Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

  • 28 258
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Изследване на влиянието на кофеина към инсулина

Установихме, че високата консумация на кафе за 4 седмици повишава концентрациите на инсулин на гладно в сравнение с въздържанието от кафе. Консумацията на малко по-слабо кафе и приемът на кофеин са свързани с по-високи концентрации на инсулин на гладно. Не са наблюдавани съществени ефекти на кафето или кофеина върху концентрациите на глюкоза на гладно.

Повишената концентрация на инсулин на гладно след висока консумация на кафе в нашето проучване вероятно отразява намалената инсулинова чувствителност. При краткосрочни метаболитни проучвания приемът на кофеин рязко понижава инсулиновата чувствителност за 100–180 минути. В проучване на 5-дневен прием на кофеин се развива пълна толерантност към ефектите на кофеина върху концентрациите на глюкоза на гладно, но ефектите върху концентрациите на норепинефрин и свободни мастни киселини отчасти остават. По този начин ефектите на високи количества кофеин върху катехоламините и свободните мастни киселини може да са допринесли за намаляване на инсулиновата чувствителност в нашите проучвания. Въпреки това, не можем напълно да изключим възможността повишените концентрации на инсулин след консумация на кафе да се дължат на по-висока инсулинова секреция или на намален чернодробен инсулинов клирънс.

Тютюнопушене и инсулинова резистентност

Един фактор за начина на живот, който може да има пряко и непряко въздействие върху инсулиновата резистентност, е пушенето на цигари. Доказано е, че серумните концентрации на инсулин са по-високи при пушачите в сравнение с непушачите, дори когато се контролират фактори, които влияят на инсулиновата резистентност. Eliasson откриват връзка доза-отговор между количеството пушени цигари на ден и степента на инсулинова резистентност. Освен това, остро увреждане на глюкозния толеранс и повишена инсулинова резистентност се наблюдава както при непушачи, така и при пушачи след консумация на 3 цигари. В допълнение, инсулиновата чувствителност се подобрява при спиране на тютюнопушенето, въпреки увеличаването на телесното тегло, което може да възникне. Това предполага потенциалът за независим директен ефект от тютюнопушенето върху инсулиновата резистентност. Освен това тютюнопушенето може да има усложняващи ефекти, тъй като клиничните доказателства сочат, че тютюнопушенето е свързано не само с инсулинова резистентност, но и с други фактори, които допринасят за инсулиновата резистентност. Например инсулиновата резистентност често се свързва с висцералното абдоминално затлъстяване. Непряка връзка между инсулиновата резистентност и тютюнопушенето произтича от доказателства, които предполагат, че тютюнопушенето допринася за висцералното затлъстяване с количеството пушене, свързано със степента на централно затлъстяване. В допълнение , адипонектин, протеин, произвеждан от адипоцитите, който повишава инсулиновата чувствителност чрез засилване на метаболизма на кръвната глюкоза и мастни киселини, също може да бъде повлиян от пушенето на цигари. Тютюнопушенето е негативно свързано с нивата на адипонектин и също се съобщава за връзка доза-отговор. Освен това е установено, че нивата на адипонектин се повишават след спиране на тютюнопушенето, което предполага, че тютюнопушенето може също да повлияе на инсулиновата резистентност чрез действието си върху адипонектина.

Пушене и диабет
 
Ако пушите, е по-вероятно да получите диабет тип 2 (T2D). Всъщност шансовете ви се увеличават с 30% -40% в сравнение с някой, който не пуши. Ако вече имате диабет, пушенето може да затрудни контрола на кръвната Ви захар. Това може да влоши и други здравословни проблеми.

Как тютюнопушенето може да доведе до диабет?

Проучванията показват, че никотинът, активният химикал в цигарите, може да повиши кръвната ви захар. Освен това може да навреди на тялото ви по много начини, свързани с диабета. Може да получите:

    Инсулинова резистентност. Никотинът затруднява вашите клетки да реагират на инсулин. Това е хормонът, който помага на тялото ви да използва захарта в кръвта ви. В крайна сметка ще получите по-високи нива на глюкоза.
    Възпаление. Химикалите в цигарите увреждат клетките ви. Това може да доведе до възпаление. Тогава тялото ви се опитва да се излекува. Този вид увреждане затруднява тялото ви да използва инсулина по правилния начин.
    Други здравословни проблеми. Вашият "лош" LDL холестерол може да се повиши. В същото време вашият "добър" HDL холестерол намалява. Пушенето също повишава вашите триглицериди. Това са вид мазнини, намиращи се в кръвта ви. Високият холестерол и триглицеридите имат връзка с T2D.

# 376
  • Мнения: 2 275
Елора, съществуват тахани без никакви добавки. Просто трябва да се чете.
То, хранителната индустрия не дреме и веднага се напълниха рафтовете с производни на тахана, но преди 10-15 си бяха натурални.

# 377
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Е, моят холестерол е висок, но високо кръвно нямам. Майка ми пък винаги е имала идеален холестеролен профил с лоши триглицерити и беше с високо кръвно над 30 години и какво доказва това? Нищо. Толкова за холестеролите.

Пускала съм и съвсем скорошно изследване по темата на стотици хиляди хора и кривата е съвсем ясна в какъв диапазон на холестерола хората мрат най-много, ама тях нещо пропусна да ги коментираш.
Само дето ти си с ниско тегло, а майка ти е била с наднормено тегло, което пък ти удобно пропускаш да споменеш, много ясно че човек с наднормено тегло дори и с перфектен холестерол е по-застрашен от сърдечно съдови заболявания, а относно изследвания хайде да си припомним тези (направени от кардиолози, тоест хора, които се занимават със здравето на сърцето):


"Анализ на данни от 15 400 души в САЩ е открил U-образна връзка между смъртността и приема на въглехидрати. Проучването установява, че хората, които живеят най-дълго, са склонни да бъдат тези, които получават около 50 до 55 на сто от приема на енергия от въглехидрати.


Сара Сейделман от Бригъм и женската болница в Бостън и нейните колеги се чудят дали видовете мазнини и протеини, които хората ядат в диети с ниско съдържание на въглехидрати, могат да допринесат за намаляване на дълголетието.
Проучвайки данните, те установяват, че когато хората заменят въглехидратите с месо като агнешко, свинско, говеждо и пилешко месо - характерно за диетите с ниско съдържание на въглехидрати в Европа и САЩ - тяхната смъртност се увеличава.
Но обратното се отнася за онези, които вместо това ядат източници на протеини и мазнини на растителна основа като бобови растения, зеленчуци и ядки. „Колкото повече обменяте растителни мазнини и протеини за въглехидрати, толкова повече рискът намалява“, казва Сейделман.
Екипът смята, че повишената смъртност на нисковъглехидратните диети се дължи на по-ниския прием на плодове и зеленчуци и вредното въздействие на животинските протеини и мазнини върху възпалителните и окислителни стресови системи в организма.
„Ако ще изберете диета с много ниско съдържание на въглехидрати като начин за отслабване или като начин на хранене, е много важно да имате предвид да замените въглехидратите с по-растителна храна“, казва Сейделман.
Що се отнася до тези, които ядат много въглехидрати, смъртността им може да е по-висока поради метаболитни проблеми, свързани с консумацията на големи количества рафинирани въглехидрати, като бял ориз и хляб."


"Диетите с ниско съдържание на въглехидрати може да не са най-здравословните за дълъг живот - 2 големи нови проучвания предполагат, че са свързани с по-висок риск от смърт

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са популярен начин за отслабване, но все по-голям брой изследвания показват, че те могат да доведат и до преждевременна смърт, ако се спазват за дълги периоди.
Ново проучване на повече от 24 800 възрастни в САЩ установи, че тези, които са ограничили приема на въглехидрати, имат 32% по-висок риск от смърт от каквато и да е причина, отколкото хората, които са били на диети с високо съдържание на въглехидрати.
Тази констатация се привежда в съответствие с други нови данни на повече от 447 500 души по целия свят.
Ограничаването на въглехидратите може да бъде добра стратегия за отслабване, но експертите казват, че не е добре да се следва в дългосрочен план.
Диетите с ниско съдържание на въглехидрати имат много разновидности, всяка с много последователи. Хранещите се по Аткинс ядат много месо и яйца, преди бавно и внимателно да въвеждат въглехидрати, докато кетогенната диета призовава хората към рязко намаляване на въглехидратите и да се съсредоточат върху увеличаване на приема на мазнини от храни като масло, сирене и авокадо.
Но все по-често учените откриват, че преминаването към хранене с ниско съдържание на въглехидрати може да не ви донесе полза в дългосрочен план.
Изследване, представено във вторник на Конгреса на Европейското дружество по кардиология 2018, разгледа моделите на отчитане на храненето на 24 825 души в САЩ за повече от десетилетие.
Изследователите разделили участниците в четири квартила, от диети с най-ниски въглехидрати. Те открили, че американците в дъното на 25%, които не ядяли почти никакви въглехидрати, са с 32% по-висок риск от смърт от каквато и да е причина, отколкото тези, които са с най-висок прием на въглехидрати.
Те открили също, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са с 51% повишен риск от смърт от коронарна болест на сърцето и с 35% повишен риск от смърт от рак в сравнение с хората в първите 25% от хранещите се с най-много въглехидрати.
Изследователите сравняват тези резултати с данни за диетите на 447 506 души по света и установяват, че като цяло диетите с ниско съдържание на въглехидрати имат 15% повишен риск от смърт.
Изследователите смятат, че това може да е така, защото замяната на здравословни, богати на фибри въглехидрати - като пълнозърнести храни и някои зеленчуци - с повече месо може да доведе до опасност.
"Нашето проучване предполага, че в дългосрочен план те са свързани с повишен риск от смърт от всяка причина и смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови заболявания и рак", казва Мацией Банах, професор от Медицинския университет в Лодз в Полша който помогна за написването на изследването.
Здравословните въглехидрати като пълнозърнести храни и боб не са лоши за вас.
Това ново проучване идва по петите на друго световно изследване на данни за смъртността, публикувано в Lancet по-рано този месец. То установи, че хората, които ядат умерено количество въглехидрати и се съсредоточават върху цели, здравословни храни като зеленчуци, бобови растения и ядки са склонни да живеят по-дълго от хората, които ограничават приема на въглехидрати.
Това е по-голямо доказателство, че най-добрата стратегия за диета в дългосрочен план е режим, богат на зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини от естествено мазни източници като маслини и авокадо.
"Опитайте се да направите избор, който запълва чинията ви с растения", казва Сара Сейделман, кардиолог и изследовател по хранене в Бригъм и женската болница в Бостън, която ръководи изследването на Lancet.
Тя казва, че не е ясно дали диетата на растителна основа, която също е с ниско съдържание на въглехидрати, може да бъде здравословна дългосрочна стратегия, защото никой наистина не се храни по този начин.
"Това не е естествен начин на хранене", казва тя.
Вместо това, когато хората изхвърлят въглехидратите, те често посягат към повече животински протеини и мазнини.
Яденето на повече масло и месо може да повиши кръвното ви налягане, а Световната здравна организация казва, че преработените меса като хот-дози, шунка, бекон и колбаси могат да причинят рак. Възможно е всеки вид червено месо, преработено или не, да бъде свързано с повишен риск от колоректален рак. А някои риби носят високи нива на нитрати, което може да причини рак при животните.
Нещо повече, диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които премахват зърнените храни и пресни продукти за повече месо и риба, могат неволно да подкисляват урината, излагайки на риск от развитие на камъни в бъбреците."


Ето и една част от изследване за това колко живеят инуити (ескимоси), тъй като те са любим пример на високомазнинните, защото били здрави, пък се хранели вм-нвх.

"Продължителността на живота при раждането на инуитите от бившите северозападни територии нараства от 29 години през 1941 г. до 1950 г. (38 години по-малко, отколкото за Канада като цяло), до 37 години през 1951 г. до 1960 г. (33 години по-малко), до 51 години през 1963 г. до 1966 г. ( 21 години по-малко) и до 66 години през 1978 до 1982 г. (19 години по-малко) . За инуитите в Нунавик продължителността на живота от 1984 до 1988 г. е 14 години по-малка, отколкото за общото население на Квебек.
Резултатите за 2000 до 2002 г. показват, че продължителността на живота при раждане е била около 67 години в Нунавик и около 69 години в Нунавут, или приблизително 13 и 11 години по-малко, отколкото за Канада като цяло по това време."

"През 1991 г. продължителността на живота в районите, населени с инуити, е била с 10 години по-малка, отколкото в Канада като цяло, с по-голяма разлика между жените (11 години), отколкото при мъжете (9 години). До 2001 г. разликата е повече от 12 години, а разликата е подобна при мъжете и жените. С 67 години през 2001 г. средната продължителност на живота в населените с инуити райони е приблизителна с продължителността на живота за цяла Канада през 1946 г."


"Много високи нива на липопротеини с висока плътност (HDL или "добър") холестерол може да са свързани с повишен риск от инфаркт и смърт, според изследване, представено днес на конгреса на ESC 2018."

"Що се отнася до защитата на сърцето, липопротеиновият холестерол с висока плътност - или HDL - отдавна има репутацията на „добрия“ холестерол в сравнение с „лошия“ холестерол - LDL (липопротеин с ниска плътност).
Но нови изследвания показват, че може да има твърде много „добро“ нещо. Много високите нива на HDL холестерол в кръвта може да са вредни за вас. Изследването го свързва с по-висок риск от инфаркт и дори смърт сред пациенти, които вече са имали сърдечни проблеми или са изправени пред по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания.
Констатациите се основават на приблизително четиригодишно проследяване на нивата на холестерола и сърдечните заболявания сред близо 6000 мъже и жени.
„В исторически план се смята, че HDL холестеролът или„ добрият “холестерол е защитен при високи нива за сърдечно-съдови заболявания и смърт“, казва водещият автор на изследването д-р Марк Алард-Ратик, който е в Университета по медицина в Атланта. "Нашето проучване обаче показва, че това може да не е така и всъщност по-високите нива да са вредни."
„С други думи, така нареченият„ добър “холестерол от гледна точка на сърдечно-съдовия риск може да стане„ лош “и да бъде свързан с излишен риск“, добави Фонароу, който не беше част от екипа зад новото проучване.
Алард-Ратик признава, че други проучвания са разкрили подобен проблем с HDL сред хора, които иначе не са изправени пред висок риск от сърдечни заболявания. Но той казва, че новото проучване е първото, което разкрива същите проблеми пред хората, които вече са изложени на висок риск от сърдечно-съдови усложнения.
Един "изненадващ аспект на изследването беше, че тази връзка между високите нива на HDL и повишения риск от смърт или сърдечно-съдови заболявания се наблюдава по-често при жените в сравнение с мъжете."
По отношение на това, което може да представлява опасен праг на HDL, Алард-Ратик смята, че асоциацията на риска "вероятно се появява при (HDL) нива, надвишаващи 80 mg / dL."

# 378
  • Мнения: 24 576
О да, вярно че аз бях дето шашнах Невена тогава с това за фъстъченото масло. Бях забравила.
Понеже знам че някои са подсладени, та си чета прилежно какво пишат че има и няма вътре и изненада - хидрогенирана мазнина. То вярно че беше някакво евтино от собствена марка май, ама все пак. Фъстъци са, да му се не види, не някакви супер скъпи ядки, поне тях де ги оставят цели с всичкото си им там.
Не вярвам на 100% на етикетите със съдържание, честно казано. Не и в нашата реалност тук дето всеки си прави каквото си иска. Ама такава гадост съм сигурна че я има щом са я написали, по-скоро биха скрили нещо такова отколкото обратното.
Сусамови тахани се намират сравнително лесно с чист състав - кеф ти от белен сусам, кеф ти от небелен. Че и вкъщи съм си правила няколко пъти, колкото да си начеша крастата че всичко трябва да се пробва нали.
От други ядки май не съм вземала. Едно че ми идват скъпички и друго че особено ако е лешник примерно, считайте че съм го налазила с голямата лъжица, ако ще и да припадна като му видя дъното Joy Нутела никога не съм харесвала обаче на това бих му бухнала някоя лъжица какао и не можете ме стигна после Grinning

# 379
  • Мнения: 40 282
Джереми, някак голичко ми седи това твърдение за кафето.
Откъде ти е източника? Хубаво е да ги пишеш тия неща.
Е, то и да ги пишеш, не значи, че е вярно.

Минерва, стевията предизвиква отделяне на инсулин.

# 380
  • Мнения: 18 539
Джерами, не ми пускай чаршафи, които така или иначе не чета, дай източника - конкретното изследване, аз да си го разгледам и прочета, не ти да ми го преразказваш.

Да, с ниско тегло съм и? Ако холестеролът беше причина за CVD, то теглото не би било от значение.

# 381
  • Мнения: 31 804
на 6.11. се оженихме с моето момче и позахлебих - щях да се пукна. Толкова тежко и гадно ми стана, от сватбената ни торта дори не можах да ям, беше ми отровно сладка. Всички други много я харесаха….
Само аз ли забелязах това? 😜

# 382
  • Мнения: 18 539
Ей, вярно бе!

Desii_123, честито! Здрав и дълъг семеен живот Heart Eyes

# 383
  • Paris, France
  • Мнения: 17 457
Деси, горчивоооооооооооооо 👰🤵💒🔔. Пожелавам ви много дълъг, щастлив живот заедно, здрави деца и здрави нерви и достатъчно пари да си купите всичко останало. Много се радвам за вас. 🥳.

jerami, факт е, че при редовно консумиращите кафе рискът от диабет 2  е понижен и това е написано и в проучването, което цитирал. Проучването е правено с необичайно, за участниците, количество кофеин. Ето проучването:

https://care.diabetesjournals.org/content/27/12/2990

Понеже пия много кафе се тествах след кафе, което като количество беше поне 4-5 пъти повече от това, което обичайно изпитвам и нито инсулин, нито КЗ мръднаха. Доста хора се тествахме. При половината имаше негативен ефект, а при другата половина нямаше. Тези, на които им се отрази зле по принцип не пиеха кафе. Който иска, нека да иде да се тества, но не е коректно да се екстраполира.

За холестерола - при повечето хора триглицеридите и много лошият холестерол падат след намаляване на консумацията на ВХ. Ако генетично са предразположени към непоносимост към мазнини, вече са по-добре на веганско хранене.

А за мазнините - темата не е за нагъването им, а за махането на собствените и това става най-лесно с protein sparing diet или protein sparing modified fast. Няма лошо протеините да са растителни. Пишеш за растения все едно сме ги анатемосали. Днес съм изяла 2 моркова, 3чушки, връзка магданоз, глава лук и 2 домата и маслини и съм в кетоза. Цитираните зеленчуци малко хора ги изяждат всеки ден.

За яйцата - ако не се смесват с ВХ са си полезни. Френското проучване го доказа. Най-нисък лош холестерол, но с HDL над норма имам като ям основно яйца,по 15 или 20 на ден и това при доста хора е така. Естествено, че ако яйцата доставят допълнителни, неизразходвани калории във ВВ режим, човекът ше си влоши показателите.

Статистиката, че повече хора умрели на ниско ВХ режим може и да се дължи на това, че са били с единия крак в гроба като са го започнали. Малко здрави хора си сменят драстично храненето. Нямаше и да разбера за този режим ако не бях се проснала болна.

И една молба - като пускаш резултати, пиши откъде си започнал, колко кила си бил, ръст, години, обиколка на талия, липси на витамини и минерали, мутации, ниво на физическа активност, как си се хранил и как си ги постигнал. Пиши това, което ти е известно! Така ще си полезен на повече хора.

Инуитите са масово алкохолици и с по-нисък финансов статут и не е ненормално да живеят по-кратко.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 20:43 от Nevena Virolan

# 384
  • Мнения: 24 576
Ее, ама то на мен ли ми се привижда или тия количества кафе много малко хора ги консумират, че и редовно?
Не стига че извадката е малка бройка хора, ами и количества кафе дето и кон ще пощурее от тях Grinning Един литър кафе?
Сутрин съм склонна към насилие ако някой застане между мен и кафето ми. Факт - съскам, ръмжа нечленоразделно, абе искам си кафето и да мрат всички ако искат, само да не ме закачат. Но повече от две или рядко три малки чашки еспресо не си позволявам. На ден. Имах период когато съм пила двойно повече и на два пъти се разтреперих цялата, не знам за несвикнал човек как се отразява това, сигурно успокоителни са им давали после...
Ще го прочета по-подробно цялото когато имам време да седна, че пусто любопитство нали. Ама само това дето прочетох в началото каква е постановката вече лекичко ми го праща към фантастиката, без практическо приложение.

# 385
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Джереми, някак голичко ми седи това твърдение за кафето.
Откъде ти е източника? Хубаво е да ги пишеш тия неща.
Е, то и да ги пишеш, не значи, че е вярно.

Минерва, стевията предизвиква отделяне на инсулин.
И да пиша и да не пиша кофеина влошава инсулиновата чувствителност това е категоричен факт, и да го отричаш по никакъв начин няма да го промени.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11815511/
Аз просто пиша за хората да имат информацията и оттам нататък всеки отсява и преценява.
Джерами, не ми пускай чаршафи, които така или иначе не чета, дай източника - конкретното изследване, аз да си го разгледам и прочета, не ти да ми го преразказваш.

Да, с ниско тегло съм и? Ако холестеролът беше причина за CVD, то теглото не би било от значение.
Да бе твойто не са чаршафи, ама изследване направено от кардиолози е чаршаф, и как теглото не е от значение, за какво тогава изобщо се дават съвети на хората как да отслабват? Холестерола не е причина, а е една от причините, както наднорменото тегло е друга от причините, мисля, че бях постнал преди време рискови фактори за развитие на атеросклероза според министерството на здравеопазването ето ги, това са тези, които могат да бъдат контролирани (тъй като има други като генетична предразположеност, наследственост и т.н., които не можем да ги контролираме):
    Високо кръвно налягане
    Висок холестерол
    Захарен диабет
    Тютюнопушене
    Затлъстяване
    Обездвижване
Тоест както по-горе написах затлъстяването е един фактор, високия холестерол е друг. А това, че няма да ги четеш си е единствено твой проблем, и единствено ти губиш от това, други хора си ги четат, и придобиват знания, а знанието винаги е полезно.
п.с. Неви пускал съм доста подробни постове, но е безмислено, защото не пасват на официалната доктрина, въпреки, че другите непрекъснато говорят за усещания, но твърденията им пасват на доктрината, пък при мен въпреки постване на клинични резултати непрекъснато всичко е под съмнение, проблема е че тук четат много хора и се казват неща, които може да са опасни, ами ако някоя, която има предразположеност вижда, че има повишен холестерол, но защото и казват, че няма никакъв проблем не направи нищо по въпроса, само, че веднъж като се счупи стомната дори и да се залепи тя си остава счупена, и съжалението, че е можело да бъде предотвратено остава за цял живот. Относно обясненията ти за кафето тялото има способност да се нагажда към всичко на което го подлагаме, защото просто му се живее, заради това от една парче торта никой не е развил ир, но когато в продължение на години ядеш торта, накрая защитните сили намаляват и започват болестите, ти си се тествала след кафета, ама в крайна сметка си развила ир нали? Дали пък кафето не е бил един от факторите спомогнали за това в дългосрочен план, може би да може би не. Количествата кафе най-вероятно са по-големи с цел за по-кратко време да се проведе изследването и да се видят ефектите от него (въпреки, че всъщност съм познавал жени пиещи такива количества).

# 386
  • Мнения: 40 282
Честито Деси, сто години да сте заедно и да сте щастливи.

Кафе и аз пия. Ама не знам защо тъй се случи, че не ми повлия на инсулина.
Други работи май са влияели Grinning
И аз съм правила тестове след кафе.
И ако е вярно, че се секретира инсулин от кафето /въпреки неясната обосновка защо се секретира/, това не обяснява защо нямам силен глад след като пия кафе.
Много странно Joy
Абе тоя експеримент да не е правен с кафе и захар?  Grinning

# 387
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Тоест ти смяташ, че инсулина се вдига единствено ако имаш глад?

# 388
  • Мнения: 1 779
Аз не съм си мерила инсулина, но съм сигурна, че доста ми се вдига от кафето, защото много огладнявам след кафе. Ако си го бронирам със сметана или кокосово масло и хапна закуска след това съм си добре. Но ако пия само кафе сутрин и не ям озверявам от глад. Затова избягам кафето и така си издържам до 11:30 без да огладнявам

# 389
  • Мнения: 1 052
Благодаря, момичета Simple Smile

Елора, нямат мед тези, които купувам аз. Някои фирми предлагат смесени с мед тахани, но никога не съм взимала -ако искам мед, ще си смеся сама. На мен фъстъченото и лешниковият ми сладнят и натурални като са.
Аз съм писала за кафето, родила съм се пристрастена към него, едно време изпивах страшни количества - не беше нещо добро за здравето ми. Да споделя, че буквално няколко дена безсъние могат да разболеят здрав млад мъж от диабет (има и такива проучвания), а кафето в прекомерни количества и в неподходящи моменти нарушава циркадните ритми. На мен преди не ми влияеше, но с напредване на възрастта и увеличаване на стреса ми е причинявало безсъние. Безсънието повишава кортизола, от кортизола и инсулина, глад за въглехидрати, умора, пиене на още кафе и ядене на сладко, още инсулин, още безсъние, още кортизол…. Чудесна терапия по пътя към болестите. Сега след 14 ч кафе не пия и общо взето кофеиново кафе пия 1 само, при това късо и Арабика. Много съм си по-добре Simple Smile и си спя екстра

Общи условия

Активация на акаунт