Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 267
  • 751
  •   1
Отговори
# 360

Елора, не всеки има времето, речниковия запас, познанията по химия, биология и биохимия за да търси методи, които на всичкото отгоре са в разрез с препоръчваното от докторите. Владея няколко езика на много добро научно ниво, от които 5 са говорени от над 200 милиона души всеки и на които има много научна литература. Само на английски намирам нужната информация с обяснения и подробни успешни истории. На френски е отчайващо, например. Затова разбирам скептицизма на хората и съм против банове и надхвърляне на инакомислещи. С време и търпение и те могат да осъзнаят нещата и да им потръгне.

Някой да е в контакт с Lachesis? Надявам се да е добре, да се подобрява и да е намерила уютно място за бъбрене по въпроса ИР. Поздрави от мене ако някой си пише с нея.

Да не мислиш, че аз имам познания по химия, биология и т.н?
Няма такова нещо.
Ама като ми опря ножа до кокала - почнах да чета.
Човек като иска нещо - го постига.
Колкото до бана- извинявай, но тя откровено тролеше и даваше вредни съвети.
Няколко пъти и аз и други я предупреждавахме, молихме възпитано.
Всяко нещо си има граници.
Не ме интересува какво яде и какво прави.
Нито пък имам против да се върне, стига да спазва елементарно благоприличие.
Няма как да си мълча някой да дава вредни съвети.
100 пъти казах когато постигне успех с ядене на В да се похвали и тогава да почне да ръси акъл.

# 361
Миоки, WFPBD успешно се съчетава и с кетогенна. Може да се яде лето зимата и WFPBD лятото, в смисъл истинско лято, не вашето 🤩.
Ае като гледам активността в съседната тема, явно не е особено успешно Stuck Out Tongue Closed Eyes
За кратко, за излекуване разбирам, за цял живот не става, не и за масата от хора.

# 362
Не мога да се съглася че изисква чак толкова познания по химия и биология, вече спокойно се намират неща обяснени и на по-достъпен език. Да не говорим за книги от сорта на тези на Джейсън Фънг дето са обяснявани ама направо като за американци. И ги има и на български. От години.
Или някой като мен случайно да попадне в тази тема и да прочете поне началото, толкова материал за размисъл има и толкова информация готова събрана и обработена. Ако иска, де.
Дори и да не вярва човек на 100%, в сравнение с това дето повечето лекари им казват че от тук нататък само влошаване ги чака, какво губят?

# 363
  • София
Lachesis зачезна откакто затвориха политическата тема. Днес я отвориха пак, та очаквам да се върне. Laughing

# 364
Аз не знам някой тук да е бил "ЗА" бан на когото и да е...
А с КЗ над 30 се оцелява...ама не искам да знам как. Но мисля, че до около 33-35 мерят повечето глюкомери (това е някъде 600 в другата мерна единица), над тази цифра изписват "High"...

# 365
За тахани да споделя, че ние си купуваме на Шаламанов или на други български производители. Има ги по разни малки магазини за ядки и здравословни храни. Винаги им чета етикетите да са на 100% само от съответното семе и без добавки. Шаламанов имат страхотно фъстъчено масло  с 9% въглехидрат на 100 гр, без никакви добавки. Много е вкусно и не ми вдига КЗ. В супермаркетите фъстъченото масло е с тройно повече въглехидрат и куп боклуци. Имам познати, които си правят и домашни тахани с нутрибулет, но на мен не ми се занимава.
Това с движението, което Невена обяснява, работи, обаче според мен ограничено. А и има много голяма разлика между чисто ядене на въглехидрат и ядене на стандартните изкушения - баница, торта или дори просто паница боб. Моят личен опит сочи, че буквално за едно такова ядене не трябва цял ден да се спираш и пак на следващата сутрин може да усъмнеш с бая височка КЗ. На мен лично ако ям повечко въглехидрат или изобщо нещо нережимно (зърно най-вече), след това няколко дена показателите ми не са съвсем ОК и читването всяка седмица ми се струва много лоша идея. По-скоро веднъж на месец или дори по-рядко е приемливо поне за мен.
Миналата година имах много сериозен проблем при ядене на кисело зеле и др ферментирали зеленчуци - ужасно ми се подаваше корема и ме болеше. От както почнах да пия нещата за подобряване на чревния микробиом този проблем изчезна. Сега се подуване само, ако ям тесто май. Не бях яла такова от Великден, но на 6.11. се оженихме с моето момче и позахлебих - щях да се пукна. Толкова тежко и гадно ми стана, от сватбената ни торта дори не можах да ям, беше ми отровно сладка. Всички други много я харесаха…. Установих, че от нережимните храни това, което продължавам с кеф да ям е основно баница и разбира се тирамису, щото то не е много сладко.

# 366
Здравейте. През годините съм ви чела, даже се бях записвала в темата, най-сетне си направих обременяване с глюкоза, другата седмица съм на ендокринолог, изчислих си НОМА индекс 3,5, много ми е висока стойността на инсулина на втория час и съм меко казано в паника.
Спряла съм въглехидратите без зеленчуците и през ден хапвам тиква, в чуденка съм дали е подходящо. Ям зеленчуци, месо, яйца, маслини, авокадо, ръся салатите със сусам и ленено семе. Само че и холестерол имам висок, та високомазнинното може би не е подходящо. Чета, един от ендокринолозите, които имам предвид, е и диетолог, ако не ми се получи с него ще пробвам и други за режим, съобразен с тези ми две състояния. Не съм убедена, че мога да се справя сама.
Наднормено тегло 25 кг. За 1 седмица, откакто излязоха изследванията, съм свалила 2. Знам, че една /голяма/ част от тях са вода и не бързам да се радвам.
Много се радвам на темичката и се връщам да ви чета.

# 367
Минерва, на този етап не бих яла тиква на твое място. Забрави тази работа дето разправят, че била много полезна. Пълна е със захар и може да е полезна за здрав човек, но не и за ядене през ден от хора с метаболитен синдром. Разглеждай я за сега като някакъв вид лакомство, което си позволяваш при повод и след яденето й задължително движение.

# 368
И аз бих махнала тиквата и не бих се вторачвала изобщо в холестерола. Той, сам по себе си, не е проблем. Последните проучвания по темата, показват, че проблем е ако е нисък и води до висока смъртност от всякакви причини в сравнение с високия. И не на последно място, холестеролът НЕ предизвиква сърдечно-съдови заболявания.

# 369
Деси, в тези тахани има ли мед?

# 370
Минерва, на този етап не бих яла тиква на твое място. Забрави тази работа дето разправят, че била много полезна. Пълна е със захар и може да е полезна за здрав човек, но не и за ядене през ден от хора с метаболитен синдром. Разглеждай я за сега като някакъв вид лакомство, което си позволяваш при повод и след яденето й задължително движение.
Да, такова е и моето усещане за нещата. Мерси.
Някъде бях намерила препоръки за първите две седмици, но ги изгубих. Някой има ли идея къде мога да видя?
Ядки може ли?

# 371
Деси, честито! Хубав повод си имала все пак 😍❤
Елора, според мен, трябва да е без мед, защото Деси май писа, че съдържанието е само сусам.
Минерва, добре дошла и успех със свалянето на кг и с преборването на ИР! В началото е хубаво да се храниш по-изчистено.

# 372
  • Столичанин ама не в повече :D
И аз бих махнала тиквата и не бих се вторачвала изобщо в холестерола. Той, сам по себе си, не е проблем. Последните проучвания по темата, показват, че проблем е ако е нисък и води до висока смъртност от всякакви причини в сравнение с високия. И не на последно място, холестеролът НЕ предизвиква сърдечно-съдови заболявания.
-
 - седмица след започване на повишаване на кръвното;
-
 - месец по-късно все още има повишаване на кръвното но по-рядко (чак тогава успях да се доредя за кардиолог, думите му бяха, че щом успявам с хранене да свалям холестеролите няма да предписва статини (не че щях да ги пия де));
-
 - 4 месеца по-късно вече няма повишено кръвно;
-
 - 11 месеца по-късно няма повишено кръвно;
-
 - 19 месеца по-късно предния ден отново повишаване на кръвното (затова веднага отидох да изследвам холестеролите);
-
 - 21 месеца по-късно няма повишаване на кръвното, та толкова по въпроса дали повишения холестерол не е проблем (и по-точно повишения лош холестерол).

"Все пак човек може да отиде на уебсайта на Аткинс и да прочете колко безвредни са наситените мазнини. Един читател пита: „Добре ли е да консумирам повече от 20% от калориите си под формата на наситени мазнини?“ Отговорът е „Абсолютно“.

С този вид съвети 53-годишният бизнесмен Джоди Горан остана на диетата на Аткинс и продължи да го препоръчва на приятелите си, въпреки че холестеролът му беше нараснал с 50%. Преди да започне диетата на Аткинс, холестеролът му е бил отличен, той не е имал анамнеза за сърдечни заболявания и несвързана компютърна томография показва, че коронарните му артерии са чисти.
За Джоди Горан отне две години на диетата на Аткинс, преди да започне смазващата болка в гърдите. По това време една от коронарните му артерии беше блокирана на 99% и сърдечната му функция страдаше от това. Непосредствената сърдечна катетеризация и поставяне на стент може да са спасили живота му. Според мнението на неговия кардиолог, Горан може иначе да е имал масивен инфаркт и да е починал за кратък период от време. Сега г-н Горан съди корпорацията Аткинс, като твърди, че те „са знаели или би трябвало да знаят“, че това, което казват за диетата и риска от сърдечни заболявания, е невярно. Той се опитва да накара корпорацията да включи предупредителни етикети в своите книги, уебсайт и продукти, в които да пише, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати „може да бъде опасна за здравето ви - консултирайте се с вашия лекар“.
Това не е първият път, когато Аткинс е съден. Когато за пръв път излезе диетичната революция на д-р Аткинс, срещу Аткинс и издателя му беше предявен колективен иск за милион долара, за да се възстановят медицинските разходи, направени от страничните ефекти на диетата. Бруклинскo събрание съди Аткинс и издателя за издаването на книгата „без оглед на безопасността, истината или точността на твърденията, съдържащи се в книгата.“ Книгата Nutrition Cultism цитира 3 случая в която Аткинс беше съден и делата бяха уредени извън съда в полза на ищците.
"Въпросът е", каза Горан в интервю за NBC News, "Д-р. Аткинс излъга публиката. Не му пукаше. За неговото его или за корпоративна алчност, това е нещото. „Успешната диета трябва да бъде нещо повече от просто отслабване“, каза Горан в „Добро утро Америка“, „Успешната диета не трябва да ви убива.“

# 373
Май и стевия не може в началото, нали?

# 374
Е, моят холестерол е висок, но високо кръвно нямам. Майка ми пък винаги е имала идеален холестеролен профил с лоши триглицерити и беше с високо кръвно над 30 години и какво доказва това? Нищо. Толкова за холестеролите.

Пускала съм и съвсем скорошно изследване по темата на стотици хиляди хора и кривата е съвсем ясна в какъв диапазон на холестерола хората мрат най-много, ама тях нещо пропусна да ги коментираш.

Общи условия

Активация на акаунт