Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да реагирам на действията на един обущар

 • 1 926
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте,
Това е един вид продължение на тема от преди 1 година https://m.bg-mamma.com/?topic=1257307
И моля за съвет
Въпросът е актуален за мен вече 2 години.
На 10.10.2019г. занесох на квартален обущар с леко протрити подметки за реанимация. Разбрахме се за цената, платих му, даде ми хвърчаща бележка и след 6 дни отидох и си ги взех доволен от работата му. Междувременнно, при първото си посещение, обущарят ме помоли ако имам други за ремонт да разчитам на него.
   Присетих се, че имам едни купени много отдавна скъпи зимни обувки /естествена кожа, естествена вата/, чиято подметка при първият опит за обуване/около 10г. след закупуването/ се разпадна и стана на трохи. Бях ги предвидил за ефектни кашпи за цветя на майка ми. При вземането на първите обувки като жест от моя страна ги занесох и попитах могат ли да се ремонтират и на каква цена. Срещу 50 лв. ги оставих на 16.10.2021г. за ремонт,  като майсторът т.к. има много работа не може да ми даде бележка, кога да мина да си ги взема, но след Коледа да мина да си ги получа. Минах в началото на 2020г. - първите дни на януари. Съответно ме върна бил ме забравил, но да съм отидел в края на март месец, щели да са готови. През март затвориха страната и съответно му се явих края на май. Започна да се оправдава, че давал едната обувка за мостра на доставчик, който правел поръчки от Китай, но там имало проблем с доставките, да съм минел вкрая на август. Само за информация купувам дребни неща от Китай и доставките бяха спрени само за около 20 дни.
Отидох в края на септември. Същата история доставчика бил виновен, а аз не съм имал друг избор освен да чакам. При което сам ми предложи ако до Коледа не ги направи - връща парите и обувките. Явих му се в началото на януари 2021г. Не ги е ремонтирал и му трябва време за да намери обувките /вече забравил, че едната е дал на доставчика/. В началото на май отново отивам вече бесен. Не ги намерил, най-вероятно са в другата му работилница. На въпроса какво правят там след като съм му ги занесъл в тази. Оправдание, че там имал по-добри машини. Той ще ми се обадел кога да мина да си ги взема и да ми върне парите. В интерес на истината обади се в началото на юли месец 2021 г. да отида да си взема парите към 14-15.08.2021 г., обувките мистериозно изчезнали той щял да ми ремонтира нещо безплатно. На 16.08.2021г/понеделник/. сутринта съм при него. Започва да ми мрънка защо съм отишъл сутринта още нямал оборот да отида в петък. ОК в петък след обяд съм пак при него и понеже имаше клиент, за да не става скандал ми даде 20лв. - другите следващият петък м/у 16:00 и 17:00ч.
Идва следващият петък, 10 -ина минути преди 16:00ч. ми се обажда - нямал никакви клиенти и ще затваря и ще ми се обади за следващият транш.
Обаче лъжецът не е предвидил, че прибирайки се от работа минавам близо до работилницата му, която беше отворена и той там. Бях бесен и реших да не правя безмислен скандал /наглецът не се впечатлява/.
Минаха 2 години. На 16.10.2021г. отидох за последен път - имал само 11лв., заради дъжда нямал никава работа, преди това също, а той си правеше някакви обувки - ще ми се обадел. Само че на мен ми писна да се гаври с мен. Казах му че, аз лично повече при него няма да ходя, но ще се постарая да предупредя хората за него. За мен той си е крадец и измамник.
Според мен - той е ремонтирал обувките и ги е пласирал, повтарям те никога не бяха носени.
   И сега искам съвет. Ясно че няма да получа нито обувки, нито пари, но въпросът е принципен и този тип трябва да бъде наказан по някакъв начин. Едва ли съм единственият завлечен от него.
Разполагам само с няколко аудио записа с телефон, в които той не отрича че ми е длъжник, но си личи и наглостта му.

P.S. Нов съм и не съм наясно позволено ли е да публикувам адреса му, за да предпазя други хора от загуби и разочарования.

# 1
 • Мнения: 6 246
голямо търпение имаш, да го чакаш две години да ти върне парите. Подаваш една жалба в РПУ и отиваш с полицай да си искаш парите. Виж как тогава няма ли да мине номера.

# 2
 • Мнения: 5 501
Наистина ли не можеш да преживееш едни обувки 2 години?

# 3
 • Мнения: 4 665
Според мен е безобразие да занимава полицията с толкова дребни неща. Има нещо много болно в цялата история.

# 4
 • Мнения: 6 854
Чудя се защо по-рано не си написал жалба срещу него в полицията. Сега и да напишеш, не знам дали ще могат да реагират, след като са минали две години. Но да, направи го, пусни жалба срещу него. Не е редно. Неговата работа се крепи на доверие, ако се разбере, че краде - няма да го бъде бизнесът му.
Но и ти си сбъркал, че не си взел хвърчащата бележка.

# 5
 • София
 • Мнения: 7 380
Има нещо налудничаво в тази история. Две години се разправяте с обущар да осребри загубата на над 10-годишни обувки с разпаднала се подметка. Доколкото разбирам от писанието, обущарят е платил около 30 лева. Колко мислите, че струват поне 10-годишни обувки без подметки? Та те са били в полуразпад...

# 6
 • Русе
 • Мнения: 253
Бедата е в това, че не сте взели никакъв документ. Без документ никоя официална институция не може да Ви помогне. Освен да го тормозите с непрекъснати посещения, ако Ви е на път, друго няма да можете да му направите. Междувременно се простете с мисълта, че ще си върнете обувките и тогава психическият тормоз ще пада само върху обущаря.

# 7
 • Мнения: 3
Някои от коментиралите са схванали, че въпроса е до доверие и отговорността, която подобни занаятчии носят за повереното им имущество.
Както споменах занасянето на тези обувки на ремонт беше жест от моя страна да му осигуря работа. Не е въпросът нито до парите, нито до обувките. А естествените материали /т.е всичко без подметките, които се правят от нещо подобно на полиуретан и не са никак трайни/  бяха в идеално състояние - те не са били носени  никога. Имам и снимки, защото както споменах исках да ги използвам преди това за друго.
С полиция няма никакъв смисъл да се занимавам, но искам по някакъв начин потенциалните му клиенти да са предупредени, какво може да ги очаква.
А да продължавам да му досаждам е също толкова психически тормоз и за мен - като зная колко нагло се държи, все едно че вината, че той ми дължи нещо е единствено моя.
Моля, ако някой има продуктивен коментар да го оставя, от "налудничави" коментари от неспособни да разберат написаното участници в темата няма никакъв смисъл.

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 280
Полиция не вярвам да се захване със случая, но при следващ разговор бих му казала, че вече ми е писнало от неговата некоректност и ще подам сигнал в НАП, че за платените пари не съм получила документ. Една проверка от НАП може да му стъжни живота, особено както НАП са озверели напоследък и се чудят откъде да попълнят хазната.

# 9
 • Мнения: 5 501
Полиции, НАПове, обадете се и на интерпол, за всеки случай. Говорим  за обувки и 20лв. Get over it.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 280
Защо пък да се примирява човекът?
На наглеците трябва да се реагира, а не да си разиграват коня както им се иска.
Ако го затворят от НАП за две седмици, много ще си помисли дали да продължи да тарикатее или да работи коректно.

# 11
 • Мнения: 3 972
Първо, нямате документ, което поставя ситуацията на Вашата дума, срещу неговата. Пуснете жалба в КЗП, но нямате нищо, с което да докажете истинността на този странен разказ.

# 12
 • Мнения: 3
За НАП и КЗП и аз си мислех, но този тип не ми даде документ с довода, че не знае за колко време ще може да ги ремонтира.
Единственото, което имам е аудиозаписи. Правих ги т.к. нямах представа дали няма да започне да отрича, че съм му бил клиент.
За пореден път повтарям/за тези които не разбират смисъла/ въпросът не е нито в парите, нито в обувките. Ако този тип не разбере, че такива безобразия се санкционират ще има и други потърпевши, които също ще махнат с ръка и ще останат с разочарованието си. Няма гаранция, че до момента няма препатили, защото ателието му съществува поне от 20 г.

# 13
 • Мнения: 3 972
За НАП и КЗП и аз си мислех, но този тип не ми даде документ с довода, че не знае за колко време ще може да ги ремонтира.
Единственото, което имам е аудиозаписи. Правих ги т.к. нямах представа дали няма да започне да отрича, че съм му бил клиент.
За пореден път повтарям/за тези които не разбират смисъла/ въпросът не е нито в парите, нито в обувките. Ако този тип не разбере, че такива безобразия се санкционират ще има и други потърпевши, които също ще махнат с ръка и ще останат с разочарованието си. Няма гаранция, че до момента няма препатили, защото ателието му съществува поне от 20 г.
Ние разбираме, вие не. Без доказателства няма санкции. Защо да повярват на вас?! Ми и аз мога да реша, че ми е съсипал обувки за 200 лева, да нямам документ и да твърдя това. Записите не са доказателство за нищо.
Аз съм пускала жалба до КЗП за върната дреха, за която търговеца не ми възстановяваше сумата. Но всичко, което ми поискаха като товарителница и касов бон и т. Н.,аз имах, за да докажа думите си. И вие и той сте виновни, че сте оставили всичко на обещание.
Или го преглътнете най-после или мрънкайте още 2 години, това е. Без доказателства нямате нищо.

# 14
 • Мнения: 271
Не знам защо някои под доказателства разбират само писмени такива. Доказателства са и разказите на свидетели. Може да подадете жалба в съответната институция /НАП, КЗП и т.н./ и да посочите свидетел. Ако приемем противното, това би означавало, че никога 1 търговец напр. не би могъл да бъде санкциониран за това, че не издава касов бон. Ако се оплачете за такова нарушение, как ще го докажете. Нали точно заради липсата на платежен документ подавате жалба.
А иначе тези, които убеждават автора, че му трябвала бележка от обущаря, много ми е интересно какво мислят, че ще докажат с нея.
Предполагам, че сте си оставяли обувки за ремонт и сте виждали как изглеждат бележките на обущарите. На тях не пише “Аз Пешо Иванов Стоянов, с ЕГН …..и адрес …… /респ. служител на еди коя си фирма/, взех днес 16.10.2019 г. от Гошо Кирилов Драганов, с ЕГН …. и адрес ….., еди какви си обувки - вид, цвят, размер, марка, материал”. В най-добрия случай пишат цвета и вида обувки и каква е поръчката - за какъв ремонт става дума.
1 такава бележка може да ви послужи само за тоалетната. Не може да установите с нея, че сте оставили на обущаря точно определен чифт обувки.
Въпреки това, и с и без бележка, лично моето мнение е, че такива хора /като въпросния обущар/ не бива да се поощряват и трябва да се подадат за проверка от всички възможни институции. И тук въпросът не е дали става дума за обувки от 100-200 лв. или за по-скъпа стока, а за това дали има наказание за всяко противоправно действие. Мисля, че е излишно да споменавам за ефекта на счупения прозорец.

Общи условия

Активация на акаунт