Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 648
  • 798
  •   1
Отговори
# 285
А по каква причина в българско училище в България трябва да се учат всички предмети на английски? Flushed Що за безумна логика? Че чак и да е интересно...
Не трябва, но ако има търсене, защо да не се? В АК се учи всичко на английски, без БЕЛ и от 10ти клас българска история и география. Но както и да е, няма значение дали трябва или не, всеки си избира.

# 286
  • София
Само че тези деца вече са научили родния си език. Това е огромната разлика.

# 287
  • София
Може би двуезичната подготовка от ранна възраст е добра за деца на разноезични родители. Имам примери около мен, като вторият език не е английски и децата от малки говорят като роден и двата езика. Предполагам, че това е целта на такъв тип училища като Изи.

# 288
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хорариумът по Бел в Иззи е като на другите ЧУ. И сега не разбрах - трябва ли С1 по АЕ до 7 клас или не трябва? И явяване за сертификати Кейбридж 3 - 4 пъти до 7 клас?

# 289
  • София
Реално защо е нужно да се защитават сертификати до 7 клас? Освен да си премерят училищата успехите?

# 290
  • Отвъд алеята зад шкафа
Така доказват подготовката, която дават на децата. С тези резултати привличат родители. Без изпити, няма как да кажат - за поредна година нашето училище изкара толкова и толкова....Иначе твърдят, че за да свикват децата с изпитите.

# 291
  • София
Така имаш обективен външен критерий за постигнатото ниво на обучение. Иначе на практика до 12-ти клас не са нужни сертификати. А може и никога да не ти потрябват. А и както вече беше обяснено, явяването съвсем не е задължително.

# 292
  • София
Няма да казвам на колко съм, но още никой не ми е поискал Кеймбридж сертификата. Според мен евентуално в 12 клас за първи път може да се наложи да се доказват знания по английски, при кандидатстванията. Така че преди 7 клас не виждам каква е практическата стойност, спокойно могат да минат и без изпити.
Дали им трябва С1 в 7 клас предполагам също е риторичен въпрос, не им трябва. Спокойно могат да оцелеят и с по-ниско ниво, че дори и без никакво. Но е приятно да можеш да общуваш съвсем свободно на езика и да четеш неадаптирани книги още на тази възраст. И също така е съвсем възможно, английският е лесен език и подходящ за първи чужд. Аз не съжалявам никак за парите, пръснати в изпити и сертификати, въпреки че споделих вече, че никога не съм била ентусиаст по темата. Но най-същественият резултат е отношението към езика, което децата развиват. Тази година голямото записа курсове по втори чужд език и виждам, че влага същия подход и ентусиазъм да го учи като този, с който я запалиха учителките в ПУК/1 клас, когато прохождаше с английския.

# 293
  • София
Да, това всъщност е външна оценка за качеството на обучение, както е НВО 7 клас. Затова и училищата се хвалят с резултатите си. Но те се хвалят с всички постижения на учениците си, дори и за които нямат пряко участие.
Тези сертификати /понеже не съм съвсем наясно/ не се ли нуждаят от "защита" по-нататък в гимназията.

Само се допълвам, след мнението на Dandelion, че реално четенето в оригинал е най-големият плюс на доброто владеене на езика. Защото дори и най-добрия преводач променя оригинала, когато превежда. То затова и самите преводи на чужд текст имат защита на авторското право на превод. А пък поезията най-голяма промяна търпи при правод и е незаменимо да я прочетеш в оригинал.

# 294
  • София
Мога да сравня Питагор с Иззи на базата на личен опит с 2 различни деца - в Питагор по-високо нива по математика, в Иззи по-високо ниво по английски. Впечатленията от учителите са отлични и за 2те места. Към нито едно от тях нямам съществени забележки и ги считам за добър избор, зависи от детето и кой какво търси!

# 295
Но най-същественият резултат е отношението към езика, което децата развиват. Тази година голямото записа курсове по втори чужд език и виждам, че влага същия подход и ентусиазъм да го учи като този, с който я запалиха учителките в ПУК/1 клас, когато прохождаше с английския.

А! Да си дойдем на думата. Това търся в частно училище. Подход, който да задържи и доразвие любознателността на хлапето ми. Не съм проверявала нито дали излизат с А1, Б2, С7 до 1ви, 2ри, Н-ти клас, а как им преподават и какво, какво залагат като ценности, поне на хартия и по думите на приятели, познати и съфорумници. Преди година мислех, че не си струва да даваме пари за начално, по-добре за гимназия, но сблъсъкът с реалността от детската градина тотално ми обърна мисленето.

# 296
  • София
За мен пък повече си струва да се дават пари за основното училище, отколкото за гимназията. Това през призмата на две деца, минали през гимназиален етап.

# 297
За мен пък повече си струва да се дават пари за основното училище, отколкото за гимназията. Това през призмата на две деца, минали през гимназиален етап.

Съгласих се sanaka. И аз стигнах до този извод. Просто явно не се бях сблъскала с реалността на родното образование.

# 298
За мен идеята на ЧУ в основното образование е детето да влезе в добра държавна гимназия, която би дала добър шанс на детето да влезе в добър университет извън България, по възможност с пълна или поне частична стипендия. Ако след 8 години частно образование, после да кажем НЕГ или друга добра гимназия, влезе в УНСС, направо го виждам като загуба на средства.

# 299
  • София
За мен пък тикането към чужбина на всяка цена още от детската градина е едно от най-грешните решения, които може да вземе един родител. Пълно е с много тъжни примери. Много зависи от специалността. Чиста загуба на средства е ученето в чужбина на социални дейности или история, например. Едно от най-глупавите решения е да се учи право в чужбина, освен ако не си абсолютно сигурен, че ще останеш да живееш и работиш там, в което няма как да си сигурен предварително. Моят смисъл от ЧУ в основния образователен етап е съвсем друг.

Общи условия

Активация на акаунт