Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: X
Ние, ‘‘Веселите чугунки и чугуни‘‘ от темата за най-добрите (и безвредни) съдове за готвене,

след като умувахме дълго и достатъчно дали, и какви точно чугунени съдове да си купим, почувствувахме необходимост за споделяне на готварските ни творения и опит с новите придобивки.

Всички, които вече въртят тежкия тиган или пълнят голямата тенджера, са добре дошли да разкажат за своите гозби, радости и (понякога) неволи! Хубаво ще е и гости  да идват сред нас, за да се наслаждаваме заедно на вкусното и здравословно ядене, приготвено в чугунени съдове.Кое прави чугуна идеален за приготвяне на яхния, каша или печене на тиган на пиле и зеленчуци?

Скрит текст:
‘‘Основното предимство на чугуна е, че той има много висока топлинна вместимост, което означава, че след като той се затопли, си остава топъл.

А това е жизненоважно за обгарянето на месо. За да нагорещите равномерно чугунен тиган, поставете го върху печката и го оставете да се разгрее поне 10 минути, въртейки го от време на време.

Като алтернатива, затоплете го в нагорещена фурна за 20-30 минути (но не забравяйте да използвате ръкохватка или кърпа за съдове!)

Другото предимство на чугуна е неговата висока емисивност - тенденцията да отделя много топлинна енергия от повърхността под формата на излъчване. Неръждаемата стомана има емисивност около 0.07.

Дори когато е изключително гореща, може да поставите ръката си близо до нея и да не почувствате нищо. Само храната, която е в пряк контакт с нея, се нагрява по някакъв начин.

Чугунът, от друга страна, има емисивност 0.64, което означава, че когато готвите върху него, не само готвите повърхността, която е в контакт с метала, но и доста от храната над нея.‘‘

Източник:
https://goodlife.bg/article/39-Istinata-za-chugunenite-tigani
Една от най-полезните страници, във връзка с тънкостите и особеностите при готвене в чугун.

Тук : https://www.youtube.com/watch?v=8gI3cSxmdzc
съветват суровия чугун да се сезонира (изпече) с ленено олио.
Мога да потвърдя, че това е много добър вариант. С ленено олио сезонирането става при малко по-ниски температури. Имам усещането, че така получената патина е по-издържлива, в сравнение с тази от друг вид мазнини.

Полезно видео за почистване на ръжда и след това сезонирането на суров чугун.
https://www.youtube.com/watch?v=KLGSLCaksdY


По отношение на ЗА или ПРОТИВ използуването на веро за измиване на съдовете може  доста да се пише.
Скрит текст:
Лично аз смятам, че гореща вода със сода и пластмасова четка са достатъчни за доброто измиване.
Ако някой път по чугунен тиган след печене има доста залепнало от храната, е възможно при миенето това залепнало да се трансформира в мазен, гъст, залепващ слой, който изобщо не се маха от обикновено търкане с четка и гореща вода от чешмата. Тогава препоръчвам да се загрее тиганът с вода, докато заври.
Така мазнината се разтваря във врящата вода, без никакъв препарат. Тази вода се изхвърля и се долива отново топла* вода, която отново да заври. В тази вода вече има много по-малко разтворена мазнина и мръсотия. Вземаме пластмасовата четка и хубаво стържем с нея загорялото по дъното, докато водата леко ври. Хвърляме и тази вода. При третия път може да сложим лъжица сода във врящата вода и пак да чистим с четката. Накрая изплакваме с гореща вода и слагаме обратно на котлона да се изсуши хубаво. Намазваме с олио (много тънък слой) и прибираме след пълното изстиване в шкафа.

*Никога студена вода в горещ чугунен съд! Също така никога студена вода в горещ съд. Опасност от спукване!
След готвенето, докато е съдът горещ, не бива да се слага студена вода за накисване. Най-добре е гореща или поне топла.


Ако имате загоряло, което не се е махнало при горната процедура опитайте следното:
Скрит текст:
Налейте гореща вода около 70° (не 100) и сипете една супена лъжица сода, която разбъркайте във водата. Оставете да действува за 12 до 24 часа, след което опитайте да махнете загорялото с четка или специална пластмасова шпатула за чугунени тигани.  

Ако не всичко е изчистено, може да повторите процедурата отново.

________________________________________________

Съдове на Le Creuset

Често задавани въпроси
Скрит текст:
Често задавани въпроси
Превод на немската версия на  страницата на Le Creuset .    https://www.lecreuset.de/ratgeber-gusseisen


Могат ли чугунните продукти да се почистват в съдомиялната машина?

Всички продукти с вградена чугунена или фенолна дръжка са подходящи за съдомиялни машини. Въпреки това, за да се поддържа блясъка на емайла в дългосрочен план, ние препоръчваме почистване на ръка със съдомиялни четки или почистващи гъби. След почистване, съдовете от чугун трябва да бъдат добре изсушени, преди да бъдат поставени в шкафа.

До колко градуса са емайлираните продукти от чугун, устойчиви на топлина?

Продуктите с черни фенолни капаци са предназначени за употреба в пещи до 190 ° С. Продукти с  капак от неръждаема стомана, както и продукти с чугунени дръжки като тиганите за печене, пържене и сервиране може да се използват в конвенционална фурна при високи температури. Употреба върху скара също е възможна.

Каква е разликата между светлия и тъмния емайл?

Светлият емайл се използува предимно в тави и тенджери. Тези продукти са особено подходящи за приготвяне на ястия с леко запържване. Повърхността е много гладка, така че почистването е много лесно.
Черният емайл е малко по-груб от светлия емайл и е специално формулиран за хрупкаво запичане и запържване в тиган. С времето, от запичането на масла и мазнини се образува патина (защитен слой), който не трябва да се отстранява с  препарат. Патината подобрява свойствата на печене и гарантира незалепване на печеното.

Емайлът устойчив ли е на надраскване?

Емайлът на Le Creuset е устойчив на надраскване, но препоръчваме използването на дървени, пластмасови или силиконови прибори за готвене. За лесно почистване препоръчваме специалния препарат за почистване на чугун Le Creuset, предназначен специално за емайлирани съдове за готвене.

Ръждясват ли чугунените продукти?

Обикновено емайлираните съдове от чугун от Le Creuset са неръждаеми. Видимите места без емайл на капака и горния ръб са снабдени с тънък грунд. Тези области винаги трябва да се изсушават добре.

Как да изпека правилно моя чугунен тиган Le Creuset?

Изпичането вече не е необходимо поради оптимизираното емайлиране. Процесът на печене беше препоръчван преди това, за да се запечата много дебелата повърхност и по този начин да се получи по-гладка повърхност, подобна на днешния емайлинг.

Какво представлява патината?

Патината се създава от изгорените минерали на маслата и мазнините. Патината създава вид естествено незалепващо покритие и намалява връзката между храната и тигана. Рискът от залепване се намалява от патината.

Могат ли да се използват чугунени съдове за готвене на газ или въглища?

Нашите продукти можете също така да използвате и на вашата скара. Моля, имайте предвид, че цветът на кухненските съдове от чугун може да се повреди поради загорели остатъци и сажди.

Съвети за ползуване на чугунени съдове на Le Creuset
Скрит текст:

Кухненската посуда от чугун на Le Creuset може да се използва върху всички източници на топлина. Диаметърът на източника на топлина трябва да бъде подходящ за размерите на съдовете. Тъй като топлината се разпределя оптимално, няма проблем, ако топлинният източник е малко по-малък (0,5 до 1 см°) от диаметъра на продукта.

Повдигйте съдовете и не ги плъзгайте назад и напред - това може да доведе до драскотини по стъклокерамиката, ако например има частици сол, полепнали по дъното.

Затопляйте бавно  чугунените съдове при ниски или средни температури. Мазнината трябва да бъде в съда за готвене от началото на процеса на затопляне, тъй като продуктите от чугун не са подходящи за сухо готвене.°°

Дръжките от чугун и копчето за капака от неръждаема стомана се загряват при готвене. Следователно препоръчваме да ползувате предпазни средста като ръкавици или подобни аксесоари.

!След готвене, нагрятите продукти се охлаждат, преди да се сложат в гореща вода за накисване. Никога не потапяйте загряти съдове в студена вода или не ги пълнете със студена вода, ако са загрети. (Опасност от спукване)

След почистване изсушавайте много добре съдовете за чугун и ги поставете на сухо място.

°бел. на Мирела
°°така се напука емайлът на моята Крюзетка.

Оригиналът от тук
https://www.lecreuset.de/knuspriges-bauernbrot


Хрупкав селски хляб
рецепта от страницата на Le Creuset
Скрит текст:
За това ястие вземете кръглата тенджера за печене от 24 см.
СЪСТАВКИ
425 г лимец , (шпелта) (Тип 630)
1/4 ч. Л. Суха мая
1 1/2 чаени лъжици сол
100 мл лека бира
1 супена лъжица ябълков оцет или оцет от бяло вино
Брашно и масло за преработка

ПОДГОТОВКА
Предния ден  смесете брашното, маята и солта в купа. Добавете 200 ml хладка вода, бира и оцет и бъркайте бързо с лъжица за смесване (имайте предвид, че тестото е доста течно). Покрийте купата с прилепващо фолио и оставете тестото да втаса при стайна температура за около 18 часа.

На следващия ден "сгъвайте" мекото тесто на работна повърхност, т.е. от страна на страна и отгоре надолу. Повторете това около 10 - 15 пъти.

Лист пергаментова хартия (около 45 х 30 cm) застелете в една  кръгла форма след това се поставете в нея тестото.
Намажете найлоново фолио от едната страна с олио и покрийте с нея тестото.
Нека тестото втасва при стайна температура в продължение на 2 часа.
Формата за печене с капака поставете върху решетката на долната релса във фурната.
Загрейте фурната до 250 ° C на функция ‘‘топлина / долна топлина‘‘ (ниво на газ 5), не се препоръчва циркулиращ въздух.
Махнете фолиото от тестото и направете  напречно разрези с остър нож, поръсете леко с брашно и поставете тестото както е в хартията в горещата  тава. Затворете с капака и печете така в продължение на 30 минути.
Махнете капака от формата и печете хляба така открит  при 220 ° C (ниво на газ 3 - 4) в продължение на 15 - 18 минути. След това оставете хляба да се охлади на телена поставка.

Оригиналът от тук
https://www.lecreuset.de/knuspriges-bauernbrot

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 01:44 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 403
Чудесно, чаках с нетърпение темата,
Благодаря, Мирела  Flowers Hibiscus
Нека ни е  весело и полезно тук!

# 2
 • Мнения: X
Благодаря също, новак555!
Да ни е сладко!
Черпя като за начало с печен бекон, печени картофи и минидомати.


Картофите станаха много вкусно. Отвън хрупкави, а вътре меки и сочни.
Средно малки картофи нарязах само на половинки и обърках в купа с лъжица зехтин и прясно смлени подправки -размарин, мащерка, салвия, черен пипер и сол. След като наредих картофите на средно горещия тиган, сложих отгоре тенджера пълна с вода, за да ги притиска и да не станат сухи. При този метод няма нужда от варене предварително. Получи се наистина страхотен вкус. Само тенджерата отгоре не ми е удобна , затова при първа възможност ще поръчам тежест за притискане на бургери.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 19:18 от Анонимен

# 3
 • Мнения: 1 243
Благодаря и аз за темата. И за мен полезна и отдавна чакана. Записвам се и се надявам да се похваля и аз със шедьоври от все още единствения ми грил чугун 😁

# 4
 • В градината...
 • Мнения: 15 094
И аз да се запиша с нещо интересно. Едни от най любимите ми романи са на Джон Лескроарт. Главният герой има чугунен тиган. Много е вълнуващо, когато се описва как готви набързо. Ето и един откъс с хубав вкус
https://chitanka.info/text/13194/38

# 5
 • Мнения: X
Много оригинален принос към темата Перуника!
Благодаря ти!

Не бях чела трилър сигурно от 10 години. Смятам да почета през седмицата из книгата.

Скаридите стават в чугунен грил тиган невероятно.
Едно от най-добрите приложения за такъв тиган, въпреки че и обикновени картофи се превръщат в деликатес.

# 6
 • Мнения: 6 762
Мирела, благодаря ти за темата - и като идея, и като реализация! Flowers Hibiscus

Момичета, какво става - погледнахте ли откъса от книгата - сол, фина домакинска тел... Thinking

Каква е тази тежест за бургери, може ли линк? Simple Smile Намирам само преси за оформяне, но не ги дават да са тежести.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 20:35 от soul81

# 7
 • Варна
 • Мнения: 604
Здравейте, весели чугунки и чугуни  Laughing Laughing Laughing
Ще следя тази прекрасна тема с интерес .Mirella Nova, благодаря ти за идеята и труда да я направиш Hug
 Тъкмо снощи правих картфени кюфтета,ама не какви да е, ами в чугунено тиганче.Станаха невероятни и по красота и на вкус.Със златиста и хрупкава коричка отвън и невероятно пухкави и нежни отвътре.
 Днес за мъжот бъркани яйца.Той доволен ,че даже и детето,дето уж не обича ги хареса.

 Страх ме беще при нагряването с малко мазнина,ама това май е въпрос за другата тема та ще питам там.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 936
И аз да кажа - благодаря за идеята и за темата, с удоволствие ще чета какво приготвяте, а и аз ще споделям, от пролетта съм горд собственик на тиган Le Creuset  от суров чугун (още свиквам с тежестта) а сега си очаквам и тенжурката Simple Smile - Амазонци обещават във вторник да е при мен, пък ще видим.
Имам предложение към Mirella Nova - в рамките на 24 часа от създаването на темата можеш да редактираш първия пост, та ако дотогава ти попадне нещо интересно, може да го допълниш най-отпред да се види Simple Smile На мен би ми бил интересен някой линк към онези клипове в YouTube, които ни учат как да си изпичаме чугуна в мазнина и т.н.
Успех и добър апетит!

# 9
 • Мнения: X
балеринка, соул81, Kristaline, перуника и sash, и всички други,
добре дошли, радвам се че сте тук!soul81,

https://www.amazon.de/Lodge-8-25in-Black-Square-Panini/dp/B0039U … dge+panini+presse

Има различни форми и размери.
Удобно е за печене на много неща - панини, хамбургери, кюфтета пиле...Обаче на Скепшулт не намерих засега нищо, което да пасва на грил-тигана ми.

Балеринка, картофените кюфтенца звучат много интересно.

Sash,
добра идея! Ще погледна утре сутринта.

# 10
 • Мнения: 3 655
Мирелка благодаря за темата, ще я следя с удоволствие! Вярвам ще е позитивна и вдъхновяваща.

Аз готвих по рецепта от книгата на Катето Евро. Телешко на хапки в тенджерата и отделно ориз. Телешкото става много крехко.
Поръчах си и няколко книги за готвене, защото отскоро реших да готвя. Прави ми впечатление, че никъде не обръщат внимание на съда, в който се готви, а това е от изключителна важност.

# 11
 • Мнения: 6 762
Аййй, много интересна тази тежест, много благодаря за идеята! Май и такова ще се купува. 😁

Наистина е много важно какви са съдовете, в които готвим, не само рецептите. Имам едни тиквички, направени на грил-тигана, много са вкусни, освен утре да ги нащракам и да ги кача, пържолките хвръкват моментално, не застават за снимка, тиквичките бяха огромно количество и ще има и за утре. 😊 🥩🍽

Знаете ли, в началото като гледах чугунени тигани и се дразнех от тежестта им, но храната се получава така вкусна, че вече не ми се вижда тежък този тиган и даже с една ръка го премествам с кеф. 😂

# 12
 • Мнения: X
soul81,
чакам!
Ще приготвя сос за тиквичките.


Тежестта наистина е интересна като идея.
Такава тежест има на Крюзе за техния грил-тиган. Казва се панини-прес. Правят панини с нея. Тя се нагрява заедно с тигана и после каквото ще се пече, се слага в тигана и се притиска с пресата. Благодарение на тежестта, храната има по-добро съприкосновение с тигана, пече се едновременно и от горе, понеже чугунът дълго време отдава топлината и като цяло нещата остават по-сочни.
Освен това, може да се ползуват по-ниски температури и се намалява значително отделянето на пушек.
Това го забелязах днес, когато пекох всичко с тендера отгоре.
Проблемът е, че пресата на Крюзе (емайлиран чугун) струва 100 Евро. Подобна на Лодж (суров чугун) 43 Евро.
Има на украинската фирма Биол за 20 евро, обаче им нямам доверие.
Мисля, че трябва както с тенджерите на Крюзе да се изчака удобен момент с добра оферта. 50-60 евро за Крюзе бих дала. Но не и за Лодж. Там бих дала 30 евро.
Докато намеря такава преса, се оправям с голямата тенджера на Силит Силарган, чието дъно е гладко, чисто и лесно се мие..
Може да пробвам дълбоката тенджера на Лодж. Нейното дъно е практически суров чугун, сезониран с мазнина.
Става за пиле-табака (по грузински) или за пържоли, въпреки, че не се получават такива ефектни ивици.

Има голям избор на малки правоъгълни преси като тази:

или тази е още по-добра, но и двете са малки. На мен ми се иска квадратна 21 на 21 см, за квадратния грилл-тиган.

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 01:45 от Анонимен

# 13
 • Мнения: 6 762
Обожавам горчица, правя и домашна. Yellow Heart

Мислех за някакви препарати срещу ръжда, евентуално, но може би са твърде отровни за такива съдове. Ти писа ли им да им кажеш какво е станало, следвайки инструкциите им? Дали наистина ще ти кажат: "ама няма проблем, гответе си в ръждясалата каселора спокойно". Simple Smile

# 14
 • Мнения: X
Нищо не съм писала, защото бях хвърлила касовата бележка. Просто ги отписах. Тази най-много пострада всъщност. Другите са малко по-добре, но пак не ги ползувам. Някой ден ще ги засиля всичките в боклука и ще ги забравя, да не ме дразнят.

Общи условия

Активация на акаунт