Многодетни мами 5

• 12 638
  • 273
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Браво Клан-Г! Аз харесвам естествени храни, но нямам волята да се занимавам с консервиране. На моите деца зрънчо не съм купувала, защото дори като не съм бременна ми става лошо от миризмата му.

Но за домашния хляб ми стана интересно, а и отдавна се чудим дали да не купуваме краве мляко от бабите, дето го продават в двулитрови бутилки и да се опитаме да го подквасим. На вид и вкус това мляко е съвсем различно от купешкото, но просто не можем да изпием за няколко дни 2 литра прясно. Който е правил кисело да сподели технологични тънкости. Благодаря!

# 181
Тука в София си имам хлебопекарна (от няколко месеца, иначе от години на ръка си меся), на вилата на ръка - лесно е !
Мляко купувам от съседите на вилата - гледат животни и всеки ден идва цистерна на Данон да им го взима, т.е. проверяват го много прецизно. Само от тях имам доверие, купувампо 10-20 литра преди да си тръгнем и го замразявам в бутилки във фризера. После - кеф ти кисело, прясно.... Много лесно се кваси - сваряваш го, истива до температура на тялото ти -37 градуса, съвсем леко да усещаш топлинка, и в буркани от компот на един буркан пълна лъжица кисело мляко ( но не Данон, щото не кваси, представяш ли си какво има вътре?) - разбъркваш добре, аз слагам салфетка или хартийка отгоре и капачка, но без да запечатваш - само затваряш. Увиваш в хавлиена кърпа, и отгоре одеало, дреха или нещо друго дебело. След няколко часа е готово. Имам и негледжосано гърне където става още по хубаво по същия начин.
Просто е - не отнема време кой знае колко - а вкуса е като.... сладолед (цитирам Кардам).
Иначе така от непознати хора не купувам , щото млякото е много капризен продукт, и само малко лоша хигиена или неправилно съхранение и си променя вкуса а и качеството. Пък и незнам колко вода му доливат...
Гъби също от други хора не взимам, но това е вече по по-други причини.

# 182
Здравейте и от мен. Брей че сте се разписали не смогвам да ви изчета.
Добре дошли на новите мами Лилибон и мама Херо в компанията.
Цвети, не разбирам защо отсега мислиш за проблем, който е възможно въобще да нямаш?  newsm78 Изчакай спокойно пък ще видиш как е. Сега просто се наслади на последните дни с принцесата в теб, после ще си покаже. А относно въпроса ти за кърма от банка при нужда, не знам какво да отговоря, мисля по-скоро че не бих взела. Не съм имала много кърма с никой от тримата, но ги отгледах с адаптираните бебешки млека.
За млякото подквасено удома, го правя точно като Цвети/Клан Г/ и е вкусно и страхотно..Само че от непознати не взимам, а само когато отида при майка ми от нейна приятелка която предава огромни количества на мандра. Да ама не си ходя често.
За хляба...аз меся, правя питки и тегля фини кори за баница. Когато се оженихме единственото изискване към мен бе да се науча да меся и тегля баница като свкърва ми, е направих го. И питката и баницата правя с удоволствие, просто се забавлаявам страхотно..какъв кеф да направиш кора толкова фина че да се виждат фигурките на бялата покривка отдолу..ехехее  Joy По-често меся в този период през студените и зимни месеци, лятото не подразбира се...Замислям се за машина за хляб, всички казват че става бързо и добре..Не знам  newsm78  От друга страна,ние с Пламена хляб почти не ядем, което значи изключително рядко в зависимост от ястието. Ние двете сме фенки на плодове и зеленчуци в неограничено количество.
Дидке /мама Цоцоланке/ отговорих ти на лични, дано бях полезна.
Дидке, какво става? как върви четенето?
Теди, тези дни много работа, а от неделя ще захване и студ, та не знам какво да измислим.
Хей, всички бременелки, наши и готини, пазете се, никакви настинки и само бодро настроение!!!!   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet

# 183
  • София
Ама вие какво сте се разписали за разни вкусотийки...нали има бременни жени,то така не може  Wink Всяка от вас,която меси,да приготви нещо за следващата среща! Joy

КланГ,направо ти завиждам за всичко качествено,което приготвяш за дома си smile3501 newsm10
А за кърмата и аз съм малко скептично настроена,но по принцип е много по-добре от адаптираното мляко.Никак не ти помогнах,нали?Не знам.И аз нямах кърма с Анди и го храних с адаптирано,а сега се замислям за банката за кърма,но ...живи и здрави,ще видим.

Илинче,съжалявам,че сте толкова заети. Sad

# 184
  • София
Кенгуру е насочено към напредничави читатели, образовани и платежоспособни, които се отнасят отговорно и сериозно към раждането, отглеждането и възпитанието на своите деца.

Момичета,какво ще кажете за това?Това е реклама на ново списание,което предстои да излезе на 20.11. на пазара.Казва се "Кенгуру".Не ви ли се струва малко...грубичко?Само платежоспособните ли се отнасят отговорно  и сериозно? newsm78
Сещам се за една жена,която осъди фирма за някаква реклама,която я обижда.За мен това е обидно.А за вас? Thinking

# 185
 Peace Абсолютно права си, Теди. Доста грубо. Къде видя това списание?
За месенето приемам  на драго сърце Hug  Hug  Hug

# 186
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Illina като отвориш сайта,най-отдолу ще видиш рекламата на списанието,а вече в сайта му отиваш на реклама и четеш за коя аудитория е предназначено то-значи ако не съм платежоспособна ...несъм и обазована и т.н по обратният ред Crossing Arms
 spam2 Много обидно наистина ignore2Само заради това няма да си го купя..въпреки,че бях любопитна какво ново под слънцето може да има при толкова много бебешки и детски списания
 Mr. Green от сега ми става ясно на следващата среща,кой ще носи баницата...

Последна редакция: пт, 10 ное 2006, 23:33 от Дидка

# 187
Здравейте и от мен! Аз съм Таня и имам 3 слънца-Бетина-на 15, Марио-на 10 и Емили-на 1г.10м.
Чета Ви с голям интерес през почивните дни /защото ходя на работа/ и то ако се добера до компютъра,,,,,,, Ще помагам със съвети ако трябва и да знаете че съм оффлайн през повечето време, но се радвам че се намерихме.
А само да кажа че това с намалените такси за ясла/детска или пък транспортна карта зависи Правилника на общината в която живеем /дали са го приели/. Питах в яслата и ми казаха че вече няма такива работи като намалени такси..........

# 188
Тани добре дошла!
В "Нашите деца" има тема за това списание - нищо ново така като четох. "Да го купя ли" - нещо такова се казваше... А това за платежоспособните... без коментар. По принцип не купувам списания (не само заради цената, но и тя е от значение - 4 лева за да ми казват защо плаче бебето...). Остава и банково извлечение да поискат при покупката....
За рекламата беше за бира (май Загорка) "Какво му трябва на човек - хубава кола, жена и една добра бира" Следях с интерес, щото бях много възмутена!
Тани, на предишната страница Цоцоланка споменаваше за тези облекчения, за детска, транспорт и т.н. - те не са ли валидни за цялата страна? Цоцоланке, кажи моля те. И още за картата, тя за теб ли е , или за децата? Щото Сами му е далече училището и сменя по две превозни средства? А като е и на тренировка....

Вижте- "Ще се престраша да започна първа.
Представяла съм се и в друг форум,но ще го направя и тук с удоволствие.
Казвам се Тереза,на 34 години съм,от София,а от пет години жиевеем в Доминикаската Република.Имаме седем деца,две от които са родени тук.Щастлива съм,че съм майка на толкова деца,ала нямам време за нищо,дори да пиша във форумите,затова с нетърпение чакам да порастне бебето и да започна работа.
Искам също така да поздравя Пела за този форум и да и кажа,че тя беше причината да се "запаля " и регистрирам в БГ-мамма.Прочетох един неин невероятен постинг и това ме накара да остана,иначе нямам възможност за подобни удоволствия,както споменах по-горе.
Е,желая много любов и повече радостни усмивки на всички,които влизат във форума! "

Последна редакция: сб, 11 ное 2006, 09:46 от ClanG

# 189
Здравейте на всички  Hug

Изпратих част от домочадието навън с таткото и реших и аз да се включа.
Първо да кажа на ClanG-не му мисли на кърменето, може този път да стане. Непременно влез в кърмаческия форум и изчети библиотеката. Сигурна съм, че ще прочетеш много нови и интересни неща за кърменето, такива които няма да ти каже никой педиатър в България.

Добре дошли на новите мами    bouquet

Надявам се, че всички сте добре Grinning

У нас пада страшна борба с пубера. Обаче ще надвия, няма да се дам Crossing Arms Не знам как е при вас, обаче моят пубер нищо не го интересува освен забавленията му и какво да му се купи. Сега съм предприела яка офанзива, никакво свободно време, за да няма свободно реещи се мисли hahaha hahaha. Три пъти в седмицата го водя на тренировки, два пъти има английски, понякога ходи с отбора на фитнес, а за десерт в неделя следобед има уроци по български език. Съвсем скоро го заплаших, че ще му намеря и учител по математика, съвсем да не може да диша. Почти по всички предмети е праснал по една четворка, тук там се мотат и шестици, обаче онзи ден ме сюрпризира с 2 и половина по природознание ( половинката е по милост) ooooh!. Хич не е амбициозен милият и не е честолюбив. Понякога имам чувството, че си блъскам главата в стена. Ей на оплаках се. Sad

Аз да ви кажа, че у нас това с истинската храна хич не го можем. Първо нямаме село, нито вила, нито познати на село откъдето да взимаме пресни продукти. Второ и да имахме, файда никаква щото уикендите са посветени на моткане, мързелуване, разходки, а домашната работа е сведена до минимум, предимно само готвене. Тъй като и аз не харесвам децата ми да ядат много обработена и консервирана храна, напоследък наблягаме на приготвянето на храна в къщи, но всички основни продукти купуваме от магазина. Избягвам купуването на полуфабрикати, фабрично обработени храни (вафли, кроасани и други такива), безалкохолни и подсладени напитки. Наблягаме на прясно месо, пресни или замразени зеленчуци и малко домашни консерви направени от бабите и дядовците.

Мда, дребчо се събуди и дойде краят на постинга. Той и без това стана много дълъг Grinning

# 190
тани, добре дошла!  bouquet

А само да кажа че това с намалените такси за ясла/детска или пък транспортна карта зависи Правилника на общината в която живеем /дали са го приели/. Питах в яслата и ми казаха че вече няма такива работи като намалени такси..........

На тези от яслата им покажи това:

Такси за детски ясли, детски градини, общежития и други общински социални услуги

Чл.24 (1) За ползване на детски ясли и детски градини родителите или настойниците дължат месечни такси.

(2) За целодневни детски градини и ясли размерът на таксите се определят според дохода на член от семейството, както следва:

Доход до една минимална работна заплата – 5 лв.;
Доход от една до две /вкл./ - 12 лв.;
Доход от две до три /вкл./ – 15 лв.;
Доход над три /вкл./ – 20 лв.

(3) За полудневни детски градини размерът на таксата се определят според дохода на член от семейството, както следва:

Доход до една минимална работна заплата – 3 лв.;
Доход от една до две /вкл./ - 6 лв.;
Доход от две до три /вкл./ – 8 лв.;
Доход над три /вкл./ – 10 лв.

(4) Размерът на таксата се заплаща с 50 на сто намаление за:

деца с един родител;
деца с родители – студенти;
деца с родители, които отбиват редовната си военна служба.

(5) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в общината, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.

(6) Когато децата са повече от две от едно семейство, таксата се заплаща в размер на 50 на сто намаление за първото и в размер на 75 на сто – за второто дете. За трето, четвърто и всяко следващо дете от едно семейството, такса не се заплаща .  

Това е от официалния сайт на община Монтана. Нали за там става дума? Ето и пълния текст на наредбата. http://www.montana.bg/index.php?show=taxes

галче, не се ядосвай, пуберът ти е съвсем типичен. Моят Бобо е същият. Напоследък обаче забелязвам проблясъци на здрав разум - взе да учи по-добросъвестно, натоварила съм го и аз - две вечери на плуване, две - на немски, а той не мрънка чак толкова много, започна да говори с нас по-словоохотливо, т.е. да казва и още някоя дума, освен "да" или "не", с други думи, вижда се светлина в тунела. Но то си е и до дете. Сашко е съвсем различен. Дори онзи ден гордо ми викаше: "Кажи, забелязала ли, че карам пубертет, а?" Вярно, че не съм.

КланГ, тази мама със седемте деца не беше ли с един дълъг ник, сега не се сещам точно - с мъжа й и двамата са българи, но живеят в Америка и децата са негови, нейни и общи? Къде попадна на този постинг?

тедивас, права си, гадно звучи тази реклама. И аз не бих си купила списание от издатели, за които ключовата дума е "платежоспособни".

Илинка, приключвайте с този ремонт!

Момичета, започвам леко да се притеснявам. Кой ще дойде на пресконференцията? Нали разбирате, че не върви да се изтъпаним само аз и Ева?

# 191
Не се давайте! Ще се опитам да дойда!

# 192
Здравейте и Добре дошли на новите мами!   bouquet
Не разбрах от къде дойде текстът на майката със седем деца  newsm78
Цвети, това за детските заведения важи при положение, че и трите деца са там, в едно и също такова. На мен ми казаха, че ще плащаме за Ники пълна такса, а за Робин половин, но това няма нищо общо с факта, че съм многодетна, а друга майка, която е разведена и многодетна ми каза, че ще плаща 50% за едното, а за другото нищо. Честно казано не разбирам.
За пресконференцията много съжалявам, че няма да мога да дойда. Ако не заради друго, то е, че имахме малък инцидент вчера - Роби събори телевизора и шкафа върху себе си, още съм притеснена за последствията, въпреки че му направиха всякакви изследвания.
Господ Да Пази Децата Ни!  Praynig

# 193
  • София
Здравейте,момичета!

Това за таксите мисля,че все още съществува.Когато Мони беше в детската градина в групата имаха деца,които бяха трето дете в семейството и не плащаха такса,а ги водеха,че непрекъснато присъстват.Сигурно е добре за градината,незнам.Но съм сигурна,че не плащаха,а другите им братчета и сестрички вече не бяха на градина.

А за пуберите, да и у нас е същото  Wink Все трябва да повтарям по н-пъти за да се свърши нещо,това отговорност нищо не им говори. Sad Дано да вникнат в смисъла на тази дума по-скоро  Praynig

wtight,дано нищо му няма на Роби!Да,Бог да пази децата ни! Praynig Praynig Praynig Praynig

Добре дошли на новите мами!  bouquet

# 194
На мен пък още от сега ми правят 50%намаление на таксата за Вики, нищо че  близнаците още не ходят на детска.Явно е и до желание на ръководството на детската градина.
Бихте ли ме посъветвали и как да постъпя в случая: баща ми почина, и сега се чудя как и кога да обясня на Вики, че дядо й го няма вече сред нас.

Общи условия

Активация на акаунт