Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 810
  • 784
  •   1
Отговори
# 630
Не ми отговарят ЧР, писах на синдиката, заинатила съм се, понеже попаднах на това:
https://www.standartnews.com/biznes/firmi-mamyat-sluzhiteli-i-dr … hrana-412335.html
 Значи, щом съм отпуска ще ги взема, а ако съм болна- не. За мен това в дискриминация.

# 631
Ако така са решили, няма какво да направиш. Хубави е, че имате синдикати. Те вероятно ще ти помогнат( би трябвало).

# 632
Krist написаното в цитираната от теб статия е невярно, некомпетентно и тенденциозно. Не е вярно, че няма орган, който да контролира раздаването на ваучерите, не е вярно че работодателя може да ги поръча и използва сам, не е вярно, че няма документи удостоверяващи раздаването им. Най-малкото сумите са освободени от данъци и НАП следи стриктно дали и на кого са дадени. Печатането на ваучерите и отчитането пред държавни органи става по същия ред като банкнотите, строго регламентирано е от Наредба 7.
Ето линк към статия, в средата на текста има разяснение относно логиката и целта на социалните придобивки.
https://bganaliz.com/nap/red-i-predostavyane-na-vaucheri-za-hran … tsi-i-sluzhiteli/
Веднъж вече обяснявах, че законодателството позволява на работодателя да определи, че по време на отсъствие на работника от работа (платен, неплатен отпуск, болничен, майчинство и др.) няма да получи ваучер за храна. На работника му остава да се съгласи или да си потърси друга работа, на която раздават ваучери на калпак.
Да повторя логиката - ваучер за храна (може да се купуват с него само хр.стоки, не цигари, алкохол, прах за пране, веро и др.) компенсира или допълва липсата на столово хранене.
Когато не си на работа - ядеш ли в стола на предприятието само защото ти се полага? Малко ли е, че за времето на болничен се полага платен отпуск, малко ли е, че вашия работодател е решил да дава ваучери и за времето на платения ви отпуск.
Да не говорим, за общоприетия принцип, че на напусналите през месеца работници може да се вземе решение да не се дава ваучер. Ами ако работника напусне на 29ти и е от работил почти цял месец - справедливо ли е да не получи суми за храна?
В крайна сметка закона определя правила и дори да не са справедливи или логични не е нередно да се прилагат.
Щом имате синдикална организация значи работите в голямо предприятие и работодателя ви достатъчно добре юридически е обосновал решението си.
Така, че свържете се търпеливо с личен състав, за да ви обяснят какви са правилата.
За пореден път пиша - социалните придобивки НЕ СЕ вписват в индивидуалния трудов договор.
Те се определят със заповед на работодателя или по решение на общо събрание на работниците, или са уговорени в колективния трудов договор.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 15:48 от dariVale

# 633
Понеже сте на тема ваучери за храна Simple Smile , искам да попитам - на самоосигуряващ се собственик на ЕООД полагат ли се такива ваучери или само на такъв с ДУК? От прочетеното в интернет разбрах, че ваучери може да имат само управителите с ДУК, но може да съм пропуснала нещо...

# 634
Понеже сте на тема ваучери за храна Simple Smile , искам да попитам - на самоосигуряващ се собственик на ЕООД полагат ли се такива ваучери или само на такъв с ДУК? От прочетеното в интернет разбрах, че ваучери може да имат само управителите с ДУК, но може да съм пропуснала нещо...
Само на собствениците с ДУК.

Самоосигуряването е просто измишльотина, за да бъдат принудени някои категории да внасят вноски за пенсия.
Докато ДУК е правоотношение между предприятието и управителя.

Не знам дали знаете, но със закона за бюджета (може би) е определена годишна квота за отпечатване на ваучери. И когато тя бъде достигната и да искат работниците и работодателите необлагаема социална придобивка до края на годината няма. Разбира се квотата най-често е добре изчислена така, че да няма месеци без ваучери, но е факт че съществува такава възможност.
Толкова по въпроса с "полага се на всички". Полага се, но само колкото държавата е определила.

# 635
Ваучерите са по наредба н.7 и са описани като социална придобивка в договора ми. В подписания КТД не се споменава условие за отработени дни. Ваучерите, които заместват изхранване на работника през работния ден са по различна наредба, не е ли така- имат минимум за храна и напитки. Тук говоря за социална придобивка, защото не са ми взели служ. тел., който също е.
Krist написаното в цитираната от теб статия е невярно, некомпетентно и тенденциозно. Не е вярно, че няма орган, който да контролира раздаването на ваучерите, не е вярно че работодателя може да ги поръча и използва сам, не е вярно, че няма документи удостоверяващи раздаването им. Най-малкото сумите са освободени от данъци и НАП следи стриктно дали и на кого са дадени. Печатането на ваучерите и отчитането пред държавни органи става по същия ред като банкнотите, строго регламентирано е от Наредба 7.
Ето линк към статия, в средата на текста има разяснение относно логиката и целта на социалните придобивки.
https://bganaliz.com/nap/red-i-predostavyane-na-vaucheri-za-hran … tsi-i-sluzhiteli/
Веднъж вече обяснявах, че законодателството позволява на работодателя да определи, че по време на отсъствие на работника от работа (платен, неплатен отпуск, болничен, майчинство и др.) няма да получи ваучер за храна. На работника му остава да се съгласи или да си потърси друга работа, на която раздават ваучери на калпак.
Да повторя логиката - ваучер за храна (може да се купуват с него само хр.стоки, не цигари, алкохол, прах за пране, веро и др.) компенсира или допълва липсата на столово хранене.
Когато не си на работа - ядеш ли в стола на предприятието само защото ти се полага? Малко ли е, че за времето на болничен се полага платен отпуск, малко ли е, че вашия работодател е решил да дава ваучери и за времето на платения ви отпуск.
Да не говорим, за общоприетия принцип, че на напусналите през месеца работници може да се вземе решение да не се дава ваучер. Ами ако работника напусне на 29ти и е от работил почти цял месец - справедливо ли е да не получи суми за храна?
В крайна сметка закона определя правила и дори да не са справедливи или логични не е нередно да се прилагат.
Щом имате синдикална организация значи работите в голямо предприятие и работодателя ви достатъчно добре юридически е обосновал решението си.
Така, че свържете се търпеливо с личен състав, за да ви обяснят какви са правилата.
За пореден път пиша - социалните придобивки НЕ СЕ вписват в индивидуалния трудов договор.
Те се определят със заповед на работодателя или по решение на общо събрание на работниците, или са уговорени в колективния трудов договор.

# 636
Въпреки наредбата, работодателя може да има свои отделни заповеди по въпроса или да е описано в правилник за вътрешен ред или по друг начин. Това се опитваме да ти обясним. Дори е възможно да раздава така ваучерите, както си реши, просто тогава не са социална придобивка. Затова трябва да започнеш от проучване на въпроса при конкретния работодател.
Напълно е възможно телефона и ваучерите да са по различни правила, нищо че са все социална придобивка.

# 637
Опитвам се, но от ЧР не желаят да ми отговорят.

# 638
  • София
Здравейте, някой дали ще може да помогне? Започнах втора работа на 4 часов работен ден и нямам никаква представа как стоят нещата с отпуската. Въобще имам ли право на отпуска на тази втора работа, мога ли да я ползвам, изплаща ли се, какъв е закона? Благодаря

# 639
Опитвам се, но от ЧР не желаят да ми отговорят.
Чл. 14 Ал. 1 на Наредба 7 казва, че ваучерите се предоставят при условия уговорени между работодателя и представители на работниците или синдикалните организации в предприятието.
Същото казват ЗКПО и чл. 293 294 от КТ.
Никъде не срещнах норма, която да определя колко често да свиква общото събрание на работниците. Т.е хипотетично с един протокол от преди 20 г. могат да се заковат сегашните принципи на радва е на ваучери. Може да има истински такъв във вашето предприятие.
Ако не ви го дават от ЧР се обърнете към синдикатите или ИТ. Най-много да предизвикат създаването на документ със задна дата, за да се коригира пропуск.
Сравнението ми със столовото хранене беше символично. Нямам за цел да обсъждам всички видове социални придобивки, които работодателя би могъл да предостави.
От прочетена статия обърнах внимание на следното. Регламентирано на соц.придобивки (вкл. ваучерите за храна) е в чл. 294 от КТ.
А там нормалната е - "работодателя може... ", т.е не е задължен и по всяко време може да се откаже да дава СБКО.

По въпроса на Петенце за втори ТД - https://accountingnews.bg/%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B2% … 83%D0%B4-982.html

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 19:53 от dariVale

# 640
Линкът не се отваря.

# 641
Сигурно е някакъв начин да се защитят от копиране. Сайта е Акаунтинг нюз, статията е озаглавена "Някои въпроси относно трудовия договор за допълнителен труд". Отговаря на питането на потребителката, но ще трябва да се търси с Гугъл.

# 642
Здравейте, някой дали ще може да помогне? Започнах втора работа на 4 часов работен ден и нямам никаква представа как стоят нещата с отпуската. Въобще имам ли право на отпуска на тази втора работа, мога ли да я ползвам, изплаща ли се, какъв е закона? Благодаря

Понеже работата на 4-часа, когато се изчислява трудовия стаж се равнява на 8-часовата такава, имаш право на 20 дни год. платен отпуск. Когато вземаш болнични не забравяй да вземаш и за двете местоработи.

# 643
Аз съм била на 4 часа - полагат ти се 20 дни, колкото и на 8 часа.
Вече ще трябва да си координираш двете работи, ако искаш да си в отпуска едновременно. Вторият работодател по принцип не е длъжен да се съобрази кога си в отпуска на основната работа.

# 644
  • София
Здравейте,
може ли някой да ме насочи към курсове относно ТРЗ. Счетоводител съм, но никога не съм се занимавала с ТРЗ и ми се иска да придобия някакви знания в тази област, тъй като се чувствам изключително непълноценно сега.

Общи условия

Активация на акаунт