Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 478
  • 798
  •   1
Отговори
# 135
Именно, тя Титина и другите в чуждестранни училища може и да говорят за намаляване, ама то е от поначало абсурдна база .. примерно, ако продаваш хляб за 5 -6 лв., както е на запад де, то и тук поскъпна, ама все още е доста под 2 лв.,  та да кажеш - намалявам цената от 5 на 4 лв. Това си е 25,%! Ама пак е много скъпо и никой няма да го купи... защото засега хората в България не са склонни да дадат нито 5, нито 4 лв за хляб. А за американските училища...лично аз и 1 Ст не бих дал.

# 136
Ако въпросът за таксата е към мен, в момента е 9730 евро.
Какво значение има дали е чуждестранно или не училището. Факт е че намалиха таксата.
Мецане, всеки си избира за какво да си дава парите.

# 137
Мецане, аз нещо май не разбирам позицията ти. Смяташ, че частните училища не вървят в правилната посока, така ли?
Аз от темата като цяло оставам с други впечатления (за най-често обсъжданите училища) - че ЧУ стават все по-изискващи, с по-предизвикателни програми, с по-внимателен подбор на децата, гонят блестящи резултати на НВО...

# 138
Много интересна дискусия се е заформила.
Ние взехме решение и за изненада на дамите (включително и на дамата на сърцето ми), успях да я убедя да изберем по-близкото училище. Дано да не сме сгрешили в избора. Ще намина да разкажа спихнали ли са го хлапето от домашни или не са .... и как се справят по английски! Все пак 5 минути пеша до училище не са за пренебрегване, пък ако математиката му е чак толкова противна, ще мислим варианти... макар че за матури ще не ще, трябва да я учи!
 Благодаря на всички за отзивчивостта! Много ни помогнахте в избора!

# 139
  • София
Въобще не съм казала, че ДУ при онлайн обучение е по-добре отколкото ЧУ. Казах, че по 1 месец на срок е ок, в повече ако бъде за срок престой у дома на първокласник почва да обезмисля таксата. За по-големи деца вече е нещо различно. Но явно обстановката е променена и ще трябва да свикваме с нея.

Fancy не ми се влиза в безмислен спор с теб. Не съм казала “една приятелка”, казах “една гостенка”, което е нещо различно и споделих мнение на човек с дете в СС. Тамата е за ЧУ, нали? Тук много родители се колебаят дали и какво да направят, в кое училище да учат децата, какво да изберат. Защо да не чуят и друго мнение, не само суперлативи?

Dadofdragons, чудесно е, ме сте взели решение. Предполагам, че е трябвало да решите дали да подпишете договор сега или се колебаете детето ви дали да отиде на изпит в СС на 15 януари.

Таксите ще се вдигат, защото всички други разходи растат. Не е хич приятно, даже може да затрудни доста родители, което ще доведе до промяна на конфигурацията на учениците.

# 140

Fancy не ми се влиза в безмислен спор с теб. Не съм казала “една приятелка”, казах “една гостенка”, което е нещо различно и споделих мнение на човек с дете в СС.

Показателно, е че от всичко, което написах само това си извлекла като важна информация. За мен е все тая дали си написала гостенка или приятелка. Друго е важното. Аз не препредавам мнение на някой друг. А ти споделям личен опит. Wink Ако си умна, ще разбереш какво ти написах.

Мнения за негативи са споделяни много, включително и от мен.  Твърде отскоро си тук.  Wink

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 01:27 от Fancy

# 141
  • София
Разбира се, че твърде отскоро съм тук. Детето е на 5, кога да почна да се интересувам за училище? Като се роди ли? Нормално е в темата да влизат постепенно нови родители и разбира се, че има значение личното мнение, даже е за предпочитане, но и споделено чуждо мнение е от значение. Това не е ЕЖК, това е мнение на майка, чието дете е било в училището доскоро и излизането му оттам НЕ Е заради проблем с успеха или прекратяване на договоря от училището.
И прочетох немалко теми назад, не мога да изчета всичко, а и няма нужда, защото нещата са динамични и се променят през годините. Важно ми е какво е положението сега в училището, което ми харесва, не как е било преди 5-6 години, щом вече е променено.
И аз не плюя училището, напротив. Харесвам го и го предпочитам. А и ти умишлено не сподели защо едното дете не поддържа контакт с децата от училището, а другото поддържа. За родителите, които сега изберат училище и имат съмнения за всичко, всяко мнение е полезно. Все пак предстои изпитът в СС и предстои да бъдат приети още 60 деца поне.

# 142
  • Отвъд алеята зад шкафа
А тази майка сподели ли в кое училище е преместила детето си?

# 143
Разбира се, че твърде отскоро съм тук. Детето е на 5, кога да почна да се интересувам за училище? Като се роди ли? Нормално е в темата да влизат постепенно нови родители и разбира се, че има значение личното мнение, даже е за предпочитане, но и споделено чуждо мнение е от значение. Това не е ЕЖК, това е мнение на майка, чието дете е било в училището доскоро и излизането му оттам НЕ Е заради проблем с успеха или прекратяване на договоря от училището.
И прочетох немалко теми назад, не мога да изчета всичко, а и няма нужда, защото нещата са динамични и се променят през годините. Важно ми е какво е положението сега в училището, което ми харесва, не как е било преди 5-6 години, щом вече е променено.
И аз не плюя училището, напротив. Харесвам го и го предпочитам. А и ти умишлено не сподели защо едното дете не поддържа контакт с децата от училището, а другото поддържа. За родителите, които сега изберат училище и имат съмнения за всичко, всяко мнение е полезно. Все пак предстои изпитът в СС и предстои да бъдат приети още 60 деца поне.

Пак не си хванала същността. Аз не говоря за преди 5 години. Който е умен, ще разбере защо едното е по един начин, а другото по друг. Освен това, умният човек разбира, че всеки частен случай си има частните обстоятелства и причини. Независимо положителен или отрицателен е случая. Психоклиматът в едни клас може да е диаметрално противоположен от този в друг клас. Освен това до голяма степен как другите деца приемат едно дете си зависи от самото дете. Психолозите не са факири. Правят всичко възможно, но понякога каквото и да правят не се получава. И до голяма степен това се дължи на възпитанието.
По този показател може да се правят изводи изобщо за училището, само ако случаите на напускане (с подобни причини) са масовост. Каквато тенденция е имало в други училища. Та ти си проучвай, няма лошо. Не знам до колко са ви учили да анализирате в катедра "Право" в УНСС. Но мен в катедра "Финанси" ме учеха много. Та гледам да обхвана не повърхността "ЕЖК", а дълбините на казуса.
А дали гостенката ти(а не приятелка) е била напълно откровена за всички причини да премести детето е наистина Божа работа. Wink

Гадамер, почти съм сигурна, че са преместени в Изи.

П.П. Във всички топ училища има единични случаи, като на твоята гостенка. Не им е понесло. Аз изводи за "какво е положението в училището" от единичен случай не мога да си направя. Толкоз.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 09:55 от Fancy

# 144
Fancy, може ли да споделите защо правите такъв извод? Прозвуча ми сякаш - всички деца, които не се адаптират се местят в Иззи.. 🤔🙄 Може и грешно да тълкувам думите. ✌

# 145
Разбрах ,че и ИЗЗИ са върнали големите ученици.
Дали да не започнем с някаква подписка....

# 146
  • София
Dadofdragons, честито за избора. Сега се подготви и за ако има нещо негативно в Питагор да слушаш- Ех, ако бяхме избрали СС нямаше да е така Grinning Честно казано и аз бих избрала по-близкото училище в крайна сметка, но от друга страна съм и жена и натякванията не са ми чужди Simple Smile

Пипи, много се радвам, че най-сетне нещата влезнаха в релси и за твоето дете.

Мецане, ей ма на.. в групата съм и мога да поспоря. Домашните са 30-40 мин за уикенда, през седмицата няма такива. Ако много се разсейва може и час да отиде. Аз съм на мнението на Санака, че при целодневно обучение, домашни не трябва да се налагат. Тия 30тина минутки са по-скоро за изграждане на навик.

За таксите - наистина почват да минават психологически граници . Хваща ме страх до 7ми клас какво ще става. Ако продължат да растат с такива темпове, като нищо да стигнат невиждани висини.

# 147
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съм далеч от мисълта, че ежегодното преместване на 2-3 деца от едно училище в други училища, означава, че първото е по-лошо, а другите - по-добри. Има си едно микро движение във всеки випуск и всяко училище, извън местенето след 4 клас.

# 148
  • София
Fancy, това повтарящо се натякване “който е умен ще разбере” някак не е уместно, ако разбираш какво искам да кажа. Напълно ясно е, че зад всеки един конкретен случай стои нещо повече от думите на някой. И аз достатъчно съм анализирала за да избера и реша. Освен това, ако в катедра “Финанси” вие учите анализ, то ние в катедра “Право” учим как да усещаме кога някой казва истината и кога прикрива нещо, както и да следваме логиката. Психология се нарича и е крайно необходима за моята професия.
И не. Детето не е преместено в Изи. Въобще няма как да кажа къде е, не е нещо мое, което да споделям.

# 149
Скрит текст:
Fancy, това повтарящо се натякване “който е умен ще разбере” някак не е уместно, ако разбираш какво искам да кажа. Напълно ясно е, че зад всеки един конкретен случай стои нещо повече от думите на някой. И аз достатъчно съм анализирала за да избера и реша. Освен това, ако в катедра “Финанси” вие учите анализ, то ние в катедра “Право” учим как да усещаме кога някой казва истината и кога прикрива нещо, както и да следваме логиката. Психология се нарича и е крайно необходима за моята професия.
И не. Детето не е преместено в Изи. Въобще няма как да кажа къде е, не е нещо мое, което да споделям.

Едно поколение сме. Прекрасно знам какво се учеше в катедра "Право" около 2000 година. И прекрасно знам как се котира "Право" от УНСС и в момента. Да не говорим, че основните ви преподаватели преподаваха и на нас.
Това качество да усещаш кой казва истината в каква връзка го намеси? Аз не съм твърдяла, че някой от разказа ти лъже. А и не само училите право в УНСС притежават това умение. Wink
Това с "ако е умен" се наложи, заради нуждата да дообяснявам. Която май пак се налага - да потретвам.

Постоянно има циркулация между училищата. Все на някой нещо не му харесва и търси по-добро. Но докато това не е масово изобщо не могат да се правят каквито и да било изводи за климата и обстановката в кое е да е училище.
Както Магнолия обясни, че препредава думите на гостенката и, за да могат хората от изпита януари да вземат информирано решение.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 18:06 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт