The Wheel of Time / Колелото на времето

• 29 450
  • 785
  •   1
Отговори
# 720
За сериала ли Властелина говорите?
Опитах се да го гледам, заспивах и го затрих.
Ще взема да му дам шанс.
Завършен ли е сериала иначе?

# 721
Сериалът Пръстените на Силата има 2 сезона и се чака 3-ти.
Първи сезон не ме впечатли особено, вторият сезон е по-добре.
Обаче там главната актриса е супер дразнеща (поне за мен, нещо ми е като Суки от Истинска кръв)

# 722
Вижте новият сериал за пръстените, вднага набутаха елф тъмнокож, което е кощунство спрямо книгите.

# 723
  • София
На мен големия проблем с Колелото ми е каста. Като изключа Моарейн (Розамунд Пайк) нито един друг не харесвам. Упс, пардон. Кефи ме и Зори Робинс като Нанийв или Нинив, забравих как и беше името.
Този избрания, преродения дракон не може да играе момчето, е сори ама.

И тази пауза от по 2, 3 години е убийствена. И после пускат само 8 епизода. Е, няма как да стане.
Сезон 1 беше много слаб с изключение на последния епизод. Сезон 2 беше изненадващо добър.
Имам проблем обаче с прекалено многото герои, имена и локации. Много от тях са ми скучни и безлични.
Странно, но в Игра на тронове го нямаше този проблем, а и там има много герои и линии. Но за абсолютно всички ми пукаше и беше интересно. Ето това е умението да разкажеш историята по начин по който да ти прикове вниманието и да не ти го отпуска след това. И разбира се изграждането на самите герои и подбора на актьорите.
Имам проблем и с антагонистите. Кой е големия антагонист всъщност? Люшкат се насам-натам, ясно кой е, но от него не сме видели почти нищо. А тези червените аджа или там както се казваха са ми доста кринджави. Никаква тежест нямат. Общо взето повечето герои вместо да респектират като ги гледам ме напушва смях.

Кефи ме тази гаднярка, тъмната. Демон ли е, що ли е, не знам. Ох, как им се казваше на тези, бяха като култ. Като демони, които се борят за вниманието на Тъмния. Е, няма как да помня братче. Абе дето примами и прелъсти Ранд ал Тор. Както и да е.
И Лиандрин е яка. Червената аджа, голяма гадина. Змия. В смисъл актрисата е добра, но иначе не мога да я понасям самата героиня. Дано да я затрият този сезон. Спомням си обаче, че тя се беше отдала на Тъмния заради болното и дете. Някакви такива спомени имам.

Та значи отличавам четири персонажа от целия многолюден каст.
Моарейн, Нанийв (те двете си ме кефят от епизод 1, а и са ми най-разпознаваеми) Дяволицата и Лиандрин.

Тези дни ще започна сезон 3, ама нямам почти никакви очаквания.
Яд ме е, че не съм чел книгите. Голям мой пропуск, знам, ама някак си все отлагам ли отлагам. Това е единственото тежко, епично, класическо фентъзи или НФ, което не съм чел. Визирам поредиците класики.

# 724
На английски термина е Forsaken, на български преведено като отстъпници.
Те самите се имат за избрани, защото Тъмният им е гарантирал вечен живот. Избраните/Отстъпниците са 13 на брой и са на възраст от над 3000 години, но не реална възраст, защото през тия 3000 години са били запечатани извън шарката, т.е извън времето
Единствено Ишамаел е бил запечатан в близост до шарката на колелото, та е имал достъп до света на сънищата и през съня на хората ги е агитирал да положат клетви пред Тъмния, както се е случило и с Лиандрин. В 3 сезон го има този момент, как тя приема и става черна.
Иначе в сериала актрисата играеща Ланфеар се справя много добре, макар и да ми е леко антипатична.
В книгите 13те отстъпника имат достъп до тъмната сила (true power) и могат да а преливат, но реално май само Ланфеар я използва и то рядко, защото е много по пристрастяваща от единствената сила

# 725
Дяволо, да, кастът е покъртителен. Даже не знам за кого да кажа по-напред, че ме дразни, но като цяло жените са епик фейл. И Мин, и Авиенда са красавици, а тук подборът е ужасен.
За Файле да не говорим, в книгата я описваха съвсем различно.
И на мен ми харесва само Моарейн, но не и като образ, тя беше силна и величествена, тука предимно реве, че ще умира и за изгубената си любов.

Иначе, в Игри на тронове в книгите четвърта и пета бяха разделени така, че в едната се разказваше само за едни герои, а в другата за други и щях да почина от скука докато четях четвъртата част Joy

А за антагониста и в книгите никой освен отстъпниците не се появява, Тъмният е само разказ почти. Което не пречи само по себе си, и във Властелина е така.
Като цяло мен ме дразни това, че не могат да пресъздадат величието на героите.

# 726
Форбс казва на Амазон да спрат сериала за пръстените и да продължат с Колелото
https://www.forbes.com/sites/paultassi/2025/04/19/an-update-on-t … sp;    

# 727
Тъкмо им хванаха чалъма и на двата сериала и сега да спират единия. Като изключим грозния каста на колелото и отклоненията от книгите, взе да заприличва на нещо, както и Пръстените.
По въпроса за черния елф - лично мое мнение е, че Исмаел Круз-Кордоба е единственият, който се държи като елф пред камерата. Останалите са дървета направо.

# 728
Почнах вчера 1 епизод, че ми втръсна Декстър и малко да почина.
Не е лошо. Но стигнах до средата. Трябваше да лягам.
Скрит текст:
Алвиарин е чернокожа бре хора. Защоооо? Тя е бяла като сняг.
И защо не избяга с другите черни? Или в сериала не е черна или е останала защото има още работа за вършене.
Вирна също.
Дали Вирна също е черна и в сериала?

# 729
Елора, и аз си представях Алвиарин като стройна Бяла с бяла кожа (pun intended), но това е положението. На мен ми хареса Галина с белега...
Черните, избягали от Кулата са само върхът на айсберга - нарочно са оставени много от тях за бъдещи черни планове.
Като цяло много ми хареса сезонът - наистина са се потрудили - особено накрая с Мат. Очаквах ги тези Фини от портала. Има разминавания, но като цяло е най-добрият сезон.
Сезонът има много високи оценки като цяло, но още не е официално подновен. Това е официалната петиция за подновяването му - аз лично я подписах, защото ми е интересно, как ще са пресъздадени нещата по-нататък.
https://renewwot.com/

# 730
Е, ако не го подновят ще е много зле 😞

# 731
Това ли е историята на Мат по книгите с лисицата и Кулата? Някак си много набързо и не добре го бяха екранизирали. Даже май много неща са пропуснати от изпитанията му в Кулата?
Аз даже нищо не разбрах , тоест какъв беше тоя червения и защо искаше да го убие след като Мат хитро го извъртя и не е пожелавал такова нещо? Сцената ми беше като цяло неразбираема, може би защото не съм чела книгите.

# 732
Съществуват два тер'ангреала като усукани червени рамки на врати - единят те води в царството на хората-змии, които дават отговори на 3 твои въпроса и се намира в Тийр. Вторият е за хората-лисици, които изпълняват 3 твои молби и се намира в Руидиън. Това са портали към други светове и тези "извънземни" се хранят, вдишвайки спомените на посетителите. В книгата Мат е с Ранд в Руидиън и влиза през втория портал, докато чака приятеля си да се върне от стъклените колони. И Мат и Ранд преди това са питали змиите от портала в Тийр, но Мат им се ядоса на отговорите и искаше да ги накаже, затова влезе през вратата в Руидиън, но попадна при лисиците. И във филма той получава трите неща, за които помоли, но не назова цена (няма нищо безплатно) и затова лисицата го обеси. Нещата, които получи са изключително важни за историята.
В книгата Мат не отива в Танчико, а с Ранд при аийлците.

# 733
Благодаря за обяснението!
Значи във филма видяхме, че Мат остава без спомените си, които го измъчваха.
Тоест да приема ли, че той ще продължи на чисто?

# 734
Аз съм изгледала до трети епизод.
Галина още не съм я видяла. Вече има букви за 4-ти обаче.
Тази която играе Лиандрин въобще не е подходящ избор за ролята.

Общи условия

Активация на акаунт