Коледа 2021/2022

• 98 341
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 570
  • В светлината на слънцето
liani, тези финландски сладки с пълнеж съм ги превеждала навремето за едно списание. Даже ги и правих, чудни станаха. След това кой ли не преписа - от списания, вестници и сайтове, тази рецепта, добавяйки от себе си по нещо или променяйки леко състава (заради авторското право). Та в този вид не съм сигурна, че отговаря на истината. Опитах се да намеря оригинала, но нещо не го откривам. Прилича много на минс пай, но пълнежът е по-различен. Съжалявам, че не можах да помогна. Освен това снимката, която са ползвали в този сайт също не отговаря на истината. Сладките се похлупват със звездичка, за да може плънката да диша и се изпарява.

# 571
  • Русе
Скрит текст:
liani, тези финландски сладки с пълнеж съм ги превеждала навремето за едно списание. Даже ги и правих, чудни станаха. След това кой ли не преписа - от списания, вестници и сайтове, тази рецепта, добавяйки от себе си по нещо или променяйки леко състава (заради авторското право). Та в този вид не съм сигурна, че отговаря на истината. Опитах се да намеря оригинала, но нещо не го откривам. Прилича много на минс пай, но пълнежът е по-различен. Съжалявам, че не можах да помогна. Освен това снимката, която са ползвали в този сайт също не отговаря на истината. Сладките се похлупват със звездичка, за да може плънката да диша и се изпарява.

https://www.maku.kitchen/en/runeberg-tarts/

# 572
  • София
Днес правих мраморни бисквити:

# 573
И от мен днес рохлички и виенски коледни бисквити:

# 574
  • под тепетата
Днешният експеримент го отчитам като успешен. Към половината тесто за браунис бисквитите прибавих ментова есенция вместо ром. Харесаха ми, макар, че можеше и повече.

# 575
Онези финландските сладки ги търсих през гугъла и не открих, може би имат специфично название, но такива чужбински рецепти пробвам само след като си намеря оригинала, иначе много варияции нещо Sweat Smile С тоя шоколад ме заинтригуваха.

Вчера правих за първи път тези сладки с марципан:
Рецептичка може ли? Hug

# 576
  • В светлината на слънцето
Днес най-после успях да си изпека тестата: линцери, капучинови звезди и рохлички. Тази година рохлите ги правих с орехи, а не с лешници. Определено с лешници ми харесват повече, а и са по-хрупкави, повече се усеща ядката.

# 577
Може ли рецептата за капучиновите звезди, рових на първа и не я намерих... Гледала съм я преди, нищо особено не ми е, а толкова я правите Simple Smile
И аз направих рохличкитв с орехи, маакр да имам спомен, че лешниковите ми харесваха повече и почти бях решила така да са тази Коледа. Както и дава - другата Simple Smile

# 578
  • Шумен
Явно само вкъщи се предпочитат с орехи рохличките Simple Smile Преди 2 години пробвах по една доза с лешници и една с орехи, повторих тази с орехите другата раздадох и от тогава не си и правя труд да правя и с лешник.

# 579
  • София
Вчера правих за първи път тези сладки с марципан:
Рецептичка може ли? Hug

Eфибуш, още не съм качила рецептата. Накратко: замесва се маслено тесто, разточва се, отделно се разточва марципанът, предварително замесен с малко пудра захар, слага се върху тестото, изрязват се фигурки, подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, намазват се с разбит белтък с малко пудра захар и се поръсват с бадем. Пече се на 180 градуса 12-15 мин. Като изстинат се поръсват с пудра захар.

# 580
  • Mostly in my mind
Ето рецептата за капучиновите звезди. Някой питаше. http://passionscooking.blogspot.com/2010/12/blog-post_1117.html?m=1

Аз традициионно всяка година с децата правя меденки на Джема, роклички, линцер сладки и напукани сладки. Тази година последните искам да заменя с нещо друго.

# 581
  • София
И от мен сладки с печати и линцерови сладки:

# 582
# 583
Благодаря! Сега още повече се зачудих и обърках Grinning Особено след обяснението на Йоана за двата вида тесто с еднакви продукти.
Затова правя рецепти само от изпитани източници, но ще пробвам тези и ще споделя.  Даже си купих силиконови формички за мини мъфини/бонбони, че ми се искаше да станат с големината на сладка, а не на мъфин. Дано не съсипя продуктите.

Здравейте,
Тази рецепта на Йоана гледахте ли я?

https://www.kulinarno-joana.com/2016/12/mini-koledni-paiove/

# 584
Мацки нещо съвсем забих какво да правя с белтъците от рохличките ( двойна доза ) и линдцер сладките 🤔
Ще направя забравени сладки със сигурност, но съм до там като идеа
П.п преди години правих едни много вкусни - Коледни звезди от бабата на Мишел , намерих им рецептата и ще ги спретна отново

Общи условия

Активация на акаунт