Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 825
  • 784
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря, чакам обаждане от тях. В закона не се ли предвижда ЕДНАКВА СУМА ЗА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ.
Здравейте, имам питане относно ваучерите за храна. От какво зависи дали ще ги получа, когато съм в болничен? Разбирам, че когато имам и колективен ТД, КНСБ също има отношение към правата ми. В КТД не е вписано изрично, че в период на болничен не би трябвало да ги получавам. Къде да търся отговор?
Работодателя издава заповед за ваучерите, в която следва изрично да посочи в кои случаи НЕ се дават. Отделно от условията на ТД или КТД. Питайте в ЛС.

# 616
Благодаря, чакам обаждане от тях. В закона не се ли предвижда ЕДНАКВА СУМА ЗА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ.
Здравейте, имам питане относно ваучерите за храна. От какво зависи дали ще ги получа, когато съм в болничен? Разбирам, че когато имам и колективен ТД, КНСБ също има отношение към правата ми. В КТД не е вписано изрично, че в период на болничен не би трябвало да ги получавам. Къде да търся отговор?
Работодателя издава заповед за ваучерите, в която следва изрично да посочи в кои случаи НЕ се дават. Отделно от условията на ТД или КТД. Питайте в ЛС.
Еднаква сума - да. Но работодателя (евентуално в консултации с работническия колектив и/или синдикатите) може да реши да не се дават на работници, които са в дългосрочен отпуск. Може да избере при кои видове отпуск да се дава и при кои - не. Все пак каквито и да било придобивки би следвало да имат отношение и към участието на работника в трудовия процес. "По равно за всички винаги" и един вече доказано неработещ принцип.

# 617
Продаваме стоки онлайн, пращаме с куриер, издаваме фактура. Партньор сме на еМаг, тоест продаваме на тяхнара платформа. Те също издават фактура.
Въпросът ми е - това, че и ние, и еМаг издаваме фактура за едно и също нещо, не е ли проблем за нас?

# 618
Разбирам, благодаря. Откривам известно противоречие, понеже ваучерите за храна са социална придобивка, ето това не си обяснявам :
“ Едно от изискванията, за да са налице социални разходи, е социалните придобивки да са достъпни за всички наети лица. За да се счита за достъпна дадена социална придобивка, тя трябва да е на разположение на всички наети лица, т.е. да може да се ползва по право от всички тях.”
Еднаква сума - да. Но работодателя (евентуално в консултации с работническия колектив и/или синдикатите) може да реши да не се дават на работници, които са в дългосрочен отпуск. Може да избере при кои видове отпуск да се дава и при кои - не. Все пак каквито и да било придобивки би следвало да имат отношение и към участието на работника в трудовия процес. "По равно за всички винаги" и един вече доказано неработещ принцип.

# 619
  • София
Въпросът ми е - това, че и ние, и еМаг издаваме фактура за едно и също нещо, не е ли проблем за нас?
За едно и също нещо на едно и също лице? Това е проблем за двете страни, кой получава сумата и внася полученото от клиента ДДС?

# 620
  • Точно където трябва
Нарциса, вие на кого издавате фактурата- на Емаг или на крайния клиент?

# 621
Към крайния клиент е фактурата и ние внасяме ДДС. ЕМаг получават процент от продажбата като комисион , който ни фактурират.
Не се бях замисляла досега, но днес говорих с такъв клиент и той каза, че оставил данните, защото като имало данни за фирма, то еМаг издавали фактура и аз бях малко в шах. Или ние нещо не сме компетентни, или на еМаг фактурата нещо не е както трябва, или другите търговци са тарикати, дето пращат с паричен превод, пък фактурата ходù си я търсù.

# 622
6-месечният срок на изпитване в полза на работодателя удължава ли се от официални празници? Тези 6 месеца са календарни, а не работни дни?

# 623
6-месечният срок на изпитване в полза на работодателя удължава ли се от официални празници? Тези 6 месеца са календарни, а не работни дни?

Не, но с дните в болничен и отпуска се увеличава.

# 624

Не, но с дните в болничен и отпуска се увеличава.
Благодаря.

# 625
  • София-Младост

‘Krist
Така е, но работодателя има право да добави, че се дават само на база отработени дни, примерно.

# 626

‘Krist
Така е, но работодателя има право да добави, че се дават само на база отработени дни, примерно.

Но това трябва да го има упоменато в ТД. Това са национални празници и не са субективни отпуски и болнични или друг вид отсъствия, инициирани от двете страни по договора.

# 627
За официални празници ли питаш или за отсъствия? Работодателя може да посочи разнообразни условия за ваучерите. Включително и такива, които да налагат да третира ваучерите не като социална придобивка, това си е негово право. Съответно преди да четеш закона, наистина попитай в отдел ЧР, счетоводство или какъвто там имате какви са условията за получаване на ваучери.

# 628
  • София-Младост

‘Krist

Но това трябва да го има упоменато в ТД. Това са национални празници и не са субективни отпуски и болнични или друг вид отсъствия, инициирани от двете страни по договора.
Аз отг. на Krist за ваучерите, а не на теб. Тя е била в болничен;)

# 629

‘Krist

Аз отг. на Krist за ваучерите, а не на теб. Тя е била в болничен;)

Извинявай, не съм видяла добре към кого е адресиран отговора.

Общи условия

Активация на акаунт