Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 938
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 725
  • София
Що? Те нямат никакви притеснения да поставят тези със сертификат в същото положение.

ПП. Докато напиша отговора и се редактирахте.

# 1 726
В класа на големия има 11 от 26 деца със ЗС, днес пуснах и на него антитела (той боледува преди 1 год), но класната ги попарила,  че няма как да преподава на половината присъствено  , а на останалите дистанционно и това в тяхното училище няма да се случи. Затова и школо мълчи!

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 10:38 от red_violet

# 1 727
  • София
В класа на големия има 11 от 26 деца със ЗС, днес пуснах и на него антитела (той боледува преди 1 год), но класната ги подарила,  че няма как да преподава на половината присъствено  , а на останалите дистанционно и това в тяхното училище няма да се случи. Затова и школо мълчи!
Не се и налага нищо особено да се случва и не е въпрос на личен избор на училището - при наличие на 50+% ученици, отговарящи на критериите за присъствено, се провежда присъствено обучение и учителят преподава на тях. На останалите - дистанционно по по-облекчен модел, а не както когато всички са в ОРЕС.

# 1 728
  • София
Денков при Цветанка Ризова: "Чухме, че има такива паралелки" /с 50% със ЗС/. То и за Неси всички сме чували, ама никой не го е виждал. Joy
ПП Ризова е крайно неподготвена по темата, изобщо не знае какво да го пита.

# 1 729
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Аз пък ... с новите насоки се чувствам, че детето ми е  дискриминирано по отношение на т. 4.5 ... Няма 12 години - не е ваксинирана ... Не е боледувала - няма сертификат за преболедуване или сертификат за антитела ... Трябва да се тества три пъти т.е. финансови средства, за да ходи на училище (ами, ако ги нямам?) ... И въпросът не е дори в средствата за тестове, а за това, че ще отнема много време в обстановка, която е застрашаваща здравето - пред лабораториите е лудница ... Та, реално шанс за ПО ще има като паднат бройките ... Ама, и тогава ще е от последните, защото е 6 клас - ще върнат първо 7, после 5 при ротация ...

# 1 730
Днес в лабораторията имаше само деца 5-12 клас с родителите си и всички правеха антитела. На луди калинки ни направиха!
И аз гледах Денков при Ризова-  искаше ми се на стола на Ризова да беше някоя от майките от тази тема......

# 1 731
Ако се тестват с плюнка, касетката ще се прави два пъти в седмицата. Обаче в лаборатория ще бъде триразово. Т.е. ще се плаща от родител, защото министерството не е закупило нищо. И така хубаво като си съешиха насоките двете министерства, да им беше хрумнало, че може да се издават някакъв вид електронни направления, които да не минават през лекарите, а централизирано и да се ползват лабораториите. За да влезеш на стадиона дарадито това силно образователно мероприятие футболен мач, има по няколко шатри и срещу билет те тестват.
Малките прогимназисти тотално горят. В пети клас едва от днес става възможно поставяне на ваксина, а и шестите са 11 и 12 годишни, които имат и задължителна реимунизация и следва да спазват срокове. 

# 1 732
  • София
Ще има ваксини и за малките
EMA одобри Covid ваксината на "Пфайзер" за деца на възраст 5-11 години
https://bnr.bg/horizont/post/101563075/ema-odobri-covid-vaksinat … zrast-5-11-godini

# 1 733
  • София
Аз вече не знам, дали само насоките съешават! 😡

# 1 734
  • София
Според съобщението от нашето училище, тестовете трябва да са два пъти седмично, а не три. Но не знам как са стигнали до този извод.

# 1 735
Ако сложат по една шатричка пред всяко училище и осигурят перфектен тайминг, може и да се получи.
Като няма щадящи тестове, а има пари, да ги пренасочат за безплатно тестване по горната схема. Все ще има желаещи. Или да покрият тестовете за антитела на  ученици, които имат намерение да си направят такива с цел да получат серфикат, даващ им право на присъствено обучение.

# 1 736
Какъв е капацитетът на лабораториите за тестване на ден? Какъв процент от учениците могат да поемат? Звучи ми абсурдно.

# 1 737
Кое? Насоките ли? Joy

# 1 738
И сина е вече със ЗС за антитела. Вътрешното ми усещане е , че ако направят тестове за антитела на всички ученици,  мин 50% ще имат такива.

# 1 739
Ако метнат децата на общите опашки на лабораториите, не знам какъв ефект точно ще очакват. При учебен ден от 7:30 колко деца ще са се тествали в понеделник? За поръчка им търсят щадящи тестове, но иначе, ако ще са лаборатерен документ - антигенни или пср-и на масово въоръжение в лабораториите, а там персоналът е на предела на силите си от доста време насам. При някакви супер груби сметки за 25 % със някакъв документ (22 бяха в частното училище), колко стотин хиляди теста седмично допълнително ще трябва да правят? 
Хайде, софийските деца си имат молчета и "велики" футболни колоси и още от неделя ще могат да се подсигурят.
Преди тролчето да мине - моето е ваксиниранко и е от прогимназиален клас. От днес са цели две деца от класа - 7,60%. Миналата година бяха единствения клас без болни и отсъстващи. Не знам на какви антитела ще разчитат, но сигурно родителите ще пробват този вариант, а на децата вече почти без изключение страшно много им се ходи на училище. 

Общи условия

Активация на акаунт