ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 4

• 37 838
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Да се запиша в темата.
rege -скорошно оздравяване, rodiva дано и твоите близки са вече по-добре.
Моите родители също от началото на месеца борят ковид, като при майка ми беше изключително тежко положението. Слава богу вече се пооправят, чак още не мога да се отпусна, че последните 10 дни прекарах с тях...
Не мога да реша за детето да го ваксинирам ли или не.
За себе си нямам колебания, сложих си и противогрипната.
Да не би да задължиха някоя от гилдиите- медици, учители и други да се ваксинират?
Нещо МОН не ме кефят с тези предложения...
И аман, докога само големите ученици ще се  "мерките" в тази държава...

# 121
  • София
Честит празник на вички празнуващи днес! Flowers Hibiscus

Извинявайте ама пак старата тема: с какво зелените сертификати на 100 % доказват, че детето е здраво в момента?! С нищо! Няма как да ограничават децата да ходят на училище независимо дали са 7 или 15 години. Тяхната работа е да намерят решение как могат всички деца да учат, а не само определен кръг от хора.
Значи на коледния базар могат да влязат спокойно без ЗС, в мола могат, в ресторанта могат, но само в училище са заразни един за друг... Във всички други държави училищата са последните затворили. Само в Бг нашите министри са най-умни. Angry

# 122
Мисля, че и в Австрия, и в Германия тестват всички наред в училище, а не само тези без сертификати.
Реге, бързо и пълно оздравяване на всички!

# 123
  • Пловдив
В Австрия въпреки поредния локдаун, при който освен аптеки, дрогерии,  хранителни магазини и бензиностанции, всичко е затворено, въведен е вечерен час в много области, излизането от дома е позволено само в изрично изброени ситуации, та въпреки това, децата ходят на училище. Тестват ги 3 пъти седмично и големите носят маски с висока защита, но ходят присъствено.
А тук само на думи децата са приоритет ...

# 124
Отчаяна съм вече от онлайн обучението и губя вяра, че децата ще се върнат скоро.

# 125
Здравейте, и аз отдавна съм отчаяна. Няма ли някой митинг да се организира. Това не може да продължава така. Моля ако чуете нещо, пишете тук. Трябва по някакъв начин да изразим мнението си... При 4% вакснинирани подрастващи това предложение е подигравка с децата и родителите!

# 126
  • София
Кати, Денков може да е отличен професионалист в химическите науки и вероятко е така, може да е много добър научен специалист и университетски преподавател, но не и администратор. Едното няма общо с другото. А, ако не разбираш от нещо или не се хващаш на хорото (колкото и да те блазни), или си подбираш екип, който да си разбира от работата и да е наясно какво се случва и в средното образование . Един министър няма как да разбира от всичко, (още повече университетски преподаватели, адвокати, научни работници, лекари, икономисти, каквито са били досегашните министри на образованието), затова има подчинени около себе си.  Да не говоря, че на Денков не му е за първи път да е на този пост и поне малко е наясно от какъв характер ще бъде работата му.
Така като гледам как вървят нещата, твърде вероятно е да остане той на този пост.

Да, така е. Точно затова казах, че действията му като министър по-скоро одобрявам. Т.е. тези плюещи тестове с ниска ефикасност не са най-доброто решение, но са най-добрия компромис. Примерно. И сравнявайки го с предшественика му определено го предпочитам.
При това, забележи, май е единствения министър от това правителство, чиито действия като цяло одобрявам...

Rodiva, съгласна съм. Не се сещам за нито една причина, налагаща гимназистите - или каквито и да било ученици - да се шматкат в мол. Спокойно би могло да се забрани влизането на непълнолетни лица в МОЛ-ове и подобни ПО ПРИНЦИП до края на извънредното положение. Те не печелят пари, не харчат свои пари, каквото и да харчат могат да го направят родителите. И биха могли да забранят достъпа до МОЛ без ЗС - ама няма за зоомагазин, за аптека, за н'ам си к'во. Има и зоомагазини, които не се намират в молове, и аптеки, и банки, и хранителни магазини. До момента само два пъти изобщо са ме попитали за този сертификат, в Зора и в Бриколаж. А в Кауфланд или Хит - които са над 300 кв.м. и далеч не само за хранителни стоки - тарапаната е много по-голяма... ама нали има аптека и банка и зоомагазин. Една от многото заповеди, която беше така направена, че да се обезсмисли напълно сама. В това отношение Денков е доста по-последователен. В смисъл поне не допуска да бъде въвлечен в издаване на заповеди проформа, каквото би било, примерно, домашното тестване.

avia, нали помниш какви отчаяни вопли настанаха, като се спомена за носене на маски - каквито и да било! - в училище... Подозирам, че в Австрия маските висок клас не си ги носят в джоба, на ръката, на врата, на челото, под носа и къде ли не другаде, само в г** не знам дали са си ги тикали още. У нас... не е точно като в Австрия. Да речем, в Австрия населението има някакво отношение към общото оцеляване, тук само си доказваме кой е по-смел, пък после ревем що докторите не са направили това или онова.

shimbite, при няколко десетки (не знам дали вече не са и стотици) милиона ваксинирани подрастващи е смешно това да се ползва като оправдание. Сега са 4%, като започне да се спазва това ще станат 94%, колкото е нормалното. Няколко милиона деца от 5 до 12 са ваксинирани вече... а тук говорим за големи и се чудим как да ги подсетим какво трябва да направят. Докато не му се бръкне в джоба на българина няма да се размърда... това е. Докато всички тестове не започнат да се плащат от тестваните (освен с направление при симптоми, де) няма да се повиши степента на ваксинираност. И няма да се понижи степента на смъртност.

# 127
  • София
Кати, темата ли обърка , какво е това накрая?

# 128
  • София

Не, не съм объркала темата, за Дянков и неговите предложения / решения говорим. Беше отбелязано, че 4% ваксинирани е твърде нисък за въвеждане на ПО само за подрастващи със зелен сертификат. Моята контратеза е, че при 94% ваксинирани би било ненужно и излишно въвеждането на такова изискване, а при 4% е просто неизбежно. Понеже докато държавата плаща няма да има промяна в общото ниво на ваксинираност, а ако погледнеш нивата на смъртност ще видиш, че от целия свят - целия!! заедно с развиващите се и съвсем измислени държави! - по този показател ни изпреварва единствено Перу. Ясно е, че времето за популярни и харесвани решения е отдавна отминало - всъщност безобразие е, че толкова дълго се разтегляха мерките на хартия, за да се угоди на гласоподавателите, не, че има вероятност да бъдат взети истински решения.

# 129
Не, не съм объркала темата, за Дянков и неговите предложения / решения говорим.
Дянков отдавна не е министър, а и не беше на образованието.

# 130
  • София

Оххх... Извинявам се, Денков, очевидно, не знам отде се е взело това "я". Съжалявам.

# 131
  • В светлината на слънцето
Момичета, децата ви участваха ли в конкурс за творческо писане на английски език (тези, които са в езикови гимназии)?

Каката участва, нищо че е с основен немски. Хубав е според мен разказът, тя естествено не е доволна от себе си.

# 132
Shimbi, имаше протест в събота.

Кати, отвори една листовка на тестовете със слюнка и виж каква чувствителност имат. После я сравни с тази на назалните вместо да говориш наизуст.

Заек, кога е бил този конкурс? Моята би участвала, но сигурно сме изпуснали срока.

# 133
  • София

Дъждец, информацията за чувствителността трябва да е обвързана с очакваното количество реагент. Очакваното количество реагент в периода, в който човек по същество е / може да е заразен в назалния секрет е малък, в слюнката - незначителен. И причината да може човек изобщо да е заразен в този период е, че много малък брой (в сравнение с алфата) от делта варианта са достатъчни за заразяване... И назалните в момента са с твърде ниска чувствителност. Защо - не знам. Изобщо казано само смътно си представям какво точно представлява антигенен тест. Но според ЛЛ, която ме държа 5-6 дена без лечение (специфично), понеже, независимо от отрицателните тестове, най-вероятно е корона и дай да го видим накъде ще се развие, ужасно много от болните са коронови, но или много късно, или изобщо не позитивират тестове. Това е статистическо наблюдение без претенции за представителност на един общопрактикуващ лекар в София. Без обяснение на въпроса "защо", само наблюдение. Преди 2 седмици сигурно и аз щях да мисля, че антигенните би трябвало да имат малка разлика с пср-ите - понеже така твърдяха... ама май е в минало време.

ПП
Само за езиковите ли е този конкурс?

# 134
Реге, бързо оправяне на цялото семейство!  Мисля, че ти беше писала, че и противогрипна ваксина сте сложили, освен за ковид, та и аз потърсих тогава, за да купя.

Абсолютно права си. Бяхме ваксинирани И с противогрипна ваксина. Но явно това не оказа никакво влияние. Въобще си мисля че нас ни погази някакъв нов щам защото симптомите нямаха много общо със спряганите навсякъде. Всъщност само загубата на обоняние/ вкус и главоболието беше общо. Другото беше загадка. Но пък ги имахме и тримата и заедно с положителните писисари така че не може да е друго. Днес тийна най-после не е с темп над 39 градуса което е знак че ще се подобрява.
Прочетох преди малко новината  че ако повече от половин клас  имат зелени сертификати , могат да се върнат на училище без тестване. Другата половина да му мислят. Мисля че се опитват да направят нещо ама всъщност е едно голямо нищо.

Общи условия

Активация на акаунт