Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 467
  • 798
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Приспадат храната и транспорта при нас, за мен е окей.

# 121
  • София
Във ФЛ миналата година намалиха таксите заради ДО. ЧУ не ги ли намаляват?
Като цяло ги вдигат Joy

# 122
Храната и транспортът са ясни. Аз питах за учебните такси. Аш, сериозно ли? 😂

# 123
Четох, четох.. и се замислих над доста неща.
1 - ДО в ЧУ
2 - храна
3 - траспорт
4 - такси
5 - домашни
6 - допълнителни занимания..
Ще споделя моите впечатления, макар и скромни, защото част от пишещите знаят децата са от настоящата учебна година в ЧУ.
Скрит текст:
ДО в ЧУ е много по-добро от това в ДУ! Учителите и в ДУ се стараеха, може би имахме късмет, но на някои им беше доста трудно (особено по-възрастни, с изградени методи на работа не включващи техника), в ЧУ са млади и наясно с всички варианти да използват техниката. Възрастта за мен не е недостатък, когато не ти пречи и вървиш в крак с промените. Има значение и желанието да се адаптираш. Мотивацията.. Броя деца е от огромно значение 25-30 деца на фона на 10-15 .. Wink . Разлика има дори при ДО и то в полза на ЧУ. Парите се плащат за обучение, а не за отглеждане докато работят родителите. Реално при ДО получават образование макар и от разстояние.

Храна - 🤣. В ДУ храната е.. броени дни съм взимала купони в 1ви клас и спрях! ✌ Вярно, че моите деца не са много капризни на храна, но те споделиха следното - децата в ЧУ, които са били в ДУ всички харесват храната. Мисълта ми е, че зависи кой на какво е свикнал. 🤷‍♀️ В училище храната няма как да е, сякаш е приготвена от мама или тати.. или пък баба..😔
Времето за храна и при нас е малко. Казах им, че трябва да се научат да ядат по-бързо. 🤷‍♀️ Или се адаптираш или гладуваш. Не става дума да се задавят от бързане, но 10-15 мин са достатъчни да се нахраниш ако не се мотаеш и блееш. ✌ Тъй като моите са двама ги виждам ежедневно вкъщи как се хранят по 30 мин и повече, защото си говорят..смеят и пр. Това могат да си го позволят, когато не бързат. И в гимназията ще им е малко времето, и като студенти.. колкото по-рано свикнат да се простират според времето с което разполагат по-добре.

Транспорт - спомена се, че имало разправии в бусовете между деца. 😔 Сутрин сънливи..следобяд изморени и раздразнителни...не ги оправдавам изобщо. Аз не исках транспорт по ред причини, основно пандемията и събирането в бус според локацията на придвижваните, а не като паралелки (различни възрасти, различни класове..колко му е да се създаде конфликт). Би трябвало да има стюарди в бусовете и да контролират поведението на децата. Установявам от постовете Ви, че съм взела правилно решение. 😇

Такси, една от потребителките спомена печатенето на пари. 🤷‍♀️ Инфлацията ще продължи..не само в Бг при това, 30% от доларите в обръщение са напечатени 2021г Wink . Ако има в темата икономисти, ще разберат това какви глобални последствия ще донесе. Таксите ще се вдигат вероятно, защото всичко друго се вдига - ток, хранителни продукти, горива.. труд. Друг е въпроса, че ставайки твърде високи таксите, на фона бавното нарастване в доходите на хората, е възможно да доведе до отлив на родители от средната класа. И да се промени много типа ученици в ЧУ.

Домашни, аз пак сравнявам с ДУ. Почти нямат домашни сега! Само по БЕЛ, МАТ и АЕ през седмицата, по другите предмети са за събота и неделя ( не пишат и двата дни, а 1-2 часа в единия). С добра организация или помощ през седмицата, не са претоварени! Имат време за ел.игри..нали?! Wink

Допълнителни занимания,  казвала съм моите ходят. Това е личен избор! Записах ги, не защото нивото не е добро в ЧУ (по-добро е от ДУ), а за презастраховка. Да изградят по-високо ниво. До 3клас не съм била амбициозна за тях, защото боледуваха. Постепенно наваксаха, дръпнаха и аз се адаптирам. Променям посоката според тяхното развитие. Нормално е да се надгражда. Живота е конкуренция! Колкото по-рано свикнат и се научат да са бързи и дават максимума по-добре за тях! ✌
Не ме е страх от домашните и допълнителните занимания, мозъка свиква..той се развива също както мускулите привикват към по-високо натоварване. Единствено трябва нещата да се случват плавно и спрямо детето, а тук е мястото родителя да прецени, кога и до къде е максимума за неговото, защото не е за всички еднакво разбира се. 😔 Важно е да не настъпва преумора! ✌

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 18:35 от katia_13

# 124
  • София
В училището, с което аз имам опит - да - за 2020/2021 г. ги вдигнаха и за 2022/2023 пак се вдигат Simple Smile

# 125
  • Отвъд алеята зад шкафа
Katia,  как се разви ситуацията с проблемното дете?

# 126
Katia,  как се разви ситуацията с проблемното дете?
Нямам официален e-mail за взетите мерки. 🤷‍♀️
Само бяха върнали, че ще реагират незабавно.
Скрит текст:
От децата и родители разбрах, че са викани на индивидуални срещи родители. Това не е официална информация и колко е вярна не зная! Класната проведе няколко часа, в които се опита усилено да достигне до децата и да им покаже, че е необходимо да се поставят на мястото на отсрещния, колко са я отразили също не зная. 🤷‍♀️ Все още изчаквам, предвид че в момента няма напрежение, но са и ДО... законовия срок трябва да е 1м, като изтече ако са ме забравили с обратната връзка, ще пиша и ще ги питам. 😇
Надявам се, че са взети необходимите мерки, но не мога да потвърдя все още по изредените причини! Дали е имало санкции, назначена работа с психолог..или друго..нямам идея. Предвид епидемичната обстановка, вероятно само с родители е разговаряно, на този етап. Това е мой извод обаче! ✌ Отделно, класната проведе дискусии с класа! За мен е важно да е спокойно, ако атмосферата в класа е такава, даже и от обратна връзка няма да имам нужда честно казано.. 🤣 Какви са мерките, които са предприели не ми е толкова важно ако са ефективни. Интересува ме крайния резултат. Смятам, че е рано обаче за заключения! Вероятно разсъждавам така, заради негативния опит в ДУ, където такива проблеми се решаваха временно и периодично се налагаше пак сигнали и пр,  при все едни и същи замесени деца. ✌
Не съм забравила и ще споделя задължително как се е развило всичко, когато има достатъчно яснота! Искрено се надявам, че ще има един сплотен колектив за работа.
Не е нужно да са приятели и да се харесват, там са да учат. 😊

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 20:30 от katia_13

# 127

Силви, ти от небето ли падаш или наистина сте във ФЛ, който преди 5 години беше от най-скъпите училища, ама с много по-скъпи от повечето ЧУ, с изключение на Св. Георги и от сорта, а сега вече, понеже не са си вдигали таксите, са от най-евтините 😂😂😂
Таксите от поне 3 години насам се вдигат с много, не с 200 евро примерно, а с много много повече от това всяка година. Ти не знаеш ли?

# 128
Не, ние бяхме във ФЛ и миналата година си беше направо без пари. Върнаха ни пари от таксите. После се прехвърлихме в друг ФЛ, за да довършим годината (присъствено), беше малко по-скъпо, но се набихме с таксата за записване, която беше 1200 евро.

# 129
Колко ФЛ има? Освен в София и Варна? И за БГ ли става въпрос или за чужбина?

# 130
В България са два - в София и Варна. Ние се преместихме в чужбина.

# 131
Еми, в чужбина може и да намаляват таксите, ама тук ги вдигат...за храна връщат символична сума от порядъка на 5 лв. на ден, ако го сметнете. За транспорта връщат коректно. Ама... таксите като цяло се вдигат...но не е въпросът в таксите. А че нещо не е вече каквото трябва да е, дори и в ЧУ....а за ДУ да не говорим.

# 132
Татко Мецан, то пък оставаше да не Ви върнат за транспорт 😳.. Би следвало да се върнат и приспаднат и преизчислят разликите по дни, за храна, допълнителен спорт и активности, транспорт.. всичко което не е използвано реално!
Да, не е по тяхна вина, но не е и по вина на родителите. Никой не е виновен, за епидемията. Е, има виновни за недоброто и овладяване, но това е друга тема.. 🤣

# 133
При нас миналата година намалиха таксите.
По отношение на храната, смятат колко дни са били на училище, остатъка от месечната такса за храна се прехвърля за следВащия месец.

# 134
А колко на година ви е учебната такса?

Общи условия

Активация на акаунт