COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 309 335
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 15 945
Скрит текст:
Няма лошо в групите да има различни експерти, на различни мнения
Просто е добре да заседават в някоя болница. Реална. Може и софийска, даже във ВМА и Лозенец, айде, да не е в Ботевград.
Не си права.
Да отидат в Свищов, където управителят на болницата (икономист) след хоспитализация като болен, в момента е доброволец в ковид отделението. Помага с бумажнината и с каквото може, защото на повече от 30 болни на смяна има само една сестра, а лекар се появява за малко, за да назначи някакво лечение.
Мисля си, че трябва повече да се чува за тези хора. Които стават доброволци и помагат.
Тази вечер имаше репортаж за града, в който съм. Както в цяла Германия, така и тук има остър недостиг на медицински персонал. Репортажът ни запозна с две млади жени. Едната е със специалност графичен дизайнер, но от две години работи в основния и най- голям тест - пункт на града.
А другата работи като медицинска сестра в една от болниците на града. Все още не е завършила обучението си, на 20 години е,  но вече работи.
Търсят се спешно варианти за внос на медицински лица от чужбина. Това всъщност е тенденция отпреди Ковид, но ето, че сега съвсем изпъкна.

# 15 946
В крайна сметка след като интензивните ковид легла са 753 / така били посочени и описани в плана на Стойчо/,  към момента са заети 579 т.е. 77%, но всичко на новата карта е в зелено, с изключение на северно централен район..А междувременно в Смолян заболеваемостта е достигнала ниво от 1120/100хил, но всичко 6...Този нов план ще се окаже disaster...

# 15 947
  • Буркина Фасо
към интензивните легла в момента като прибавиш и тези, които ще се открият допълнително % ще намалее значително.

# 15 948
У нас има 3 легла, мога да разкрия едно отделение...

# 15 949
Дайте да си съберем леглата в арена Армеец и ще решим кризата с тези мебели.

# 15 950
А, там има концерти, звезди от 64 и 86 година...някъде на въздух да ги сложим.
Тъпотии пишем, но то явно така е модерно. Управляващите първи почнаха.

# 15 951
  • София
Прогнозата явно е, при добър сценарий (но той е западно-ваксиниран-европейски) да не се увеличават повече интензивните. Вероятно на това се разчита - да намаляват. Ако пък не стане - мерките са ясно разписани, и това означава, че съвсем скоро ще влезем в локдаун.

Има го черно на бяло написано, нали? Т.е., или омикрон действително води до по-малко хоспитализации, оттам и интензивни, и сме Испания на Балканите, или... по стар обичай се лок-ваме.

# 15 952
  • Там,където се събуждам щастлива.
Проблемът с медицинските сестри / братя ще става по-голям и по-голям във всички европейски държави. Лекарите и зъбилекарите също, но в повечето западни страни, големите възнаграждения са все още стимул и ще е по-малък.
Това е проблем на съвременните общества, в който основата е възпитанието (в труд, упоритост, борбеност и прочие) и модерните ценности. Моите ученици не следят инфлуенсъри, които да са лекари или медицински сестри. Всичко трябва да се постигне с минимални усилия и за кратко време. Не знам...След 13 години работа с деца съм твърде песимистично настроена.
Преди няколко месеца се видях с моя бивша ученичка, която учи за акушерка. Първа година, караше стаж. И вече се ориентираше към друга професия, защото било тежко с нощните рвждания. И не е единствената, която мисли така. Сестрите от интензивните отделения също бягат, заради дежурствата.

Тукашното правителство със сигурност трябва да помисли какво ще прави в следващите пет години. Ковид само помогна да лъснат всички подобни проблеми (което може да се окаже положително за бъдещето, че иначе щяхме да си мислим, че нещата са ок.)

# 15 953
към интензивните легла в момента като прибавиш и тези, които ще се открият допълнително % ще намалее значително.

За съжаление няма как в тази ситуация да се разкриват нито интензивни, нито обикновени легла..Защото логиката сочи към намаляване на мед. персонал / заразени и карантинирани/..т.е. леглата ще се намаляват, според наличната бройка персонал и % заети легла ще расте, най-много да стигне до 100%, тъжна картинка сме, откъдето и да го погледнеш..Wink.

# 15 954
То шегички и смях, ама е доста тъжно, че в България болничното легло изпълнява основно декоративни функции.

Да не се чете като критика към лекарите, ясно ми е колко са натоварени.

# 15 955
Не че нещо, ама отдавна знам, че анестезиолозите са кът много преди вируса.
Реаниматори и анестезиолози са необходими най-вече за интензивните легла. Ако тях могат да наслагат, не знам как ще разпънат точно тези специалисти. За тяхното обучение пък..години са нужни и е доста специфично знам.
То дори в малките градчета няма ни един си мисля. Без тях интензивните легла са ...просто мебел.

# 15 956
  • Пловдив
6863 са новите положителни.

# 15 957
Най-висока свръхсмъртност в ЕС: 88% повече починали през ноември в България

Броят на починалите в България през ноември е почти два пъти по-висок от обичайния отпреди пандемията. Това съобщи европейската статистическа агенция Евростат в петък. Евростат публикува данни за свръхсмъртността, според които тя е била най-висока в България от 30 държави в Европа, откъдето са събрани данни.
Според резултатите през ноември 2021 г. умиранията в България са с 88.2% повече от тези за същия месец през базовия период отпреди пандемията. Това е най-високият брой починали в ЕС за месеца, който се оказва най-смъртоносен за изминалата година в Европа.

https://m.dnevnik.bg/evropa/2022/01/14/4302951_nai-visoka_svruhs … oveche_pochinali/

# 15 958
6863
НОВИ СЛУЧАЯ

7 896 754

НАПРАВЕНИ ТЕСТОВЕ КЪМ 15 ЯНУАРИ 2022 Г.

41 084

за последното денонощие

813 840

ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАЯ

146 966

активни случая

634 872

ИЗЛЕКУВАНИ

2289

за последното денонощие

5 190

ХОСПИТАЛИЗИРАНИ

578

в интензивно отделение

32 002

ПОЧИНАЛИ

80

за последното денонощие

3 996 310

ОБЩО ПОСТАВЕНИ ДОЗИ

24 794

за последното денонощие

76.23%

ОТ СЛУЧАИТЕ ЗА ДЕНЯ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ*

90.00%

от починалите за деня не са ваксинирани*

554

НОВОПОСТЪПИЛИ В БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ

77.26%

от тях не са ваксинирани*

# 15 959
Еха, никой не може да мине моята област. Наближаваме 2000/100000 заразени. Сега сме 1813.  А по новия план сме плътно зелени. Сигурно затова и в извънучебно време вече изпитват децата. От понеделник какво ли ще е? Май при такива цифри преди време обявяваха грипни ваканции.

Общи условия

Активация на акаунт