Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

  • 28 361
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • Paris, France
  • Мнения: 17 489
"Кето" сладкиши и "кето" хляб нито правя, нито поръчвам, нито ям навън. Държа винаги 4-5 шоколада 85% и още 2-3 90%. 85% ги напада домочадието, но 90% никой, освен мене не ги поглежда. Това ми е "кето" десерта и сладкото и от повече нямам нужда.

Гледала съм в магазините кето сладкиши. Във всички има де стевия, де еритрол. Предпочитам да изям 5-10 грама захар от шоколад, която да изгоря набързо с 40 минути ходене и инсулинът даже да не се усети, че е имало захар, отколкото да ям неустановени количества стевия, от която инсулинът да ми се вдигне в небесата и да седи висок цял ден.

Ям шоколад всеки ден. След вечеря си отчупвам 2 квадратчета и бавно си ги сдъвквам с удоволствие. 3-5 грама захар съдържат 2 квадратчета. Този съдържа 3 за 2 квадратчета, 6 за 4. Нищо не е.

https://www.lindt.fr/excellence-noir-90

Този съдържа 2.4г ВХ на квадратче и ми е супер сладък:

https://www.e.leclerc/fp/chocolat-noir-85-cacao-100-g-equador-3564700257647

Понякога ги ям с орехи. Може да не е идеално, но поне си дозирам рибеното масло спрямо орехите и нямам дертове. Евтини, 2 до 4 лева излизат, има ги навсякъде, седят в шкафа с месеци без да се развалят, не се втечняват в горещините. Винаги си нося по един в чантата.

Кусур е, че са много калорични, но не е болка за умирали, предвид, че ям по малко.

# 511
  • Мнения: 1 052
Повечето печива тип “кето” са много бързи и лесни. Аз правя различни неща. Като най-вървежна е една пица, която от как я открихме мм не иска и да чуе за пица с традиционно тесто. На villistime & healthy with Deni за сега съм попадала на най-сполучливи рецепти. Особено на втората, пише и макросите от порция.
Сладките неща по-рядко са сполучливи, но до сега не е имало нещо, което да не се е изяло в къщи. Основният им проблем е, че не са много сладки и освен двамата мм, друг не би ги харесал.
Аз съм много предубедена към подсладителите и много рядко ползвам, и аз като Невена предпочитам я малко захар, я малко мед да ползваме. ММ прави едни енергийни барчета със смляни ядки, семена, какао, какаово масло и малко мед. Сурови са, с маслото стягат в хладилника - на една голяма тавичка, която сигурно към 2 седмици сме яли беше сложил последно 2 лъжички мед (и то чаени с връх, а не супени). Ние не сме и на стриктно кето, та за нас вършат работа.
Иначе аз едно време съм се занимавала любителски със сладкарство и още доста ме бива, та понякога или правя нещо класическо като сладкиш с модификации в рецептата (да не е твърде сладко, че като отвикне човек му е гадно) - например на 1/3 от захарта. Това за поводи като РД, където е ясно, че нарушаваме режима… Друго, което съм правила е да ползвам рецепта за солен режимен “мъфин”, в който не слагам сол и солени неща, а замразени горски плодове и малко качествен бял шоколад (това си е захарта реално Simple Smile ) и малко еритритол, че щяха да ги ядат и гости. Ама в ежедневието и аз като Невена - 1 парченце линд от 90% ми е достатъчно и то не всеки ден. Ако искам нещо специално - топя със сметана и масло на ганаж и може с нещо леко да подсладя.
Абе общо взето ако примра за сладко или има повод, просто си ям нещо хубаво сладко и после месеци наред не пипвам. В този ред вчера ядохме бюреци и баклава тук в Истанбул - много вкусни, но установих, че за баклавата ми е повече мерака от възможностите. Убих се от жажда след това Simple Smile Извървяхме веднага след тия храни над 18000 крачки, та да речем, че много вреди не сме нанесли. След като се прибрахме КЗ ми беше 4.7, но почнах от вчера антибиотик и кортикостероиди та трябваше да ям в 9 вечерта и резултатът бе 5.8 сутрешна. Не съм доволна от нея, но ще я преживея. Днес пак много ще вървим…

# 512
  • Мнения: 1 430
Cristi, и мие лятото поръчвахме от това кето заведенийце и доста се разочаровахме. Осъмнихме се бая в хлебчетата.

# 513
  • Мнения: 24 611
Рецептата за 90-секундното хлебче там с каквато вариация ми хрумне в момента е нещото дето ми върши работа като ми се прииска разнообразие. Примерно за сандвич, веднъж вместо като мъфин го направих на тънък блат в чиния, а после запекох отгоре набързо с каквото още бях решила да сложа.
Същото върши работа и за сандвич де, вместо да го режа на филийки просто го правя в чиния, режа после на две и между тях каквото ми скимне. Все се каня да пробвам и да запека такова нещо в пресата за сандвичи ама естествено ме мързи, аз и без това го правя рядко Grinning
Ако на това хлебче дето си става един мъфин просто, му се добави нещо да стане на десерт също няма да е зле - ванилия, канела и прочие сладки аромати, примерно. Или малко какао там и/или какаово масло, а защо не и няколко парченца тъмен шоколад из сместа.
Сигурно и други варианти има да се направи сладникаво дори и без подсладител, просто аз съм по солените неща и само тези се сещам. И правенето е по-бързо отколкото отне да напиша това всичкото Grinning По-бързо ми звучи от отиване до магазин даже, стига да се намират съставките под ръка де. То основно бадемовото брашно, другото е неща дето човек ги има вкъщи и без това.

# 514
  • Мнения: 18 539
Готови "кето" неща аз не бих купувала, поне не редовно. Не знам с какви мазнини ги правят, почти съм убедена, че е олио.

# 515
  • Мнения: 418
    Здравейте на всички! Кажете ми как да не отслабвам вече? Станала съм58 килограма и не се харесвам така. Иначе да ви питам мляко не съм яла от юни месец, откакто съм на режима, чета ви че си хапвате, позволено ли е...

# 516
  • Мнения: 18 539
Тренираш ли нещо? Ако не, качване на мускулна маса, ще ти се отрази добре и на кг и на външния вид.
Аз консумирам млечни, на мен не ми пречат.

# 517
  • София
  • Мнения: 8 722
Има ли изследване как влияят подправките на инсулина? Преди години много обичах кисело мляко с канела, какао и ванилия. Нямаше нужда от подслаждане.

Пица правя в два варианта:
- блат от кайма + гарнитура отгоре от основно зеленчуци, че иначе става тежка.
- блат от крема сирене и яйца + гарнитура отгоре от шунка, зеленчуци, сирена.

А най-много обичам яйца в големите форми за мъфини. За форма от 12 мъфина използвам 10 яйца. Мажа формите с масло, пълня до половината с пълнеж и заливам с разбити яйца. пълнежите са различни - спанак, гъби, домати, маслини, тиквички, шунка, кашкавал, сирене и т.н. Накуп приготвям 12 мъфина, които са различни и не писват.

# 518
  • Мнения: 62
Здравейте, бях питала няколко страници назад какъв глюкомер бихте ми препоръчали? Преди и след консумиране на дадена храна веднага ли се проверява с глюкомер или трябва да се изчака време за да разбера дали се вдига КЗ. Моля Ви да ми разясните малко, нямам никаква представа какво трябва да правя.
Благодаря предварително!

# 519
  • Мнения: 18 539
Аз избрах моя според цената на лентичките - най-евтините. Не препоръчвам марка, защото не е купуван от Бг.
Мери се на гладно, час след хранене и евентуално 2 часа след хранене.  Колко често ще мериш, зависи от теб. Просто каго го правиш, бъди последователна в интервалите, за да е по-точно сравнението.

# 520
  • Мнения: 2 275
И аз от тези с истинските неща (захар и печива) мноооого рядко/от време на време след много (неуспешни) опити за заместители и похабен материал, а за похабеното масло и яйца направо ми се плаче.
И Весела Савова има интересни и сполучливи рецепти. Има и веган/вегетариански идеи.
Последно много ми харесаха идеите тук
https://nosugar.bg/maslenki/?fbclid=IwAR3rPYge8Ns4rVUuY6v8k66J_z … tzmQc_yW8NqvCrpm8
Резултатът е сполучлив, при мен с бадемово и ленено брашно и малко на око, меси се и се разстила с ръце. Нарязано, замразено.
Хрупкаво е. Идеална подложка за пушена сьомга. Това е единствената риба,която ям и е абсурдно да е без "подложка". Сега, тлъст черен дроб от гъска/патица ям и без подложка, с вилица, но тук моят мъж не е съгласен. Не било изискано.
Вили и Дени имат интересни и сполучливи рецепти.
Това, което се продава за "кето" ми е съмнително. Има всякакви "гуми", които не искм да ям и какви ли не естествени-изкуствени подсладители, които са полезни единствено за производителите.
Това, че е "кето" не означава добро.

# 521
  • Paris, France
  • Мнения: 17 489
Готови "кето" неща аз не бих купувала, поне не редовно. Не знам с какви мазнини ги правят, почти съм убедена, че е олио.

Е, то олиото да им е кусура! Има с хидрогенирано палмово масло, с фъстъчено олио, с разни подсладители, от които единият вдига КЗ от 2ри до 6 час, другият от 3ти до 5ти, а третият омазнява дроба. Има с фруктоза, плодова захар и викат 🤩, която с палмовото масло омазнява така вътрешностите, както и чувал с ориз няма да може.

Деси 123, нормално е при стероиди да ти се качат и КЗ и инсулин. Спри захарта, защото ако ядеш кето ще произвеждаш повече собствени стероиди, но не си го слагай ма сърцето. Месец като ми трябва след стероид и инсулин и КЗ падат. Инсулин от 18 на гладно пада на 5, КЗ от 5.5 на 4.5. Съжалявам за разболяването и ти желая бързо излекуване и кураж да изтърпиш антибиотиците и стероидите. ❤. Гадно е да ти се случи точно след 👰 и на чуждо място.

# 522
  • София
  • Мнения: 19 554
За пръв път в живота ми и на мен ми се налага да пия кортикостероиди, нищо нищичко не знам за този вид лекарства. Благодаря, Невена, за коментара за покачването на КЗ и инсулин при приема им! Така или иначе, не смятах да изследвам преди НГ, но е хубаво, че видях коментара ти!
Кето си се храня иначе, усещам обаче, че ми е по-трудно, много ми се яде, не като преди. Дали е от стероидите, сигурно може и да е, ако са ми го вдигнали инсулина над стандартното. Шантави хапчета.

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 17:04 от Бърди

# 523
  • Мнения: 18 539
Невена, не е само олиото, да, напълно съм съгласна. А бе изобщо модерен джънк - надали по-малко вреден от другия, но за това пък по-скъп - не, мерси.

# 524
  • Мнения: 24 611
За джънка само се менят модите - пак си е боклучава храна само че преди се хвалеха че е само с растителни мазнини (пък ако ще да са хидрогенирани, то тогава и маргаринът беше модерен и хората се радваха че не е масло или мас), после се хвалеха като са нискомаслени или нямат хидрогенирани, сега явно хвалбите са като са с ниски въглехидрати/без захар. С какво са боядисани и овкусени тия неща не се хвалят, подсладителите хич по-добре да не ги подхващам и тях.
Добре че не налитам на сладки неща, та дори в редките случаи дето ми се прияде нещо конкретно, обикновено ме домързява да си го правя и си оставам само с намерението да си направя. Някой ден. Евентуално. Grinning Щом преди седмица бях решила бира да си купя да се поглезя, не знам от колко месеца не съм помирисвала такова нещо. То реших ама като наближих магазина и не ми се занимаваше да се отбивам само за това, след работа беше и бях изморена. Ей с това вече се гордея! Любовта ми към бирата е пословична и никой не би ми повярвал ако му разкажа че стана така.
Иначе поне съм от поколението дето е израснало с домашно приготвена храна винаги, включително и сладките неща, та идеята за това не ми е странна. Че виждам колко народ по-млади от мен като кажат сладко или някакво лакомство, това е синоним на нещо опаковано от магазина.

Общи условия

Активация на акаунт