да се занимават с тигана си.

Капакът е като надграждане. Още повече бихте го оценили, ако имате или ще вземете дълбокият несезониран тиган. Там вече се разкрива потенциалът му. В Емаг капаците бяха около 80 лв като гледах последно преди около 3 седмици.

Нормално е в големите търговски сайтове с голям оборот цените да са по-добри. Тиганът без американското лого до есента на 2020 година беше 60 лв. Няма да стават по-евтини от сега. Може и митата през последната година да са оказали влияние. Не съм виждал преди от Лава да правят 20 процента на Lodge. Най-много до 15 % съм попадал винаги.

Иначе има и много достъпни китайски и тайвански производители. Ако разчитате китаец да контролира какво се претопява, за да го направи на тиган в пряк нонтакт с храната ви, пак е опция.

19 сантиметровият котлон е оптимален за 21 сантиметровото дъно. Работят много ефективно и на индукция.

# 413
  • София
  • Мнения: 2 439
Каква марка тигани препоръчвате? На мен Лава тук ми се доближават до цените на Le Creuset в английския Амазон…

Има ли нещо качествено и малко по-достъпно?

# 414
  • Варна
  • Мнения: 240
Каква марка тигани препоръчвате? На мен Лава тук ми се доближават до цените на Le Creuset в английския Амазон…

Има ли нещо качествено и малко по-достъпно?

Поиграйте си и вие с филтъра отляво.

https://www.amazon.de/-/en/s?k=enameled+cast+iron+pans&rh=p_n_g- … Y7eyrmyFgQOgpPIDk

Харесайте си няколко, които ви удовлетворяват на първо и второ четене и се загледайте вече в коментарите и повече за конкретните марки като реноме. Евентуално дали имат и капак или можете да използвате наличен ваш или от домашни потреби. Моят тиган е американски с друг стандарт на горния диаметър и не намерих тукашен стъклен да съвпада достатъчно добре, затова пък от Метро ми пасна друг от неръждаема стомана, докато не се реших на оригиналния чугунен капак.
Преценете и дебелината на съответните предложения. По-тънките са леки, но съответно са с по-различни свойства от дебелите образци. Дебелината според мен е по-съществена, ако се спрете на касерола или тенджера.
Другото важно нещо, което ви засяга е качеството на емайла и да е поне два слоя, дори може би три, каквито предлагат от LAVA. Имам чугунена тенджера от Lidl  (кауфландските са пак такива) и се вижда, че емайлът е тънък слой и се виждат прозиращи несъвършенства и на места релефни частици. Под емайла частиците чернеят, т.е. е толкова тънък слой. На места емайлът на капака има малки отчупени участъци от външната страна и ако не внимавам ще са доста повече. В книжката пишеше да се нагрява до 230 градуса, а за качествени марки пише да не се превишават 260 градуса. По начало в чугунени съдове не е нужно да се готви на високи температури (важи най-вече при чугунени съдове с капак) и в това им е чарът и предимството, както и икономията на енергия. Ако имате интерес за дълго време да ползвате качествен тиган или тенджера, инвестирайте по-голяма сума когато ви е удобно (проследявайте за намаления, ако прецените), която във времето ще се възвърне неколкократно от това, че няма да купувате нови и нови съдове. Ако препродавате чугунен съд, който не минава за качествен, със сигурност ще го продадете на загуба, докато качественият би държал цена! Голямата част от потребителите където и да съм се интересувал са доволни от емайлираните си съдове. Тенджерата ми от 5,7 литра например струваше 80 лв през януари 2022 година. За по-малко от три пъти по-голяма сума по времето на купуването й (а дори и сега) можех да съм горд собственик на нещо реномирано, далеч по-качествено и носещо ми удоволствие да го използвам често без да се напука, потъмнее и излющи. Имам и емайлирана чугунена касерола от точки на Била с американска марка KitchenAid за 100 лв (но поне дъното е гладко и не драска керамиката), произведена в Китай, като емайлът е по-различен, релефен черен и е по-склонен към залепване на храна. По начало не съжалявам, че я имам и я ползвам, но ето 100 лв, които можех да приспадна към нещо още по-добро и с по-голям обем. Внимавам и как я чистя. Затова пак съветвам, ориентирайте се към качествени продукти дори на по-висока цена и не правете компромиси с качеството, защото често компромисът струва повече от реномираният продукт. Отдавна съм скептичен към китайски боклуци и копия на утвърдени производители, подбиващи западния пазар и съкращаващи дългогодишен персонал пред пенсия. Затова и изборът ми носи сантиментална привързаност, че не съм консуматор, търсещ винаги евтиния заместител, който на всичкото отгоре е нескопосано копие на нещо, зад което стоят вложени години и средства в разработки.
 Вариант е на място да посетите магазин на LAVA и ако консултантите не са затрупани от работа вярвам, че ще обърнат внимание на въпросите ви, ще покажат мостри и ще обяснят каква е разликата да изберете китайски тиган от Кауфланд и нещо без компромис в качеството и с гаранционно обслужване при правилна експлоатация (не че и в китайските не се готви прилично). Може да си вземете рекламни материали и да кажете, че ще се консултирате със съпруга си за покупка. Не е речено, че с отиването в магазина трябва да купите нещо, но с ваше око и ръка ще видите премиум съд, а не да имате впечатление само от снимки в Амазон. 20 % отстъпка не са малко при повишаващи се цени на скъп продукт. Няколко пъти съм поръчвал от LAVA и вече два пъти са правили заявка от мен за артикули от САЩ, които не предлагат в сайта си - чугунени капаци, стойки за чугунени съдове, метални ръкохватки. Удобство е, че пратката се отваря предварително в техен магазин и се оглежда за дефект преди да се прати на адрес, а не да стане неприятна изненада и да ходите по мъките..
Потребителка от форума се спря на този трислоен тиган и вече ще стане една година откакто го има, като е категорична, че е една от най-добрите й покупки, още повече, че преди това е закупила емайлиран чугунен тиган от Емаг и е бил с криво дъно, т.е. са дадени вече едни грешни пари:
https://shop.lavabg.eu/plosk-chugunen-tigan/652-o28cm-chugunen-t … v-y-tv-28-pr.html

Не пречи да го видите на място и повдигнете с ръце. Дори и да ви тежи за момента, няма да се жонглира с него. Като се ползва, само се премества и вече за измиването му не трябва да изпитвате затруднение, както и внимавайте с мивката си, ако не е от алпака. Съществуват гумени протектори за мивки.

При използването на емайлиран съд е важно да не го прегрявате над посочената температура, защото ако повредите емайла може да не ви признаят гаранцията. И другото е да внимавате за термичен шок, изтърване, удряне и надраскване с метални прибори. На котлон се достигат по-високи температури от фурна и не трябва да го загрявате сух за продължително време над препоръчаните температури. Някои производители посочват да се избягва използването на съдомиялната машина.

Вече като мнения от запознати хора съм срещал, че от практична гледна точка при готвене на храна и по-добър контраст е добре да се избира бяло вътрешно покритие пред черно. Категорични са, че черното изглежда по-красиво, но за красотата си изберете красив външен цвят, който да ви радва през следващите десетилетия и да го завещаете на поколенията след вас. Такъв съд ще надживее всякакви керамични покрития. Ако много ви харесва чугуненият тиган, харесайте си във времето и чугунена тенджера.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 15:11 от Чихинци

# 415
  • София
  • Мнения: 2 439
Много благодаря за линка към Лава. В този сайт не съм виждала промоция никога и поръчах показания тиган, както и грил плоча, която чудесно ще пасне на котлоните с флекс зони Simple Smile Даже ми се обадиха да ми обяснят как да ги ползвам.

# 416
  • Варна
  • Мнения: 240
Радвам се, че дългият коментар е послужил и сте пълноправен член на чугунената тема. Сега остава и да готвите често, но с мярка! Simple Smile

 Тиганът носи семеен уют с двойна употреба - наслаждавайки се на използването му и красивото му присъствие в кухнята и втората е като дебела точилка, с която мъжът ще слуша и изпълнява повече Simple Smile

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 17:03 от Чихинци

# 417
  • София
  • Мнения: 9 085
Моят тиган от Лава.бг беше с отстъпка. Не помня вече колко 10 или 20%, но това бе преди повече от 5 г.
Емайлиран за палачинки.

Благодаря за насоките тук.
Вече го ползвам активно. Търпеливо го загрявам (10 мин на 3, после усилвам и чакам още 5 мин) и максимум на 6 (от 9).  Веднъж и във фурната влиза със стек.
Пристигна ми и грил тигана, но още не съм го тествала.

# 418
  • София
  • Мнения: 2 439
Честно казано не знам как ще свикна с това чакане. Обичам всичко да ми загрява бързо и да не чакам. Как чакате по 15мин и то само, за да загрее тигана - направо не знам, ще се побъркам сигурно.

Майка ми има пълен сет Le Creuset и ми казва, че тя не чака нищо, на газ е и директно усилва котлона на макс и не е имала никакви проблеми. Дали е ,защото са по-качествени?

# 419
  • Мнения: 318
При мен чакането не е чакане, защото първо включвам котлона с тигана и отивам да сменям памперс, обличам детето и се връщам в кухнята да действам и правя сместа за палачинки/тиганици. Даже доста пъти тиганът мен ме чака Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт