Препарати за съдомиялна - 12

• 60 671
  • 729
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Предполагам, че зависи от силикона - не бих се ангажирала да кажа едно общо "да" или "не". Моите форми за мъфини ги миех в миялната и нямаха повреди, не съм се и отровила. Но като купувах, избрах такива, на които изрично е упоменато, че са подходящи за миялна.

# 496
  • Paris, France
Здравейте, мога ли да пускам силиконови форми за печене в съдомиялната, знаете ли?

Да, разбира се. Слагам ги в горната кошница. Идеално се измиват. Ако гланцът не е мазен или не е в достатъчно количеството, понякога може да залепва печивото повече, но не е фатално. Мажеш леко с мазнина. На всякаква програма се измиват. Щом издържат на 200°, ще издържат и 75. Малките чашки за мъфини се случва да се обърнат ако струята е силна. Гледам да са в някой ъгъл или да ги сгащя между стъклени чаши. Пробвах да ги слагам на етажерките, не не се измиват добре винаги. По-плоски форми нахлупвам над чинии.

# 497
Здравейте, мога ли да пускам силиконови форми за печене в съдомиялната, знаете ли?
Можеш, няма проблем.

# 498
Извинявам се за може би тъпия въпрос, но каква е разликата между горната и долната кошница? Горе е по-щадящо измиването ли? Оставям на страна обема, който се събира в двете, питам защото ми направи впечатление, че за някои съдове (бебешки по-конкретно) изрично се упоменава да се слагат горе.
Отскоро сме с миялна и още се уча Simple Smile

# 499
  • София
Извинявам се за може би тъпия въпрос, но каква е разликата между горната и долната кошница? Горе е по-щадящо измиването ли? Оставям на страна обема, който се събира в двете, питам защото ми направи впечатление, че за някои съдове (бебешки по-конкретно) изрично се упоменава да се слагат горе.

Да, при горната кошница водните струи са по-малко, което щади съдовете. По-важноото е това, че над нея е таванът на машината или пък чекмеджето за прибори, така че по-леките съдове от пластмаса и подобни няма къде да „избягат“. Ако ги поставите в долната кошница, има опасност силните струи да ги преобърнат.

# 500
Долу водата се впръсква с по-голямо налягане, а горе - с по-ниско. Затова долу се поставят тави, тенджери, тигани, съдове, в които е готвено и загорели такива, а горе измиването е по-щадящо и се редят по-фини и по-леки съдове(пластмасови), бебешки принадлежности,  чаши, купи и др.

# 501
  • Paris, France
Струята от перката под формата кошница е по-слаба и по-трудно обръща пластмасови съдове и малки предмети.  Непосредствено под долната кошница е наревателят и резервоарът с гореща вода и високата температура може да скапе някои пластмаси. За обикновени чинии и тенджери това няма значение, но за пластмаси, гума, силикон може да се окаже фатално.

Продават се силиконови, мрежести торбички за малки, бебешки вещи, така че да не се обръщат и разбягват в миялната. Нещо такова:

https://www.amazon.com/REVEX-Dishwasher-Silicone-Accessories-Pac … ier/dp/B09S5P6PPB

Може да се сложат и в кошницата за прибори.

Важно - шишетата за мляко, бибероните трябва да се изплакнат преди да се мият и да се разглобят напълно. Не трябва обръча, в който се поставя силикона да седи със силиконови биберон вътре. През дупката на силиконовия биберон трябва да мине вода. Ако не пропуска лесно, като някои модели на Авент, натиска се с пръст, така че да излезе вода и да разкара остатъците от мляко. Преди приготвене на млякото се плакне с чиста, течаща вода, защото киселината от гланца може да пресече млякото.  

На мене ми казаха да мия на поне 60°С и да не стерилизирам, но всяко географско място е различно.

Да знаете, че миенето в миялна бързо скапва пластмасовите шишета и ако миете с прах или таблетки може да се надраскат.

Ако имате опция допълнително плакнене е добре да я включвате като миете бебешки прибори.

Някои миялни имат специални, бебешки програми със силна струя долу и слаба горе.

Има поставки за шишета (биберони), които се слагат на горната кошница, но си е игра да се слагат и махат. Наистина държат високите, пластмасови шишета от 400-500мл и така не падат, не се обръщат и се измиват добре. Килнати в някой ъгъл не винаги се измиват.

Аз избрах да ги мия на ръка, но преди 20+ години нямаше сегашните препарати. Сега бих ги мила на бебешката програма 70° с 4 плакнения, с гела Finish 0%, който не оставя никаква химия по съдовете. Не бих слагала гланц.

Пак да питам за новия Финиш Ultimate plus, че му се чудя, цената е много добра, а промоцията е до неделя. Този:

https://www.auchan.fr/finish-powerball-ultimate-plus-tablette-va … itron/pr-C1608892

https://www.auchan.fr/finish-powerball-ultimate-plus-tablettes-l … -en-1/pr-C1608890

Много ме сърбят ръцете да го купя, обаче трябва да купя минимум 50 капсули, а ако не ми хареса ще си го чукам в кратуната, защото имам кашони с капсули, които не са ми по сърце.

# 502
Много благодаря, много полезно! Hug
Не ползвам гланц, но забелязвам, че бебешките шишета не се изплакват добре и си трябва допълнително изплакване.

# 503
  • Pazardjik
Момичета и момчета, някой ползва ли тези? Дайте отзиви, аз от години съм само с Феери и нямам наблюдения за ефективността на другите.

# 504
Момичета и момчета, някой ползва ли тези? Дайте отзиви, аз от години съм само с Феери и нямам наблюдения за ефективността на другите.
Скрит текст:
Аз пък ползвам само тези. Супер са.

# 505
  • София
Финиш съм ползвала само промо таблетките, които дойдоха с миялната и не ми харесаха (точно този куантум беше).
Само феъри си ползвам.

# 506
  • Paris, France
Скрит текст:

Мнението ми е за показаните, Finish Quantum powerball ultimate със синя течност вътре. Има и лимонена версия. Има и други вариации като Finish Quantum powerball ultimate infinity shine и Finish Quantum powerball ultimate plus ,   Току що ги купих, защото бяха на промоция и след Feiry съм направо отвратена. С евтини, супермаркетски таблетки или прах и гланц постигам по-добър резултат. Единственият им плюс са, че с тях съдовете съхнат леко по-добре и дотам.

Мих засега 5 пъти с тях в машини марка Беко и Бош, които препоръчват Finish. Първият път на 50° еко 3 часа имаше остатък от прах и найлон в отделението. По пластмасовата камбана от микровълновата имаше купчина мокър прах. Успя и да я надере в горното чекмедже.

Пуснах отново на 65° едночасова и всичко се изми, но по пластмасата имаше капки вода, както и с Фейри, защото с сушенето е кратко. По дъната на купичките имаше бял филм и ми корозира леко няколко нови купички. Досега не ми се е случвало никога. По дъното на иноксово сито се появиха петна от ръжда, а Fairy platinum plus даже го изчисти от ръжда веднъж, когато позната го беше мила със зле нагласена сол.

На второто миене мислех да хвърля таблетката на дъното, но реших да пробвам в отделението и този път се е отворило добре и изми.

Трето миене на едночасова. Сложих един мой стъклен, мазен капак от тенджерка, в която е пържено дълго. Извадих го с дъга, мека, неразтворена мазнина и петна по неръждаемата стомана:

По пластмасовата цедка все още имаше петна от чай и кафе. Случва се с Fairy original  но никога с Fairy platinum plus. Пластмасата мирише на евтин прах за пране след миене с FPQU, а с FP+ не мирише на нищо.

Капките оставят бели петна по вратата на съдомиялната, което с никое Фейри не ми се случва.

След миене миялната мирише на евтин прах за пране или миене. Няма я приятната, чиста миризма от Фейри. След нощ с мръсни съдове миришеше на мръсни съдове, а това не се случва и с евтиното Фейри. Може би лимонената версия не FPQU e добра за миризма??????

Мила съм преди с него и не бях очарована, но го купих за когато ми трябва суха пластмаса бързо. Нямам спомен да е оставял петна, но май го развалиха като пуснаха вариантите Infinity shine и ultimate plus.  

Стискайте палци, че купих и таблетките 0%, гел, както и ultimate plus. Дано да мият! Сега ще си ги чукам в главата.

Fairy original мият сходно, оставят захабените съдове захабени, но поне се разтварят и миришат на лимон или свежо. С FP+ е несравним. FP+ е от друга лига.

Чаши, чинии скриптят с FPQU, лъскави са като с Fairy original. FP+ ги оставя още по-лъскави и леко по-мазни. Силно загоряло до черно не изми, но при нас и Фейри P+ не го мие, само Sun expert extra power.  

В офисния Бош измива чашите и мръсни чинии с пролепнал кашкавал на нормалната програма 60° за около 2 часа, но това всяка таблетка го прави.

Фейритата са по-лесни за слагане в отделението.  

И без пари да ми дават FQPU, не го ща след Фейри.

Очаквайте включване за Finish ultimate plus! Взех и лимон, та поне да не вони миялната.

Редакция Добавям, че след миене с ФП+ По тенджерите и чиниите храната залепва значително по малко и ако се минат с течаща вода са като нови. С Fairy original и Finish ultimate не е така и всичко лепи. Това може да се поправи с добавяне на гланц или увеличаване на степента на гланца, но тогава понякога има следи от гланц и някои съдове може да корозират. Тествала съм без гланц и с отделение за гланц, което е отдавна празно. Единствено ФП+ няма никога нужда от гланц.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 13:33 от Nevena Virolan

# 507
Никога не съм имала посочените от Невена Виролан проблеми с ФКУ - препаратът, за който попита Рени Ангелова.
Аз слагам капсулата така, ако има някакво значение:
Скрит текст:

# 508
  • Pazardjik
Благодаря ви за отговорите! Купих тези от снимката ,ще дам отзиви след употреба. 30 броя са,не са много ако не стават лесно ще ги прежаля.

# 509
  • Paris, France
Скрит текст:
Никога не съм имала посочените от Невена Виролан проблеми с ФКУ - препаратът, за който попита Рени Ангелова.
Аз слагам капсулата така, ако има някакво значение:
Скрит текст:

Точно така сложих капсулата първия път, само че с червеното топче нагоре. Като не се разтвори реших да я сгъвам за да не се прищипва. За 15 години ми се е случвало 2-3 пъти, но обикновено като мия едно след друго 2 пъти, а този път отделението беше сухо. Другата неразтворена капсула беше FP+ 🥳

Искаш да кажеш, че като сложиш мръсни съдове в миялната след FQU, на другия ден вътре мирише на лимон или друго свежо, а не на манджа? Да не би да ползваш лимоновия? На мене FQU със синята течност ми мирише на евтин прах за миялна, от сорта на Visior на Leclerc или Carrefour. Не е силна миризмата, но и не е луксозната на FP или FP+. Лимоновия FQU мирише леко на сладък лимон, а не на горчив като Фейри.

Рени Ангелова мие с години с Фейри, което означава, че харесва качествата им. Затова сравних с два вида Фейри. Не мисля, че миещ с Fairy platinum, platinum + и даже обикновения ще хареса FQU. To и след Visior classic не бях очарована.

Успех Рени! Ако не ти харесат, можеш да редуваш с Фейри докато свършат и става по-поносимо. Ако ти липсва мириса на лимон, има обезмирисители, които се закачат в горното чекмедже и ароматизират за около 30-60 цикъла. Чакам с интерес отзивите.

Общи условия

Активация на акаунт