Коледа 2021/2022

  • 98 444
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 675
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Момичета, благодаря ви.

Десните сладки са миналогодишно откритие, типични немски коледни сладки са, казват се Husarenkrapfen / Engelsaugen. Стандартно се пълнят с конфитюр - типичните са кайсиев или някакъв червен, но понеже линцерите ще слепя с конфитюр, тези ги правя с шоколад.

https://www.oetker.de/rezepte/r/husarenkrapfen

Рецептата е много точна, надуват се.
Още не съм сигурна кога е най-добре да се притиснат в средата дупчиците, защото съм чувала всякакви варианти - преди печене е по рецепта, така обаче се надигат. След печене пък се сцепват по шевовете, засега оставам на комбинация от двете.

Стават бързо, защото се прави едно рулце, което се реже на колелца и това им е основата. За пълненето - да не тръгнете с лъжица, както аз първоначално си помислих?
В никакъв случай! Simple Smile С пош станаха за нула време, моят пош е найлоново пликче от дебелите, на което отрязвам връхчето.

Изобщо рецептите в немския сайт на Йоткер са много хубави - изключително точни и успявам да постигна и този вид. Опитвала съм и марципаново-кайсиевите пръчици, сега тези, торти съм правила... Препоръчвам, защото може да се търси и по картинка.

# 676
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050

Fortuna, това е рецептата за сладките.
Просто разточих и изрязах формички, вместо да направя сладкиш в тава. Пекох на 189° по 20-25 минути всяка тава.

# 677
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 984
Хриси, благодаря за рецептата. Ти шоколада всъщност го слагаш на вече изпечени, нали? И какъв шоколад използваш? Течен? Твърд разтопен на водна баня? Това не разбрах Simple Smile  ако реша да сложа конфитюр, преди да ги изпека,  дали няма да се разтече? Общо взето частта с шоколада/конфитюра не я схванах.

# 678
  • Мнения: 1 352
https://bukvarche.com/2021/12/02/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5% … %b0-%d1%84%d0%be/
Тези дали сте ги правили? Дали са сполучливи?

# 679
  • Мнения: 1 046
Здравейте, досега направих меденките на Джема и локумки, смятам да правя днес и утре : линцерите на Марчева, маслените със сушени боровинки на Марчева, портокаловите на Купенска, септемврийките и тези Та всеки като чуе,  че ги правя сега и се почва ооо рано е, ще изсъхнат, няма да стават и т.н.,миналата година не помня кога ги правих, но пак по това време, та нещо друго има ли, освен след като са изстинали да ги сложа в кутии, че да "оцелеят" до Коледа?Blush

# 680
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Хриси, благодаря за рецептата. Ти шоколада всъщност го слагаш на вече изпечени, нали? И какъв шоколад използваш? Течен? Твърд разтопен на водна баня? Това не разбрах Simple Smile  ако реша да сложа конфитюр, преди да ги изпека,  дали няма да се разтече? Общо взето частта с шоколада/конфитюра не я схванах.

По рецепта и когато са с конфитюр, дават да сложиш половината количечство конфитюр в дупчицата и да опечеш, а след опичане (за красота), да добавиш отгоре другата половина. Преди корона, колежки са носели и с изцяло напълнена дупчица с конфитюр и запечени. Когато е с шоколад, няма как да напълниш предварително, защото ще изгори. В последствие се слага и може да е какъвто искаш. Ако само разтопиш шоколад, той ще се втвърди обратно и ще е като блокче шоколад в сладката. Ако ти допада така - може, разбира се! Аз предпочитам да е като крем вътре и да е меко, затова правя ганаш, но и течен шоколад ще ти свърши раота. Ганашът е шоколад и сметана смесени в определено съотношение. Правя го на око моя, защото имам опит, но като съотношение гледай за млечен шоколад (аз ползвам Милка) да е 2:1 или 2,5:1 шоколад към течна сметана.

Сега какво ме караш да хапна една сладка да показвам. Bowtie.




Рецептата изглежда ок, като може би малко повече от 80г захар бих сложила на 350г брашно. Нз колко са 2 ч.л. пудра захар, която се добавя, свикнала съм и аз като Марчева с грамажи. Simple Smile За да си запазят формата, задължително да постоят в хладилника или отвън 30-40 минути след оформяне, иначе ще имаш купчинка маслено тесто, а не цвете. Simple Smile Пекат се в загрята фурна, не се отваря, поне докато не се пооформят.

# 681
  • Мнения: 3 877
Само едни линцери на natalyna отвърших.
Издълбах меденките на Пейчев за пълнене


# 682
  • София
  • Мнения: 12 260

Та всеки като чуе,  че ги правя сега и се почва ооо рано е, ще изсъхнат, няма да стават и т.н.,миналата година не помня кога ги правих, но пак по това време, та нещо друго има ли, освен след като са изстинали да ги сложа в кутии, че да "оцелеят" до Коледа?Blush

Благодаря! Не, няма да изсъхнат, ако са с масло, а те са с масло, напротив стават още по-хубави. Държа ги опаковани и на студено, разкошни са.

# 683
  • Мнения: 6 175
Поръски (като тези показаните от Лидъл) ги слагам върху разтопен шоколад, в който съм топнала бисквитата.

# 684
  • Мнения: 7 767
Имам въпрос може ли маслото в рецептите за сладки или соленки, да се замени с мас?
Например рохличките да се направят с мас, хубава, чиста, немиришеща?

# 685
  • Мнения: 15 747
Мики,зариби ме с тези торбички с плънка вътре. Утре ще ги пробвам. 😍 Още в ИГ като ги видях ме грабнаха,но щом са и лесни,съвсем ме нави. 🤗

# 686
  • София
  • Мнения: 12 149
Мики,зариби ме с тези торбички с плънка вътре. Утре ще ги пробвам. 😍 Още в ИГ като ги видях ме грабнаха,но щом са и лесни,съвсем ме нави. 🤗
И мен.След малко ще ги вадя от фурната.
Останаха ми жълтъци и може утре или в петък да направя шпколадовите спирали на Мики.Вече се харесаха у нас.
Криси какъв робот препоръчваш?

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 00:27 от Ali97

# 687
  • София
  • Мнения: 840
Мики,зариби ме с тези торбички с плънка вътре. Утре ще ги пробвам. 😍 Още в ИГ като ги видях ме грабнаха,но щом са и лесни,съвсем ме нави. 🤗
+1
Първи опит вече е почти унищожен. Много сполучлива и бърза рецепта. Опростих я като направих руло от тестото, нарязах го с ножа и кръгчетата станаха за нула време.
Благодаря на Мики за идеята и рецептата!

# 688
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 348
Прекрасни рецепти показвате и ви се възхищавам за енергията и хъса който имате. Аз влязах да вида някаква идея за основното меню и разядки, пък то почти няма. Наблягате на сладкото. Но ме подсетихте за едни много вкусни прости български соц сладки - с мас, вино, локум, орех и оваляни с пудра захар.Може ли оригиналната рецепта ако я имате.Бъдете здрави и весели.

# 689
  • София
  • Мнения: 3 332
Добавям още един вид сладки, които много пъти съм правила предни години, много бързи и лесни:
https://privanya.blogspot.com/2015/08/blog-post.html?m=1&fbc … UZfXaR0OEKNCLbomg
Мини щоленчетата на Ваня станаха много мекички на 3-4 ден. Почти свърши всичко, до тук съм подарила само на двама човека, останалото вкъщи се топи. А аз си мислех, че съм готова. Еми не съм, идния уикенд ще правя трета доза от меденките на i_peich и щоленчетата.

Основното ни е почти винаги - Банска капама, приготвяме я със свинско, пилешко, зелеви сърми и наденица тип петрохан. Уникална става.

Торта поръчвам обикновено, защото синът ми е рожденик точно на Коледа.

Общи условия

Активация на акаунт