Нашите цветя - обща тема 12

• 35 580
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Не е драцена, прави висящи кошнички. Но каквото и да е, се радвам че го спасих.

# 376
Аха, тогава може да е някакъв вид spider plant.

# 377
  • София
Да, средното е Потос / Дявоски бръшлян (epipremnum aureum). По принцип има доста вариации, но този изглежда да е Golden pothos. Ако получава повече светлина, би трябвало да си нашари листата с жълтеникаво. Изглежда ми доста светъл, затова ме съмнява да е Jade, който си е изцяло тъмно зелен. Саксията му е малко голяма, така че не бързай да го пресаждаш, нека я напълни много хубаво с корени. Тогава ще почне да пуска все повече листа. Хубаво е да изсъхва между поливките. Листата леко оклюмват ако е жаден, аз моите чак тогава ги поливам. Ако искаш да е по- пълна саксията може да го нарежеш и вкорениш в същата саксия. Аз слагам по няколко резника. Едва ли сега искаш да го режеш, но като стане лиана го имай предвид. Супер лесен е за вкореняване и е доста издръжливо растение. Качвам снимка на някои от разновидностите, които има. Едни от любимите ми растения са, имам 7 от тези + още един поръчан ( със свитите листа).

Другото растение нямам идея какво е, не е от моята категория Grinning . Благодаря за предложението за резници! То като гледам по- скоро аз ще мога да донеса, защото ме е срам колко растения имам вече. От местните растения едва ли ще ми виреят, аз не съм много по сукуленти и кактуси. Иначе през септември ходих и се чудех дали да не си донеса някой резник. Зад Airbnb-то имаше голям площ с разни растения. По принцип ходя в края на сезона, защото е супер спокойно, но може да дойда и пролетта, само да се оправи времето.

# 378
Предполагах, че е бръшлян, но не ги познавам по разновидности. Наистина лесно се хвана, никак не е капризно, рядко поливам и си пуска листенца. Да стене голям и ще го режа, още е бебе. Благодаря за насоките!

# 379
Магни и аз мисля, че е хлорофитум (spider plant). Също като потоса, много лесно се вкоренява и е издръжливо. От едно бебе израстък се оказах с няколко саксии с по няколко корена във всяка. Стават доста bushy

С орхидеите и аз бях много зле, уморих няколко, другите обиколиха цялата къща, докато им намеря точното място. Изненадващо си харесаха най-мрачния прозорец със северно изложение и сега даже чакам новия цъфтеж
Скрит текст:

Другата ми радост е ново листо на голямата монстера 😍
Скрит текст:
Тя като цяло се развива доста добре, за разлика от по-малката ми, която не е пускала ново листо от лятото май. Уж я пресаждах, а онзи ден гледам, че са избили корени от дъното на саксията 🤔

Коледната ми звезда от миналата година е още жива! Изкара нови листа, но е рехава и се съмнявам чак да цъфне. Няма да купувам нова.
Скрит текст:
кофти снимка, ама толкоз може телефона на тази светлина

А пък миналата седмица взимах мини рози за декорация на едно тържество вкъщи и сега се чудя как да ги запазя до пролетта, за да ги забода в градината. Идеи?

И да ви споделя едни мои помисли. Онзи ден гледах някакъв репортаж от болница Лозенец и мернах някъде отзад огромна саксия philodendron selloum. За кратък момент кроях план как да отида и да си набера 😄

# 380
Две нови саксии от мен. Първото е monstera adansonii според етикета, второто chamaedorea elegans. Монстерата я пресадих в малко по- голяма саксия, за другото ми свърши пръстта, а и не знам още дали трябва.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 21:02 от Анонимен

# 381
  • In transit
Софтклик, честити придобивки. Монстерата е много интересна с тия дупки.
А хамедорията, може да и поразредиш пръчките напролет. По този начин може да се превърне в голяма палма. Доста бързо расте и е супер непретенциозна, само я поливай редовно.

# 382
Сега четох, че и тя искала хладно през зимата, между 12 и 15 градуса. Откъде да го взема това хладно?🙈

# 383
Моята азалия май ще замине...язък. Всеки ден капи по едно листо, иначе цъфти, ама...Вече си казах, че такива мухнати китки няма да взимам, една традесканция има на стълбището и ще си открадна от нея.

# 384
И на моите азалии им падат листата, но пуска нови и цъфти. Бях пуснала снимка тук - чудихме се да не са болни и ходих на няколко места да питам с листа в джоба - не са болни, нищо им нямало, явно си имат листопад.

# 385
Ако щете вярвайте, но азалиите явно обичат доста хладно до студ. Безброй съм уморила, първата която е в прекрасно състояние е на много студено.

# 386
Ааа, моите са до парното и тръбите зад тях - цъфтят си доволно, но и чинийките им са винаги пълни с вода.

# 387
Две нови саксии от мен. Първото е monstera adansonii според етикета, второто chamaedorea elegans. Монстерата я пресадих в малко по- голяма саксия, за другото ми свърши пръстта, а и не знам още дали трябва.
Скрит текст:

Монстерата е много готина. Ако искаш да прави големи листа, като започне да се извива, сложи й подпора по която да се катери, иначе може да започне да пуска прогресиращо по-малки като стане прекалено дълга. Също не я дръж на много тъмно - прави същия номер + пуска дълги стъбла понякога и без листа, ако й е тъмно, нищо че се води, че понася ниско ниво на светлината.

# 388
  • София
Африканската маргарита и тя като бугенвилията ми реши,че сега ще цъфти.

Мушкато. Има още цветоноси

И една мини орхидея от форумна поръчка преди сто години.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 09:25 от Натуся

# 389
  • Мадрид / София
Натуся, горното е Африканска маргаритка (вид гербер), теменужката е друга. Иначе са много хубави.

Общи условия

Активация на акаунт