Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 66 015
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 420
2200лв е пакет основен плюс, т.е. нормално раждане с избор на екип, но не във ВИП стая, а в стая с две легла, в която според натовареността на болницата може да сте сама или с друга родилка.
Прикачвам и снимка от фактурата на приятелка, която роди в края на месец март.

Имам въпрос към тези от вас, които са раждали скоро. Ценоразписът на сайта актуален ли е ? Колко струва нормално раждане с избор на екип, престоят отделно ли се заплаща? За секциото беше писано наскоро - 2700лв.
И какво представлява екипът?

# 421
Моя приятелка ражда при Чорбова и беше доволна. Вдъхвала и увереност и спокойствие и раждането мина добре - естествено раждане, въпреки че приятелката ми е доста дребничка, не е ставало дума за друго.

Като специалист за следене на мен лично ми е груба и прекалено лаконична, но за раждането предполагам това има по-малко значение. Серт е жената доста и не обича тяърде да и задаваш въпроси. Време за преглед при жк - 2 до 5 минути Simple Smile

# 422
Моите впечатления са от момичето, с което бях в стая, тя беше при нея. Чорбова мина да я види 1-2 пъти като впечатленията са ми същите - серт е, не е по отговорите и обясненията и премина като вятър, средно време 30 сек до 1 мин. Grinning Тези, които са при нея предполагам си ги знаят тези неща.

# 423
Може ли да споделите какви по-специализирани изследвания се правят на новородените във Вита?

# 424
Може ли да споделите какви по-специализирани изследвания се правят на новородените във Вита?

Само общи изследвания се правят, кръв, урина, кръвна група, ако майката е отрицателен резус фактор. Аз родих там преди 2 седмици и имам съвсем пресни наблюдения. Ако бебето има здравословен проблем, както моето, тогава се назначават допълни изследвания спрямо състоянието.
Иначе наблюденията ми накратко са следните. Естественото раждане се препоръчва, но при най-малкото усложнение докторите минават към секцио. Отделно никой няма да те чака 12 часа и повече да раждаш естествено. Докторите са атски натоварени, акушерките също, от самото начало настояват за окситоцин и епидурална упойка, че да се забърза процеса. За мен е ок, не изгарям от желание да раждам с часове и да ме боли от контракциите, но за доста жени предполагам не е опция. Отделението е претъпкано, чудят се къде да настаняват родилки, обслужващ персонал тотално не достига, особено уикенда. И стигаме до болната ми тема - неонатологията. Персонал остро не достига, 1 педиатърка и 2 сестри на 25 бебета, отделно за педиатъра с приоритет са ражданията. Не дават адекватна информация, ако бебето има проблем без много обяснения го задържат в неонатология, нямаш право да го виждаш или кърмиш ( освен 2 пъти по 30 мин свиждане на ден, без да го вдигаш ). Изписват те преди бебето и оттам вече наистина не можеш да го виждаш. Всякакви свиждания от външни хора са забранени във Вита. Та това е накратко, общо взето съм със смесени чувства, важното е че сме живи и здрави и бебето вече си е у дома.

# 425
  • Замък сред облаците
Какъв беше проблемът с бебето?

# 426
  • Sofia
В неонатологията на Вита правят : кръв, слухов скрининг, скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречна хиперплазия + имунизации.
Отделно след изписването ние направихме в други болници : преглед при ортопед (ехография на тазобедрените стави и гръбначен стълб), преглед при детски кардиолог (ехокардиография), преглед при детски офталмолог с разширяване на зениците, абдоминална ехография и трансфонтанелна ехография.
Аз родих там преди 2 седмици и имам съвсем пресни наблюдения...

...Отделението е претъпкано, чудят се къде да настаняват родилки, обслужващ персонал тотално не достига, особено уикенда. И стигаме до болната ми тема - неонатологията. Персонал остро не достига, 1 педиатърка и 2 сестри на 25 бебета, отделно за педиатъра с приоритет са ражданията. Не дават адекватна информация, ако бебето има проблем без много обяснения го задържат в неонатология, нямаш право да го виждаш или кърмиш ( освен 2 пъти по 30 мин свиждане на ден, без да го вдигаш ). Изписват те преди бебето и оттам вече наистина не можеш да го виждаш. Всякакви свиждания от външни хора са забранени във Вита. Та това е накратко, общо взето съм със смесени чувства, важното е че сме живи и здрави и бебето вече си е у дома.
Моето раждане беше преди месец и половина.
Отделението е малко - факт. Около 22-23 стаи общо. Когато аз бях там, да е имало една свободна стая, всичко останало беше заето. Наистина персоналът е претоварен, но аз не го усетих. Не видях и разлика между делничен ден и уикенд. Единствено вечерно/нощно време персоналът беше кът. И санитарките минаваха редовно (нищо не ми липсваше) и АГ и педиатърките не пропускаха визитации (задаваха цял куп въпроси/не претупваха визитацията/записваха всичко в моята папка и отговаряха на всички мои въпроси). И сестрите всеки път, когато носиха или идваха да взимат бебетата, си спазваха часовете, винаги носиха топло мляко и бебето ми всеки ден беше преоблечено с чисти дрешки и изкъпано (виждах го по косичката, която ставаше като перушина).
Не знам доколко не достига персоналът в неонатологията (възможно е, не са малко бебетата), но това не се отрази на моето бебе - винаги беше добре обгрижвано. За моя престой аз засякох 2 педиатърки, не една.

Не бих казала, че е общовалидно, че не дават адекватна информация или че задържат бебето в неонатологията без обяснения. Не знам какъв е бил проблемът на вашето бебе, но моята се роди 2300гр, след като още от 33г.с. е измервана 2200гр. Демек около месец е имало някакво вътреутробно страдание. Казаха ми, че ще я задържат в неонантологията; казаха ми, че е на кислородна палатка; казаха ми, че е на термолегло; казаха ми какво следва, ако жълтеницата й се усили/влоши (че ще я задържат още в неонатологията); казаха ми, че е с шум в сърцето и трябва да посетим детски кардиолог възможно най-скоро; казаха ми, че са й измервали сатурацията. При предишното ми раждане (2015г), пак беше същата неонатоложка (др. Гергинова) и тогава също ме държеше в течение за състоянието на бебето - каза ми, че малката е със сгъстена кръв; каза ми, че има риск от сърдечно-съдови инциденти;  каза ми, че ще й направят вливки, за да й разредят кръвта.

От момента, в който малката вече нямаше нужда от по-специфични грижи (кислородна палатка, термолегло, жълтеница в норма), бебето си беше при мен през целия ден и го взимаха само за визитациите. Ако вашето бебе е трябвало да остане по-дълго време в неонатологията, е съвсем нормално да го виждате за съвсем кратко. Все пак там са бебенца, които могат много лесно да се разболеят и хигиената трябва да е на много високо ниво. Във всички неонатологични отделения достъпът не е свободен и посещенията на майките са доста ограничени във времето.

А това, че всички свиждания са забранени, за мен беше само в плюс.

Радвам, се че всичко е приключило добре за вас и бебенцето е добре 🤗.

ПП: мен също ме изписаха преди бебето, но аз реших да остана "на хотел". Така си останах с нея. И по този начин, ако след изписването ми тя беше още в неонатологията, щях да имам право да виждам бебето.

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 13:22 от Brin de muguet

# 427
При мен проблема с беше, че поради тежко за бебето естествено раждане ( в последния момент се оплете около пъпната връв, извадиха го посиняло и се наложиха леки реанимационни действия ), последва лоша адаптация. Повръщаше храната и трябваше седмица да остане в термо легло на система. Отделно имаше и някаква инфекция и в крайна сметка беше на 2 антибиотика. Аз не отричам грижите за бебето, оценявам ги, педиатрите изглеждат добри особено д-р Гергинова, както споменах важното е, че сме здрави, но отношението не ми допадна. Редовно ме забравяха за визитация педиатрите и аз сама ходех да се моля и да търся информация. Бебето нито веднъж не ми го донесоха, нито веднъж не ми дадоха да го гушна, на система глюкоза било.
Консултирах се с други педиатри и всички бяха на мнение, че не е проблем да разкачат системата, но не им се занимава. За оставане на хотел не можеше и дума да става, нямаше място за новите родилки и логично най-любезно бях помолена да освободя стаята. Разбирам ги, а и без друго бях безполезна там, така или иначе имах право на минимално свиждане и почти нулев контакт с бебето. След изписването ми, както казах, нямах право на никакви свиждания, казаха ми, че ще си видя детето чак на изписването. За някой това може да е напълно ок, за мен не беше...

# 428
  • Sofia
Много съжалявам, че така са се стекли обстоятелствата при вас.

Когато моята бебка беше в неонатологията, аз не ходих да я виждам. Единственото, което ме интересуваше, е да се погрижат добре за нея.

Но ако детенцето е било в неонатолигията за постоянно наблюдение, няма как да ти го донесат. Мен изрично ме предупредиха, че ще я задържат и аз си знаех да не чакам да ми я донесат в стаята. Можех да отида само да си я видя за малко и това е. Вече след като я "пуснаха" от неонатологията, нещата си бяха нормални. Но тези правила важат за всички неонатологични отделения, не само във Вита. Не можеш да влезеш в неонатологично отделение когато си искаш и за колкото време си искаш и да правиш с детето каквото си искаш. Същото важи и за изкарването на бебето извън отделението. Трябва да го стабилизират първо и след това чак има зелена светлина да излиза.

Като цяло смятам, че при положение, че бебето е било на 2 антибиотика и с трудна адаптация, те просто са действали предпазливо и са искали да се презастраховат, което за мен е нещо положително. В началото, особено когато адаптацията е трудна за бебето, абсолютно всичко може да се случи. Повярвай ми, било е по-добре за бебето да го задържат под наблюдение докато са сигурни, че е стабилизирано. Това не е нещо лошо.
Просто в неонатологията, свижданията не са като в обикновена болница - да, може да не ти разрешат да си гушнеш детенцето.

Не искам да омаловажавам мнението на другите педиатри, но тук става въпрос за цяло отделение, което си има своите правила. И по принцип за новородени по-компетентни са неонатолозите, отколкото обикновените педиатри. Аз бих се доверила на преценката на неонатолог в случая.

За хотела - наистина жалко, че не е имало възможност.

Не се ядосвай! Вярвам, че са направили най-доброто за вас. И наистина, важното е, че сте добре.

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 09:41 от Brin de muguet

# 429
Всъщност не се ядосвам, разбирам ги и тях, правилата са си правила, отделно наистина са много пренатоварени. И за да не излезе, че само хейтя Вита, ще кажа и нещо позитивно. Имах страхотен родилен екип. Д-р Мая Василева - голям професионалист, акушерка Петя Трифонова ( невероятна, не ме остави и за минута и направи толкова много за мен! ) и анастезиолог д-р Ясен Грозев. С него сме стари познайници заради друга процедура, златни ръце има и уникално чувство за хумор.

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 15:55 от slaveia84

# 430
  • Sofia
Да, чувала съм само позитивни мнения за др. Василева. Но нямам преки наблюдения.
Аз ще си похваля моята АГ, при която ходя от 10 години. При др. Кълвачева си правя 90% от профилактичните прегледи, тя ми следеше и трите бременности, тя ми направи и трите секцио + едно абразио заради мисед. Много съм си доволна от нея, почти нямам забележки (само една свързана с тромбофилията). На мнение съм, че и трите ми бременности са добре проследени и след нито едно от трите секцио не съм имала никакви усложнения. Винаги е мила и усмихната, отделя време да отговаря на всякакви глупави въпроси. Никога не съм имала усещането за припрян и претупан преглед.

# 431
За съжаление, др-Кълвачева, явно вече е преуморена. Пропусна плацента превия, никъде в документите не го пише, нито го е казала, в седми месец кървене и куп ослужнения. Безкрайно съм разочарована.

# 432
За съжаление, др-Кълвачева, явно вече е преуморена. Пропусна плацента превия, никъде в документите не го пише, нито го е казала, в седми месец кървене и куп ослужнения. Безкрайно съм разочарована.
Много съжалявам, дано всичко вече е наред при вас. Аз следих 2 бременности при нея, не е имало сериозни проблеми. Мен лично ме разочарова на самото раждане, от "рано е за болница, изчакайте, следете контракциите"  - за малко не родих вкъщи..

# 433
За съжаление, се оказа, че има все по недоволни жени. Същото важи и за доцент Томова, тя също не е казала за такова нещо. Бях безкрайно доволна и имах огромно доверие.

# 434
За съжаление, се оказа, че има все по недоволни жени. Същото важи и за доцент Томова, тя също не е казала за такова нещо. Бях безкрайно доволна и имах огромно доверие.

Възможно ли е доц. Томова да е сметнала че не е нужно да коментира нещо, което АГ отдавна трябва да е видял, и да се е фокусирала върху бебето?

Общи условия

Активация на акаунт