Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 554
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте, момичета,

Днес пуснах някои изследвания препоръчани от др Сигридов, във втори триместър съм бременна. Има завишения в 'Протромбиново време' и D dimers, но не знам дали е нещо притеснително. Не приемам никакви лекарства тип аспирин, клексан или друго. CRP и Ferritin са ми в норма.
Чак другата седмица ще ги изпращам резултатите на др Сигридов (защото чакам някакви резултати от витамини, които се бавят 7 дни).

Благодаря предварително, ако някой се включи.

# 526
Изпратете му ги сега, и другата седмица изпратете останалите Simple Smile
Здравейте, момичета,

Днес пуснах някои изследвания препоръчани от др Сигридов, във втори триместър съм бременна. Има завишения в 'Протромбиново време' и D dimers, но не знам дали е нещо притеснително. Не приемам никакви лекарства тип аспирин, клексан или друго. CRP и Ferritin са ми в норма.
Чак другата седмица ще ги изпращам резултатите на др Сигридов (защото чакам някакви резултати от витамини, които се бавят 7 дни).

# 527
  • София
Благодаря за съвета, но предпочитам да прегледа всичко, защото трябва да актуализира терапията. А и ми се иска да си спестя двойното плащане на таксата от 50 лв за онлайн коментар на резултати (особено след като днес дадох поредните 500лв за кръвни изследвания).

Просто исках да попитам някой с повече опит има ли притеснителни показатели.

# 528
Разбирам, не е хубаво да са ви завишени д-димер и протромбиновото време, завишението не е голямо, но въпреки това най-вероятно ще се наложи терапия. И е хубаво тя да се започне възможно по-скоро, за да не даде отражение, но какво би било то не мога да кажа. Аз заради завишен д-димер в началото започнах терапия аспирин и фраксипарин, чак после разбрах, че имам тромбофилия. Беше 1,7 при норма до 0,95 първи триместър. Затова и ви посъветвах веднага да се консултирате... Доста неприятно обаче, че се таксува толкова много...

Благодаря за съвета, но предпочитам да прегледа всичко, защото трябва да актуализира терапията. А и ми се иска да си спестя двойното плащане на таксата от 50 лв за онлайн коментар на резултати (особено след като днес дадох поредните 500лв за кръвни изследвания).

Просто исках да попитам някой с повече опит има ли притеснителни показатели.

# 529
  • София
Изследванията не могат да заместят преглед при АГ. Трябва да се следи за разрехавяване на лигавицата, прокървявания и др. Намерете си добър АГ, който да има опит с проследяване на бременни с тромбофилия /рискова бременност. Трябва да следи кръвоток, лигавица и да може да коригира терапията при необходимост.

Аспирин протект всеки ден може да е много. Трябва проследяване и да се внимава. Аз прицапвах от него и постепенно го спрях, останах само на нмх. Така че имай едно наум, без значение какво ти е назначено, може да се наложи да се промени.
Успех!
Благодаря! Как се проследява ,че изобщо не съм наясно?Някакво изследване ли се прави?

# 530
Здравейте, момичета,

Макар че вече от почти две години знам, че имам вродена тромбофилия и чета постоянно, все още всичко ми е пълна каша. За тромбофилията разбрах по повод на други здравословни проблеми и съм със следните мутации:
- PAI-1 4G/5G - хетерозиготен носител, генотип 4G/5G
- ACE I/D - хетерозиготен носител, генотип I/D
- MTHFR (c.677C>T) - хомозиготен носител, генотип T/T
- MTRR - хетерозиготен носител, генотип A/G
Пуснах си разширения пакет в Геника и другите са с нормални генотипи.
За щастие имам една бременност и успешно раждане без да знам и съответно да съм на терапия. Междувременно явно нещо се отключи, започнага проблемите с дефицитите на Б9 и Б12, а след тях всичко по веригата. Затова сега, когато мислим за второ дете, искам да се консултирам с лекар, за да ми каже дали е нужна терапия и какво трябва да следя. На АГ-то, при което ще се следя, не мога да разчитам по този въпрос - смята, че това с тромбофилиите се преувеличава, а в същото време ни е семеен приятел и не мога да не се следя при него. За морфологии, следене на кръвоток и т.н. съм сигурна, че ще следи внимателно, но си мисля, че трябва успоредно с хематолог да се консултирам, защото много ме е страх от загуба във втори или трети триместър. Следя групата на д-р Сигридов, но едва ли ще успея да се вредя за час при него, а и финансово ще ни дойде нанагорно, затова си мисля, че с добър хематолог, бихме се справили. От заглавната страница и коментарите, които изчетох, видях че се препоръчва проф. Лисичков (май не  е точно хематолог). Ще съм благодарна за актуални кординати или препоръка за друг хематолог, който е в час с тромбофилиите.
 От изследванията от вчера желязото ми е 37 (при горна референтна 29.5), ТЖСК - 48.80 (41-77) и ненаситен ЖСК -- 11.7 (няма референтни). Хемоглобинът също обичайно ми е висок, но сега явно на регистратурата не са чули, че искам и ПКК и не са ми пуснали. Фолиевата киселина ми е 32.2 nmol/L (при горна 60.08), Б 12 ми е 503 pmol/L,   хомоцистеинът - 7.7, витамин Д - 79 nmol/L (референтни 80-250), TSH - 1.64 (0.55-4.78), FT4- 14.44 (11.5-22.70) и FT3 - 5.14 (3.5-6.5). Изследваняита са правени след 3-4 седмици почивка от добавки, а TSH  винаги е било над 2, а дори и 3 досега - нямам идея как съм го смъкнала, още повече при това ниско Д, но пък FT4  не ми е оптимален. Чувствам умора и слабост в мускулите. Скоро не съм карала ковид или е било безсимптомно.
Започвам да чета старите теми, но ви моля да ме насочите, ако има други свързани с тромбофилията генетични изследвания, които да си пусна.
Благодаря ви за отделеното време Simple Smile

Редактирам, че видях на първата страница, други свързани гени, които не съм си пускала, но се затруднявам да ги намеря на сайтовете на лабораториите.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 13:00 от mvnikolova

# 531
Здравейте,

Бременна съм в 12та седмица, като днес бях на ранен скрийнинг при професор Марков. Всичко с бебебто е наред, отговаря си с точност на седницата, но той забеляза, че кръвотока на дясната маточна артерия е завишен - 2.6, докато при лявата е 1.3. Не приемам никакви медикаменти, никога не съм се изследвала за тромбофиялия, имам още две деца, родени точно на термин, респективно 3100/3300.
Неговото мнение е да изчакам 20та седмица, когато да проследим отново кръвотока, като според него е почти сигурно, че ще се е оправил.
Да търся ли и второ мнение, има ли нещо, с което да благоприятствам междувременно (храни, добавки)?

# 532
Здравейте, момичета,

Здравей, напълно те разбирам защо не искаш да му ги пратиш на Сигридов преди да са излязли и другите изследвания, но имайки в предвид, че аз моите изследвания му ги пратих на 01.02.2022 (платих 80 лв, защото той ми каза да му кача и едни други стари изследваня) още нямам отговор, а даже до днес сутринта можеш да добавя още изследвания т.е  не ги бяха чели. Просто, после да не чакаш още много време, след като му ги пратиш. Аз звънях да питам до колко дни отговарят, казаха 2,3 дена, еми не е вярно. При мен са минали вече 7 дена и още нямам отговор, а бях на клексан. Сигридов ми го спря и ми каза след 5 дена да си пусна изследвания и да му ги пратя. Оставам на страна, че и аз като теб чакам още изследвания да ми излязат, което значи, че трябва да давам още пари.
Преди 5 години родих първото си дете, бях при Сигридов, еми няма нищо общо. Тогава бях само на инжекции Б12, сега пия 10 хапчета всеки ден и ще се увеличават.

# 533
Вие ли бяхте от 12? Simple Smile

И моят кръвоток не бил добре, ама каза че бил какъвто е, аз вече съм на терапия и можело само да следя развитието на бебето. При такова положение само се сдухах малко. И аз се чудя има ли какво да направя - повече спорт, или друго, което да подобри нещата. Коментарът беше че теглото ми също допринася, макар че и това не исках да го знам предвид че няма да тръгна да свалям сега.... Ама каквото такова. Ще се радвам някой ако знае Simple Smile
Здравейте,

Бременна съм в 12та седмица, като днес бях на ранен скрийнинг при професор Марков. Всичко с бебебто е наред, отговаря си с точност на седницата, но той забеляза, че кръвотока на дясната маточна артерия е завишен - 2.6, докато при лявата е 1.3. Не приемам никакви медикаменти, никога не съм се изследвала за тромбофиялия, имам още две деца, родени точно на термин, респективно 3100/3300.
Неговото мнение е да изчакам 20та седмица, когато да проследим отново кръвотока, като според него е почти сигурно, че ще се е оправил.
Да търся ли и второ мнение, има ли нещо, с което да благоприятствам междувременно (храни, добавки)?

# 534

И моят кръвоток не бил добре, ама каза че бил какъвто е, аз вече съм на терапия и можело само да следя развитието на бебето. При такова положение само се сдухах малко. И аз се чудя има ли какво да направя - повече спорт, или друго, което да подобри нещата. Коментарът беше че теглото ми също допринася, макар че и това не исках да го знам предвид че няма да тръгна да свалям сега.... Ама каквото такова. Ще се радвам някой ако знае Simple Smile
Здравейте,

Даа, аз бях в 12 Simple Smile
Ще видя, може да си направя още една консултация с някого, само ще помисля с кого да бъде.

# 535
Във Фемина д-р Демитрова е също добра за фетални, само като идея.

Здравейте,

Даа, аз бях в 12 Simple Smile
Ще видя, може да си направя още една консултация с някого, само ще помисля с кого да бъде.

# 536
Да, знам за нея, но съм чела мнения, че не коментира особено много и е леко тросната. По-скоро си мислех за Чучумишев.

# 537
Бих Ви препоръчала д-р Цолова/ Неоклиник/ или д-р Славкова /  Фемина и двете имат опит  с ФМ и следене на кръвотоци.

# 538
Благодаря!

# 539
  • София
За ФМ мога да препоръчам Чучумишев или Оскар клиник. Аз лично редувах прегледи при Чучумишев и проследяващия АГ на всеки 2 седмици.

Специално ФМ и БХС е добре да се правят при фетален АГ, защото обикновените нямат опит да разпознават потенциални проблеми.

Николова, по-специфичните мутации можеш да изследваш само в Геника. От витамините обърни внимание на Д и Б9, продължавай да взимаш и Б12. Тсх е супер че е под 2. Желязото ако си предозирала трябва да помислиш дали не е скрито в някоя добавка, която приемаш.

За консултация - за Лисичков има добри мнения.

Общи условия

Активация на акаунт