Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 351
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 840
Нито едно дете не трябва да се лишава от училище - ваксинирано срещу ковид или не.
Тези призиви да се даде достъп само на ваксинирани деца са отвратителни.

# 841
  • София
Ако юристите в министерството не са следвали дистанционно подозирам, че хубаво биха си помислили преди да дадат констатация че може ЧУ да минат присъствено , ако си плащат тестовете.
Да видим.
Защо? В момента единственото условие за ПО е да е осигурено тестване на учениците /и учителите - ЗС или тестване/. Никъде не е казано, че това тестване трябва да се осигури непременно от държавата. Къде е юридическата пречка?

# 842
  • София
Разрешават на частните училища да се върнат присъствено, да. Има вече върнали се, които си плащат тестовете, т.е. самото училище. И са върнали всички. В заповедта си пише ясно, че с тестове могат да се върнат, на държавните просто трябва да осигури държавата, на частните и чуждестранните могат да осигурят и от частните бюджети. При нас също връщат големите поетапно, но дума не са отваряли да ни искат пари. Същото е и в други чуждестранни училища в София. Не знам къде тестовете идват от българската държава и дали, на някои места си ги плащат от самото училище. Сигурно и родителите биха плащали, но това вече не знам колко е редно, дори в частно.

# 843
  • София
Дискриминация според  материално положение /или как се нарича/- богатите могат да си плащат тестовете в ЧУ, бедните не могат да са в ЧУ, не могат и да плащат
Но Конституцията няма значение, това ли постигнахме 32 г. след т.нар. Десети - имаше тогава деца на номенклатурата, привилегировани, сега пак искаме да има.

# 844
  • София
Дискриминация според  материално положение /или как се нарича/- богатите могат да си плащат тестовете в ЧУ, бедните не могат да са в ЧУ, не могат и да плащат
Училищата, които са ми известни плащат, не родителите. Но да, така излиза. Ако се пусне из медиите ще стане уникален скандал, според мен.

# 845
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Могат - плащат - ходят. Аз като не мога да плащам - шестокласничката ще чака държавата да отпусне тестове за тях. Хайде, стига вече с тази злоба! Аз се радвам на всяко дете, което е в училище. Да са здрави децата и да са там - браво, че частното училище е извадило от бюджета си за тестване - не е длъжно. Държавното като не може ...
Бояна, защо да стане скандал? Заповедта на министъра е изпълнена - има налични тестове, нали?
Не може все да завиждаме, все да сме недоволни другите, че са по-добре ... Да, право на образование, ама единия ще иде със скъсаните обувки, друг с последен модел маратонки - и? Сега - единият ще ходи, защото училището му се е погрижило (респективно родителите), а другите - ще чакат държавата. Това е! И винаги е било така, какво се правите на незнаещи и сега чуващи за подобни неща Simple Smile

# 846
  • София

Бояна, защо да стане скандал? Заповедта на министъра е изпълнена - има налични тестове, нали?
Не може все да завиждаме, все да сме недоволни другите, че са по-добре ...
Не завиждам, детето ми се връща на училище, учи в чуждестранно такова. Само предполагам като гледам реакциите. Има нещо недомислено тук, но така или иначе и в София имаше тестове, а в страната не, та може и да няма реакции.

# 847
  • София
Когато са писали заповедта никой не се е сетил за ЧУ. Тоест, приемали са, че всички ще чакат централно тестове, затова и така е оформена. Реално сега са в позиция да не могат да откажат присъствен учебен процес там където са осигурени тестове по друг начин, нищо че така се получава неравнопоставеност.

# 848
Сега ли се сещаме,  че има разлика?
Честито. В частните училища парите не следват детето, какъвто е принципът.

# 849
  • София
И аз не виждам причина за скандал. Няма никакво законово или административно нарушение. Единственото условие за ПО е училището да е осигурило тестове. Как ще го направи си е негова работа. Аз, като родител, като давам пари за ЧУ и на всичкото отгоре за моето дете не се отпуска дължимата му държавна субсидия, очаквам училището да положи повече усилия от безплатното държавно. Ако има скандал, той трябва да е в посока защо държавата не осигурява тестове за всички деца, а не защо ЧУ сами си ги финансират /въпреки че и те имат право на безплатните тестове/.

# 850
  • София
Сега ли се сещаме,  че има разлика?
Честито. В частните училища парите не следват детето, какъвто е принципът.
Да, и това е така, всичко си плащаме, а от държавата никога нищо. Т.е. от българската. Повечето чужди държави с училище тук дават пари за всяко дете, не само за чужденците. Сигурно те сега ще платят и тестовете.

# 851
  • Варна
Ми да закриват частните училища Joy То самото им съществуване е дискриминация според някои така като чета.

# 852
  • София
За мен е скандално, че има безплатни тестове само за децата до 4 клас, а няма безплатни тестове за учениците от 5-12 клас.

# 853
  • Варна
Ами първоначалното намерение на МОН беше да има за всички, ако не се лъжа. Но кога ще стане това не знам, скоро Денков не се е изказвал май.

# 854
  • София
Браво на всички училища, които са успяли толкова бързо да предложат адекватно решение. Жалко, че държавните не могат да си го позволят, защото предполагам, че големите шефове ще ги ударят през пръстите. 🙄

Общи условия

Активация на акаунт