Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 5

  • 63 900
  • 1 144
  •   2
Отговори
# 795
  • София
  • Мнения: 2 433
Здравейте и моля за помощ!
След четене и чудене се спрях на тези две фурни:
https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ebox=accessories/
https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ebox=accessories/

Не съм голям готвач, но обичам да пека Simple Smile Това, което е важно за мен е фурната да е надеждна, да има пиролиза, да има телескопични водачи (или да има опция да се купят допълнително). Предпочитам бутони.

Втората фурна е по-добра - с повече начини на печене, по-хубаво управление и по-хубав дисплей, повече автоматични програми, произведена в Испания. Щом обичате да печете, трябва ви фурна с всички начини на нагряване.

Първата няма режим с долно нагряване, нито долно+вентилатор, които са по-удобни за печене на някои тестени изделия.

И двата модела нямат телескопични водачи. На всички фурни Бош могат да се добавят такива, но така цената се увеличава с поне 130 лв.

В магазина ми казаха, че фурните от 6 серия не се продават с телескопични водачи, но не разбрах дали това важи за 4 серия.

Няма такова нещо, модели с телескопични водачи има от всички серии, от 2-ра до 8-ма.

По неясни причини обаче, повечето модели на Бош с пиролиза в момента се предлагат без водачи.

Все пак, има една фурна, която отговаря на всичките ви изисквания. Пак е серия 4, но е с водачи и има режимите долно нагряване и долно+вентилатор:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA374ES0/p/703343

# 796
  • Мнения: 2
Много благодаря!
Не се изразих правилно за телескопичните водачи - казаха, ми че за 6 серия не са включвни в комплекта (и да, става въпрос само за фурните с пиролитично почистване), но не разбрах дали за 4 серия също не са включени и трябва да се купят допълнително.
А фурната, която ми давате като идея също разглеждах и сега отново ще я сложа на масата за преценка Simple Smile)
Отново благодаря!

# 797
  • София
  • Мнения: 8 636
У нас предимно долно с вентилатор се ползва, не бих си причинила фурна без долно нагряване. А за печене на тестени (и аз обичам) съвсем пък няма да е добре, ако няма долно.

# 798
  • Мнения: 824
Ето ме и в тази тема Simple Smile
Търся си препоръки за фурна и керамичен плот за вграждане, харесала съм Bosch като марка.
От форума разбрах няколко неща и установих, че искам фурната да има пиролиза. Най-най важното нещо ми е да не се налага да я чистя. Всичко, което помага тя да се изчисти сама поне донякъде, е добре дошло!
Дори не предполагах, че има фурни без долно нагряване, но да, трябва да го има.
Телескопични водачи - защо изобщо лиспват в някои модели? Струват ми се важни и голямо удобство.
Имам едногодишно вкъщи, та определено е важно да има някаква защита от малки деца, да не се нагрява отвън и да се заключва.
Друго не се сещам, на което да държа или поне не знам, че съществува Simple Smile
За керамичния плот съвсем не знам какво да търся - знам само, че искам да е с 4 котлона и да няма стърчащи копчета Simple Smile
Сещате ли се за някой модел, който бихте препоръчали?

# 799
  • Мнения: 52 412
За керамичния плот си изясни следното:
- Индукция или с реотани. Предимствата на индукцията са обсъждани многократно.
- С рамка, без рамка, фасетирани ръбове (отвсякъде или само отпред).
- Стъклото да е марково Шотсеран или Еврокерамик (или както се казваш, забравих).
- Да има или да няма разширяващи се зони (аз не ползвам).
- Да не се рестартират при вдигане на тигана (пречи да се правят палачинки).
- Да работи стабилно на ниски мощности, без видимо тръгване и спиране.
- Регулирането е доста разнообразно - с плъзгачи, с цифри, с разлчина конфигурация... Огледай и си прецени кое ти е удобно. За мен не всички са удобни.

# 800
  • Мнения: 14 488
Ако сте човек, който обича да готви, има време за това, залага на домашната храна, то заложете на NEFF и Bosch.
Аз обичам да готвя и не обичам автоматични програми (не може фурната да ми казва каквао да правя-искам аз на нея да кажа Simple Smile  ) и никога не съм залагала на тях, но държа да има функция само долен нагревател с вентилатор и да има функция кръгов/заден нагревател. Добре е да има пиролиза, макар, че аз не я ползвам често, защото не си цапам фурната- пека в йенски съдове, гювечи или в тава с поставена решетка против пръскане.
Трябва да сте наясно със себе си от какво имате нужда и от какво не, знаейки мощта си в кухнята Simple Smile Simple Smile Simple Smile  и ако не е нужно, да не плащате за екстри, които няма да използвате, предвид сегашните цени на уредите (ако този въпрос има роля в избора).
Спокойно си набележете няколко уреда, изтеглете им ръководствата и вижте функциите и описанието им. Вижте почистването как се извършва.
Вижте ги в магазин!
После ги подложете на обсъждане за недостатъци или дразнещи/недомислени неща.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 11:52 от petiaivanov

# 801
  • Мнения: 325
- Да не се рестартират при вдигане на тигана (пречи да се правят палачинки).
- Да работи стабилно на ниски мощности, без видимо тръгване и спиране.
Колкото и странно да звучи въпросът ми, как го разбирате това? Докато търсех плот и разглеждах инструкциите, никъде не съм попадала на такава информация. Извинявам се, ако въпросът ми е нелеп!

# 802
  • Мнения: 52 412
С проучване, питане... Като цяло по-скъпите и по-нови модели ги нямат тези проблеми.
Това важи само за индукцията.

# 803
  • Мнения: 325
Черна станция, благодаря ти! Имам спомен, че имаш фурна Уърпул и няма функция за долен нагревател, въпросът ми е имало ли е проблем с печенето? Бих се радвала да чуя мнение и на останалите, които имат такива фурни. До сега никога не ми се е налагало да ползвам тази функция, но все пак..

# 804
  • Мнения: 52 412
Понякога, ако се прави питка/погача. Може би за някой сладкиш. Но може и да не сме уцелили точната програма. Не сме кой знае какви готвачи и не правим често такива неща. За останалото нямам проблеми - за манджи имам предвид, идеално си стават.

# 805
  • Мнения: 18 970
Черна станция, благодаря ти! Имам спомен, че имаш фурна Уърпул и няма функция за долен нагревател, въпросът ми е имало ли е проблем с печенето? Бих се радвала да чуя мнение и на останалите, които имат такива фурни. До сега никога не ми се е налагало да ползвам тази функция, но все пак..

И моята е Уирлпул без долно, не съм забелязала, да ми трябва. За 15 години никога не съм го ползвала и на старото ми АЕГ, затове все се учудвам колко хора държат на долното печене. Аз пека на вентилатор, винаги, всичко. Забелязвам, че така става по- бързо и равномерно

# 806
  • Мнения: 52 412
Така е, само за някои печива се случва отдолу да остане сурово. За нормално готвене не е проблем.

# 807
  • София
  • Мнения: 8 636
В квартирата имах Беко (или Нео ли да беше...) и нямаше нито една опция за печене без вентилатор. Питки и кексове пак ставаха, но нищо общо с резултата при печене без вентилатор (в предната ми квартира и сега със СМЕГ-а). Може аз да съм такава, може рецептите ми да са такива, може от фурната да е било; но за мен долното нагряване е супер важно. ММ пък предимно готви на долен реотан с вентилатор, защото не обича бавно печени манджи и това му е спасението да не прегаря яденето отгоре, като го пусне на 200-220 градуса. Обича си жилавко човека, за него това месото да се отделя от кокала е безсмислена претенция... а като му направих най-вкуснте сарми в живота ми (в гювеча, бавно печени половин ден, топящи се в устата и с вкус-експлозия), каза, че имали вкус на - забележете! - риба и ако може повече да не ги правя така Grinning Grinning Grinning

# 808
  • Пловдив
  • Мнения: 3 860
ToniShu, като каза сарми с вкус на риба ,та се сетих. Три часа правя суши. Ама по всички правила ,при това 4 вида. Сервирам , а мъжът ми предъвква трудно и вика "Това прилича на сарми с риба, ако може да не ги правиш пак. Яж си ги по заведенията."

# 809
  • Мнения: 11 823
Черна станция, това за палачинките през ум не ми е минало Joy
Ако индукцията на АЕГ пречи на палачинките, ще трябва да купувам обикновен, свободно стоящ котлон специално за тях!

Общи условия

Активация на акаунт