Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 424
  • 798
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Не знам как си го представяш това да можете да се разберете за нещо, което е против правилата. В училище се пишат отсъствия и от РУО следят за това. Едва ли училището ще си позволи лукса да е в нарушение, защото вие искате да пътувате насам-натам и детето да отсъства както вие си решите. Колкото и да сте им скъпи като клиенти, те трябва да спазват и правилата на МОН. Не очаквайте да ви благословят и да ви партнират. Когато решите да отсътва детето, си намирате ваши си начини, но отсъствията трябва да имат документ за извиняване. Проблемът е ваш, а не на училището. Да не говорим, че и за детето не е добре да отсъства, защото материалът се натрупва и започват да се появяват пропуски. Записвате детето си на училище с идеята да има добра подготовка, а като отсъства именно тази подготовка започва да куца, ако ще детето да е гениално. И е доста лошо послание към другите родители, става разпасана работа.

# 661
И при нас има една седмица през зимата в края на първият срок и начало на втори, когато децата в училище рязко намаляват.
Със сигурност повечето семейства пътуват, но приоритетие се променят.
Мисля, че има доста по-либерални училища в които можете необезпокоявани да пътувате. Детето ще е запознато със света и държавите. Но най-вероятно нивото му в нашата образователна система няма да е високо.

Можете да погледнете "Светлина" на Симеоновско, както и Британското.

# 662
Не знам как си го представяш това да можете да се разберете за нещо, което е против правилата. В училище се пишат отсъствия и от РУО следят за това. Едва ли училището ще си позволи лукса да е в нарушение, защото вие искате да пътувате насам-натам и детето да отсъства както вие си решите. Колкото и да сте им скъпи като клиенти, те трябва да спазват и правилата на МОН. Не очаквайте да ви благословят и да ви партнират. Когато решите да отсътва детето, си намирате ваши си начини, но отсъствията трябва да имат документ за извиняване. Проблемът е ваш, а не на училището. Да не говорим, че и за детето не е добре да отсъства, защото материалът се натрупва и започват да се появяват пропуски. Записвате детето си на училище с идеята да има добра подготовка, а като отсъства именно тази подготовка започва да куца, ако ще детето да е гениално. И е доста лошо послание към другите родители, става разпасана работа.

Здравейте! Мисля, че не съм разбрана правилно. Написала съм примерно 5 дни в учебната година, не няколко седмици. То сигурно много повече отсъствия ще имаме по болест, но не бих си позволила да взимам бележки от лекар за отсъствия по семейни причини. В никакъв случай не желая училището да нарушава правилата или да ми извинява служебно отсъствията, а само да ползвам това, което ми се полага по закон, че дори и по-малко от това, без да се чувствам виновна и без това да влияе на отношението към детето ми. Благодаря!

# 663
  • София
Като ви се полага по правилник, пишете заявление до директора и описвате причината, поради която искате да ползвате въпросните дни. Той може да разреши, може и да не разреши, ако се окаже, че се надвишава лимитът или причините са несъстоятелни. За това не е нужно да искате съдействие, щом е по правилник.  Всяко училище има правилник за вътрешния ред - прочитате го и действате според него, дори би трябвало да го има на сайта, поне на държавните училища го имаше навремето, чела съм го точка по точка конкретно за отсъствията. Не знам как ще изглежда този разговор - ние обичаме да пътуваме, ама няма да нарушаваме правилата, просто ни давайте петте дни, които ни се полагат. Пазарлъци още преди договора. Близо е до ума, директорите знаят, че има периоди, в които хората искат да пътуват.

# 664
  • в страната на чудесата
Весела Коледа, Анди!
Почини си малко Simple Smile, що и се караш на жената.
КО да не е Оксфорд. Ще пуснат детето за 5 дни, няма да стане нищо съществено. Ще си подадат заявление до директора ако недай Боже има проверка, карантина или нещо друго и готово. Не виждам колко материал ще пропусне за 5-10 дни...

# 665
Весела Коледа!
Ако детето има право на 3 дни по семейни причини, значи остават 2 дни, за които да се иска разрешение от директора, така ли? Аз не бих ги мислила тия 2 дни, ама хич. Не се знае нито кои ще са дестинациите, нито как ще се наредят празничните и почивните дни, при добра комбинация тези 2 дни може въобще да не са нужни. Във ФЛ училището редовно се опразва 2-3 дни преди някои ваканции, после децата се хвалят, говорят, че не са били на училище, защото са ходили еди-къде-си. Не прави добро впечатление, но само толкова, училището не заема някаква крайна позиция, само обръщат внимание, че е важно децата да не пропускат материала, въпрос на приоритети.

# 666
  • София
Именно, нещата стават тихом-мълком и всички са доволни. Ако се тръгне на пряк разговор по темата, училището съвсем логично ще заеме официалната позиция. Важното е да има документ, администрацията това я интересува.

# 667
Благодаря, момичета! Това ме интересуваше, нямам още допир с училищата, явно не е трябвало още от началото да питаме така директно за отсъствията. Все пак за нас образованието е с приоритет и ще се съобразим с правилата и нормите на училището. Весели и светли празници на всички!

# 668
В старото училище е нямало никакъв проблем да се отсъства за пътуване, нито пък се е налагало да носим бележки за спиране от училище за 1-2 дена неразположение. Обаче съм сигурна, че ще отговорят по същия начин като КО при такова директно запитване и то от родители, които все още не са записани в училището. И аз да имам училище, и аз бих казала, че спазваме наредбите от РУО.

# 669
  • София
Стига бе, ще отсъства детето за пет дни за пътуване и образователното му ниво ще спадне. Joy Сериозно ли? Никакъв проблем не е и не вярвам някое училище да го направи такъв. Всяка година ходим по една седмица на ски в учебно време, ходили сме и на други пътувания, включително в седми клас и никой не е останал необразован.

Весела Коледа!

# 670
Весела Коледа!

Дъждец, за нас е важно още от началото да се изясним с училището и да им споделим нашия начин на живот, както и какви са възможностите да продължим да пътуваме и по време на учебната година. Искаме да се съобразим и с тях, не да се запишем някъде и в последствие да разберем, че там не се толерират отсътвия по такива причини. За нас е важно качественото образование и академичните знания и успехи, но също мислим, че пътуването и посещаването на различни държави, култури, паметници и исторически обекти учи децата на много други неща, отваря им мирогледа, ако щете и успяват да упражняват и приложат чуждите езици в действие. Много държави не са подходящи за посещаване месеците юли и август, затова и пътуваме и през зимата. За нас лично би било супер, ако въведат обсъжданото изместване на началото на учебната година за сметка на допълнителна ваканция зимата. Гледаме и ФЛ, където има няколко седмици вакация по време на учебната година, за съжаление обаче други неща там не ми допадат. За това и разпитвам как стоят нещата в другите ЧУ, а още по-добре и ако някой има опит и с КО. Благодаря и светли празници.

Аз съм от тези, които също смятат, че пътуванията обогатяват и общо взето почти всяка ваканция и почивни дни са заети с това. Но след 1 клас се съобразяваме изцяло с учебната програма и неучебните дни. Допустимо е да се правят дълги уикенди с по максиму 2 допълнителни дни отсъствия в учебно време. Но веднъж годишно. Но повече от това става трудно за наваксване за самото дете. За мен изобщо не би било супер да се въведе предлаганото изместване, защото точно началото на септември е най- предпочитаното време за море и пътуване. Освен това тази една седмица с нищо няма да допринесе за увеличване ваканциите през годината.
И наистина вие още не сте тръгнали на училище, а питате за почивките. Скоро ще осъзнаете, че начинът ви на живот до момента, по един или друг начин ще се промени и ще се налага да се съобразявате не само с вашите желания, но и с графикът на учебните занятия.
Има възможности за сливане около 3 март, Великден, после за празниците на два пъти през май. Пролетната ваканция е 12 дни. Коледната ваканция е доста голяма също. Тогава е удобно заедно с празничните дни + уикендите + някой взет учебен/работен ден да си направите седмица + два уикенда.
Има си нормативна уредба. Някои училища я спазват стриктно. Други са по-либерални. Но в крайна сметка, след отсъствието никой няма да стои и да чака точно и само вашето дете да наваксва. То ще трябва във времето за пътуване да си учи текущите уроци и да си напише домашните. За да се върне подготвено на училище.

Свиквайте. Светът вече не се върти изцяло и само около вашите планове за пътуване. И на мен не ми беше приятно, особено когато се налага да се стиковат учебни и работни графици + подходящ сезон и т.н.

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 15:44 от Fancy

# 671
Детето ми често отсъства по болест, обикновено по седмица, че и повече - никога не е имал проблем с "наваксването". В крайна сметка това е МОНската програма, с която децата в ДУ се справят с наполовина на часовете в ЧУ. Чудо велико, че няма за 10 път да упражни вече взет материал. Като е болен се справя с дневния материал за под час, ако му го изпратят.

Мисля, че децата са достатъчно натоварени и ангажирани и спокойно си заслужават почивките и последното нещо, което ми идва наум е, че с това правя компромис с обучението им. Дай Боже всекиму да може да води децата си по света!

# 672
И аз попитах преди записването, същото ми казаха относно разрешените дни. 🤷‍♀️ Не ме е притеснило, защото нямам намерение да се отсъства постоянно. Самите деца не искат да пропускат часове, особено по езиците, МАТ и БЕЛ. 🤷‍♀️ Дори болни, се включваха он-лайн, за да не им се налага да отсъстват.. 😔
Когато учителите виждат, че децата подхождат отговорно и не изостават, не е проблем да се разреши няколко дни отсъствия. Есента аз съчетах с първи ноември, така ни трябваха само 4 дни, а със съботите и неделите си станаха 9 дни и сменихме климата. Това е важно, заради астмата им - смяна на климата пролет и есен, зимата планина и лятото море. Пулмолог е препоръчал и спазвам. Зимата може да се  съчетае около междусрочната ваканция, за да са пак минимум дни отсъствия и наваксване. Обаче ако е всеки месец желанието да се отсъства по една седмица няма да е одобрено със сигурност, а и няма да е добре за детето. ✌

# 673
Детето ми често отсъства по болест, обикновено по седмица, че и повече - никога не е имал проблем с "наваксването". В крайна сметка това е МОНската програма, с която децата в ДУ се справят с наполовина на часовете в ЧУ. Чудо велико, че няма за 10 път да упражни вече взет материал. Като е болен се справя с дневния материал за под час, ако му го изпратят.

Мисля, че децата са достатъчно натоварени и ангажирани и спокойно си заслужават почивките и последното нещо, което ми идва наум е, че с това правя компромис с обучението им. Дай Боже всекиму да може да води децата си по света!

Ами моето дете именно затова не е в ДУ. И заниманията, които има да наваксва за три дни отсъствие (например) нямат нищо общо с 3 дни на "справящите се" в ДУ. Които (справящи се), за да наваксат, после ходят от 6 клас на уроци. И това съвсем не значи да упражни нещо 10 пъти. Значи да реши 10-20 задачи повече(например), и то от най-трудните В група на сборника. Значи да си научи урок, който "справящите се" в ДУ ще учат след месец.
Като е болна, моята си стои в къщи и има време за учене. Като ходи по света, няма особено време за учене, защото скитосва.

Почивките са регламентирани ясно още в началото на учебната година. Извънредните 3-7 дни са за семейни казуси, които често се ползват за удължаване на регламентираните почивки. Кой какво е заслужил се вижда накрая по резултатите.

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 18:29 от Fancy

# 674
Весела коледа, съфорумци. Бъдете много здрави и с късмет!

Това с отсъствията го практикувах само в предучилищната. И то ограничено - единствено за ски ваканцията, демек 5 дни през март, и 10 дни през юни, за да избегнем навалиците по пистите. От първи клас нататък не го правим. На първо място, смятам, че не е възпитателно. Детето трябва да е наясно, че не се ходи във ваканция когато иска, а когато може. Предполагам, че училището също не би изпаднало във възторг, ако питам. При нас е много строго, но причината е двуезичното обучение и огромният обем материал, който трябва да се покрие. Отсъствията не се толерират особено, предполагам само по болест, но слава богу, на сина ми не му се налага.

Общи условия

Активация на акаунт