Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 285
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
Метформинът не е директно за сваляне на инсулина, а за вдигане на чувствителността към него. Ще го набута в рецепторите едва ли не насила. Съответно и захарта спада повече отколкото без него, което е и целта му при Азара. Метформин изписват дори и на диабетици които вече са минали на външен инсулин като вече не им стигат само различните видове хапчета и не произвеждат собствен. Не се сещам да съм виждала рецептурна книжка с предписан инсулин и да няма и метформин освен него.
Ако поначало си поддържала висок инсулин (както сме или сме били повечето тук май),  тогава с вдигане на чувствителността просто произвеждаш по-малко с времето защото не ти е нужен вече. Ама ако поначало е бил малко, както нейния, няма да спадне от метформин. Ако правилно съм схванала, това се опитва да каже и Невена.
И двете не че пишете неверни неща, просто не говорите за едно и също.

# 316
Азара, че КАК да имаш доверие на лекарите...след като преди години си имала КЗ 6,8 на гладно и изобщо не са ти обърнали внимание, че това не е добре като стойност! Че ти сигурно още тогава си била с начален диабет (при гликиран хемоглобин над 6,5% или 7% диагностицират диабет, по спомен!)...
Относно фастовете- да, аз съм правила 3 дни без храна и оцелях, даже доста добре 😃 С правилната настройка и мотивация се издържа. Не съм се гмурнала директно в 3-те дни де ☺ Относно фастовете 24 и 36 часа- не знам как правиш сметките, но със сигурност не се получават само 2 дни с храна за седмица. 😉

# 317
Долче......аз не случайно споменах , че съм зле с математиката......автоматично реших че 36 ч са 3 дена.......някак съм закръглила цифрите в дни.......зле съм,....както и да е........ще се пробвам и аз скоро....с 24 часовия нямах никакъв проблем Simple Smile

Имам питанка за сусамовия тахан.......бях си купила един буркан преди време...пълнозърнест.....покрай някаква рецпта за хляб....сега обаче се чудя дали мога  да го използвам без да ми прецака КЗ, или не е добра идея?

# 318
Ако е с мед - изключено.

# 319
Сусамовият хляб май беше просто разбити яйца и тахан и опечено. Да е имало там малко сол и евентуално малко бакпулвер. Не би трябвало да се отрази на КЗ, а и това нещо е толкова тежко че ти не можеш изяде много от него дори и да искаш.
Вкусът е малко особен де, не всеки го харесва. Може да пробваш с малко количество примерно само с едно яйце във форма за мъфин като печеш и нещо друго да го сложиш там и него, колкото да видиш дали ще ти хареса и да си спокойна и за захарта като си я провериш. 
Ако правиш количество, трудно се изяжда а пък има доста яйца, аз май бях замразила на филийки като правих 1-2 пъти и после не съм че не ми се занимава.
Отдавна не се бях сещала, може тия дни са метна някое мъничко за разнообразие. И аз имам някакъв тахан дето ми се заседява. Комбинацията яйца и сусам аз си я харесвам, даже понякога в сместа за омлет слагам лъжичка сусамови семена за по-интересно. Че то в нашия режим колкото омлети изяждам... все гледам да са шарени там да не са едни и същи Grinning

# 320
  • Paris, France
Според това колко е станал нисък инсулина може да прецени дали да спре хапчето.
Така беше и при мен.
Щото кз може да е 4.5, но инсулина да е 15.
Или да е 4.5 и да е спаднал на 5.
Все едно не ми се е случвало.

При тебе и при мене е било едно, а при нея е съвсем друго. Нейният инсулин е бил нисък към никакъв. Той си е нисък с Метформин и без. КЗ е висока. И не, не може да спре хапчето при инсулин 4 или 5, защото все още се буди с КЗ 5.8. При такава сутрешна КЗ е ясно, че има проблем и да се мери инсулин и да се търси под вола теле е излишно. Стойностите на КЗ показват проблем, сами по себе си.

Всъщност може да го спре. При Нюкасълската диета спират Метформин още преди да се започне диетата. В началото има скоци ма КЗ, но с времето намаляват и КЗ започва да пада. 

Случвало ти се е, сигурно и на други, но при нея няма значение, в момента, дали  инсулинът и на гладно е 2, 3.5 или 4. И в трите случая ще си пие Метформин като поп заради КЗ. Сама пишеш, че твоята КЗ била 4.5 когато инсулинът е бил 5 или 15. Е, при нея не е възможно да е 15. Ако беше, нямаше и в кетоза да влиза лесно, камо ли да стигне до кетоацидоза. Кетоацидоза = супер нисък инсулин. Кетоацидозата и изключва възможността инсулинът и да е висок. Инсулинът и е бил толкова нисък, че са и предписали Диапрел, който да ръчка панкреаса и да произвежда инсулин. За да качи до инсулин 15 ще и трябват месеци и години усилия, толкова, колкото са ни трябвали на нас да свалим от 200 на 20, че и повече. А може и никога да не се качи до 15.

Съсайъти е полезен, но с купешки тахъни трябва да се внимава. Подхапвах фастъчено масло без добавена захар докато natka не написа, че им добавяли транс мазнини и като погледнах етикета се уплаших и спрях да купувам. Е, доядох буркана 😇.

Азара, изяж си тахъна. Нали мериш КЗ? Само гледай да изпиеш достатъчно омега 3 като го ядеш.

# 321
Момичета, има ли стойности ДО колко трябва да е кз на 60 минута след ядене и на 120 мин след ядене?

# 322
След ядене няма, защото не е ясно кой какво е ял, за това е и стандартът с чистата глюкоза при изследване.
Иначе, след хранене не трябва да ти скача повече от 8-9 и на около втория час трябва да е слязла до базово ниво.
Това е грубо казано обаче, няма твърди стойности.
Проблем не е инцидентно качване на захарта над някаква стойност, проблем е ако е хронично.

# 323
Невена, да, кз трябва още да и спадне за да спре.
Мисля, че твърде и е рано.
Колкото до моята кз. Много е важно и в какъв период съм била. Демек - режима. Но е факт, че като почнах режима от 11 инсулин на третия месец вече беше 7 или 8.
Затова не гледам само кз, но ме интересуваше и инсулина. За да знам кога да разкарам хапчето.

Миоки, кз 8/9 визираш хранене с В, нали?
Не ми се вярва да се вдигне толкова от хранене по нввмх Grinning
Назад някой беше правил експеримент с баница и компот. Там е ясна работата.

# 324
Да, Елора, при стандартното, безрежимно хранене каквото практикуват повечето хора.
При режимно, за мен не трябва да се качва повече от 6 - 6 и малко.

# 325
Експерименти съм правила, но само не съм се изследвала след нввмх хранене как са нещата.
Всъщност веднъж го направих и бяха ок, само дето после се усетих, че съм на хапчета и няма смисъл.

# 326
При мен, на режимно не се качва над 5,6 при условие че съм била и предните дни на режим, без залитания. Без значение от количествата храна.
След залитане с въглехидрат (баница, палачинки с шоколад) съм я измервала до 8,1. Измерванията ми обаче нито са представителни, нито достатъчно задълбочени, че да се правят изводи, освен, че такива храни не трябва да ям. Още по-показателно за това е, че следващите няколко дни, след такива проби, не се чувствам в кондиция.

# 327
И аз след залитания не се чувствам добре.
Ако е веднъж, съм ок.
Но  като бях на море нали го ударих на хранителен разврат. После 3-4 дни дори и като си бях влязла в режим, не ми беше много ок.

# 328
Мда, едно залитане не се оправя за няколко часа докато ти спаднат показателите, задържа си се поне ден-два-три. За това и хората които си мислят, че един ден седмично могат да чиитват, често са в голяма грешка.

# 329
  • Paris, France
Идеално КЗ трябва да е под 5 във всеки един момент и никога, никога да не се качва над 5.5-6. КЗ над 6, дори за кратко, уврежда кръвоносните съдове. За мене КЗ от 7 или 8 не е изобщо приемлива стойност както на режимно,така и на нережимно хранене.

Някой питаше за  co Q10. Не пия, а зная, че е полезно. Не пия и АLA (alpha lipoic acid).

leia2015, сутрешната КЗ веднага след ставане не е съпоставима с тази, измерена след час. След час си се размърдала и кортизолът е паднал и с него и КЗ. 

Елора, за пореден път - при тебе и мене е ясно, че нивата ни на инсулин могат да се променят и без промяна на КЗ, но при Азара не е така. Тя е с нисък инсулин, а Метформин може да спре по всяко време без да се отрази на нивата на инсулин. Ще и скочи КЗ, но както не яде много, след още няколко кила надолу ще падне. При нея няма да има скок на инсулин, вълчи глад, глад за сладко итн.

natka, а за какво дават Метформин на всеки, който ползва инсулин? Даже при диабет 1 ли го пият?

Общи условия

Активация на акаунт