Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 330
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Аз на този етап слава Богу нямам проблем с щитовидната, но когато минах на този режим на хранене забелязах известно покачване на tsh, но после постепенно започна да спада до обичайните си нива. От много хора съм чувала, че уж имала нужда щитовидната от въглехидрат - но защо и в какви количества, не съм видяла. При положение, че въглехидратите дават само енергия, но нищо незаменими за организма няма много логика. Не вярвам да вреди нисковъглехидратно ти хранене - евала на тези ендокринолози, явно са се поограмотили. Аз съм попадала на такива, които ще те оставят и даже ще те насърчат да ядеш тъпите пълнозърнести и после като им цъфнеш с диабет 2 просто ще ти дадат да си пиеш хапчета.

# 541
  • София
В общи линии, когато въглехидратите се редуцират доста, конверсията на хормоните Т3 в Т4 спада.
Ето тук е описано достъпно:
https://www.dietvsdisease.org/low-carb-hypothyroidism/
Аз започнах преди близо две години АИП режим с елиминираща диета, който изключваше всякакви зърнени храни, млечни,  картофи, ориз, чушки, домати, яйца…ТСХ след три месеца беше скочил от 4 и нещо на 9,2. След като постепенно започнах да връщам в менюто си много от храните (без глутен и млечни), нещата започнаха да се нормализират. Ясно е, че ще трябва да намаля въглехидратите заради високата глюкоза, но трябва да търся златната среда, за да не объркам щитовидните. Ще следя да консумирам такива с нисък ГИ и да съчетавам с много движение.
Има и друго, когато има доста наднормено тегло, НВХ се отразява първоначално добре на организма при свалянето на излишните кг., но пак трябва да се търси баланс, преди да се е отразило на функцията на жлезата.
Днес си засекох 10 км. бързо ходене. Да видим, дали ще има ефект, ако го практикувам ежедневно.Simple Smile

# 542
  • Paris, France
Skiorche, конверсията на Т4 в Т3 се извършва 90% в черен дроб и само 10% в щитовидна. И най-строгото кето не може да лиши щитовидната от ВХ, защото и при строго кето и даже пълен глад глюкоза в кръвта винаги има. При ядене на достатъчно протеин черният дроб може да си произведе глюкоза от него. При неядене на протеин разгражда мускул.

Нормално е при кето TSH да се качи в началото, но после пада сам, без външен хормон или промяна на диетата и това се е случило с всички нас. ТSH се произвежда в мозъка, не в щитовидната. Щитовидната произвежда тетрайодотиронин (Т4) и това е. Трябват и йод, витамин Ц, Б12, Д3, цинк, магнезий и още малко витамини и минерали и това е. Т4 не се променя кой знае колко при кетогенна. Пускала съм и графики.

За човек с патологично нисък Т3 може би не е подходяща, но при висок Т3 е бомба. Висок Т3 уврежда кръвоносните съдове.

Високият ТSH се свързва с дълголетие. Единствено за фертилност е нужно да е по-нисък.

# 543
В общи линии, когато въглехидратите се редуцират доста, конверсията на хормоните Т3 в Т4 спада.
Ето тук е описано достъпно:
https://www.dietvsdisease.org/low-carb-hypothyroidism/
В тази статия не се обяснява механизмът за съжаление. Изхожда се от твърдението, че кето диетата имитира "гладуване" което не е обяснено какво точно означава (според авторите). Никъде не се споменава и за това, че съществува процес наречен глюконеогенеза, която представлява производство на глюкоза от невъглехидратни източници и чрез който процес, тялото произвежда всичката необходима му глюкоза.

Хубаво е, че са сложили разяснителен абзац, че цитираните изследвания имат лимити. За съжаление не дава по-подробен отговор на въпроса защо и по какъв механизъм се случва всичко.

# 544
Здравейте, да ви разкажа как днес се бях нагласила да пийна кафенцето с маааалко захар......не успях да го направя преди тренировката, но реших че ще изляза да ходя след това.....но така и не се наложи.....Simple Smile сложих една мъни1ка лъжичка кокосова захар/още ме е страх от бялата/ пих 2 глътки.....и...ужас.....наистина беше странно .....викам си: сигурно е заради кокосовата захар/ преди не съм я опитвала/ та отпих една глътка от кафето на приятелката ми, което беше със захар......ужас...още по-отвратително........Много ми беше кофти да го излея в мивката, но нямаше как да го изпия.............та ПРАВИ бяхте.....още не мога да повярвам как се променя вкуса, въпреки че всички споделяте едно и също, та и аз се убедих вече Simple Smile)))) Край...повече няма да го мисля това кафе със захар......Stuck Out Tongue

# 545
Joy мдааа, майка ми даже заподозря, че са започнали да подслаждат прясното мляко, което купува. Толкова се е изненадала от сладкия вкус.

# 546
Тези дни съм решила да опитам и черен шоколад....преди го мразех от цялото си сърце хаахаххах......бях купила миналата година 90% защото ММ много харесва черния, но стоя сигурно 6 месеца и никой не искаше да го бутне....беше ужаааасно горчив....сега сигурно ще ми се стори сладък 🙃😂

# 547
Точно този в ляво купувам, другия още не съм го опитвала. За мен е достатъчно сладък и ми е много вкусен. Аз се радвам на интензивния шоколадов вкус, не на сладостта, но си ми сладни пак де. Виж в работа 1-2 пъти се случи да ям такова нещо и естествено разчупих и предложих и на другите, щото нали и те така правят все. Единодушно ми казаха повече да не ги черпя от моя шоколад Joy Стиснахме си ръцете и те да не ми предлагат от техния.

# 548
Искам да изключа подсладителите, но незнам с какво би било най - удачно. Примерно в печива с какво подслаждате.

Еритритол не ми влияе добре и спирам консумацията му. Четири години го ползвам и чак сега ми дойде “акъла” да ги изключа. Но примерно ако реша да направя бисквити кой е най - удачния вариант да ги подсладя?

Само шоколад ли ядете?

# 549
Искам да изключа подсладителите, но незнам с какво би било най - удачно. Примерно в печива с какво подслаждате.

Еритритол не ми влияе добре и спирам консумацията му. Четири години го ползвам и чак сега ми дойде “акъла” да ги изключа. Но примерно ако реша да направя бисквити кой е най - удачния вариант да ги подсладя?

Само шоколад ли ядете?

Аз съм "нова" в тези хранения, но според мен няма с какво да се заменят подсладителите. Аз не ги използвам/1 път само правих торта за рожден ден на ММ/....според мен най-добре може да се "подслади " човек с някакъв подходящ плод, т.е да се използва сладостта на плодовете..или черен шоколад. Аз съм доста озадачена как в групите за Кето и ВМ-НвХ е пълно с десерти с еритритол и стевия/а тази вечер гледах дори мус със сироп от агаве и добре узрял банан?...оставам с впечатлението, че тези хора постоянно се чудят как да ядат "сладко"....не знам, може и само така да ми се струва на мен......аз 2 пъти съм си правила 1 с.л маскарпоне с 1 с.л заквасена сметана и боровинки/като замествам обяда /..... Когато мине време , в което захарта е напълно изключена от менюто, не се изпитва нужда от такава....поне за мен важи Simple Smile
Днес си взех черен шоколад просто за да пробвам/любопитна съм какъв ще му е вкуса/, не че толкова ми се яде:) Като чета другите, че си го хапват от време на време....и аз да не остана по назад Simple Smile

# 550
leia2015, защо еритритолът ти влияе зле? Би ли пояснила.
Някой от потребителите беше дал нов подсладител, който уж не вдига инсулина, но аз нямам много вяра.
Но не помня името.

Колкото до щж и В в първия пост има линк.
Аз съм имала момент да ги намалям много В, но не се чувствам добре.

https://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/03/blog-post_24.html? … XiKmnE-gxWE-t-Kr4

Всеки сам си преценя.
Стриктно кето може само в началото, да се успокои организма. После според мен НВВМХ е най-добре, а постепенно в либерален. Но затова трябва време.

# 551
Не само така ти се струва, Азара. Масово хората не могат да се оттърват от зависимостта към сладкото и си мислят, че като заменят захарта с нещо друго със сладък вкус и си решават проблема.
Поддържа ли се зависимостта към стимуланата, какъвото е сладкия вкус, немуниемо човек се връща към старите навици - рано или късно.

# 552
Сигурно има и такива хора дето се хранят често с такива десерти. Права е Миоки, поддържат си навика към сладкия вкус, а пък виждаш че изобщо не е голям зор да се промени това.
Моето наблюдение за разните ФБ и прочие групи за такива рецепти е друго. Хората не се отчитат там за всичко което са яли, споделят само което е по-необичайно и евентуално е интересно и може да даде идея/рецепта на другите.
То като повечето ти храна е я пържола със салата, я риба със салата, я кюфтета със салата, я пък яйца.... ами на тях какво да им показваш всеки ден? И се публикуват предимно по-различните неща, щото към тези редовните няма кой да прояви интерес да ги гледа нонстоп. И като някой се зачете, излиза че всяка втора публикация е за печива и десерти, а не мисля че тия хора с това се изхранват.
Аз си спомням като започвах и се присъединих към една група за такива рецепти. Точно тогава много от тях се бяха зарибили да пробват таханов хляб. Е познайте дали всеки втори не показваше това. Отмина за някакъв период ама представете си как е изглеждало на някой дето тепърва се присъединява. Хляб, филии във всякакви форми и размери, опечени на принцеси, пържени даже, абе хляб да искаш Grinning
Иначе по разни американски групи съм попадала но не се задържах, техният начин на хранене и пазаруване не ми допада. Та там са подсладители, то прясно мляко в кафето (хем тяхното кафе е с кофите), то всякакви неща от пакетчета, само зеленчуците като им видя готови нарязани и пакетирани от супермаркета и ми минава меракът. И говорим за групи за кето хранене, не просто ВМ-НВ. Мерси, такива ги пропускам.

# 553
Елора, вдига ми кз веднага. От 4,6-7 стигам до 5,4-5,5. Както когато ям овесени ядки например. И то за дълъг период от няколко часа. Затова търся вариант веднъж седмично да си правя десерт, които да не е с еритритол и стевия.

# 554
Ако предимно ароматът му е сладникав няма ли да те прилъже? Кокос, какао, канела, ванилия, ром и разни такива? Лешници евентуално там и орехи малко. Смес подправки от сорта на тези за коледни сладки. Сигурно има и още какво, ама не съм аз точният човек за това, дано още нещо да предложат.

Общи условия

Активация на акаунт