Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 476
  • 798
  •   1
Отговори
# 105
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен трябва да се проследят класовете, които 2021 са изкарали много добри резултати на НВО 4 клас как ще се справят на НВО 7 клас. Ако паднат много в резултата, значи нещо се променя в прогимназията, така както се случва и с ДУ. Обикновено 5 клас минава, докато родителите се усетят, че има проблем, в 6 и 7 ги засилват по уроци. Но ако за ДУ върви да се ходи по школи, за ЧУ е странно, освен ако не е да се учат неща, които са извън материала в училище. Имате ли наблюдение за ЧУ в прогимназия дали се ходи по външни школи?

# 106
Нищо не трябва да се проследява. В 4 клас класацията нищо не показва. Оценителите и квесторите са от същите училища.

За ходенето на външни школи сме го обсъждали безброй пъти. Нужда и презастраховане и разликата между двете. Сега защо конкретно отново го задаваш този въпрос?

# 107
  • в страната на чудесата
Моето дете не ходи на никакви школи, ще споделя резултат Simple Smile

# 108
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, защо някои резултати от 4 клас се запазват и в 7-ми, ако не трябва да се проследяват? За мен периодът 5-7 клас е важен по отношение на някои изводи за ЧУ, ДУ, резултати и т. н. А и в този период всъщност започват частните уроци. За ходенето на стандартни школи с училищен материал на деца от ЧУ е важно доколко го има, защото също показва, че има някакъв проблем в прогимназиален етап, било то в материала, в изискванията на МОН, в някакво презастраховане. На фона на това, че бистрим таксите и дали си заслужават, ако има нужда и от допълнителни уроци, възникват още въпроси. Освен това ЧУ не е само СС. Мен лично ме интересува защо се получава такава разлика в резултати от 4 и 7 клас, като не мога да си обясня всичко само с това, че някой някъде преписва в 4 клас, но не го прави в 7-ми.

# 109
Да го кажа така. Защото някои училища не използват непозволени методи за вдигане на успеха в 4 клас. Анализ на резултатите в 4 клас е безпредметен сам по себе си. Само това е обяснението.

# 110
  • в страната на чудесата
В 7 клас квесторите са непознати

# 111
В 4 клас в определени училища масово се подпомагат децата от квесторите. При оценяването дори не искам да знам.
В 7 клас квесторите са външни, а оценяването анонимно.
Липсата на разлики в резултатите между 4 и 7 клас при добрите ЧУ се обяснява с добра работа и липса на непозволени методи в 4 клас. Т.е. по-добре да си видиш реалното положение, вместо да шмекеруваш.
Огромни разлики в 4 и 7 клас - сами можете да си направите изводите.
И не, тенденцията е такава дори и ако сравните резултати на едни випуск след 4 и 7 клас. И на един випуск в различни училище. Децата не са станали по-умни или по-глупави. Нито училищата внезапно са се стреснали и са започнали да работят повече за 7 клас.
Има и момента с уроците за НВО 7 клас, но уроци върху лоша основа, дупки в знанията и кофти преподаване пак дават по-лош резултат от уроци върху добра основа и систематични знания. Надявам се ме разбирате какво казвам. Wink

# 112
  • София
За мен от значение е не само ученето и придобиването на доста знания, но и средата в класа/групата на детето. Социалната среда е много определяща и много важна.
Вчера имахме парти за рождения ден на детето. От градината дойдоха няколко момчета, с които малката е близка. Имах възможност да ги наблюдавам как се забавляваха с аниматорите, после в детския център. Децата останаха почти до полунощ. Независимо, че само тя е момиче - виждах, че се съобрязяват с нея - много хубава среда си имат и са си близки. На рождения ден разговарях с една от гостенките, чиито дете е учило в СС до миналата година. Не ми сподели приятни неща. Преместила е детето в друго ЧУ по нейно решение и с негово съгласие, и детето се чувства много добре на новото място, въпреки че е съвсем различен тип. Каза, че за второто дете все още има колебания дали да учи в СС, защото то е по-различно от първото. Това, което ми сподели, освен другите неща, че детето не е намерило приятели там и след напускането му с никое дете от класа не поддържа контакт, а приятелите му са тези от детската градина  и просто явно не е случило на среда, не знам как да го тълкувам. От гледна точка на знанията на детето - то е много математически насочено, посещава състезания, има награди, грамоти и т.н., та няма нищо общо със знанията на детето и възможностите му.
Четох коментарите и съмненията на dadofdragons и разбирам съпругата му, може би защото съм жена. Уютната обстановка е важна в началото на образованието, още повече ПУК, когато са си все още малки деца.  Затова СС й харесва повече, по-уютно е, по-интимно, по-малко. Иначе според договора ми от тази година часовете по МАТ в СС са по-малко от Питагор. Това не ме притеснява.
Салтения бар в СС е чудесно нещо за моето дете, което яде много салати, та ще се възползва от него, сигурна съм. Ако детето не яде бързо (като моето) времето за хранене никога няма да достига. Тя и сега яде предимно салатите и таратора в градината, а кекс, мъфини и мляко с бисквити не яде и съответно е много гладна вечер, когато това е била следобедната закуска.
Никога не може да съвпадне типа хранене на децата, едно ще си хапне бързо, друго ще се мотае, та няма как нито да контролираме това, нито да го променим.
Таксите няма как да падат, ще се вдигат и всички сме наясно с това. Ако децата са ДО не повече от 1 месец на срок е поносимо, но ако ДО продължава месеци, то ЧУ почва да се обезмисля.
Нещо, което ми направи впечатление миналата пролет, когато бяха затворени градините. Имахме всеки ден около 1 час онлайн обучение по тетрадките им и два пъти по 40 минути английски език. На детето му беше скучно и не искаше да се включва. Виж, да седнем двете и да се занимаваме по тетрадките може и й е забавно, даже сама ги носеше да ме подсеща. Така ли е при децата в 1-ви клас? Как приемат и как реагират на това онлайн обучение. ПУК не са били онлайн, затова за тях не питам, но първи глас са най-близо като възраст.

# 113
Сега нали не очакваш да тръгнем да чоплим или оспорваме решението на "една твоя приятелка"?
Решила-преместила.
Всеки проучва, слуша, чете и решава за себе си. Според критериите и изискванията си.

Ние пък имаме в класа и двата примера. Момче, което и до ден днешен комуникира с другите момчета, въпреки, че е в СМГ от 2 години. И момче, което не комуникира с никой след като напусна. Изхождайки от характерите, поведението и причините за напускане на двете конкретни деца, мога да ти обясня(ама няма) защо при едното е едно, а при другото друго.

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 16:40 от Fancy

# 114
Много ми е интересно като някой каже, че с ДО ЧУ се обезсмисля... Еми моето, при ДО, за добро или лошо, има 7-10 часа на ден по 40 мин. Приятелите му имат по 4-5 часа по 20 мин (в клас от 30 деца). Е как пък да се обезсмисля...

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 17:23 от Сейчан

# 115
Абе има наредба на МОН, че в началното училище онлайн часовете трябва да са по 20 минути...и доста училища, особено частни, я спазват, за да не се оплаче някой. Иначе нали вече са присъствено...от началното училище де. За прогимназията не знам и не знам по колко минути са им онлайн часовете, но по наредбата на МОН трябва да са 30 минути.
Никакъв спор няма, че ДО в частните училища е в пъти по-добро от държавните.

# 116
  • София
Точно при ДО изобщо не се обезсмисля и според мен.
Аз имам спокойствие, че училището полага всички възможни усилия да образова детето. Дори не се замислям или притеснявам.

# 117
  • София
Много ми е интересно като някой каже, че с ДО ЧУ се обезмисля...
Ми то един го каза и после започнаха да го повтарят без да се замислят какво означава ДО в ЧУ и ДО в ДУ, до 7 клас.

# 118
Не се обезмисля ЧУ при ДО. Напротив. Но над 7 К в евро за ДО вече е твърде много. Училищата не са виновни за това обаче.

# 119
Във ФЛ миналата година намалиха таксите заради ДО. ЧУ не ги ли намаляват?

Общи условия

Активация на акаунт