Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 371
  • 798
  •   1
Отговори
# 75
  • София, България
Много интересна дискусия се е заформила.

Наистина таксите се повишиха много и изобщо не вярвам това повишение да спре. Българинът може да има много недостатъци, но си обича децата и цени доброто образование. Това ни е заложено дълбоко в народопсихологията като ценност, не случайно още от едно време сме били готови на всичко, за да дадем образование на децата си - ниви са се продавали, цели семейства са били впрегнати, за да изпратят детето да се изучи (не сравнявам CC и Питагор с Магнаурската школа, но все пак).

В момента се играе на същата струна, но родителите си преценяват, аз определено предпочитам детето да има повече домашни, но да не се побърквам дали някой гамен няма да му откъсне далака с ритник в двора.

# 76
  • в страната на чудесата
Или дрогата да се продава в двора...
Понеже си мислех дали да кандидатства след 7 клас другаде, та събирах пресни отзиви за моята и на големия гимназия... продавала се дрога в задния двор. На което големият каза - хм, има развитие, по мое време беше в предния... ами мерси.

# 77
  • В офиса
Е, сега, дрога се продаваше и в АК. То това е апокрифна истина - в СМГ пият като смокове, до натравяне, а в АК се друсат. Явно щото в СМГ са по-беднички, знаят всички евтини водки и купон без поне един мъртвопиян няма. На купоните на АК пък все се намира кой да извади трева, а ако някой иска друго, се намира и канал за доставка.
Хиперболизирам, но идеята е че ЧУ не предпазва от наркотици. Просто някъде е по-лесно да се сблъскаш с наркотиците, другаде с алкохола. И сигурно дилърите си знаят кое къде върви и си търсят съответно канали.

# 78
  • в страната на чудесата
Сигурно, но това става по купоните, едва ли се друсат или напиват в съответната кантина.

# 79
  • В офиса
Да, аз лично не знам за някой, който се е друсал, или напивал в училището. Това вече ми се вижда съвсем падение. Масово ли се среща?

# 80
  • София
Аз съм съгласна с това, което е споделил Мецан, но искам също да споделя гледната точка, че не виждам в следващите 1-2-3 години да се промени положението с ДО и като така, се радвам, че сме в ЧУ.
Знам и за много добри добри примери на ДО в ДУ, но е руска рулетка на какво е попаднало детето. Братовчедка ми има две деца в едно и също училище, 2-класничката учат идеално гладко, 4-класника е трагедия. Едно и също място, ДУ.
При нас поне виждаме целенасочено усилие да се свърши работата и да се върши консистентно качествено. Колкото и да е неприятно ученето онлайн, аз се чувствам по-спокойно в ЧУ.

За домашните няма да пиша, че тази година е трагедия при нас, но детето е в 5 клас, нови учители, ново всичко и ни подготвиха, че ще е трудно. По цял уикенд се цъкат домашни, моята дъщеря си помага и през седмицата. Честно казано, при 3та година ДО, не се оплаквам. Трябва допълнително усилие.

# 81
Не виждам вариант да няма домашни ако се очаква някакво ниво накрая.
Някъде из темите бях писала. Че в училищата е всичко като в ДУ + ежедневен курс по език +курс по математика. Всичко това се упражнява и времето рядко стига.
Нормално е да има събота и неделя и още по нормално е на децата да им е трудно да организират деня си. Затова трябва да участва и родителя.
Това умение някои хора не успяват да го добият цял живот.
Та за дете на 7,8,9,10 няма как да го изискваме.
Но при две деца дошли от целодневно обучение в АК -изненадата беше, че идея си нямат как се учи самостоятелно.
Та се надявам това от ПЧМГ -поне малко да прихване от всекидневните домашни.

# 82
  • София
Да, има го този проблем при децата, които учат целодневно и се прибират вкъщи за битовия живот. Няма значение дали са в частно или в държавно училище. Затова и не го обичам целодневното обучение и идеята, че всичко трябва да се учи и пише на училище. В часовете за самоподготовка по занимални и училища пак са в учебен час, а не вкъщи, където имат възможност самостоятелно да помислят и дори да решат да не напишат домашното, защото им е писнало. Те дори не се мъчат да направят нещо сами, винаги очакват в определен час учител да ги организира и да ги води през материала на домашното, подсказват си, преписват и какво ли не. И преди да ме пита някой откъде знам - знам, виждала съм го неведнъж, имам и наблюдения за цяла учебна година и повече върху извадка от деца. Затова е хубаво да има някакъв ангажимент децата сами да пишат по някое домашно вкъщи. Ученето е самотно занимание, което иска и самоорганизация и мъчене самостоятелно.

# 83
  • в страната на чудесата
Ааа Тинки, аз нямах предвид, че се напиват в час. Казах го във връзка с поста ти за АК и СМГ. Мисълта ми е, че в някои “елитни” ДУ дрогата е на изкушаващо близко разстояние.

При нас ДО е силно, хората полагат усилия, които не знам дали аз бих. но децата губят ентусиазъм, което е тъжно. Учителите не са content providers все пак. Не и за тези пари и за това време.

# 84
  • София
Андариел, така е. Но обемът на домашните следва да е съобразен с вида на обучението. При целодневното обучение домашните следва да са в обем колкото за изграждане на навици, но не и да се разчита с домашните да се компенсират пропуски на преподаването в училище, примерно. Прекаленото количество може да постигне обратен ефект. Аз това харесвам много на ПЧМГ, а сега и Питагор - големите не са целодневно.

# 85
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тазгодишните седмокласници ще са прекарали прогимназиалния етап почти изцяло в ДО. Не вярвам това да промени подредбата на резултатите от НВО обаче.

На мен хич не ми допада целодневното обучение. Детето трябва да има време да остане само със себе си, да прочете, да осмисли...Идеалният вариант е да има една баба, която да го вземе на обяд, да му е сготвила домашна храна, да го следи да си напише домашните и да му обясни каквото не разбира. Но...реалността е друга.

# 86
  • София
И за мен целодневното обучение трябва да приключи в 4 клас. После да си учат до 1-2 и да си се прибират децата. Ама, няма.

# 87
  • Пловдив/София
Да не дърпам дявола за опашката, но засега мисля, че направихме правилен избор с ЧУ (а знаете как винаги се терзая и анализирам). Домашните и мен ме тормозят, но извън ДО влязоха в границите, които Аш описва- по 2-3 страници бел, мат и англ. Пак отнема доста време, да кажем двата почивни до обяд, зависи дали детето е във форма бързо да решава, или се размотава и разсейва. Няма вариант още да не участва родител- да, лесните задачи и сам вече чете и решава, но има доста завъртяни, които ги мислим цялото семейство понякога Simple Smile) А и ако дълго време е сам, започва да се разсейва. Така че да, мъчно ми е, че край със свожодата по планините през уикенда. Но на лошо време се понася, а и хубавото е, че учителят се съобрази с мнението на родителите да се намалят малко домашните.
Извън това всичко друго е разкош- класът си е малък, 15 деца (стаите са доста малки и май 17 е тоталният максимум), храната е много вкусна- салата, супа, основно- моето яде почти всичко, другите само основното казва той, че изяждат. Закуските също стават, има сутрешна, което спестява още един ангажимемт (особено сега с тестването просто ядат след теста и няма драма колко време е минало). Следобедните често са сладки, но всичко е готвено на място. Откъм храна нула забележки.
В час е спокойно, взимат доста материал, на моменти се препуска една идея повече, особено по английски- групата деца е малко разнородна, защото има влезли с подбор, но и продължили директно от градината. Съответно като че учителите взимат предвид темпото на по-добрите. Но предполагам ще има изравняване на един етап.
ДО в начален курс беше под 3 седмици и уж няма да има пак, иначе напълно съгласна, че при дълго ДО инвестицията не си заслужава.
Но всичко друго според мен си струва- за два месеца прогресът е видим по всички предмети, при това изгради и самочувствие и желание да учи (е, винаги иска почивен пред учебен ден, но се кефи да напредва и да го хвалят). Бус не ползваме, за мен е важно да е близо училището.
Таксите 100% ще се качат отново, въпросът е с колко. До 5-10% е поносимо.
Сега за малкото сериозно бих се замислила, защото е лесно дете, поема огромно количество информация, има добра концентрация. От една страна всяко Чу ще пасне, от друга и в ДУ ще вирее добре, ако няма промяна до 2-3г ще е от слушащите на първия чин :Д С големия не беше точно така, той в голям шумен клас ще е напълно загубен, би имал проблеминс дисциплина и слушане си мисля.

# 88
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пипи, радвам се, че си доволна от БШ и че детето се чувства добре там.

Малкото ти дете в детска градина ли е? В кое училище ще го запишеш?

# 89
Как е организирано ДО при вас? При нас миналата година (4 кл.) имаше по 2-3 пъти на ден он-лайн часове, през около час и половина. През останалото време работеха на платформа. Учителят качваше програмата им за деня -работни листа и указания до колко часа кое трябва да се приключи. Диктовките ги пускаха на мп3 файл, да си ги правят сами. Контролните бяха тестове на платформата, влизаха с парола и потребителско име и трябваше да приключат за определено време.

Общи условия

Активация на акаунт