Коледа 2021/2022

  • 98 296
  • 1 123
  •   2
Отговори
# 825
  • Мнения: 16 311
Криси,
Скрит текст:
напълни ми сърцето. Живи и здрави да сте цялото семейство
Две дози рохлички, една мини щолени и една меденки. За тест направих и сладкишът Зелтен, който Пейч беше пуснал. Това ще е новото тази година. Имам марципан и се чудя в какво да го вложа. Много рецепти давате, чудя се коя е моята като марципанът не е моето, тоест искам да го скрия.

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 08:43 от Sunny29

# 826
  • Мнения: 169

Помощ! Правя (уж) меденки те на Джемма. Изпълняваме рецептата точно, но тестото изглежда така... От него капе олио и се троши на трохички. Пробвах на една малка част да добавя още брашно, но няма промяна... Къде бъркам?

Да помоля пак за съвет от по-опитните сладкари...
Къде е проблемът според вас? Има ли оправия и ли да го мятам в коша?

# 827
  • Мнения: 16 311
Според мен му трябва още брашно, след това да стегне малко в хладилника. Аз лично никога не успявам да направя тези меденки само с 450 гр брашно, отиват повече, без да съм мерила точно.

# 828
  • София
  • Мнения: 12 802
Ефект от престоя в хладилника няма да има. Това не е тесто с масло или мас, че да стяга. Трябва му още брашно.

# 829
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Криси, от мен голям поклон! Страхотна си! Ти си героинята на темата тази година по килограми произведени сладки и логистика. Цялото ти семейство трябва да се гордеят с теб.

GG_BG,
Скрит текст:
Сигурно си права, за това което пишеш за професионалните готвачи. На мен ми беше станало много приятно когато един голям италиански шеф готвач беше харесал няколко мои снимки в ИГ. Българските минават инкогнито Grinning

# 830
  • София
  • Мнения: 12 148
Chrissy адмирации за количествата собственоръчно направени сладки и изпратени в България!Признавам,че съм силно впечатлена,особено от второто.Щастливо е семейството ти с такъв майстор като теб.

# 831
  • Мнения: 8 074
rosi09, това обикновено се получава, когато се меси повече от необходимото. Мазнината избива на повърхността и тестото не може да се събере. Дори и да добавиш още брашно не съм сигурна дали ще получиш задоволителен краен резултат, защото тестото ще стане прекалено твърдо и това ще се отрази на меденките. Ако искаш, пробвай с малка част от тестото като му добавиш още брашно, а после виж дали ще можеш да разточиш и да изрежеш някакви фигурки или пък направи на топчета и изпечи, за да разбереш какво ще се получи. Дано някоя по-опитна кулинарка се включи със съвет, защото на мен не ми се е случвал такъв проблем и разсъжденията ми не са на база опит.

# 832
  • Мнения: 6 173
Браво, Криси! Страшен труд е това 🤗 Аз като знам всяка година след 7-8 вида сладки как се уморявам, и то по една доза, представям си, ако правя в промишлени количества като теб 😁
Тази година съм ги свела до 5 вида, че с бебето трудно. Ще покажа тези дни какви ги свърших.

# 833
  • Sofia
  • Мнения: 4 848
Аз правих традиционните коледни гръцки сладки меломакарона.

А имаш ли записана рецептата, че няма как да я сваля от видеото?

# 834
  • София
  • Мнения: 354
Да се включа и аз със сладките от неделя
Тъкмо реша да приключвам и вие покажете нещо:

# 835
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 462
За нашето семейство този сезон откритие са тези флорентинки  https://marmottesetchocolat.com/blog/2016/12/03-biscuits-de-noel … lorentins-la.html
Имам домашно сушени плодове и слагам всякакви. Аз лично пропуснах джинджифила и намалих захарта на 100 гр. Правих ги и с кафява захар, но с мусковадото ни харесаха повече.

Благодаря, ще ги опитаме и ние. Тъкмо щях да питам за рецепта с повече мусковадо.

Някой, който е правил карамелизирани ядки, би ли споделил точната технология и моментите, в които трябва да се внимава? Май Chrissy беше пускала преди време една рецепта, но всякакви съвета са добре дошли.

# 836
  • Мнения: 703
Скрит текст:
Здравейте момичета и Пейчев,

похвалвам се, че днес най-накрая 80% от тазгодишните сладки отпътуваха за България,

Скрит текст:
заедно с всички подаръци за близките, включително и две печки Flushed, защото две къщи имат нужда, пък не им е точно приоритет в момента. И така, нашите и сестра ми ще получат от мен като подарък два много запазени Бош и Сименс печко-екземпляра на старо, заедно с по една веселяшка тениска и шоколад. Направо камък ми падна от сърцето, защото транспортът нямаше как е нормален куриер очевидно, имах уговорка с човек, който е супер мега точен и многократно ползван, но заради адски задръствания по празниците се забави много и имах опасения ще стигне ли всичко преди Коледа. Е, днес дойде, взе всичко и дори ще помогне на майка ми за качването на печките, ако пристигне докато баща ми се случи на работа... Честно, едва днес се почувствах в отпуска, макар последният ми ден за тази година да беше в петък...

Понеже фамилията у нас са малко пощеливи, както се казва в моя край, т.е. постоянно нещо сладичко им се хапва и нямаше да има до Коледа сигурно 😃, освен тяхното кашонче с 2,5кг сладки, има още едно отделно кашонче-изненада с бележка "отворете всички заедно на Коледа", където ги чакат още толкова. 😃 В Коледното кашонче съм скрила и скрийншот на моя полет, който намерих неочаквано и ще се върна на 30.12. 😃 За съжаление майка ми е разбрала по други канали и няма да я изненадам, но днес много се зарадва, като разбра, че е вярно. 😃

В бързането да подготвя всичко, имам само 2 снимки от опаковането, да видите данданията и за каква мануфактура говоря😃, но идните дни ще подредя тукашните 20% останали за нас сладки в хубав поднос и ще снимам по-човешки, обещавам. 😃

Отчитам се тази година с малко над 9кг сладки между собственоръчно мъкнене на печки (с половинката, нямаше избор горкият), измисляне и опаковане на подаръци за всички и, разбира се, че винаги така става - 11 и нещо часови работни дни в последните седмици.

Но когато искаш да зарадваш някого, винаги се намира начин. 😃

И така:
- 228 рохлички на Наталина
- 318 мини щоленчета на Лабрекс
- 317 бадемово-кайсиеви пръчици
- 58 зеброви бисквитки с портокал/какао кафявата част и ванилия за бялата
- около 110 какаови топчета (шоко-нус-кугелн на нудел33)
- шотландски шортбред - 96, направих ги с печати, а не с формата по рецепта, чудесно  понесоха печатите
- пиратски сладки / ангелски очи - 100+ броя
- 112 единични / 56 слепени линцера на Наталина и още около 15 бисквитки за слагане в/у чаша (едни специални шлицове им се режат да се закрепят на ръба на чашата, аз имам готови формички) от същото тесто

Прави общо почти 10кг или 1228 сладки приблизително. 😃

Това ще е тази година, за толкова ми стигна времето.





С уморен поздрав от затоплил се Мюнхен,
Криси 😃
ScreamScreamScream

Признай си, че снимката е от къщата на дядо Коледа, а сладките са правени от баба Коледа. Stuck Out Tongue Winking Eye

Може ли рецепта за тези шоко нус.... на нудел33? Май само ти ги правиш. Потърсих в google и всичко води до твои постове, но рецепта не намерих.

# 837
  • Мнения: 43 953
Една година и аз имах някакъв проблем с тестото за меденки. Тук ме посъветваха да добавя 1-2 лъжици вода.

# 838
  • Русе
  • Мнения: 2 268
Браво, Криси!
Mi Ra 629058, има ги на първа страница. И аз им се чудя от поне две или три години и така и не съм стигала до тях. Ето ги
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=623232.msg20357579#msg20357579 - Пост 407
Тази година изоставам, че нещо не ми стига времето.Отсъствах три дни и изостанах много. Направила съм меденки, рохлички, линцери и бисквитки с печати, но само като заготовки. Не съм слепвала, не съм украсявала. Поне още три-четири вида най-малко имам намислени.

# 839
  • Мнения: 484
Здравейте! Тази година съм решила да заложа отново на бейби щолени, меденки и за разнообразие ще добавя портокалови сладки с шоколадов чипс. Мога ли днес да замеся всички сладки и да ги съхранявам в хладилника като най-много до 2-3 дни ги изпека?
За протокола правите уникални неща и не знам коя от всички рецепти да избера за НГ 🥰

Общи условия

Активация на акаунт