От НОЕМВРИ много не остана, коя ли ще е следващата мама? - Ноемврийски мами 2021 - Тема 8

• 26 977
  • 256
  •   1
Отговори
# 180
При сина ми само с Лефакс и кърмен не е имало запеци. Сега вече 17 дни давам пак Лефакс и както писах малката ака даже много. Но сега и ефектът им сякаш не е много голям.

# 181
Моят апетит също е ужасен, по-лошото е, че от недостига на сън ям много сладко (не пия кафе), по 80 грама шоколад на ден не ми мърдат, че и тортички и боклучки. Нооо с 3-4 часа сън на денонощие в момента не мога да събера сили да ми пука. Направо ми прилошава като е ръмжала от 3 до 6 ч, в 6 яде и в 7 стават батковците. А на нея най-спокойният й сън е след сутрешното кърмене, но уви- не мога да легна с нея.
Бочи, не е от храната. За да достигнат преработените елементи от нашата храна до кърмата отнема средно 2 денонощия. Тоест ако ти ядеш нещо и в същия ден бебето има дискомфорт, няма как да е от твоята храна. И като цяло всичко се преработва от нашата храносмилателна система, оттам в кръвообръщението и в кърмата. Газообразуващите са такива заради някакви вериги захари (не помня точно), които нямат нищо общо с кърмата. Няма нужда да се ограничаваш допълнително. А коликите не се свеждат само до стомашни болки- те са общо неразположение, комбинация от нервно бебе и незряла нервна система, реакция на бебето към възродилата се след раждането перисталтика и прочие. Книгата на Харви Карп “Най-щастливото бебе” е изцяло посветена на първото тримесечие след раждане на бебето (т.нар. Четвърти триместър) и коликите и всичко е толкова добре обяснено Simple Smile препоръчвам ви я горещо ако ви интересува темата

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 21:26 от Milk-choc

# 182
Аз все още нищо не давам - нито пробиотик, нито капки за колики. Педиатърката ми каза да изчакам до 20тия ден. Той днес вече започва 19ти ден. Във вторник сме на първи преглед при нея. Моето човече засега се напъва, ръмжи и пъшка, предимно вечер и през нощта. Вчера от 18 часа до 22 часа беше доста неспокоен. Суче, заспива, събужда се след 15-20 мин. и пак иска да суче, все едно не е сукал изобщо.И аз се зачудих като Bochinka дали ми стига кърмата.   В 22 часа и нещо заспа за около час и нещо. След това пак се хранихме, сменяхме памперса. През нощта от 2 до 4 го взех върху мен, че не можех да го оставя да се превива така. Веднага се успокои и поспахме 2 часа. Не знам обаче дали е много правилно за него - нали трябва да спи на твърд матрак... После се събуди в 4 и го кърмих до 5 без 20. Беше по-спокоен. В 6 и 30 се събуди, пак го кърмих, смених памперса, погушках го и заспа в 8ч. Сега го чакам да се събуди.
Да не би да е от скок в растежа това непрестанно сукане с часове? И примерно ако съм започнала да го кърмя в 18ч., а се е нахранил окончателно чак в 22 ч. пак от 18 ч. ли да броя?
Първата седмица вкъщи и в болницата не пиех кафе, обаче от няколко дни започнах сутрит след първото хранене. То иначе няма да издържа. Даже онзи ден тъкмо си мислех че съм го нахранила, пих едно слабо еспресо и след 15 мин се събуди и искаше пак да хапва. Дадох му, дано да не съм му навредила с кафето.
Сладко и на мен ми се хапва. Гледам да ям доста плодове- ябълки, банани, круши. От време на време хапвам парченце черен шоколад сутрин. Сутрин на гладно хапвам и сусамов тахан. Правим си палачинки с овесени ядки за закуска понякога и ги хапваме с домашно сладко и сирене. Вчера имах малко време през следобедната му дрямка и направих едни сурови бонбони:
-15 фурми, накиснати за 10 мин. в топла вода;
-50 гр. смлени орехи;
-1/3 ч. овесени ядки
-2 с.л. какао;
-сусам за овалване
Фурмите се изцеждат от водата и се блендира всичко без сусама. Правят се топчета и се овалват в сусама.
Който иска и намери време, може да ги пробва, като ако иска да са по-сладки, може повече фурми. 😊

# 183
Момичета, искам да си сверя часовника чрез вас:
Правилно ли разбирам следното нещо: ако приспиваме бебето, но то се размрънка по някаква причина, го успокояваме шептейки, шъткайки и галейки, а когато искаме да го разбудим му говорим на висок тон и му се радваме.
Питам, щото свеки е вкъщи и когато малчо се размрънка, докато го приспивам, тя отива при него се започва "КЪДЕ Е МОМЧЕТООО", "Я СЕ УСМИХНИ НА БАБАААА" и т.н. и т.н.
Аз се радвам, че му се радва, ама не го приспива по никакъв начин и се чуди после защо не заспива Grinning

# 184
Joy Joy Joy

Ох тези баби...

Момичета, искам да си сверя часовника чрез вас:
Правилно ли разбирам следното нещо: ако приспиваме бебето, но то се размрънка по някаква причина, го успокояваме шептейки, шъткайки и галейки, а когато искаме да го разбудим му говорим на висок тон и му се радваме.
Питам, щото свеки е вкъщи и когато малчо се размрънка, докато го приспивам, тя отива при него се започва "КЪДЕ Е МОМЧЕТООО", "Я СЕ УСМИХНИ НА БАБАААА" и т.н. и т.н.
Аз се радвам, че му се радва, ама не го приспива по никакъв начин и се чуди после защо не заспива Grinning

# 185
  • Am Dorf (BB)
Няма правила за комуникация с бебето, всеки прави това, което му идва отвътре. На едни им идва да се обясняват в любов с напевен глас, други, сигурно го намират за нормално да навикват любимия си 🤣 Аз не обичам да се говори на висок глас и те разбирам. За съжаление надали ще успееш да превъзпиташ бабата, та освен да й подхвърлиш под формата на шега, друго не ти остава. Нещо от рода на (все едно бебето го казва) : "бабо, колко е хубаво, че си тук и искаш да ме приспиш. Аз обичам, когато ме приспиват да ми говорят тихо, така се унасям по-бързо."

По темата с капките и добавките - нищо не давам и оставям детето да се приспособи към новата среда. С голямото ми дете давах един пробиотик, защото е роден чрез секцио, курс директно след изписването за седмица беше, по спомен. Но нито при него, нито сега с второто съм давала нещо за колики. Витамин Д давам на таблетки, тук се дават ди 2рата година заради липсата на дистатъчно слънце.

# 186
Момичета за коликите давам еспумизан ама не съм сигурна дали му помагат много много. Чудя се между колийф и ко- лактаза вие кои предпочитате повече?

# 187
Pischi, ние сме с храненето по абсолютно същия начин. Вчера по едно време вече нямах кърма в гърдите и дадох 30 мл АМ, а Бебка и него изяде, и след половин час пак рева за храна. Успях да я залъжа пак с малко кърмене, но какво е сукала нямам представа. Добре, че после поспа два-три часа и се насъбра кърма. По принцип уж ми стига, но има един период от близо 4 часа, в които иска да суче през 15 минути буквално и тогава изпадам в безизходица по едно време...

# 188
При нас педиатърът предписа пробиотик Панда и вече го даваме, вит D след 20ти ден. За колики още нищо не даваме.
И Тони има период на голям глад към 19-20-21-22 часа.

# 189
И при мен го има този проблем вечер. От 18 нататък е много нервен, реве почти непрекъснато, само сукането помага и съответно кърмата приключва. За храненето преди заспиване направо не остава нищо. Това беше случая и с другите 2 деца. С първото дохранвах вечер. С второто - не. Сега понякога давам по 30мл заради капките, нямам сили да се цедя след като е висял на мен 2-3 часа и не мога да го оставя за секунда, защото не спира да реве, затова съм взела едно АМ за такива случаи. Не мисля, че много се наяжда с тях и честно казано не мисля, че при някое от бебетата проблемът е в глада. По-скоро е от възрастта и нуждата им да се успокояват покрай адаптацията, коликите, общото безспокойство.
Иначе вечер се изнервят почти до 1 година. Не е толкова зле, колкото сега, но си помрънкват и са криви.
Бочи, не мисля, че ще й помогнеш с нещо, ако спреш кърмата. Няма да облекчиш коликите нито с АМ, нито с твоето хранене. Минах през съвсем същите терзания с първото дете и бях на ръба на нервна криза. Тогава спазвах зловеща диета, а то имаше жестоки колики - чак направи пъпна херния от напъване. В крайна сметка не спрях кърменето, след 3тия месец всичко мина. С второто дете не съм спазвала никаква диета - колики почти нямаше. Сега пак не спазвам, а положението не е никак розово. По цял ден се напъва и свива, не може да спи спокойно. Всичко е до дете, не до хранене. От друга страна, ако я лишиш от кърменето, със сигурност тя ще загуби повече (близостта, спокойствието, по-подходящото хранене). Не се филмирай и не го мисли толкова, това е просто период и той ще мине. Не зависи от теб до голяма степен, нямаш верен ход, само търпение.
И изобщо, деца се гледат основно с търпение. Всеки път като започнете да се отчайвате и психирате, се връщайте към това - търпение, търпение, търпение. Абсолютно всичко минава. Нещата се променят буквално за часове и от предишните терзания не остава нищо. Ако бебетата са здрави, хранят се и се развиват нормално, не си слагайте нищо на сърцето. Наслаждавайте се, гушкайте и не го мислете.

# 190
добро утро в 12 на обяд. Нашата ръмжаторка от 4.:30 до 7 беше будна с паузата за ядене. И майка и спи снея после до 12
Аз всеки ден съм с нови 20.
Гърдите ми текат не контролируемо но когато седна да стискам на ръка малко за да дам тоя абоколикен , ни едната не пуска ебати и тъпанарщината.

# 191
Аз давам Д на Джеймисън по 1 капка и 6 капки линекс бебе, от 14ти ден. Капки за колики и аз не давам. Д-то днес дадох в устичката, но за пробиотика пише че се дава с храната и ще трябва в биберон или шишето.
Pischi с тези дълги и чести кърмения не мисля че има как да засичаш от началото на кърменето, но и ти си кърмиш на поискване, не е нужно да спазваш някакъв график. Чудя ти се кога изобщо спиш. Иначе за спането с бебето върху теб, аз не си го позволявам от страх да не го затисна. Иначе за това че трябва да е на твърдо, чак толкова не бих се притеснявала. Те така или иначе през една голяма част от времето са на ръце.
Аз от друга страна засичам и храня на 3 часа и будя Алекс ако спи, защото ако го оставя той се събужда, когато е пригладнял. Днес примерно трябваше да го кърмя към 9,но съм се успяла станах 11 без 15, а той си спеше човека и хич нямаше намерение да се събужда скоро, гърдите ми - камък. Събудих го и го накърмих, но излезе че е направил пауза около 5 часа, което е много. Незнам и аз не огладнява ли, няма го това реване за храна, което всички описвате. Иначе си ака и пишка, даже много и наддава ок, което ме успокоява.

# 192
Бочи, техниката за цедене на ръка е специфична, виж в на Хедра блога дали няма или клипче някъде, иска се свикване, на мен ми е по-лесно даже от помпа.
Момичета, новородените не търсят гърда само за ядене, даже основно е за успокоение. Търсенето на гърда почти никога няма общо с количествата, особено ако бебето не ползва биберон, че даже и да ползва - те нямат механизъм за заспиване, за успокояване и за отпускане и ползват вродения сукателен рефлекс. Не го мислете това количество кърма, тя няма как да секне ей така, знаете ли, че дори когато бебето се отбие в един момент, после поне 6 месеца имате все още кърма. Бебетата ви търсят за топлина, успокоение, гушкане, много грешно се мисли (може би вследствие на дългогодишната практика в България да се тика адаптирано мляко), че бебето като търси значи е гладно. Моята суче има-няма 7 пъти в денонощието, обаче пълни памперсите яко и наддава- 800 грама за две седмици. Ами тя постоянно търси с уста, лапа си юмручета и нервничи. Но дам ли пак да суче, нагълтва се и всичко повръща после, идва и в повече. Това е единственото, което те знаят за успокоение. Особено ако не повръщат като моята- давайте и стига мислихте количеството. А ако дадете ам/изцедена кърма от шише те ВИНАГИ ще го изпият, но не от глад, а от инстинкт за самосъхранение- млякото се излива в гърлото им и те няма какво друго да го направят, освен да го глътнат, иначе ще се задавят. Това съм го чела от публикация на Хедра. Вечер, както вече всички установихме, са нервни и е съвсем в норма да ви търсят нон стоп. Само след още два месеца нещата ще се променят, като излязат от четвъртия триместър всичко се обръща- променят си сукането, започват да стават любопитни към света. Вродените рефлекси започват да закърняват за сметка на други. Тогава картинката ще е съвсем различна Simple Smile затова каквото действа в момента за успокоение- давайте, най-важно е бебето да се чувства максимално комфортно и нагушкано в огромния широк и страшен за тях нов свят Simple Smile после нито бял шум ще им действа, нито гнездо, тотално се изменят. Тогава може да се започне изготвяне на режим според възрастта, sleep training и подобни

# 193
бахти тука свекървата сега сърдите , такъв цирк. Казах и да е по убрана с хвалбите по детето защото после нее спокойна. И за мен аз намирам сходство в това , в крайна сметка всеки вярва в своите си работи. Катт и казах че не искам да я обидя и че знам че не мисли лошо на детето. То стана бахти цирка, не съм искала да вижда детето , не знам си кво си , па те от как са ни изписали са я виждали 4 пъти а тя е на 20 дена.
Звъняла на моя искала да дойде гола да я види , да сме и я довели при нея вместо при пра баба и , да сме и я дали па да си ходим до вилата ( да видим ремонта )
е как па не се обади да пита дали имаме нужда от почистване нещо , пране тва онова. Пък веднага ме обвини. И за сефте сега се сети да напише да сие и кажеди дали детето е било спокойно тая нощ след като го е видяла.
Значи няма управия, как ще се разбирам аз с тия хора след като съм майка и за да ми гледа детето трябва да се научи някакси да възприема молбите ми. Само аз ли имам такива роднини ?
Аз пък съм и много прав човек , и това става още по брутално като кажеш нещо.
Тя сега е сърдите за 300 неща.

# 194
Бочи не си само ти. И при мен свекървата и майка и не са спирали да идват. Тази седмица правим 40 дена разбирай че те в седмицата са по 2 пъти у нас минимум. Бяха де.. След изписването пра бабата дойде да на готви, аз да почина и това идване продължи 5 дена. Уж готви, чисти - да ама бебето заплаче ли тя идва чака да я нахраня и почва да я дондурка и така да и се радва че милата се оповръща ще до ушите .. Ами казах и директно че няма нужда вече да идва. При го ужасно тежко. Нацупи се. После пък свекърва ми звъни - искала съм я сако да чисти и готви, използвала съм я, не съм и давала детето това и била радостта.
В същото време нашите ще видят внучка си утре за втори път . Загубих моята баба на 15.11. Понеже я приеха по спешност в болницата направили и тест било ковид уж. Не е ковид защото мама и тати бяха на изписването на бебето и отделно баба е на 85 за нея се грижеше жена, от лятото не е на себе си. Просто си умря от старост. Така де това е друга тема. Но кожеш да си представиш на майка ми и баща ми колко им е тежко да гледат внучка си само по телефона.. И сега като днес ни видяха двете баби от на мъжа ми страната на центъра “по случайност” уж питаха какво ще правим утре казах им за нашите и те викат ами да вземем и ние да дойдем че не сме я виждали цяла седмица. Викам им ей ви я гледайте я. То тяхното виждане е да я носят на ръце и да ми стоят на главата докато кърмя и да викат “айде бабо наяж се че да те вземем”. Ами и на мен ми действат по същия начин като тебе и ги разкарах, защото и моето бебе после се спукване да реве и мисля, че е от това че аз се изнервих максимално от тях. На всичкото и отгоре те винаги са комплект свекито и майка и - просто беше нетърпимо… Да се сърдят колкото искат - те идват постояват час и си заминават “ох колко хубвао и добро бебе, ох как сладко спи”. Да ама после нашите нощи са безсънни не стига че спим по час-два макс ако имаме късмет ами и да ни вземат този сън защото бебето е неспокойно после. И най ме дразни че никога не се интересуват от мен и синът им само да дойдат на кафе вече ги виждаме те седят в спалнят и гледат детето през 5мин. Моята поне е по-голяма и я научих вече горе долу кога и е дълбоката дрямка - тогава ги викам и понеже на бебефона ги виждам какво правят ай са я бутнали ай съм казала “не я бутайте ще я събудите”.
Да се сърдят колкото искат. Моето мнение е че всеки трябва да си знае границите и най-важното къщата.

Общи условия

Активация на акаунт