На море в Гърция 2021-VII/2022

• 58 377
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
О, разбрах.
Има два Агиос Георгиос - на северния цялото име е А. Георгиос Пагон и той е на съвсем различно място.
През цялото време си мислех, че говориш за А. Георгиос юг, който също си е развит курорт и е точно от южната страна на езерото. Като погледнеш картата, ще се ориентираш.

# 661
  • София
За Агиос Гергиос Пагон да кажа , че водата миналата година в края на Юли беше много студена като на Палеокастрица. Явно има някакво течение там , защото плажовете до него (Арилас и Агост Стефанос)  си беше супер топла . Порто Тимони  е хубав за снимки  , но не и за плаж и то сутрин рано докато няма хора, водата и там беше лед.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 14:31 от nellyli

# 662
С бустер засега сертификатът е безсрочен:)
Да попитам как стигате до Кефалония с кола? Струва ми се ужасно далече... И от къде взимате фери-то?
10 дни дали ще са достатъчни за обиколка на по-известните плажове? Записала съм Myrthos, Xi, Skala beach, Petani beach, Antisamos, Makris Gialos, Platia, Koroni, Lourdas, Emblisi, Munda. Може би не всички заслужават да бием път до тях...
Миналото лято пътят и в двете посоки го взехме наведнъж, като сме с 6 годишно дете. Всичко зависи от опита ви до момента с пътуването - ако не сте правили дълги преходи, по-добре да направите междинна нощувка. Ако сте правили, не мисля че ще ви е проблем. Ние на отиване, с тръгване от София в 2,30 през нощта около 9,30-10 ч сутринта бяхме в Лефкада. Там закусихме, пихме кафе и имахме резервация за ферито в 12.30 ч ( около час и половина с ферито) и бяхме в хотела около 15 -15.30 ч. На връщане, хванахме ферито към Лефкада към 11 ч и бяхме в София около 11 ч вечерта с няколко спирания и чакане на границата около час.
Относно посещението на плажовете, много зависи къде ще бъдете позиционирани. Мога да добавя, Fteri и Vouti beach, но за 10 дни няма да може всичко Simple Smile
Слагам и разказа ни от миналата година, ако ти е полезна информацията :

Скрит текст:
Завърнахме се от Кефалония с прекрасни впечетления. Определено 10 нощувки не са достаъчни за да се разгледа острова, още по-малко да се наслади човек на някои от най-впечетляващите места.  На границата на отиване през нощта, никакви проблеми, само погледнаха небрежно PLF, имаше две коли. На връщане, отново през нощта  явно нашите митничари скучаеха и се заядоха, че нямаме тестове/ваксинационен паспорт, освен това проверяваха масово за неплатени глоби и невръчени фишове ( оказа се, че бил променен закона и вече имат това право). На феритоо никой не ни иска тестовете, само здравните декларации, които се попълват предварително или на място при закупуване на билетите.

Ще разкажа накратко нашите впечетления:
- Бяхме резервирали на отиване фери от Нидри на West ferry (само те имат платформа за резервация), като билетите се купуват на място от една будка на околовръсното на Нидри. На място установихме, че има още една компания Ionion Pelagos Ferry, която извършва същият курс и цените са идентични. На ферито, посикаха само здравната декларация и билетите, друго не са искали. Препоръчвам да се направи предварителна резервация за West ferry, ако решите да ползвате тях. На другата компания билети имаше на място и в двете посоки.
- бяхме отседнали в Зола ( Anna studios) - семпло обзавведени, непрептенциозни но много чисти апартаменти, с невероятна гледка към Ag. Kiriaki beach.  Определено Зола е не лош варинт като локация за разглеждане на острова. Недостатък е, че в района липсва магазин дори минимаркет и аптека. Има две таверни за хапване, едната от които я препоръчвам силно (по-долу). Почти всички интересни места за посещение се намират на разстояние около 20-30 мин с кола ( Агростоли, Ликсури, Миртос, Кси и т.н.). Пътят от Zola до Миртос е отворен, минава се по един трякащ мост, но не е проблем.

Плажовете - посетихме едни от най-известните плажове на острова, ще опиша впечетленията си по-долу:
- Agios Kiriaki - по подобие на Миртос, страхотен цвят на водата, прекрасна гледка. Плажа е с малки бели камъчета (което е и причината са страхотният светлосин цвят на водата), има чадъри и шезлонги ( 5 евро сет) има и голяма свободна зона. Има една таверна, с прилична кухня и един бар. Определено не е подходящ за малки деца, защото рязко става много дълбок.

- Vouti beach - определено стана наш фаворит. Страхотен плаж, разположен в заливче. Водата много топла и спокойна. Има няколко скали, окололо които е подходящо за шнорхелинг. Също е с малки камъчета, без пясък. Пътят до плажа е с голям наклон и сериозни серпентини ( но поне е асфалт).

- Fteri beach - достъпен е по два начина - с водно такси от пристанището на Ag Kiriaki или с кола, след което около 40 мин пеш през пресечн терен. Препоръчвам първият варииант -- на пристанището има водни таксита на всеки кръгъл час - цена 15 евро на възрастен в двете посоки. На таксито може да си вземете всичко необходимо - чадъри, плажна чанта и каквото решите, тъй като на плажа няма нищо. Плажа е страхотен, целият залив може да обходи с плуване ( Синята лагуна). Неприятното е, че става явно доста популярен  и има много хора с яхти. Ние уцелихме ден в който в двата края бяха акустирали две огромни яхти и хората от тях цял ден бръмчаха с джетове из залива. Бяха големи и доста шумни компании.

- Xi beach - другият ни фаворит. Червеният пясък е страхотен и доста впечетляващ. Има голяма зона с нагъчкани един в друг чадъри, но има и огромна свободна зона, от която се възползвахме ( започваща пред Grand Blue Beach Residence). Скалите на брега са много интересни, като при допър с вода се разтваря и се получава кал с която част от хората се мажеха. Плажа става постепенно дълбок, като на 5-6 етра навътре нивото е до колената на възрастен. Има безплатен паркинг, няколко таверни за хапване, както и мини маркет.

- Миртос - както повечето хора споделят - страхотно място за снимки, изключително красиво и фотогенично, но не е нищо особено за плажуване. Има голям безплатен паркинг, който се запълни след 10 ч, сллед което колите се редяха по пътя. СТрашно много хора, чадърите и шезлонгите в 10 ч. бяха свършили, добре, че има голяма свободна зона. Плажа също не е подходящ за деца - става дълбоко много бързо.

- Petani beach - много приятен плаж, въпреки че и той е с малки камъчета. Има няколко платени паркинга ( 5 евро на ден), има безплатен в единият край на плажа на който има места до към 10-10.30 ч. На плажа има три таверни с разумни цени за хапване, има и голяма свободна зона. Много подходящ е за шнорхелинг, особено в единият карй, където има и няколко водни пещери.

- Не ни остана време за Antisamos, районите около Скала и Ласи, но трябва да остане нещо и за следващият път.

За хапване на острова - цените в таверните са идентични и по наше мнение не е по-скъпо от останалите места, които сме посещавали в Гърция:
- В района на Зола има няколко таверни - едната уж рибна на самото пристанище на Ag. Kiriaki, категорично не препоръчвам (The Fisherman's Hut)- обслужването под всякаква критика, нямаше никакъв избор, а цените супер високи. Другата таверна в района (Stou Tsagkari) е страхотна, но се предлага само скара и няколко готвени ястия, както  и салати и предястия.

- Ликсури ( има безплатен паркинг на пристанището, където може вечер да си оставите колата)- посетихме две таврни, от които бяхме много доволни . Едната е Avli, задължително трябва резервация в активният сезон, в която кухнята е доста модернистична и различна. Заслужава си да се опита напр. гръцка мусака с месо, а не с кайма, различен тип гръцка салата, риба и т.н. Другата таверна  е Zefki- традиционна гръцка кухня и вусна морска храна.  В градчето има приятен площад с много кафенета и сладкарнички, където вечерно време се събират много хора и е страхотно.

-Agrostoli - Определено си заслужава вечерна разходка в столицата. По крайбрежната има множество ресторанти и таверни ( ние опитахме Калифатес, която не е лоша, ноо не е нещо особено и Ампелаки за която трябва предварителна резервация и храната е много вкусна, макар и една идея по-скъпа, както и Grill house на площада - страхотна храна и оргомни порции). По крайбрежната, в близост до пристанището и надписа I Love Kefalonia, едната вечер видяхме и водна костенурка. Главната търговска улица има много магазинчета, но и страшно много хора вечер. Ако сте с кола и не планирате пазаруване, може да оставите колата на моста в  Drapano и от там разходка по моста и крайбрежната на Агростоли.

- Assos - минахме през градчето на тръгване за Фрискардо - много е красиво, но доста туристическо. Цените ми се сториха доста завишени. Определено трябва да с е види, но макс за час-два. Има приятна алея по която не успяхме да се разходим към полуострова.
Салекс, много благодаря! Ние и двамата шофираме, но не можем да тръгнем посред нощ, а и не бързаме. Четох прекрасни отзиви за Янина по-нагоре, така че може там да преспим. А на връщане може и на един път да го вземем.
Благодаря за дългото описание. Чела съм и предишния ти пост и от там извадих плажовете:)
На Корфу - най-много ми хареса Арилас за почивка. Невероятно спокойно, много море като езеро, плитко като за деца и малко заведения.

# 663
Скрит текст:
Аз пак се записвам да ви следя.
2020 отмених резервацията си в Корфу. Миналата година ми излезе по-добра оферта в Кефалония, но за юли тази година пак гледам Корфу 😊

Чудя се да търся настаняване на Agios Georgios или по-спокойно място като плажовете Gardenos или Issos. Тепърва и с дъщерята ще го обсъждам. Аз обичам диво, но на нея може вече скучно да й идва. Кола ще имаме и със сигурност и ще обикаляме, но обичам и да съм до хубав, не много натоварен плаж за дните, когато ме мързи и не искам нищо да правя 🤪 Обичам и гледки да има от квартирата и ми се струва, че на север е по-планинисто, съчетание зелени възвишения и море ми е любимо.

Ние отидохме в Корфу 2020г., защото преценихме, че е най-сигурната морска дестинация откъм Ковид - избрахме точния момент юли месец, когато след дълъг и строг локдаун Гърция тъкмо беше отворила границите и курортите си за туристи и на Корфу имаха точно 1 случай по време на престоя ни. По една ffp2 маска в самолета и рискът беше оправдан, успяхме да се опазим, въпреки пътуване и почивка в чужбина Simple Smile

За съчетание зелени възвишения и море бих препоръчала Палайокастрица. Представлява едно селце около 4-5 километрова криволичеща главна улица, която се спуска към морето и от която се разкриват красиви гледки при всеки завой надолу. Първата година си бяхме взели вила в горната част и разходката към плажа всяка сутрин беше чиста наслада (ние обичаме да вървим пеша доста, та няколкото километра не ни се опряха изобщо). Има 4-5 хубави плажа, някои като Agios Spiridon пясъчни, а с лодка, или корабче, може да се стигне и до диви и недостъпни по суша. Тези в близкия Лиападес също са добри, особено Rovinia beach. Като атракции мога да посоча бар-плажа Ла Гротта, който на млади хора много допада, и селцето Lakones. От Лаконес се разкрива страхотна гледка към крайбрежната линия с хълмовете и 5-те заливчета около Палайокастрица. Нарича се Бела виста и е спрягана за една от 10-те топ гледки на Европа, според класации. До него се стига за няколко минути с кола.

Ако тази година отидем на Паксос, усещам аз как ще направим някой друг ден отново на Корфу!

# 664
  • Варна
Да попитам как стигате до Кефалония с кола? Струва ми се ужасно далече... И от къде взимате фери-то?
10 дни дали ще са достатъчни за обиколка на по-известните плажове? Записала съм Myrthos, Xi, Skala beach, Petani beach, Antisamos, Makris Gialos, Platia, Koroni, Lourdas, Emblisi, Munda. Може би не всички заслужават да бием път до тях...

не е страшен пътя , много лесна логистика Simple Smile
Има една гръцка ТА ''Симба'' те продават билети до Сами и Фискарадо.Питахме дали е нужно да запазваме билети и отговора беше , че никога не са пълнили до Сами на 100 % . До Фискарадо юли и август са го пълнили.
 Всеки си има вкусове и чалъми - едни всеки ден са на различен плаж на други 1 им е достатъчен и то да е пеша.Ами като мен - оняден ,  вчера , днеска все на един плАж ходя.
Вчера разнищвахме едно пътуване до Барселона на един приятел - разходите му са около 50 % повече в ковид времената и то даже по абсолютно непредсказуеми и абсурдни причини.

# 665
  • София
Коя дата се гледа на сертификата за ваксинация?Без бустер сме и се опитвам да калкулирам давността му спрямо планираното пътуване.Ввче съвсем се обърках с всички срокове на валидност

# 666
  • Варна
Коя дата се гледа на сертификата за ваксинация?Без бустер сме и се опитвам да калкулирам давността му спрямо планираното пътуване.Ввче съвсем се обърках с всички срокове на валидност

сложи бустер и не му мисли - безсрочен е ЗАСЕГА Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 667
  • Пловдив
====
Вчера разнищвахме едно пътуване до Барселона на един приятел - разходите му са около 50 % повече в ковид времената и то даже по абсолютно непредсказуеми и абсурдни причини.
Кажи аапример, че ми стана интересно Simple Smile

# 668
  • София

сложи бустер и не му мисли - безсрочен е ЗАСЕГА Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Засега мисля да не слагам при всяка хрумка пореден бустер Wink Затова ще изчислявам дати.Още повече когато пътуваш с деца има и други съображения

# 669
Датата на втората доза се гледа.

# 670
  • Bristol
9 месеца от втората доза.
Аз съм си сложила аппа Visit Greece от миналото лято и това пише за момента.
"Vaccination certificate (for those who have completed vaccination for COVID-19 at least fourteen (14) days before arrival) valid for 9 months after the completion of the basic vaccination and without time limit for travellers who have received the booster dose"

# 671
От 7.2.2022, вътре в страната, важат до шест месеца от втора доза,и до три месеца сертификатите на Джонсън и подобни. За минаване на границата е според европейските изисквания.

# 672
  • Там където
Ужас. Това значи ли, че в Гърция за еднодозовите ваксини, сертификатът е валиден 3 месеца?

# 673
Ужас. Това значи ли, че в Гърция за еднодозовите ваксини, сертификатът е валиден 3 месеца?

Да, което е страшна тъпня, защото Янсен е единствената ваксина призната от ЕС като работеща в една доза и беше напълно приравнена към всички останали. Доста лекари я препоръчваха за хора изкарали Ковид.

# 674
От 7.2.2022, вътре в страната, важат до шест месеца от втора доза,и до три месеца сертификатите на Джонсън и подобни. За минаване на границата е според европейските изисквания.
Това съдържа няколко неверни числа. Само няколко поста по-назад има правилните данни, но за всеки случай да ги повторим:

За минаване на граница - 270 дни, както е по ЕС изисквания, за всички признати ваксини (270 дни е малко по-малко от 9 календарни месеца, проверявайте с приложението на 1-ва стр.).

За вътре в страната - 7 месеца за двудозовите и 3 месеца за Янсен.
И беше въведено от 1.02., с изключение на Янсен, за която уточнението влезе от 7.02. Сроковете се броят от датата на втора доза, макар че ваксините влизат във валидност 14 дни след нея.

Бустер - засега с безсрочна валидност.

П.П. Янсен за съжаление се оказа напълно неефективна още при Делта (имаме и личен опит в семейството с това ) и много страни бързичко съкратиха валидността й, както и препоръчаха бустери след някакви супер кратки срокове - 2 месеца и т.н. Като е била регистрирана за употреба, не са мислели така.

А има и по-лоши изисквания от гръцките, за пътуващи в Италия например двудозовата ваксинация важи 6 месеца и бустерът важи шест месеца... аман вече!

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 14:12 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт