Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 535
  • 798
  •   1
Отговори
# 480
  • София
e_to, ама наистина ли не са ви давали да говорите с класен, без присъствието на някой от ръководството? Не знам какво е ставало и защо, но е първият подобен случай, за който знам. Да не би да е имало нещо друго? Аз нямам обяснение, ей сега разпитах и от няколко други класа родителите и не са имали "гости" от ръководството на родителски срещи.

# 481
Да, при нас по принцип не се говори директно с класната, но спокойно можеш да поискаш насрочване  на индивидуална среща само с нея или друг учител (става за ден-два), ние имаме телефона ѝ, но за толкова време не ми се е налагало нито веднъж да я безпокоя. Когато родителските срещи бяха на живо идваше и Доротея, но питаше дали имаме въпроси за организацията и като приключим с тях излизаше и оставахме сами с учителите.
Т.е. собственичката при всички положения е информирана по един или друг начин за желанието на родител да се срещне с конкретен учител. Според вас това защо е нужно? Wink Защо е това утежняване на процедурата, вместо да се обяви примен час и канали за комуникация с учители. Може аз да съм прекалено мнителна, но може и вие да сте прекалено наивни. Simple Smile
При нас има не само телефоните, приемно време, но и служебни мейли на всеки учител. Стандартно аз пиша мейли. Отговаряло ми се от всеки учител до сега в рамките на работния ден. Без да е нужно нито Керкова, нито зам. директорите, нито секретарки да знаят, че има такава комуникация.

Когато не ви изнася мението е: "Нямам предвид вас." Все едно нещо различно е казано. Simple Smile

# 482
В Maple Bear има приложение за телефон където се извършва почти цялата комуникация с училището. В него има "News feed", който е подебен на "'стената" във ФБ. Там се качват снимки от ежедневието, групови проекти на децата, моменти от учебния процес. Седмичната програма е по дни и часове и след всеки учебен ден учителите дават кратко обяснение по какво са работили в конкретния час. Сутрин получавм известие дали детето е чекирано в час и така наскоро се чудих кога беше отсъствал и много лесно се вижда в кои дни не е бил на училище. Можем да изпращаме съобщения до администрация, учители и родителите. Има раздел със седмичното меню, за прикачени документи за сваляне, за предстоящи събития и за фактурите. Децата имат "'Agenda", която наподобобява малък планер или бележник и в тях си записват домашните, а учителите регулярно оставят на родителите похвали или забележки. Имат по две водещи учителки, по българската и по английската програма. Имам телефоните им, но не ми се е налагало да ги ползвам, защото винаги когато съм писала получавам отговор доста бързо в приложението. Лично аз съм ного доволна от тази система, защото всичко ми е подредено на едно място и не се чудя на кого, къде и кога да задам даден въпрос.

# 483
  • София
Звучи добре, браво! А само за телефон ли е това приложение или може и през компютър да се ползва? /че много мразя да пиша през телефона/ И при нас има възмможност да се комуникира през ЕД, но рядко някой я ползва. Повечето хора предпочитат по телефона или по мейл.

# 484
Fancy, няма причина да не ми изнася - аз нямам проблем с комуникацията в у-щето на този етап, нито пък ще вляза в обяснителен режим. Просто споделям своя опит и не е чудно, че съм сред малкото такива. Също, споделих впечатлението си от някои противоречия в спора, нищо повече. Имаше и друго - на едно място се твърдеше, че в Иззи има подбор, на друго точно обратното - че бързали да запишат, който се яви.

# 485
Sanaka, може и през компютър. Просто се влиза на сайта с юзърнейм и парола. На мен  ми е по-лесно да правя всичко през телефона. По време на ДО линковете към часовете бяха прикачени към седмичната им програма и децата влизаха от там, и само тогава съм го ползвала на компютър. А отделно мъжът ми отказва да си инсталира каквито и да е приложения на телефона и когато му се налага или си влиза от телефона през сайта,или през компютъра.
PS. Толкова го описвам и не съм написала кое е приложението. Ползват Kinderpedia. Между другото в яслата на малката, положението е аналогично, но там ползват ClassDojo. На мен платформата на Kinderpedia определено ми допада много повече.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 15:46 от seawind

# 486
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз нямам нужда да комуникирам с учители и никога не съм обръщала внимание имам ли координати на учителите или нямам. В епохата преди Ковид, на РС учителите си записваха телефоните на дъската. Уж ги записвах, но след това загубвах листчето и никога не съм им звъняла.  Сега едната има Школо, където мога да пиша на всеки един учител, но не съм го правила. При малката класната не им преподава по нищо,  така че също изобщо нямам нужда да й звъня на нея. Ако искам да съобщя, че ще отсъства - има си мейл на администрацията. За бележка за отсъствие - качена е мостра на сайта, тегля си от там. Получавам седмичен бюлетин с всякаква информация. В платформата има бележник на детето, един път в месеца  учителите по Бел, Мат и АЕ пишат кратки впечатления....Но аз съм от онези майки, които бягат с 200 от всякакви училищни организации, мероприятия, събиране на пари, правене на сладки...още от ДУ съм го намразила. Не обичам включването на родителите в една задружна общност, както си падат американците. Не обичам да събирам кестени,  да купувам прежда и да майсторя вкъщи вместо детето. Може би ако бях домакиня и нямах какво да правя по цял ден, освен на обгрижвам детето и неговите нужди...Но понеже нямам това време, очаквам от училището да си правят всичко и да не ме занимават. Ако има проблем с детето, очаквам да ме уведомят те. Не познавам нито един друг родител от училищата и на двете,  не пиша в общи родителски чатове. Може би в неделя ще се запозная с едни родители, че дъщеря ми е канена на РД. От тези излияния отновното по темата е, че нямам проблем с комуникацията, нито че нямам телефон на някой учител. Ако реша, че имам нужда, има как да се случи.
 Това, което не ми допада е, че се ползва Teams - най-тъпата платформа евър. В процес на изработка на нов сайт и платформа са, така че нямам търпение. Говоря за Иззи.

Голямата ходи в British council. Там се минава през администрация за всичко. Може учител да пише на родител при проблем или да се обади, но от него зависи дали ще си даде телефона. Ако родител търси комуникация - минава през централата.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 16:13 от gadamer

# 487
  • София
И после някои потребители се чудят защо не пишат родители с деца от други ЧУ...

Най-вероятно защото ще бъдат нападнати, апострофирани и т.н. Надявам се, че поне в училище децата ги учат да не използват думи като 'лъжа' и 'пълни глупости' в споровете си. А също и, че 'невинаги' е една дума (справка в Официалния правописен речник от 2012 г.) Wink
Факт, аз не искам да пиша за Света София, защото Рейни постоянно го напада и пише измишльотини, за да оправдае избора си на друго училище. Много е неприятно.

# 488
  • София
Хората с големи деца, минали през държавни училища знаем, че винаги можем да имаме достъп до класната, ако се наложи. Обикновено обажданията по телефона са за "детето е болно" или "ще отсъства утре, защото...", а по-сериозните разговори обикновено са след часовете при вземане на детето - тогава се разменят по няколко думи я за дисциплина, я за нещо друго.  Сега имам усещането, че има някаква преграда между учителите и родителите - дали защото корпоративно е решен въпросът с дистанцията, дали защото родителите не искат или не смятат за нужно. Учителите, които са ми правили добро впечатление в началните класове са тези, които винаги дават обратна връзка, дори да са две думи при посрещане или изпращане на детето. Модерно е да се пишат бюлетини, седмични справки и т.н., а всичко това е излишно писане, което може да се замести точно с пет минути разговор на живо.

# 489
Разговор, на "живо" с учител, имат родители, които имат свободно време да си вземат детето. Работещи родители на пълен работен ден, нямат тази възможност. Моето в държавното училище, ходеше на частна занималня, защото държавната беше пародия. А разговорът с класна се свеждаше до...имам 24-ри деца, с които гоня постигането на среден стандарт и това е!
Не съм стигнала до частни училища, от много хубаво в държавното! След първото държавно, смених с "елитното" държавно в квартала. Същата трагедия.
Чак когато го записах в частното видях разликата. Самото дете дръпна не само като знания, но и като развитие, самочувствие и емоции. Имах достъп не само до класната, но и до всички учители и директора.
Първата класна от първото частно училище, оказа такова въздействие на детето, че е вече е свиден член на семейството ни. Взе си матурите след седми клас с отличен резултат без да ходи на частни уроци! Дори аз не вярвах, че е възможно!
Пиша за моя опит. И до днес съжалявам, че опитах и държах, първото си дете в 2 държавни училища. Той също ми разказва, със съжаление за разликата в отношението и методите.
Някак си в темата за частни училища, да се пие колко е готини и как учителката отделя на 25 майки сутрин по 5 минути да и каже на живо как се справя детето и в държавно училище, са безкрайно нереални, поне от моя опит.

# 490
  • София
Една от причините да не харесвам Прогресивните паралелки/училища е, че те някак дистанциеат учителя от децата. Нямало проблем да отговарят няколко учителя за всичи деца, предавали си информацията. Родителските срещи също могат да бъдат с различни учители и има официални канали за всичко.
За мен класната е много важна и едни човешки отношения на децата с нея и с нас родителите са ми необходимост. ....
За горен курс е друго, там са доста учители и е важна повече организацията на училището, но при малките в крайна сметка всичко си опира до учителката.
С личен опит от 3 клас до 7 клас миналата година в Прогресивно училище - 1 - нямам такива впечатления. Може би е така в БШ /прогресивните паралелки/, но в Прогресивно винаги съм имала тел. и контакт с класната и с всеки учител, с когото съм пожелала.
РС са били освен с класния ръководител и с всички учители, които преподават на класа, което ми изглежда нормално.

# 491
  • София
Личните нападки не ви правят чест. Конструктивен е спор, в който не се лаят грозни, отсичащи реплики, като "и толкоз", "чети с разбиране" и други. Назидателният тон не укрепва позицията, напротив.

# 492
Родителските срещи как се провеждат? Имам впредвид като едно време - влиза определен учител и говори за класа- това пред присъстващите родители. Ако има някой въпроси -пита?
Или персонално. Сяда се с определен учител, 15 Мин и се преминава към следващия.

# 493
  • София
В ПЧМГ няма родителски срещи от може би вече 3 години, освен за новопостъпилите в 5 и 8 клас в началото на годината. Който има някакви въпроси има мейл или телефон на учителите, може да се обърне и към канцеларията за среща или разговор с ръководството.

# 494
  • София
Родителските срещи как се провеждат? Имам впредвид като едно време - влиза определен учител и говори за класа- това пред присъстващите родители. Ако има някой въпроси -пита?
Или персонално. Сяда се с определен учител, 15 Мин и се преминава към следващия.
Родителските срещи са индивидуални- т.е. родители + учител. Сега онлайн просто- говориш да кажем 15-20 мин с учителя, после със следващия и така. Организираните са с основните учители, ако искаш с другите - примерно при нас по Английска математика, науки, спорт, музика и други се възползваш от "приемното време" и пишеш на имейл да организират. Не сме имали с всички родители заедно родителска среща.

svee- права си, напълно подкрепям, че личностните нападки не правят чест, не са подходящи и не носят добавена стойност.

Олив, като ходих на опознавателните срещи ни обясниха, че няма да имат класен ръководител, а учители, които щели да си "подават топката" (това е точен цитат) и то ОПУ в Стрелбище. Вие сте имали класен ръководител, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт