Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 5

• 63 836
  • 1 144
  •   2
Отговори
# 825
  • София
Малко тъп въпрос, но това не изисква ли и две решетки (а обикновено фурните идват с една)? Аз не ползвам печенето на няколко нива, защото рядко пека такива количества еднакви неща; всъщност наскоро ми се наложи за пръв път от поне 5 години и просто си опекох ореховките на два пъти. Но сега като се замисля, има разлика дали ще сложа тава сладки върху решетката и тава сладки върху голямата тава на фурната... Та, как по-точно се процедира?

# 826
Малко тъп въпрос, но това не изисква ли и две решетки (а обикновено фурните идват с една)? Аз не ползвам печенето на няколко нива, защото рядко пека такива количества еднакви неща; всъщност наскоро ми се наложи за пръв път от поне 5 години и просто си опекох ореховките на два пъти. Но сега като се замисля, има разлика дали ще сложа тава сладки върху решетката и тава сладки върху голямата тава на фурната... Та, как по-точно се процедира?

Купуваш втора решетка/тава в зависимост от това как искаш да ги печеш Grinning

Или тези на решетката стават малко по-бързо от тези в тавата и ги вадиш по-рано.

Или ползваш втора тава върху решетката.

Или дупчиш голямата тава и я правиш като решетка.

Има ли проблем има и решение Grinning

# 827
  • Бургас
Аз слагам едните сладки в тавата на фурната, а другите в друга, върху решетката.

# 828
Аз имам 2 плитки тави в комплект с фурната и си действам с тях.

# 829
  • София
Ок, тоест, ако на някой тази опция му е съществена, по-добре да обмисли и как точно ще я ползва (може една фурна да се предлага с две тави, друга с две решетки).

# 830
За мен е глупаво да има толкова нива, а да продават фурната само с една тава и една решетка. Но може и да маркетингов  трик да е, да продават след това аксесоарите отделно, така косвено увеличават цената на фурната. Аз например обмислям да купя още една тава и още една решетка, да имам опции. Многочленно семейство сме, а и често имаме гости, ще ми се налага .

# 831
  • София
Лого5ка, тук се обсъждат уреди от всякакъв ценови диапазон, 1-2 страници назад обсъждахме модели за 6-700 лв. Бих искала да направя няколко уточнения относно избора на фурна:

1. Изборът на марка е доста важен и не бива да зависи от максималната температура. На пазара има десетки модели с макс. температура 275 градуса.

2. Ако изберете първо марката, дилемата ще отпадне. Между фурните на Беко и на Електролукс винаги бих избрала вторите.

3. Готвенето на няколко нива е възможно във всяка фурна с вентилатор и кръгов нагревател, включително и в посочената Електролукс. Почти всички фурни на пазара отговарят на това условие. Има много малко модели с вентилатор, но без кръгов нагревател, и още по-малко модели - без вентилатор.

4. Диапазонът 600 - 700 лв не е най-ниският, съответно в него има хубави модели на реномирани производители. За мен това са на първо място Бош и Тека, а на второ - Електролукс с марките АЕГ, Електролукс и Зануси. Ето техните модели с цени до около 750 лв:

https://www.emag.bg/furni-za-vgrazhdane/brand/aeg,bosch,electrol … _leftbar_6416_138

Моделите са много, но се отличават по функции, екстри и т.н. Аз бих препоръчала моделите на Бош, защото те са оборудвани с каталитични панели, т.е. само дъното трябва да се чисти. Моделите на Тека и Електролукс са или с хидролиза, или без самопочистване - и в двата случая чистенето е по-трудоемко.

Като най-добър избор (разбирай съотношение функции+показатели+качество към цена), аз виждам този модел:

HBA534ES0 - вариант с инокс

HBA534EB0 - вариант в черно

Избраната от вас Electrolux EOD3H70X не е лоша, но е с по-малка мощност, няма самопочистване и е базирана на стара моделна линия.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 18:18 от Vilemina

# 832
За мен е глупаво да има толкова нива, а да продават фурната само с една тава и една решетка. Но може и да маркетингов  трик да е, да продават след това аксесоарите отделно, така косвено увеличават цената на фурната. Аз например обмислям да купя още една тава и още една решетка, да имам опции. Многочленно семейство сме, а и често имаме гости, ще ми се налага .

Не забравяй варианта да сложиш друга тава върху решетката. Аз вече много рядко пека директно върху решетка, винаги нещо ще падне долу и ако не се почисти после ще дими и мирише. Като цяло оптималния вариант е тава с дупчици в нея - с хартия за печене отгоре, за да се пази хем чисто, хем топлината да навлиза отдолу. Видях го като работех преди доста години за голяма верига за закуски в чужбина. Така се печеше абсолютно всичко, от багети и закуски до курабийки. На багетите не се слагаше хартия за печене, но и бяха в тави със специални форми.

Такава тава мисля, че идва с някои фурни на бош (до колкото знам), но е доста малка, така че просто си използвай 2 тави, едната върху решетка, другата голяма заводска.

# 833
  • София

Моделите са много, но се отличават по функции, екстри и т.н. Аз бих препоръчала моделите на Бош, защото те са оборудвани с каталитични панели, т.е. само дъното трябва да се чисти. Моделите на Тека и Електролукс са или с хидролиза, или без самопочистване - и в двата случая чистенето е доста по-трудоемко.

Като най-добър избор (разбирай съотношение функции+показатели+качество към цена), аз виждам този модел:

HBA534ES0 - вариант с инокс

HBA534EB0 - вариант в черно

Избраната от вас Electrolux EOD3H70X не е лоша, но е с по-малка мощност, няма самопочистване и е базирана на стара моделна линия.

Аз имам чисто черната - да си призная избрах я по марка, бюджет и външен вид (няма инокс по нея). Ползвам я не интензивно от два месеца и съм доволна.

За печенето на няколко нива - за сега съм пекла патладжани, налага си се смяна на тавите, но не е фрапатна разликата.

Иначе аз си запазих решетката и двете тави от старата фурна, така че мога да пека на 5 нива, ако искам.

# 834

Много малко модели идват с 2 решетки, старото ми Канди беше и ми беше супер удобно, АЕГ-то нямаше и ми лиспваше, сега Уирлпула пак има 2. Аз например пека някакво меса в йенска, с капак и отгоре друго /картофи например/, много ми е удобно за гости. На АЕГ-то трябваше да ползвам едната тава като рафт, а аз много рядко ги ползвам защото са големи и трудно ги мия. За мен е удоство, определено, или като претоплям неща. Но винаги както сте казали вече слагам съвместими неща, абсурд мусака и кекс примерно, няма как да не се смесят миризмите

Моите не ставаха никои от трите решетки и тави една за друга, уж все еднакви размери...., а вътрешните не са явно, но са  и различни марки все де

# 835
Аз не пека върху скарата. Курабийки в тавичките от фурната, поне 2 нива едновременно искам да пека .

Иначе 2 скари са нужни, последно се случи да правя месо в една тава, картофи в друга. Искам да са е мои керамични плата, така мога директно да поднеса на масата, фабричните тави не са представителни, не мога да ги сервирам направо на масата....

От моята гледна точка ще ми трябват.

# 836
  • София

Точно тази не я препоръчвам. Базирана е на много стара платформа и е с малък обем - 57 литра. Затова е и само с 4 нива. Каталитичните панели са с доста кратък живот спрямо този на фурната. Имам една подобна в мазето - чака заден панел, за да отиде на вилата. Отвън изглежда перфектно, отвътре - всичко е в ръжда. Покритието също не е хубаво - тънко е, прилича на обикновен лак, а не на емайл.

Ако държите на Електролукс, по-добре изберете някоя от тези със 70-литрова камера, каквато използват и в моделите с марка АЕГ, за предпочитане без каталитични панели:

https://www.emag.bg/furni-za-vgrazhdane/brand/aeg,electrolux/fil … 0/sort-priceasc/c

Ако искате каталитично самопочистване (и изобщо фурна без технически проблеми), изберете Бош, защото новото им каталитично покритие е с удължен живот, а панелите им покриват камерата без фуги, каквито има при останалите марки.

https://www.emag.bg/furni-za-vgrazhdane/brand/bosch/filter/samop … bar_8852_-7396630

Между другото, моделът, който ви препоръчах по-горе, само в еМАГ е на цена 719 лв. На повечето места се продава за над 800 лева.

# 837
Аз от това описание не мога да разбера само отзад ли е самопочистването или на цялата фурна:
EcoClean Direct: система за самопочистване на задната стена.

Системата за самопочистване EcoClean Direct не изисква допълнителен разход на енергия, което прави поддръжката на фурната много лесна. Специален слой, съставен от нанокерамични частици по вътрешните стени на фурната, разгражда мръсотията, като целият този процес протича по време на готвене - активен по време на работа на уреда.

# 838
  • София
Аз от това описание не мога да разбера само отзад ли е самопочистването или на цялата фурна:
EcoClean Direct: система за самопочистване на задната стена...

Каталитично самопочистване на цяла фурна няма, винаги остава за почистване, поне дъното.

Споменатият модел HBA534ES0 е с каталитичен панел само на задната стена, но подобният HBA554ES0 е с панели от двете страни и отзад. Останалите от линка също са с панели от двете страни и отзад, но те са изградени на старата платформа на Бош, която въпреки че е добра, вече е на около 20 години.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 18:24 от Vilemina

# 839
Vilemina, кой модел на Бош бихте препоръчали на цена около 1к и малко отгоре, който да се чисти лесно и да има всички нормални функции?

Общи условия

Активация на акаунт