Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 332
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Че виждам колко народ по-млади от мен като кажат сладко или някакво лакомство, това е синоним на нещо опаковано от магазина.
Точно. А за някои дори синоним за храна е нещо опаковано...Примерно "Гладен съм, няма ли нещо готово за хапване- вафли, бисквити, бонбони...?" Реален пример е това...

# 526
В опакована храна, която я водят “кето” съм се зачитала и реално има толкова въглехидрат, че само с нещо такова, човек би си надскочил дневните въглехидрати…

Невена, не съм болна. Дават ми ги превантивно, за 1 месец 3 пъти антибиотик, а сега и кортикостероиди и хормони. Пак е свързано с нашата борба за бебе, но тя вече върви с мощни дози лекарства. Иначе си ям режимно - само вчера имахме чийт, след 10 дена много строго внимаване с храната. Лошото е, че като не си готвим ние и не знаеш какво слагат и май все има някакви скрити гадости и колкото и да внимава човек, пак не са идеални нещата. Не знае човек с какво е овкусено месото, ако е кебап дали няма ориз или хляб в него, не знаеш в сосовете какво има, а тук все има сосове. Все пак гледаме да вървим доста, та да няма мизерии. Поне за сега не огладнявам, ама пусто и в 9 сутринта и в 9 вечерта трябва да ям нещо, заради тъпите антибиотици. Не можело на празен стомах… Ще трябва да ги изтърпя.

# 527
Здравейте, бях питала няколко страници назад какъв глюкомер бихте ми препоръчали? Преди и след консумиране на дадена храна веднага ли се проверява с глюкомер или трябва да се изчака време за да разбера дали се вдига КЗ. Моля Ви да ми разясните малко, нямам никаква представа какво трябва да правя.
Благодаря предварително!
Роси, аз нямам база за сравнение, но от този който ползвам аз/ Контур плюс/ ...съм доволна. Мисля, че доста хора го използват. Важно е тест лентите да не са скъпи, защото те са ти основния консуматив. Една кутийка тест ленти е 50 бр, и се намират по аптеките от 18-25 лв, че и 30 съм виждала...
Само глюкомера : https://remedium.bg/bayer-contour-plus-glyukomer-za-izmervane-na … ar-h1-broy-7321/p
А тук попаднах на комплект с 2 кутии тест ленти, които са си на реална промоция/т.е не е  фалшива/:
https://www.afya-pharmacy.bg/productbg/6350

Ако решиш да си вземеш този модел, пиши после да ти дам някои насоки за ползване Simple Smile
Имай предвид, че в кутията към глюкомера има само 5 тест лентички, трябва отделно да си купиш...

# 528
Тренираш ли нещо? Ако не, качване на мускулна маса, ще ти се отрази добре и на кг и на външния вид.
Аз консумирам млечни, на мен не ми пречат.
Миоки, не тренирам, знам че ще е добре, но нямам време за фитнес, колкото и банално да звучи!

# 529
  • София
Включвам се и аз при вас, момичета с въпрос. С Хашимото съм и от близо две години не консумирам глутен, захар, млечни в огр.  количество и само от козе мляко, но ориз картофи, елда, плодове, тиква хапвам.
Прави ми впечатление, че на последните няколко изследвания на хормони, към които профилактично пускам и глюкоза, тя все се върти между 5.2 и 5,6. Сега беше 5,5. Гликираният хемоглобин също е 5,5%, инсулин 6,7, НОМА-IR- 1,7.
Преди два дни бях на ендокринолог, който ме увери, че няма абсолютно никави притеснения при тези стойности и всичко си е ОК, но на мен ми се струват горногранични и се опасявам, че ендокринолозите не насочват към превенция, а чакат “каруцата да се обърне”, за да започнат да дават лекарства.
Четох тези дни из темата, но моля за съвет -притеснителни ли са тези стойности и какво бих могла да направя, за да стопирам процеса? За Хашимотото е важно да се консумират въглехидрати, а за КЗ напротив.
В един немски сайт видях, че се препоръчва освен спортуването, режим 16 часа без храна и 8 часа, в които да се яде, ябълков оцет след въглехидратно хранене,  канела и др. Има ли ефект от подобен режим?
Благодаря ви предварително за съветите!
P.S. Не спортувам редовно, но започвам сега.

# 530
  • Paris, France
Инсулин 6.7 на гладно не е (особено) зле и лесно може да бъде натиснат под заветното 5. КЗ 5.2 бива, макар и да не е идеална, но 5.6 си е висока. Гликираният хемоглобина е на ръба - под 5.5 ИР репресира, а над 5.5 започва да прогресира.

От Хашимото не разбирам  но си струва да си видиш нивата на селен, Б12, Д3.

Ябълковият оцет преди или по време на хранене има ефект в краткосрочен план, но не може да замени диета, добавки и/или спорт.

16:8, сама по себе си няма да те подобри кой знае колко.

Изчети всичко за добавките и мазнините и почни омега 3, ама не по 250мг дневно, а доста повече.

Реално не си толкова зле, че да трябва да правиш кой знае какви гимнастики, но!!!!! Гликиран от 5.5 ти дава средна КЗ от 6.1 до 6.2, което значи, че често КЗ ти се вдига, може и над 10 и може да е почнала да уврежда бъбреци. Понеже имах хипогликемии, моят гликиран (Hba1c) никога не е надскачал 5 и вече не го меря. 5.1 беше като имах КЗ 11 на първи час и 2.5 на втори. 

Картофите, ориза, елдата и тиквата ще трябва да изчезнат от менюто за известно време или да бъдат консумирани веднъж дневно и само преди кардио. Положение да ги ядеш на 2 или 4 яденета и да сядаш или лягаш след изваждането им няма.

А какво ще и стане на щитовидната без ВХ?

# 531
  • София
Невена, много благодаря за подробните обяснения. Вит. Д и Б12 съм пуснала към долна граница са и ги пия като добавки от седмица вече. Селен също пия редовно. Не съм на синтетичен хормон, опитвам се да контролирам Хашимотото с хранителен режим, но от всичко, което съм изчела, нисковъглехидратното хранене вреди на ЩЗ, когато има хипофункция. Другият ми проблем е, че съм 54 кг/170 см. и ако отслабна повече от това, ще заприличам на извадена от концентрационен лагер.Sad
За увреждането на бъбреците ме стресна. Как да разбера дали има такова? Всички други изследвания са ми в норма.
Имам вредни навици - пия много малко вода и не спортувам редовно, което очевидно ще трябва да се промени.
Ще по кое време на деня е удачно да се ядат въглехидрати? Следобедна тренировка спасява ли сутрешна и обедна консумация на въглехидрати или ще трябва двуразови натоварвания след всяко хранене?
Ще прочета за добавките! Благодаря още веднъж за отделеното време и внимание!

# 532
Не съм на синтетичен хормон, опитвам се да контролирам Хашимотото с хранителен режим, но от всичко, което съм изчела, нисковъглехидратното хранене вреди на ЩЗ, когато има хипофункция.
Как? Моля не го приемай като заяждане, наистина се интересувам Flowers Hibiscus

# 533
  • Paris, France
Skiorche, за съжаление това, че режим 54кг за 170см ръст изобщо не означава, че нямаш излишни мазнини в корема. Аз отслабнах с 10 кила и станах 53кг за 168см ръст и ....... се оказа,че черният ми дроб е силно омазнен, та трябваше да свалям още 5 кила. Ако знаех щях да си обмисля отслабването и да го започна с удърен глад, така че коремните мазнини да си заминат първи. Както и да е.

Махане на някакви коремни мазнини е нужно и не е трудно. Ако не става с глад, става с по-дълго глад. Трудното е качване на мускулна маса. Аз успявам да кача 2-3 кила и даже 4 напоследък, но кача ли бързо, инсулинът на гладно скача.

Никаква тренировка не спасява от изядени преди час и повече ВХ. Ядеш салата, протеин с малко мазнина, 20г ВХ и веднага тръгваш бързо до КЗ под 5 и ходиш още 30 минути.

Бъбреците ти едва ли са увредени, но си на ръба и КЗ явно скача.

Сristi, някои хора приемат изсушена щитовидна жлеза от животни и така си набавят Т4 и Т3. Не е съвсем като човешкия, но не е синтетичен хормона.

# 534
Здравейте, аз питах вече за глюкомер какъв да си взема и взех някакъв.Снощи преди хранене измерих и беше 5,2 а 2 часа след хранене-5,4.
   Това като стойности как е, дали храната която консумирах беше добре за мен?
   Аз всъщност не зная какви стойности трябва да следя да достигна и какви да не превишавам.
   Как да разбера, че дадена храна не трябва да консумирам - от резултатите с глюкомера?
Извинявам се ако въпросите ми са банални за Вас, но аз сега се тепърва се сблъсквам с инсулиновата резистентност и имам нужда от помощ.
Благодаря Ви  предварително Relaxed

# 535
  • Пловдив
Невена, много благодаря за подробните обяснения. Вит. Д и Б12 съм пуснала към долна граница са и ги пия като добавки от седмица вече. Селен също пия редовно. Не съм на синтетичен хормон, опитвам се да контролирам Хашимотото с хранителен режим, но от всичко, което съм изчела, нисковъглехидратното хранене вреди на ЩЗ, когато има хипофункция. Другият ми проблем е, че съм 54 кг/170 см. и ако отслабна повече от това, ще заприличам на извадена от концентрационен лагер.Sad
За увреждането на бъбреците ме стресна. Как да разбера дали има такова? Всички други изследвания са ми в норма.
Имам вредни навици - пия много малко вода и не спортувам редовно, което очевидно ще трябва да се промени.
Ще по кое време на деня е удачно да се ядат въглехидрати? Следобедна тренировка спасява ли сутрешна и обедна консумация на въглехидрати или ще трябва двуразови натоварвания след всяко хранене?
Ще прочета за добавките! Благодаря още веднъж за отделеното време и внимание!

Сега напълно се изумих.Когато ми поставиха диагнозата ИР (преди около месец) и двете ендокреноложки при който ходих ми казаха, че задължително трябва да мина на ниско въглехидратна диета.- При условие че имам Хашимото по учебник..... Двете бяха на различно мнеие единствено за млечни продукти.Едната каза да ги спра напълно , а другата, че ако се чуствам добре мога да ги консумирам умерено.Прясното мляко го спрях.

Моля наистина за малко повече информация за влиянието на ниско въглехидратното хранене върху Хашимото.

Имам и едно друго питане към вас.
- От всичките ви коментари виждам че поддържате висока КЗ, но моята  при измерване винаги е в норма (3,56;4,26)  при обременяването с глукоза на 60м беше 6,32, но на 120 падна на 4,24.Но инсулина си остана висок....Това нормално ли е ? Как да го разбирам?

Не пия лекарства-само хранителни добавки Д+К2; Б;Селен, храня се правилно или поне опитвам, раздвижвам велоаргуметър у дома, правя дълги разходки с дом. любимец и фастиг (16:Sunglasses.

# 536
Не всички тук имат/са имали проблем с КЗ. Може десетилетие човек да е със завишен инсулин, а КЗ да си е нормална, че даже и ниска. Просто е на цената на повече произведен инсулин...
Но ме учудва, че 2 ендокриноложки са ти казали за нисковъглехидратно хранене 🙂 Обикновено под нвх имат предвид да ядеш по-малко картофи, ориз и сладко...Споменаха ли ти изобщо да не ги ядеш или пък ниво на вгх което не трябва да на надвишаваш? Наистина ми е много любопитно...

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 14:27 от dolce miele

# 537
  • Пловдив
Не всички тук имат/са имали проблем с КЗ. Може десетилетие човек да е със завишен инсулин, а КЗ да си е нормална  че даже и ниска. Просто е на цената на повече произведен инсулин...
Вече ме учудва, че 2 ендокриноложки са ти казали за нисковъглехидратно хранене 🙂 Обикновено под нвх имат предвид да ядеш по-малко картофи, ориз и сладко...Споменаха ли ти изобщо да не ги ядеш или пък ниво на вгх което не трябва да на надвишаваш? Наистина ми е много любопитно...

А на мен  ми още по странно....
Да и двете казаха да мина на ниско въглехидратно хранене, по примера на Атанас Узунов или кето диетите, но да изключа храните който се смята че влияят на Хашиното(ленено семе/брашно, и млечни).
Май ще трябва да си проверя лекарките..... или да се консултирам с трети.
Благодаря/

# 538
Не е нужно да си чак кето, за си нвх. А относно А. Узунов какво да коментирам...това си е строго кето+ фастове, ама го кръстил на свое име...😆

# 539
Без да съм се задълбочавала, не виждам никаква логика, липсата на въглехидрати пер се, да скапват щитовидната. Други фактори играят тук. Какви, не мога да кажа. Просто не виждам логика и мехаизъм, по който да се случва това. Знам, че е много популярна теория, но аз съм скептик по отношение на валидността й.

Общи условия

Активация на акаунт