ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 3

• 37 524
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
И аз веднъж на два месеца правя по 2 седмици дуолинго - италиански и румънски 😂 пилето е много тъжно от темпото ми, ама не мога аз нито диети, нито тренировки, нито курсове да следвам.

# 661
  • В центъра на моретата
katiABV, правя  много промивки с каничка със сол и сода, горещи торбички с морска сол на синусите, ходя на солна стая (това сега го изключвам), разреден лимонов сок в носа…… Всякакви дивотии съм правила, в резултат, на което обонянието ми се влоши

# 662
Кати, Ацц и геломиртол пиеш ли?
Промивки с физиологичен р-р с каничка също и след тях капки.
Аз съм слагала паста от хрян на челото, ама от това при майка ми нямаше ефект.

Дайв, дано бързо да мине всичко!

Как работи това Дуолинго? Бях се регистрирала преди време, ама нещо не ме грабна и го зарязах. А дали не се плащаше нещо и затова да не успях да ползвам функциите, не помня.

# 663
  • София
Здравейте мами,
И аз съм отсъстваща отдавна. Ние бяхме болни от ковид. Първо наборът - донесе го от училище в последния присъствен ден, след него и аз. Та изкарахме под карантина доста време. Не беше много леко, но мина, слава богу. Сега си правим изследвания и прегледи. Не съм чела отдавна, признавам си, но не ми беше до това. Младежът присъстваше на уроците още на третия ден, защото общо взето беше в кондиция и да не пропуска много. Иначе към края на каранитната и аз понякога присъствах в часовете да видя как вървят. Трябва да ви кажа, че масово учениците не си включват камерите при нас, но учителите не могат да ги накарат, само им споменават, че е желателно и не е етично спрямо останалите с включени камери. Особено, когато ги изпитват. Но, не се получава.
По литература ми направи впечатление, че госпожата изпитва доста подробно. В момента са на "Илиада, изпитва ги подробно за съдържанието на песните, не толкова анализ, а разказ, за да види дали са ги чели. Доста време ще го дъвчат Омир, но тя им рече, че на класното ще им дава съчинение от аргументиран тип, вероятно по "Илиада". Хареса ми, изпитът е точно както мен са изпитвали - на един въпрос от Омир, после ги връща на по-старите уроци, пита детайли от тях. Абе, малко са се стреснаи от нея, ама аз мисля за добро е.
Вчера имаха тест по математика. Не знам какво е сътворил там.

Вече съм на работа, но още не съм влязла съвсем в ритъм, уморявам се, но няма начин, пое ме ежедневието забързано и натоварено.

Радвам се на децата ви - ученолюбиви и креативни.
Кога ли ще се похваля и аз с моя? Simple Smile

Добри, прочетох твоите постове с интерес, поздравления за момчето!

За синузита - първо промивки с морски разтвор - физиологичен разтвор, после капки. Много помага и морска сол в торбичка, която се слага на челото, докато издържиш. Вероятно знаеш тези неща, Кати, но това от мен като предложение.

Лека вечер!

# 664
  • София
Дъждец,
Скрит текст:
Duolingo е напълно безплатно. И не е от онези програмки, които само ти казват, че са безплатни, а след два клика започват да ти искат пари. Единствено Duolingo-Plus е платено, като разликата между двете е, че при Plus уроците са достъпни offline. Досега не съм усетила никаква нужда от него, при положение, че имам непрекъснат достъп до интернет.
Има desktop-версия, която се отваря на браузер; има и мобилна. Между двете има малка разлика в отдени tips към уроците. Единственият минус, който отчитам за Duolingo е, че няма като база "Български". Аз уча ИтЕ като интерфейсът, обясненията, упражненията и всичко са на АЕ. Лично за мен това не е проблем, но за някого със сигурност би бил. Има и други базови езици, но няма български.
Всичко останало им е шест. Има упражнения за слушане, за говорене, за писане; има състезателен елемент, ако на някого му харесва; има месечни предизвикателства, много XP за печелене и всичко придружено със сладка анимация. И най-важното - никой не ти "диша във врата" кога и по колко да учиш. Ти се движиш със собственото си темпо и ако го правиш за удоволствие, резултати няма как да не се постигнат.

Futfut, добре, че вече гадната болест е зад гърба ви! Two Hearts
При нас "Илиада" вече я минаха, даже правиха и контролно по нея. Сега минаха на български и борят правописни норми някакви. Браво на вашата госпожа! И на мен ми се струва от прочетеното, че доста сериозно ги е подхванала, а това може само да те радва.

А защо форумът слага // всеки път, когато се използват кавички??? Thinking

# 665
  • В светлината на слънцето
Dive, прегръщам те и дано повече не се връща! Heart
Кати, моите най-искрени съболезнования! Heart За съжаление не мога да те утеша - уви, с времето болката не минава, а става по-силна, просто свикваш да живееш с нея. Cry
Futfut, добре, че вече всичко е зад гърба ви. Бързо възстановяване! Hug

Добри, страхотен Горинич! Heart

При нас питане за тестове няма. Нашите ще са последни, евентуално в началото на декември. Преди тях са 5, 6, 7 и 12 клас.
И да ви се похваля - минахме на шестици по немския. Поуспокои се малко, че много се беше ошашкал след тройките. Blush

# 666
Скрит текст:
katiABV, дано се оправиш бързо, а щом не е корона, вероятно е нещо сезонно.

Благодаря! Засега лекувам синузит без преглед - симптомите съвпадат, нито лекарката иска да ме вижда в момента (за всеки случай), нито пък аз - серията лекари и кабинети, които са нужни за диагноза, при това без маска... Симптомите съвпадат, последният път много проблеми се появиха от това и хич не се влияеше от АБ, ако някой има съвети за синузит (изключвам хомеопатия и баене само) всякакви опитвам - не вярвам, че някой ще помогне, но пък пробвам всичко наред.

Велина... SadSadSad *hugs*

Кати - капките на Улевинов. Правят се в аптека. Аз съм ги купувала направо готови от аптеката срещу 8 ДКЦ в Надежда. Съдържат гентамицин, алергозан и адреналин (по оригиналната рецепта, но мисля, че в аптеките пропускат адреналина, заради хора със слаби капиляри).

# 667
  • София
... ако някой има съвети за синузит (изключвам хомеопатия и баене само) всякакви опитвам - не вярвам, че някой ще помогне, но пък пробвам всичко наред.

....
Кати, след 2 или 3 синузита /по веднъж годишно/, които имаше дъщеря ми, мога да ти кажа как стопирам съгласно съвети и рецепта на 2 УНГ лекари, това беше препоръчано и като същинско лечение, в добавка към антибиотика /който засега избягваме благодарение на това/:
1. започвам с Коларгол - 3 Х 3 капки на ден /това са така нар. кафяви капки, които се забъркват в аптека, 3%/, ако изглежда, че се влошава и коларгора не помага /понякога се случва/
2. включвам и спрей за нос Авамис /предупреждавам, че е кортикостериоден, изключително рядко го ползва, само когато нещата видимо отиват много на зле и е ясно, че така или иначе ще се стреля с тежката артилерия/:
https://apteka.framar.bg/30012692/авамис-назален-спрей-27-5-мкг-120-дози

По този начин в последните 2-3 години поне не стига до антибиотик. Единият препоръчваше и Аеруис таблетки, преди да се започне със спрея за нос, но според другият спреят е по-добър вариант, бил и кортикостериоден, вместо "да я успивам с тези таблетки".
Това, разбира се, е конкретно лечение за нея, най-добре е да отидеш при УНГ, но ми е ясно колко е трудно в момента с прегледите в болници покрай Ковид, затова си позволявам да дам съвет.
И само да добавя, че бяхме болни от Ковид, тя се зарази в училище и благодарение на това лечение успя да избегне синузита /тази гад очевидно удря по слабото място на всеки - при нея отиде в синузит, при мен в един хроничен трахеобронхит/, та не изключвай и тази вероятност, понякога тестовете просто не отчитат. За протокола - с ваксина от м. май съм, но пак се заразих от нея, поне го изкарах леко у дома с чайчета, никакви сериозни лекарства.

# 668
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от днес е дистанционно.
във всичките десети класове има 2 потвърдени случая и един, за който ще се разбере днес. според политиката на училището двама болни значи домашно обучение за целия випуск.
едното дете няма нито един час с Горинич, другото има два предмета + физическото.
не е съвсем карантина май, защото е само до края на седмицата.
ново ни е. ще видим как ще върви.
мисля си, че тукашните учители няма да ги оставят да си играят по време на часовете.

# 669
При нас почти по никой предмет не си пускат камерите, май само по физическо и то не всички деца, което леко ме нервира. Завършиха Илиадата вече, на девойката й беше много трудна, от самите текстове нищо не разбираше. Купих й едно помагало с подробен анализ на всяка глава, благодарение на него й се поизясниха нещата. Вече минаха на следващото произведение, контролно са правили само по БЕЛ засега, по литература не. С математиката откакто намерихме онлайн учителка нещата тръгнаха по-спокойно, като че ли и материалът малко се опрости в сравнение с онези комбинации и вектори. Rolling Eyes

Засега нищо не се говори за връщане на по-големите в нашето училище. Девойката както съжаляваше, че са онлайн, вече свикна да си поспива и не й се връща особено.

КатиАБВ, пробвала ли си домашни нагревки с инфрачервена лампа? Бяхме купили преди две години, когато дъщерята направи синузит и като че ли останахме доволни тогава. Има най-различни размери, не са особено скъпи.

# 670
  • София
анима, моля те, разкажи повече за нагревките. Съчетавахте ли ги с други методи, кой модел е вашата лампа, по колко време на ден и какъв период продължи лечението?
На Дъждец благодаря за тези прости хапчета Геломиртол, работят! Спират влошаването, крепи се положението, но излекуване ми трябва...

Предложиха назален лазер, много опасно ми изглежда.

Вчера бях тръгнала да пиша тук две неща. Но ги изтрих, досрамя ме, че връщам стари работи.
Едното беше благодарности за подкрепата на всички,  които персонално ми помагаха да оцелеем в школа Междучасие. Много бяхте!
(не искам да си ги спомням тези фирмаджии) преподавателите си вършат работата, но организацията на Междучасие цяла година ни вредеше!
Другото е да ви питам ще ходим ли на гости на випуска след нас,  както нас ни подкрепяха?

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 10:35 от ЗаСлон

# 671
  • София
Изглежда, че големите ученици са забутани в "девета глуха" и никой нищо не предприема, за да се върнат в училище.
https://www.24zdrave.bg/Article/10402231

На всички болни бързо оздравяване Purple Heart

# 672
  • България, София
Futfut, бързо възстановяване пожелавам.
Вземай витамини (Д, Б комплекс, Е), цинк, селен, Омега 3. Вероятно организмът ти има нужда да попълни запаси след боледуването.
Хареса ми учителката по литература от това, което си разказала. Дано повечето учители са като нея.

При наборката почти не са с включени камери.
Вчера по физическо само 6 деца са били с камери и учителят ги попилял от упражнения. Девойката е с мускулна треска, даже вчера пила аспирин.
Моята като не тренира спорт, не е в най - добра форма. Уморява се. Харесва ми идеята да се раздвижват, но защо трябва да се вадят душите на децата с камери? Те на живо не са правили такива натоварвания. Първо са правили 15 коремни преси, 15 лицеви опори, 10 скока от позиция Планк (не знам дали го обяснявам добре), после пак коремни преси, още някакви упражнения и накрая 20 коремни преси. Почти без никаква почивка между упражненията. За някои деца това може да е дребна работа, но за други не е така.
Девойката ми  заяви , че следващия път няма да си включва камерата. Като им даде домашно, ще заснеме клип и ще го изпрати. Нищо не мога да кажа. Децата с камери излиза, че са по - прецакани. Как да искам да си пуска камерата?
Иначе й казах, че трябва да подобри формата, но постепенно. Да си прави всеки ден упражнения в къщи, като постепенно качва броя повторения. Важно е постоянството.

# 673
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
блокът по физика мина.
не знам да се смея ли, да плача ли...
учителя обясни, че за днес е имал планове да правят практикум по електрически вериги - щели да свързват батерии, лампи, токови кръгове всякакви, но заради дистанционното обучение няма да правят това, а ще имат теория по материала.
поне три деца (освен Горинич) чух да възклицават че не са доволни от това, да питат нали няма да забрави следващия присъствен час да направят практикума (това беше Горинич) и даже предложение да намерят някакви кабели и батерии из къщите си и да правят практикума дистанционно.
тоя човек е железен!
с две думи ги укроти, успокои, убеди да не минават на самодейност...

# 674
Добри, а учителите местни ли са или от различни националности?

Общи условия

Активация на акаунт