Коледа 2021/2022

  • 98 392
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 720
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Имам въпрос може ли маслото в рецептите за сладки или соленки, да се замени с мас?
Например рохличките да се направят с мас, хубава, чиста, немиришеща?
Аз пак да попитам...

Мони, аз лично не съм пробвала, понеже при нас няма масово, но попринцип според мен не пречи. Като бях малка, в долния етаж на бабината къща, жената нонстоп правеше сладкиши, сладки - много често с мас. Ами, ядяха се без проблем. Simple Smile

Малко по-тежък става вкусът, поне според мен, и, много важно технологично, много вероятно е да се изпотрошат рохличките ако ги направиш със стандартната форма, защото маста прави печивата по-твърди. Може би обмисли варианта да ги направиш на топчета или нещо по-малко чупливо, прави пръчици, знам ли и аз... Миналата година една мама тук така бе подходила (топчета), защото иначе и с масло много и се трошали.

Аз съм имала този проблем само когато ги препека много, което правех първите години като студентка - нямах много опит. Simple Smile Оттогава със смислени рецепти проблем с трошене не съм имала. Със свинската мас обаче ще е друго, затова - топчета. Simple Smile

# 721
  • Мнения: 169
От къде си взимате бял шоколад за украсяване на бисквитите? И какъв? На мен все ми жълтее и става един такъв ненаситен цвят...
Иначе за отчета- изпекла съм линцери и рохлички, в хладилника ме чакат теста за капучинови звезди и за портокалови с парченца шоколад, а за уикенда сме планирали с моите момичета да правим още ричарели, ментови елхички, ангелски очи, портокалови снежни топчета, меденки на Джемма, маслени сладки с шприц и брауни курабийки с ядки Flushed
Дано се справим Blush

# 722
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Роси, такъв е, да, жълтее, не мисля, че има решение. То белият шоколад не е шоколад, или много малко биха били с по-голямо количество какаово масло и по-малко гадости.

За украса на бисквити в бяло може би роял айсинг, всичко друго ще е доста химична таблица.

Не искам да обръщам темата на вредни и полезни храни, но специално белият шоколад често е бъкан с всичко друго, но не и шоколад.

# 723
  • Мнения: 703
Купувам си кувертюр от Лидл. Бял, млечен, черен. И този в постоянния асортимент, и този, който носят преди Коледа и Великден няма вредни съставки.

# 724
  • София
  • Мнения: 12 259
Марчева, много крайно. Заменяла съм с кокосова мазнина, с гхи. Миришат по друг начин просто. На структурата или както се нарича, вероятно също се отразява замяната, ===================
Е, стига де, не съм крайна, има си рецепти с мас, има си рецепти с масло и ако замениш маслото с мас се нарушава консистенцията на тестото, структурата му. Освен това се получава и друг аромат, не си ли съгласна, едно е да ти ухае на хубаво масло, а друго е на мас, колкото и да е хубава тази мас, колкото и да турнеш ванилия, все си е мас. Рохличките ,ако са с мас все  едно си правила друга бисквитка, или как ще направиш шотландската бисквитка с мас, ми не е възможно.  Много мога да обяснявам,  защо често домакините  в близкото минало  са ползвали мас, ама не е тук мястото и ще разводня темата, а тя е много хубава, виж какви чудесии се показват, приказка са!  Браво ,момичета, вие сте вълшебници!

# 725
  • Мнения: 1 341

Замесих да пека утре рохлички двойна доза и линдзери на Наталина, коледни звезди на бабата на Мишел( накиснах във уиски сушенете плодове) само това промених, обаче при Бадемовите сладки на Пейчев импровизирах доста( бяха три белтъка, но се оказа, че нямам 300 гр бадемово брашно и пудра захар и сложих около 150 гр кокосово брашно, нямах бадемов аператив , абе попрецаках я ще я видя като се опече. Със сигурност ще имат пудра захар отгоре за другото незнам.
Ще ми останат капучино звездите, меденките на Джема, едни нови шоколадови( ще споделя ако станат) и забравените сладки

# 726
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050

Днес направих локумките със свинска мас и бяло вино. Утре, ако ми остане време ще направя капучиновите звезди и приключвам с 6 вида сладки. През следващите дни може да направя за закуска литовските сладки, които бях показала по-рано.

# 727
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Имам въпрос може ли маслото в рецептите за сладки или соленки, да се замени с мас?
Например рохличките да се направят с мас, хубава, чиста, немиришеща?
Аз пак да попитам...

Може да се заменя, но трябва да се подхожда с внимание.
Всъщност маслото прави печивата по-плътни (твърди). Съответно маста прави  бисквитите пръхкави и трошливи.
Има рецепти, които си искат маста - в оригинал са си с мас и друга мазнина прави резултата не толкова добър. Съответно има други рецепти, които задължително трябва да с масло, по същата причина. Често аз заменям част от количеството масло с мас или олио, ако ми се стори прекалено твърда бисквитката. Харесвам, когато консистенцията е хрупкава и пръхкави, но не омекнали и влажна.
Има и трети вид печива, като козунаците, например, които стават най-влажни и жилави само с олио, другата мазнина не може да създаде тази пухкава консистенция и хубави конци.
Така че няма еднозначен отговор. Може да се използва всяка мазнина, но всеки трябва да си прецени за себе си къде му харесва и къде- не.
За рохлички, нямам опит и още не бих могла да кажа - планирам да ги правя в събота за първи път и тогава ще преценя… Bowtie
А що се отнася до миналото, имам една готварска книга от 1938г. Някои от вас ще се изненадат(както се изненадах и аз), но в повечето рецепти има масло, не мас.

# 728
# 729
  • Мнения: 7 762
Имам въпрос може ли маслото в рецептите за сладки или соленки, да се замени с мас?
Например рохличките да се направят с мас, хубава, чиста, немиришеща?
Аз пак да попитам...

Може да се заменя, но трябва да се подхожда с внимание.
Всъщност маслото прави печивата по-плътни (твърди). Съответно маста прави  бисквитите пръхкави и трошливи.
Има рецепти, които си искат маста - в оригинал са си с мас и друга мазнина прави резултата не толкова добър. Съответно има други рецепти, които задължително трябва да с масло, по същата причина. Често аз заменям част от количеството масло с мас или олио, ако ми се стори прекалено твърда бисквитката. Харесвам, когато консистенцията е хрупкава и пръхкави, но не омекнали и влажна.
Има и трети вид печива, като козунаците, например, които стават най-влажни и жилави само с олио, другата мазнина не може да създаде тази пухкава консистенция и хубави конци.
Така че няма еднозначен отговор. Може да се използва всяка мазнина, но всеки трябва да си прецени за себе си къде му харесва и къде- не.
За рохлички, нямам опит и още не бих могла да кажа - планирам да ги правя в събота за първи път и тогава ще преценя… Bowtie
А що се отнася до миналото, имам една готварска книга от 1938г. Някои от вас ще се изненадат(както се изненадах и аз), но в повечето рецепти има масло, не мас.
Благодаря много!
За аромата ми е ясно, исках да разбера дали има друга разлика.
Сега разбрах.

# 730
  • Мнения: 169

За дамите,търсещи рецепта с мас
Скрити целувки

# 731
  • Мнения: 215
Имам въпрос може ли маслото в рецептите за сладки или соленки, да се замени с мас?
Например рохличките да се направят с мас, хубава, чиста, немиришеща?
Аз пак да попитам...
За можене, може, ама на какво ще ти мирише... Вкусът идва и от аромата на мазнината. Ето, на мен чушките ми бяха любим зеленчук, сега (след Ковид, изкаран преди една година), ми миришат отвратително и само чушки не поглеждам.

И аз съм така!Вече се бях притеснеила,какво се случва!

# 732
  • Мнения: 3 465
Ето една рецепта с мас, сладките са много хубави и ефектни. Жалко че нямам снимка защо скоро не съм ги правила. Гръцки сладки. 4 яйце/само жълтъка/, 1ч.чаша мас, 1ч.чаша пудра захар, 1 бакпулвер разтворен в малко вода.Меси се меко тесто, разточва се на дебелина 1см и се режи на малки кръгчета. На всяко кръгче се слага от разбития на сняг белтък. Пече се на 160гр.Слепват се с мармалад и пудра захар.

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 10:19 от mimi0585

# 733
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 982
лично аз не бих заменила маслото в рецептата на рохличките.

# 734
  • Sofia
  • Мнения: 4 848
Ето една рецепта с мас, сладките са много хубави и ефектни. Жалко че нямам снимка защо скоро не съм ги правила. Гръцки сладки. 4 яйце/само жълтъка/, 1ч.чаша мас, 1ч.чаша пудра захар, 1 бакпулвер разтворен в малко вода.Меси се меко тесто, разточва се на дебелина 1см и се режи на малки кръгчета. На всяко кръгче се слага от разбития на сняг белтък. Пече се на 180гр.Слепват се с мармалад и пудра захар.

mimi, колко се пече? не изгаря ли белтъка?

Общи условия

Активация на акаунт