Mами в Италия - част 27

  • 22 653
  • 269
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 6 167
Тъй , приготвих Карбонара - намерих и пръжките  Joy Joy

та, хапнахме спагети с пръжки и яйце.
не е лошо, ще повторя.

# 196
  • Мнения: 6 167
здравейте мацки,

обикновено ви шпионирам, не сега ще ви пиша  Sunglasses

за мен pastasciutta е всичко което не е pasta fresca– иначе предполагам, че доста може да се спори по въпроса
 Thinking

ciao


точно тъй е. май няма база за спор. Peace
което не е правено от ръчички преди малко не е паста фреска.
паста фреска има време, което е много малко за варене.
почти ги потапяш и са готови.
също така не може да се каже за паста ашута, тази която е ин бродо.

( Д ми суфлира тука, не че аз знам)

# 197
Днес, както омешахте пастата и лещата, ми хрумна да питам нещо...

Сещате ли се за серията Orizzonti на Barilla?




На мен тази серия ми харесва. Готвя ги нормално по–скоро са разнообразие от колкото от диетична гледна точка.

# 198
  • Мнения: 2 427
Лени,аз пък тебе да ти кажа хич не мога да те разбера Laughing.Хем се оплакваш че не напредваш с Италиано-то,хем викаш че стоиш във форума по 16 часа дневно,хем те дразни употребата на италианизми в постингите.Възползвай се бе човек,то тук ако не учиш по малко разговорни фрази ,къде.Аз поне първите две години бях обкръжена от италианци,всеки ден в нас имаше една тумба с приятели за вечеря,та покрай тях поочупих езика.
Що се отнася пък за рецептите,почти винаги използвам италианските наименования на продуктите именно съобразявайки се със теб.Защото предполагам че като ходиш да пазаруваш мяркаш етикети и запомняш нещата с италианските им наименования.Поне при мен беше така.А си спомням че преди време беше питала за наименованието на итлаиански на дадени храни и предположих че за теб е по-удобно така.
Относно някои фрази на италиански ,които доста често употребявам тук в италианските мами сикам да се обясня,че го правя единствено за колорит и настроение.В реалният живот,в разговор с българи никога не го правя,освен ако наистина не мога да намеря точен превод на италианската дума.Мен също ме дразни ,когато българка ми говори на омешан с български италиано,създава ми впечатление на "Забравила"родния си език.
Но тук при нас във мамите не съм забелязала нито едно от момичетата да клони към такава тенденция.
Гуанчале-то мисля че присъства в карбонарата по-скоро символично,а не толкова като незаменима съставка.Нали точно там месото е раирано със сланинката и като се опуши става точно шпек,панчета афумиката,беконче или както там искайте му казвайте.На български е просто буза...
Паст'ашута се казва на изсъхналия макаронен продукт,от паста тесто и изсъхнало ашутто.Другата е паста фреска.Ако сте забелязали така и я продават по супермаркетите в хладилните витрини-паста фреска.Прясно тесто.

# 199
  • Мнения: 2 427
Дамяно,не подценявай Ленито Wink!Тя само си придава вид на незнаеща ма е голяма(Х) иена Joy Joy Joy!
Аз леща варя за час и половина най много.Защо ви отнема толкова време бе джанъм?Никога не я накисвам предварително и си се сварява идеално.Виж боба е друга работа.В тенджера под налягане?!Да не стане крем супа:)?!

# 200
  • Мнения: 6 167
Влади,благодаря, че го правиш, заради мен. Ама като вкарвате тия думи нови.. обяснявайте де. Тия пържоли не знаех , че съществуват.  Наистина говорейки за храни ми е много, много полезно.  Peace  В интерес на истината днес за пръв път разгледах асортимента пръжки по рафтовете ( панчета , де Mr. Green Mr. Green).

Миленка, аз леща направих много вкусно и съвсем случайно, като просто я забравих.
накрая стана, като манджа и й сложих къри и сметанка. Мноооого яко!
Напомняше на онези индийски лещи... не знам как се казва.

# 201
  • Мнения: 3 425
Ей ме на и мен пак...пристрастена съм няма кво признавам си!!!

Аз днес правих за 1път супа от чечи(нахут Лени Wink )стана добре ,...доволна като за първи пътWink

Милена,аз на опаковки леща съм виждала да пише или накисваш от предишната вечер  #Crazy ,което никога не се сещам да направя, или слагаш в студена вода да кипнат и сменяш водата - така действам аз  Wink

За пасташута точно онзи ден питах,че всички ме питат дали дечко я яде ...който и да попитах ми обясни,че не е в бродо(sos ahahahaha)Wink

Я разкажете за 'умните пържолки' аз досега не съм правила!

Аз Оридзонти не съм ги опитвала,а оризената яли ли сте...др Скотти????

Лени, на мен истинката панчета(всмисъл повече мас, отколкото месо) не ме кефи много...тия кубчетата са повече месца,а не само мазнооо  Sick

Айде махам се вече.....лек следобед засегаWink
 

ПП Много скапан днес сървъра на форума  #2gunfire

# 202
  • Мнения: 3 388
И аз лещата я варя много бързо за около 1.5 часа, без накисване. Слагам лещата в тенджерата с вода, цели скилидки на 1 глава чесън, нарязани на ситно моркови, пипер, лук, вяра и толкова. Аз я консумирам с натрошено сирене / тук фета/ после  Wink

Подкрепям за Влади за употребата на италианските думи  Peace Аз лично на някои думи не мога да намеря точен бг аналог и особено като се говори с хора, които живеят в Италия е много удачно да се използва точно оригинала, така не се губи смисъла според мен, дори напротив-става много по-ясно всичко. Пример-паста ашутта и паста фреска-всички знаем за какво иде реч, ама не можем точно да го обясним

Аз панчеттата я обичам афумиката, оссибуки бяхме вземали веднъж, аз си падам по чистото месо, а мъжо ако иска разни мазни експерименти или кървящи месца си ги прави сам или ги яде на ресторант -лардо, фиорентина и разни подобни Peace

Да ви питам,  до кой месец на бременността пиете фолиева? И от коя марка тук в Италия? Докторите казват, че нямало значение, важни са само милиграмите.

# 203
  • Мнения: 3 425
Сонита, по принцип трябвало до 8 седмица да се пие,но аз от 3 гинеколога чух,че през цялата бременност е препоръчително!Не знам тукашна марка,но дори и в Супрадин-витамините ги има  Peace

Нямамееееее  Blush

# 204
Да ви питам,  до кой месец на бременността пиете фолиева? И от коя марка тук в Италия? Докторите казват, че нямало значение, важни са само милиграмите.

По преценка на лекаря. На мен ми я предписаха до края на бременността и след раждането. Пиех фолина.

# 205
  • Мнения: 3 425
Gioia, включвай се по-често...аман от шпиони  Heart Eyes

# 206
  • Мнения: 714
здравейте мацки,

обикновено ви шпионирам, не сега ще ви пиша  Sunglasses

за мен pastasciutta е всичко което не е pasta fresca– иначе предполагам, че доста може да се спори по въпроса
 Thinking

ciao


точно тъй е. май няма база за спор. Peace
което не е правено от ръчички преди малко не е паста фреска.
паста фреска има време, което е много малко за варене.
почти ги потапяш и са готови.
също така не може да се каже за паста ашута, тази която е ин бродо.

( Д ми суфлира тука, не че аз знам)

мдааа, въпросът ми май не беше разбран много точно . newsm78 ... аз не питах, защото не знам какво е пасташутта, а исках един кратък превод, за да го употребявам, когато давам рецептите, в духа на драснипалниклечица. Тоест, за да избегна чуждиците и все пак да говоря за някаква пасташутта, трябва да започна така, 100 г паста, която не е направена на ръка, и не е паста фреска ... Какво казах???  ooooh! Паста фреска? Я бързо интерпретация на български  ooooh!

# 207
  • ЯМБОЛ
  • Мнения: 1 094
       Ехей,Сонче,защо поташ за фолиевата киселена!? Simple Smile newsm78

# 208
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
И аз лещата я варя много бързо за около 1.5 часа, без накисване. Слагам лещата в тенджерата с вода, цели скилидки на 1 глава чесън, нарязани на ситно моркови, пипер, лук, вяра и толкова. Аз я консумирам с натрошено сирене / тук фета/ после  Wink

Подкрепям за Влади за употребата на италианските думи  Peace Аз лично на някои думи не мога да намеря точен бг аналог и особено като се говори с хора, които живеят в Италия е много удачно да се използва точно оригинала, така не се губи смисъла според мен, дори напротив-става много по-ясно всичко. Пример-паста ашутта и паста фреска-всички знаем за какво иде реч, ама не можем точно да го обясним

Аз панчеттата я обичам афумиката, оссибуки бяхме вземали веднъж, аз си падам по чистото месо, а мъжо ако иска разни мазни експерименти или кървящи месца си ги прави сам или ги яде на ресторант -лардо, фиорентина и разни подобни Peace

Да ви питам,  до кой месец на бременността пиете фолиева? И от коя марка тук в Италия? Докторите казват, че нямало значение, важни са само милиграмите.

 Thinking  newsm78
оЩе вирусоносители?  Laughing

# 209
  • Мнения: 2 427
Оссо букото като е направено както трябва е божествено  chef.С масло е наистина приказно,а капперите му придават много изискан вкус.Аз ползвам от тези осолените за готвене,а киселите ги ползвам в маёнезени салати,в руската салата която правя задължително слагам когато имам бурканче под ръка,много ме кефят #Crazy.
А карчофите също много ги обичам.
С леща правя една арабска манджа,много вкусна-вари се леща с ориз,малко чесън,олио червен пипер.Оставям да изври водата и да ми остане сухата смеска от двете варива.Запържвам до кафяво лук на едри парчета,вадя от олиото разбърквам с лещата и ориза и сервирам с кисело мляко гозбата.Фло много я яде.Казва се Мжъддара.
Калко(я си стой на д-ъ то,къде изчезваш непрекъснато! Twisted Evil),аз много ги ям оризовите на Д-р Скотти Peace,но ги приготвям със зеленцуци ,както по китайските,не ги хапвам по италиански с традиционните им сосове.Кало,права си днес форума фа скифо(гъбарка се Laughing).Непрекъснато е временно недостъпен,мамка му! Crossing Arms
Сонка,аз пиех Левофолен ама с него се накъсвах от гадене Sick.Нормално е!Флоиевата има гадния навик да го прави.Затова моят доки ми предписа Gravijil DHA ,той е комплекс от витамини за бременни + фолиева.По време на бременноста го приемах по една таблетка през ден,а след 6 месец почнах да пия по една дневно.От него не ми се гадеше Peace.
Аз освен всичко останало приемах и достатъчно храни богати на фолиева к-на,така че съм яко имботита,като пастата на Валка.
Вале,яаа кажи каква и е рецептата Flutter.
Боже,как ти завиждам за свекърите!
На Италинка още повече.Италинче ти съвсем ни забрави мила...какжи как сте що сте.От как мама ти дойде в Рим изчезна ни от полезрението.
Донна (!) Laughing,ще ползваш заместитела макаронени из-де ли-я!Ако искаш да кажеш ригатини или пенне казваш макаронено изделие тип Ригатоне или Пенне Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт