COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 283 595
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 23 235
  • София
Предишното правителство си изкара пълния мандат, не е "падало"...
Аз се учудвам, че се прави някакво прилично количество тестове. Очаквах да паднат до 2-3 хиляди на ден.

# 23 236
  • София
Новите данни, след поредните почивни дни:
https://coronavirus.bg/
Има спад и в активните, и в хоспитализираните, и в интензивните.
Да, няма голямо повишение на новите случаи, но отчитаме факта, че много хора сливат тези 3 работни дни.
Реалната картинка ще се види чак другия вторник. Надяваме се и тогава да няма значително повишение, но....

# 23 237
Няма да има повишения до есента или никога. Това сега се кара на крак.

# 23 238
Новите данни, след поредните почивни дни:
https://coronavirus.bg/
Има спад и в активните, и в хоспитализираните, и в интензивните.
Да, няма голямо повишение на новите случаи, но отчитаме факта, че много хора сливат тези 3 работни дни.
Реалната картинка ще се види чак другия вторник. Надяваме се и тогава да няма значително повишение, но....
Да, най-реално ще се види след Гергьовден. https://e-burgas.com/post/kovid-ne-e-izcheznal-edin-region-se-za … p-0-v-etap-1-2136 Намаление, но през последните дни обаче в София и някои от областите от Регион 1 има леко увеличение на заболеваемостта. Благоевград също тези дни  се завръща към Ниво 1. Най-високата двуседмична заболеваемост е в столицата София със 189 заразени на 100 хил. души. Положението в Перник и Видин също е по-сериозно в сравнение с останалата част на страната, съответно със 137 и 160 заразени на 100 хил. души през последните две седмици.

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 09:12 от daisy12

# 23 239
  • София
Няма да има повишения до есента или никога. Това сега се кара на крак.

Недей така, един колега е с грип (грип, а не коронавирус) и пет дена му се разката фамилията...

# 23 240
  • При семейството си
С днешна дата положотелните са 8.4% от направените тестове.
Точно преди 2 седмици са били 7.8%, както и другите данни:
https://coronavirus.bg/bg/news/3413

# 23 241
Според Витанов щяло да се наблюдава през следващите дни хаотично развитие на заболеваемостта. Tова движение нагоре-надолу(с преобладаващо движение на 14 дневната заболеваемост нагоре) щяло да продължи до към 20 май.

# 23 242
SARS-CoV-2 Omicron Вариантът е толкова смъртоносен, колкото и предишните вълни след коригиране за ваксинации, демографски данни и съпътстващи заболявания
https://www.researchsquare.com/article/rs-1601788/v1
Скрит текст:
Въпреки това, докато проучване за съвпадение случай-контрола предполага, че Omicron може да има по-малко тежки резултати, такива проучвания страдат от анализирани малки популации от пациенти и че много пациенти се изхвърлят в анализа. Нашето проучване включва ваксинации, съпътстващи заболявания, демографски данни и използване на здравни грижи, прилага съпоставяне на тежестта на IPTW и показва, че тежестта всъщност е много сходна между вариантите.
Въпреки това, за разлика от общоприетото възприятие за по-малко тежък вариант на Omicron, след коригиране на объркващи променливи, рискът от хоспитализация на периода Omicron всъщност беше много подобен на предишните периоди от време.
Скрит текст:
В сравнение с периода на Omicron, рискът от хоспитализация е по-нисък през зимния период 20’-21’.
Няма открита разлика при сравняване на коригирания риск от хоспитализация на Omicron с Пролет 21' или Omicron с Delta.
В сравнение с периода на Omicron, рискът от смъртност е много подобен на зимния период 20'-21' и делта периода. И в сравнение с пролетта на 21’, докато Omicron имаше статистически значимо намален риск от смъртност, коригираното съотношение на шансовете беше почти еквивалентно.
Нашите констатации предполагат, че след отчитане на объркващите фактори, вариантът на Omicron е бил толкова смъртоносен, колкото предишните вълни на SARS-CoV-2. Рискът от хоспитализация имаше по-малко последователен модел, но след отчитане на объркващите фактори, Omicron изглежда има малко по-висок риск от хоспитализация от зимата на 20’-21’ и малко по-нисък риск от хоспитализация от този на пролетта на 21’. Имаше промени в разпределението на пол, възраст, раса и коморбидност между всяка от вълните.
Всеки от тези фактори преди е бил свързван с разликите в тежестта на COVID-19.
След отчитане на промените им, значимостта на тежестта изглежда намалява.
Вирусологични характеристики на пика на SARS-CoV-2 Omicron BA.2
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00533-5
Акценти:
- Ефективният брой на възпроизвеждане на BA.2 е 1,4 пъти по-висок от този на BA.1;
- BA.2 е устойчив на хуморален имунитет, предизвикан от BA.1;
- Шипът BA.2 е по-фузогенен от шипа BA.1;
- BA.2 вирусът, носещ шипове, е по-патогенен от вируса, носещ шипове BA.1
Експериментите за неутрализиране разкриха, че имунитетът, предизвикан от ваксини срещу COVID, широко прилагани на човешки популации, не е ефективен срещу BA.2, подобно на BA.1, и че антигенността на BA.2 е значително различна от тази на BA.1. Експериментите с клетъчни култури показаха, че BA.2 шипът придава по-висока ефикасност на репликация в човешки назални епителни клетки и е по-ефективен при медииране на образуването на синцития от шипа BA.1. Освен това експериментите с инфекция с хамстери показват, че вирусът, носещ шипове BA.2, е по-патогенен от вируса, носещ шипове BA.1.
Като цяло резултатите от нашите многомащабни изследвания показват, че рискът от BA.2 за глобалното здраве е потенциално по-висок от този на BA.1.

Скрит текст:
Не е нужно хора, които смятат, че сме приключили с пандемията да четата темата. Че и да казват да се закрие темата. Насила никой не ги кара да четат.
При всички потвърдени данни, които се натрупаха вече за Омикрон и досегашните му варианти, вече и американските официални власти признават очевидното. Вчера поствах материали и линкове.
Нагласата - на мен "еди-какво-си ми върши работа" няма да доведе до спряване с пандемията. Вирусът няма да изчезне, трудно е създаването на ваксини и лекарства..Това значи ли, че науката трябва да се откаже да търси ефикасни средства за максимално ограничаване на пораженията? И така, ако се бяха отказвали в миналото да се справят с болестите, нас сега нямаше да ни има най-вероятно. И ваксините за другите болести, които смятаме, че сме "победили" нямаше да ги има.

# 23 243
  • Буркина Фасо
Според Витанов щяло да се наблюдава през следващите дни хаотично развитие на заболеваемостта. Tова движение нагоре-надолу(с преобладаващо движение на 14 дневната заболеваемост нагоре) щяло да продължи до към 20 май.
а след 20-ти ?
пак ще има движение нагоре-надолу.
тенденцията е към затихване все пак.

# 23 244
  • София
а след 20-ти ?

Откъде тази информация (в болднатото)? тя позатихна последните седмици и месеци (у нас), но не знам тенденцията дали е такава, за у нас....

# 23 245
а след 20-ти ?

Откъде тази информация (в болднатото)? тя позатихна последните седмици и месеци (у нас), но не знам тенденцията дали е такава, за у нас....
Говорене на ангро като гледам и нищо повече.

# 23 246
Те и на Алмондина чаршафите са говорене на ангро, ако се опитате да ги осмислите.
Не й разбирам тезата.

# 23 247
  • София
Те и на Алмондина чаршафите са говорене на ангро, ако се опитате да ги осмислите.
Не й разбирам тезата.

Тезата й е, че вирусът е трябвало да бъде елиминиран, а не оставен да се разпространява, защото в момента спасение от него няма.

# 23 248
"Чаршфите" са с Гугъл-преводач. Simple Smile
 И друг път съм споменавала, че трябва да се чете в оригинал (който иска, разбира се; не насила).
По принцип нещата с вируса и взаимодействието му с индивида и с популацията са доста сложни и многопластови. Simple Smile
Наслоени са и много лъжи - и от страна на "научния консенсус", и от страна на "анти-ваксърите".
То затова е доста трудно на повечето хора да се ориентират и да искат с едно изречение да се каже какво и що..
Скрит текст:
Тезата ми е, че трябваше още в началото да се направи всичко възможно да не се допусне вирусът да плъзне извън Китай (януари 2020 Модерна са създали ваксина - значи са имали достатъчно информация и приказките, че Китай бил криел, не вървят).
Тезата ми е, че трябваше да се направи всичко възможно да не се допуснат варианти след Делтата. Защото ваксините и при Делтата показваха доста намалена ефективност.
Тезата ми е, че колкото повече се оставя безкронтролно разпространението на вируса и се насърчава масовото заразяване, толкова по-зле за нас.
Тезата ми е, че колкото повече безконтролно се разпространява вируса, толкова по-трудно ще се изнамерят нови ваксини/лекарства, защото безконтролното разпространение означава все повече и повече мутации на вируса, които ще са все по-лоши за нас.
 Тезата ми е, че сегашните ваксини, разработени за Уханския вариант-2019 г. наистина вече са безполезни.
Не държа изобщо всички да разбират тезите ми, още по-малко - да са съгласни с тях. Simple Smile
Единствено държа да не се трият постовете ми. Simple Smile

# 23 249
Много хора го карат в момента около мен. ММ е със симптомите на синковеца, не ще тест, имал много работа. С бустер е и мой колега, той също юнашки държа фронта, докато не каза - не мога повече и сега пази чинно леглото. Вирусна пневмония. Шега не бива с това чудо. Аз махнах маската - останах последна на работата с маска. Иначе без маска не влизам на обществено място, в магазин. Не знам какво ни чака. Тази сляпа вяра, че всичко е минало, ме учудва. Сега се надявам всичко бързо да приключи и при ММ.

Общи условия

Активация на акаунт