Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 848
  • 784
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, смятам в следващите месец-два да си пусна предисвестие за напускане. Въпросът ми е -  как стои въпросът с ваучерите за храна, ако нямам отработен цял месец? Тоест, ако напусна на 30.06,  през юли ще взема ваучери за юни. Но ако напуна на 15.06 (измислям си дата)  губя ли ги?
Благодаря!
Зависи какво е написано във вътрешните Ви правила.

# 586
Аз съм срещал два варианта:

1. Ако нямаш поне 10 отработени дни в месеца - не получаваш ваучери.
2. Ако имаш отпуска/болничен/напускаш средата на месеца и т.н. получаваш пропорционално на отработените дни. Например - на ден ваучер ти се пада по 3лв, отработила си 8 дни = 24лв ваучери.

и другия вариант е всъщност така или иначе да си получиш всичките ваучери.

# 587
  • София
Ясно, благодаря ви!

# 588
Здравейте!
Работя на трудов договор на 8 ч. Предлагат ми допълнителна работа на граждански договор. Счетоводителка ме посъветва да не се хващам на този граждански, тъй като нямало никакъв смисъл от него и по- добре 2 ти трудов. Но от въпросната форма си държат на граждански. Обясниха, че поемат всички разноски по данъците, които трябва да платя в края на годината и аз само трябва да потвърдя в НАП, че съм извършила работата.
Възможно ли е да е така и наистина ли има вариант да не подавам годишна декларация?

# 589
  • При елфите ...
Не успявам да намеря информация, затова да попитам и тук, ако някой може да ми помогне...
Работя на трудов договор към Център за работа с деца, който е към Общината. Същевременно ме канят за лектор на обучение по проект на Общината по ОП съфинансирана от ЕСФ. Ще бъде сключен граждански договор между мен и обучаваща организация, която ме наема за курса, за да не командирова свой обучаващ в града, в който ще се провежда. За дните на обучението (които са 4) ми казват, че трябва да си пусна платен годишен отпуск... та се чудя дали това е правилно?!?

# 590
  • София-Младост
Здравейте!
Работя на трудов договор на 8 ч. Предлагат ми допълнителна работа на граждански договор. Счетоводителка ме посъветва да не се хващам на този граждански, тъй като нямало никакъв смисъл от него и по- добре 2 ти трудов. Но от въпросната форма си държат на граждански. Обясниха, че поемат всички разноски по данъците, които трябва да платя в края на годината и аз само трябва да потвърдя в НАП, че съм извършила работата.
Възможно ли е да е така и наистина ли има вариант да не подавам годишна декларация?
Може, разбира се, стига наистина да еГД, а не прикрит ТД.

Aredhel
Без отпуск как ще оправдаете отсъствието си по трудовия договор?

# 591
  • При елфите ...
Aredhel
Без отпуск как ще оправдаете отсъствието си по трудовия договор?
За отпуск ми е ясно, че е неизбежно... въпросът дали да е от годишния ми такъв или някакъв друг платен, след като ангажиментът ми е пак към Общината?!?

# 592
И какъв друг вид да е? Няма значение дали е същия работодател

# 593
  • При елфите ...
И какъв друг вид да е? Няма значение дали е същия работодател
Благодаря... и аз това питах Wink

# 594
Здравейте!
Втората работа, за която ви наемат ако има определени работно време и работно място се приема за прикрит трудов договор. Разбира се, това засяга само този, който ви я възлага. Ако естеството на работата, за която ще ви плащат не е с характеристиките на гражданско-правна сделка на глоба подлежи Възложителя. Така нареченият "граждански договор" е уреден от Закон за задълженията и договорите (ЗЗД). Прочетете си текстовете, но най-общо е договор за поръчка и договор за изработка.
Фирмата, която ви наема (независимо от начина, по който ще ви оформи договора) има задължения да начисли, удържи и внесе съответните суми за осигуровки и данъци. Какво ще ви платят като чиста сума е съвсем отделен въпрос.
Накрая, но най-важно за вас е през 2023 г. да подадете ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ. Това е въпросното "потвърждаване" пред НАП, че са ви платили суми за някаква работа.
Такава декларация ЗАДЪЛЖИТЕЛНО продавате, независимо, че няма да имате да внасяте ДОД. В нея освен доходите от гражданския (или втори трудов) декларирате и доходите от основния трудов договор. Попълва се лесно, данните се зареждат автоматично от НАП, ако е онлайн с ПИК (за това обаче ще ни питате догодина през март, април).

# 595
Здравейте, моля ви за помощ по следния казус. В момента съм по майчинство и не ми достигат финансите, като на всички ... Бих искала да започна онлайн бизнес със сайт, от който приходите ще са само от реклама на фирми в сайта. Съответно на тях ще са им необходими фактури за осчетоводяване на направените разходи. Плащанията за реклама ще са,само по банков път. Не искам да укривам данъци нито да прекратявам майчинството. Въпросът ми е има ли законов начин по който да осъществявам дейността без да регистрирам фирма и без да съм на граждански договор към рекламодателите? Очакваните приходи от реклама ще са не-повече от 1000 лв. на месец, но все е нещо.

# 596
dariVale, благодаря за изчерпателния отговор! Hug

# 597
dariVale, благодаря за изчерпателния отговор! Hug
Благодаря за търпеливо то четене. Понякога съм досадно подробна, но смятам че доброто познаване на ситуацията предпазва от грешки и излишни страхове.

# 598
Здравейте, миналият четвъртък пуснах данъчната си декларация. След това не съм проверяла какво се случва. Вчера влизам с ПИК в системата и виждам върнат отчета с три грешки за отразяване. Поправиха се и получавам вчера имейл, че декларацията ми е изпратен след законово установения срок. Ще бъде обаче приета, защото няма друга подадена декларация за същия период. Това проблем ли? На някой случвало ли му се е?

# 599
  • София
Здравейте, моля ви за помощ по следния казус. В момента съм по майчинство и не ми достигат финансите, като на всички ... Бих искала да започна онлайн бизнес със сайт, от който приходите ще са само от реклама на фирми в сайта. Съответно на тях ще са им необходими фактури за осчетоводяване на направените разходи. Плащанията за реклама ще са,само по банков път. Не искам да укривам данъци нито да прекратявам майчинството. Въпросът ми е има ли законов начин по който да осъществявам дейността без да регистрирам фирма и без да съм на граждански договор към рекламодателите? Очакваните приходи от реклама ще са не-повече от 1000 лв. на месец, но все е нещо.

има вариант без фирма, като свободна професия
от значение и рекламодателите - фирми от кои държави ще са - само България, от Европ.съюз, 3-ти страни извън ЕС

Общи условия

Активация на акаунт