Коледа 2021/2022

  • 98 298
  • 1 123
  •   2
Отговори
# 810
  • София
  • Мнения: 477
Приключих със сладкоправенето тази година. Ето резултатът.

# 811
  • София
  • Мнения: 12 148
Мики благодаря за отговора!Абсурд да останат цяла седмица меки при мен.Сега пробвах една розичка направена в сряда и съхранявана в метална кутия.Твърди вече и отвън и отвътре,но все още вкусна за мен.Чудя се дали е заради маята.
И шоколадовите спирали и те твърди и леко като изсъхнали отвън.Ама в моя телевизор е повредата явно.

Страхотни коледни творения сте показали,браво на всички Вас!

От известно време се чудя дали блоговете на Марчева,Пейч,Мики,ако има други блогове на съфорумки, могат да се сложат на първа страница.Мисля че биха били полезни.Нищо,че тази тема след две седмици няма да е толкова актуална.

# 812
  • Мнения: 4 002
О, Марчева, вие по блогърски си общувате значи. Ей това е едно от преимуществата да си имаш блог - можеш да се обадиш даже на чуждестранните кулинарни звезди и да се представиш като колега Wink. Пък ние тука най-много да видим някъде бай Иван Манчев с голата глава, шкембето и ластичните дънки. Smile

# 813
  • София
  • Мнения: 263
Меденките на Джема вече украсени.

# 814
  • Русе
  • Мнения: 6 357
Започнах подготовката за празниците.
Нова доза меденки


# 815
  • Мнения: 239
Рецептите за всички тези сладки има ли ги на първа страница? Питам за рохличките, портокаловите, напуканите, щоленчетата на Лабрекс. А, меденки кои препоръчвате?

Dara888, кои са септемврийките?
Заповядай рецептата: https://www.mycookingcreations.com/2020/11/settembrini.html
Здравейте , благодаря за споделената рецепта за септемврийките.От рецептата не мога да разбера захарта пудра ли е или кристална?
Кристална.
Много благодаря!Весели празници !

# 816
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Ауу, какви красиви елхички! Heart Eyes

Али, сетих се още нещо...ако решиш да ги правиш пак пробвай да ги печеш 1-2 минутки по-малко. Без да останат сурови де, но от фурна до фурна има разлика. А почти всички дребни сладки, които съм правила не ги чакам да се запекат, защото ако ги оставя след това изсъхват бързо или са по-твърди.
Пробвай да преместиш ореховите в буркан, ако имаш...би трябвало да поомекнат.

# 817
  • Мнения: 169

Помощ! Правя (уж) меденки те на Джемма. Изпълняваме рецептата точно, но тестото изглежда така... От него капе олио и се троши на трохички. Пробвах на една малка част да добавя още брашно, но няма промяна... Къде бъркам?

# 818
  • Мнения: 1 997
И аз затварям коледната пекарна до следващия ноември Grinning


Скрит текст:

Сега опаковам всичко и от утре започва раздаването, обикновено за нас остават накрая по две-три бройки от вид за опитване Grinning От години правя големи количества за един благотворителен базар, покрай ковид две години спря инициативата и сега се радват приятелите на коледна сладка поща.

# 819
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 466
За нашето семейство този сезон откритие са тези флорентинки  https://marmottesetchocolat.com/blog/2016/12/03-biscuits-de-noel … lorentins-la.html
Имам домашно сушени плодове и слагам всякакви. Аз лично пропуснах джинджифила и намалих захарта на 100 гр. Правих ги и с кафява захар, но с мусковадото ни харесаха повече.

# 820
  • София
  • Мнения: 12 258
О, Марчева, вие по блогърски си общувате значи. Ей това е едно от преимуществата да си имаш блог - можеш да се обадиш даже на чуждестранните кулинарни звезди и да се представиш като колега Wink. Пък ние тука най-много да видим някъде бай Иван Манчев с голата глава, шкембето и ластичните дънки. Smile
....
Тъй като е извън темата ни ще публикувам в скрит текс, да не досаждам на  приятелките ни от темата с моите глупотевини.
Скрит текст:
Не! В огромна грешка си, никога, когато съм общувала с Akis не бих си разрешила да споделям, че имам кулинарен блог, къде аз, къде един професионалист, който има собствено предаване по телевизията всяка събота, нали ще изглеждам смешна с моите домакински обикновени рецепти, нали ще стана за смях в очите му.... Марчева от София му се хвали със своите кулинарни умения, мисия абсурдна! В интерес на истината няколко пъти си говорихме, първо попитах го за една негова рецепта, като се представих от къде съм, той остана приятно впечатлен и разговорите минаха в обща тема основно за това колко е красива Гърция и как силно съм влюбена в нея. Това е, не си помисляй нищо друго, аз все още имам акъл в главата си и не съм се взела на сериозно, че ако си повярвам означава ,че съм силно глупава, посредствена и самовлюбена, което е невъзможно за мен. Това е. 

# 821
  • София
  • Мнения: 12 148
Благодаря Мики!Ако отново ги правя ще пробвам,както казваш.
А меденките на Пейч,колкото пъти ги видя,толкова пъти се заричам да ги направя.Не знам дали ще имам време следващата седмица,но може между Коледа и Нова Година.
Марчева не се подценявай!Хубаво е,че имаш трезва преценка,но някой ден и ти можеш да водиш някое предаване.И да не забравиш за приятелките ти от коледната тема на мамата!😉

# 822
  • Мнения: 4 002
Марчева, пошегувах се, разбира се.
Скрит текст:
Но наистина не се подценявай, не само ти, но и останалите блогъри. Не знам дали си давате сметка колко професионални готвачи надничат в рецептите ви. Не че да се учат на готвене, а да черпят идеи, което никак не е малко. И много се съмнявам, че един професионалист би се отнесъл с пренебрежение към някой, който се занимава с тази страна на кулинарията - да събира, представя и визуализира рецепти.

# 823
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Здравейте момичета и Пейчев,

похвалвам се, че днес най-накрая 80% от тазгодишните сладки отпътуваха за България,

Скрит текст:
заедно с всички подаръци за близките, включително и две печки Flushed, защото две къщи имат нужда, пък не им е точно приоритет в момента. И така, нашите и сестра ми ще получат от мен като подарък два много запазени Бош и Сименс печко-екземпляра на старо, заедно с по една веселяшка тениска и шоколад. Направо камък ми падна от сърцето, защото транспортът нямаше как е нормален куриер очевидно, имах уговорка с човек, който е супер мега точен и многократно ползван, но заради адски задръствания по празниците се забави много и имах опасения ще стигне ли всичко преди Коледа. Е, днес дойде, взе всичко и дори ще помогне на майка ми за качването на печките, ако пристигне докато баща ми се случи на работа... Честно, едва днес се почувствах в отпуска, макар последният ми ден за тази година да беше в петък...

Понеже фамилията у нас са малко пощеливи, както се казва в моя край, т.е. постоянно нещо сладичко им се хапва и нямаше да има до Коледа сигурно 😃, освен тяхното кашонче с 2,5кг сладки, има още едно отделно кашонче-изненада с бележка "отворете всички заедно на Коледа", където ги чакат още толкова. 😃 В Коледното кашонче съм скрила и скрийншот на моя полет, който намерих неочаквано и ще се върна на 30.12. 😃 За съжаление майка ми е разбрала по други канали и няма да я изненадам, но днес много се зарадва, като разбра, че е вярно. 😃

В бързането да подготвя всичко, имам само 2 снимки от опаковането, да видите данданията и за каква мануфактура говоря😃, но идните дни ще подредя тукашните 20% останали за нас сладки в хубав поднос и ще снимам по-човешки, обещавам. 😃

Отчитам се тази година с малко над 9кг сладки между собственоръчно мъкнене на печки (с половинката, нямаше избор горкият), измисляне и опаковане на подаръци за всички и, разбира се, че винаги така става - 11 и нещо часови работни дни в последните седмици.

Но когато искаш да зарадваш някого, винаги се намира начин. 😃

И така:
- 228 рохлички на Наталина
- 318 мини щоленчета на Лабрекс
- 317 бадемово-кайсиеви пръчици
- 58 зеброви бисквитки с портокал/какао кафявата част и ванилия за бялата
- около 110 какаови топчета (шоко-нус-кугелн на нудел33)
- шотландски шортбред - 96, направих ги с печати, а не с формата по рецепта, чудесно  понесоха печатите
- пиратски сладки / ангелски очи - 100+ броя
- 112 единични / 56 слепени линцера на Наталина и още около 15 бисквитки за слагане в/у чаша (едни специални шлицове им се режат да се закрепят на ръба на чашата, аз имам готови формички) от същото тесто

Прави общо почти 10кг или 1228 сладки приблизително. 😃

Това ще е тази година, за толкова ми стигна времето.





С уморен поздрав от затоплил се Мюнхен,
Криси 😃

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 01:44 от chrissy

# 824
  • Мнения: 275
Добър ден
Искам да попитам дали тесто за меденки може ли да се замразява? Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт