Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 16

 • 14 838
 • 439
 •   2
Отговори
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 18 702
Добре дошли в новата тема!!! Flowers Hibiscus


Тя ще бъде за споделяне и взаимопомощ. Нека запазим добрия тон и доброто настроение! Grinning

Какво представлява това време на промяна?

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40 – 49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон, е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.
Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49 – 51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-та година.

Постменопаузата (52 – 60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.
Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.
Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:
•   менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис
•   невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо
•   атрофични промени на кожата и лигавиците
•   метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1 – 2 минути и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности.

Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Източник: http://spisaniemd.bg/md/2010/06/klimakterium


Благодаря на Как` Сийка за предложения текст! Flowers Blossom
Добре е да има и полезна информация.

Благодаря и на Lemy за предложението! Flowers Four Leaf Clover

Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Тема 12
Тема 13
Тема 14
Тема 15

И малко "дъвка" за очите: "Красиви жени над 40" - https://bul.primitivehuman.com/50-most-beautiful-women-over-40-5 … 7K-fltxY6kYn5iVs2

# 1
 • София
 • Мнения: 12 656
Благодаря за новата тема. Не съм се включвала отдавна, ама да не ви изпусна. Последните 2-3 цикъла са ми напълно нормални, ще видим как ще продължат нещата. Нищо не пия, нищо не правя и нямам оплаквания. Звучи малко като затишие пред буря, ама... Wink

# 2
 • Мнения: 16 598
Лейди, мерси за темата!
Малко смях от мен 😎

# 3
 • Мнения: 11 093
Огромно благодаря за новата тема. На всички пожелавам да преминем през този етап на живота ни основно с чувство за хумор. Само то ще ни спаси.

На 10.11 съм на мамолог. След заключението на онзи модерния мамограф че имам тук там е някоя киста /аденом реших че съм отново за профилактика. Леко ми е страшно ама мастопроцесите са нормални за нашата възраст. Дано да нямам нищо което ще налага интервенция. Пък да си имам по-малко тук там е е нормално. Имането не е като нямането.

# 4
 • тук и там
 • Мнения: 7 398
Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus

Днес имах зацапване, май ще ми идва...пак. Писах ,че докато бях с Ковид ми дойде,5 дни по-рано.
Ей сега си гледам календара-остават ми 14 дни до следващ цикъл..
Мака имам, чудя се да я започвам ли или да оставя така нещата..Два пъти в месеца  не ми се беше случвало до сега да ми дойдем но ето че и това се случи..Според същият календар в момента трябва да съм в овулация..Rolling Eyes

# 5
 • София
 • Мнения: 21 157
Кайсия, на мен рекордът ми е 3 пъти за месец, като третия ходих на преглед, защото течеше като чешма.

Главата спря да ме боли в мига, в който излязох от офиса. Днес добре заковах колежката. Да видим докога ще й държи влага.

# 6
 • Мнения: 16 598
Кайсийке, сигурно и Ковида има пръст и този път.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 854
Благодаря и аз за новата тема! Уютно и приятно ми е при вас. Heart Пожелавам на всички повече хубави емоции, по-малко притеснения!

Кайсия, бях на 45, когато за първи път ми се случи да ми дойде два пъти в месеца. През следващите години имах пак такива случаи, примерно един път годишно, докато не взе да ми прескача на дълги интервали цикълът. Само по себе си не е нещо притеснително. Също така по време на овулация може да се случи прокървяване - не е цикъл, а съвсем леко зацапване с нишки кръв. Ще си проличи в следващите дни.

Да се похваля с последния цикъл (след втория прием на Примолут), който приключи буквално за два дни без никакви болки. Blush

# 8
 • тук и там
 • Мнения: 7 398
Аз уж го минах периода със зацапване по време на овулация. Минах уж и скъсяването на цикъла. Минах и удължаването.Бях на фаза прескачане(на всеки  три  месеца-веднъж примерно пропуска). Последните три месеца ми е редовен.
Не знам инцидентно ли е, или пък минавам на друга фаза-да ми идва по два пъти в месеца..Ще стане ясно така или иначе..Confused.

# 9
 • Мнения: 464
И аз бях като вас миналия месец.
Два пъти за един месец,като  между тези 15 дена имах и всекидневно зацапване.
След този цикъл обаче нещата засега вървят много добре. Пия пет вида билки, отвара от лук също, нямам засега извънменструално кървене

# 10
 • Мнения: 1 164
И аз благодаря за новата тема! ♥️

Демонче, ти май че питаше от предната тема за какъв апарат за кръвно става дума, като ви обяснявах че трябва да се взема под внимание второто мерене - електронен.  Моят е Sendo. Аз и без това сама с обикновен не мога да си измеря кръвното. Според някои лекари се мери два пъти през 2-3 минутки и се взема средна стойност. Но моят лекар, понеже знае каква съм паника ми е казал да си гледам втория резултат. И да ви кажа винаги вторият е по-нисък. Аз по принцип сложа ли апарата на ръката винаги имам лек страх и с това си обяснявам по-високия първи резултат. Освен това високата горна граница при нормална долна обикновено се дължи точно на тревожността.

Пожелавам на всички да минем през премено и менопаузата възможно най-леко и без здравословни последствия.

# 11
 • някъде по света
 • Мнения: 3 897
Благодаря и аз за новата тема!
Ама много сте готини наистина!
Днес вече е Задушница,приготвих за утре раздавката,че все мама прави и се надявам моето мило татенце да си хапне някак си.
Загубихме го наскоро и много ни липсва,ама многооо..(((
Дано тази вечер се размине без вълни,но да видим.
Утре отивам за магнезии ,че ми свърши мисля да взема диаспорал май беше на едни прахчета право в устата се изсипва.И цинк.
Вие на коя фирма пиете магнезии и цинк?
Приятни почивни дни,поглезете се.Разходка,маска на лице,коса почетете някоя книга и не мислете за кръвно.

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 15:20 от _лаленце_

# 12
 • Мнения: 7 913
Здравейте. На мен уж ми дойде, обаче нямам такова обилно течение както обикновено имам един ден. Започна да ми зацапва леко на 3-ти вечерта. На 4-ти пак беше зацапване само. На 5-ти вече е по-силно, но основно в тоалетната изтича каквото...
Ходих на доктор и той ми писа да изследвам хемоглобин. Ако отида в понеделник(8-ми) да си пусна ПКК, мога ли и някакви хормони да изследвам тогава? Има ли смисъл?

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 07:51 от celika

# 13
 • София-Младост
 • Мнения: 21 121

_лаленце_
Формата на магнезия е според това, какво ще "бориш" с него.
Аз както писах съм на магнезиев треонат в момента, но целта е стимулиране на мозъчния процес:)

# 14
 • Мнения: 11 357
Цоп и аз тук, че отдавна не съм ви чела.
При мен като цяло се скъси периода и продължителността, но последните пъти - пак със силни болки и отичания.

Общи условия

Активация на акаунт