Лидл 158 - Декемврийска с коледни вълнения

  • 122 822
  • 2 440
  •   1
Отговори
# 2 160
  • софия
  • Мнения: 30 256
Руската салата е френска. Оливие.
Най-хубавата купешка беше в Берьозка, но точно днес взех и нещо вкусът не е същият.
Скрит текст:
Цитат
      Оригинална рецепта   Редактиране
Месо от два варени фазана, един телешки език, 100 грама черен хайвер, 200 грама маруля, 25 рака, 200 грама дребни кисели краставички, 200 грама маринована соя, 2 пресни краставици, 100 грама каперси, 5 ситно нарязани твърдо сварени яйца. Сместа от тези продукти Оливие заливал с провансалски сос, приготвен от балсамов оцет, стритите жълтъци на 2 твърдо сварени яйца и половин литър зехтин.

История   Редактиране
Оригиналната версия на салатата била изработена през 1860 г. от Люсиен Оливие, главен готвач в ресторант Ермитраж, един от московските най-реномирани ресторанти. Салатата на Оливие бързо станала популярна сред посетителите на ресторанта. Точната рецепта и по-точно тази на дресинга била ревниво пазена тайна. Знае се, че салатата била приготвяна от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Според други източници имало и трюфели, риба, пушена патица, но със сигурност нямала картофи, което днес е основната съставка на салатата.

Към края на 19 век един от помощник-готвачите на Оливие – Иван Иванов направил опит да открадне рецептата за салатата. Докато приготвял дресинга, в пълно усамотение както бил свикнал, Оливие бил внезапно повикан по спешност. Възползвайки се от ситуацията Иванов се промъкнал в кухнята и видял съставките, които използва Оливие за дресинга, както и точните им количества. След това Иванов напуснал Оливие и отишъл да работи като главен готвач в ресторант Москва. Там той подозрително започнал да предлага салата подобна на тази на Оливие, но под името „Столична салата“, обаче дресингът на Столичната салата бил с по-ниско качество – все пак нещо в салата на Иванов „липсвало“, разказвали гастрономите по това време. Точните пропорции на оригиналния дресинг така и не станали известни. По-късно Иванов продал рецептата на различни издателски къщи, които допринесли за разчуването ѝ. През 1905 г. ресторант Ермитраж бил затворен и семейство Оливие напуска Русия (Люсиен Оливие умира 1883 г.) и за това в негова чест салатата станала известна като „Оливие“. С времето популярността ѝ растяла, но тъй като голяма част от съставките ѝ били рядкост, други скъпи или сезонни, постепенно тези съставки били изместени от по-обикновени и достъпни като така се стигнало до днешната версия на руската салата.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Руска_салата

# 2 161
  • Мнения: 594
В руската салата свекърва ми слага от пушката вакуумирана шунка, както и на пицата. Става чудесно.

# 2 162
  • Мнения: 35 645
Мъжът ми е полуруснак и слага шунка. Не иска мортадела. Моите малките много я ядат тая мортадела без чушки която е. Моя слага на руската настъргани яйца и смлян лук. Така я правеше майка му, която беше рускиня

# 2 163
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Руската салата я правя с крайните парчета шунка и замразения микс грах и моркови от Лидъл. Майонеза каквато хвана. Предишния път забравих да сложа кисели краставици и синът ми яде. Сега му отделих в една купа  без тях. Догодина пак  Simple Smile

# 2 164
  • Мнения: 20 887
Аа, котана е за предупреждение да внимавате с руската, да не стане като с тиквеника 😸
Аз още не съм измислила новогодишното меню, но ще ме излъжете и мен с тази руска. 😏
Аз салам слагам какъвто имам, но гледам да е пресен, шунка, или някакви кренвирши. И с карфиол става хубава, но е по-нетрайна.
Звънче, какви са тези езици, фазани, чудеса... 😁

# 2 165
  • Мнения: 10 650
Яйца и аз слагам. Дядо ми слагаше и кисела ябълка, но на мен не ми допада. Всъщност може много да се импровизира.

# 2 166
  • софия
  • Мнения: 30 256
За НГ правим солена торта, която е все едно редена руска, без грах.

# 2 167
  • Мнения: 20 887
Майка ми слагаше жълтък. Все съм се чудела защо не слага и белтък 😄

# 2 168
  • София
  • Мнения: 18 261
У нас пък не слагаме салам в руската салата.
В Москва я правеха с шунка в по-скъпите ресторанти, но това преди много години. А бедните хорица - с кренвирши или т.н. "докторская колбаса". Последното е уж само от смляно месо, без консерванти и е малко по-скъпо.

# 2 169
  • Мнения: 43 389
Руската салата винаги я правя в няколко купи. В едната е разбъркана с майонеза и готова за консумация. Другата е заготовка. Като свърши готовата салата само разбърквам с майонеза и лимонов сок. Така ми е по- свежа и вкусна.
Чудя се дали да си причиня утре Лидл. Нямам нищо спешно, но ми влиза в ежедневната сутришна разходка.

# 2 170
  • Мнения: 20 887
Абе я напишете какво ще готвите за НГ, да открадна някоя идея 😏

# 2 171
  • In transit
  • Мнения: 14 188
Руската и аз я правя с яйца. По-вкусна ми е. За салам ползвам чешкия шпеков от Лидл. Много приятен пушен вкус има с него.

# 2 172
  • Мнения: 75 378
Абе я напишете какво ще готвите за НГ, да открадна някоя идея 😏

А  туй то....

Мериат, не, върви да правиш заготовките Joy

# 2 173
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
О, аз ще притичам за Камембер и синьо сирене, Брезаола, портокали, зехтина и не помня какво друго...

За НГ  у нас:
Скрит текст:
Предястие - Хлебчета с Камембер  и ябълка
Основно - Печено агнешко с Табуле и ментов сос;   Пилешка пастия; 
Салата  – цвекло – червено и друго, целина;     зелена - още я мъдря ...
Десерт – ябълков сладкиш (от мама) с  ванилов сос
Баница с късмети също от мама.

Последна редакция: ср, 29 дек 2021, 21:08 от Morena

# 2 174
  • Мнения: 31 790
Леми, руска салата с език със сигурност не бих яла 😁 Повече ми допада съвременния вариант на мен. 🙂 Не съм фен на тиквеника, затова ще наблягам повече на руската салата...Когато има и карфиол вътре...много я харесват вкъщи и тези, които уж не обичат карфиол! 😁
Пийкок, мисля, че би ми харесала и с яйца и малко лук. 🙂
Мариат, много си хитра. 😃 Крада идеята за заготовка...🙂
С добавен пушен бекон също ще стане добре...определено позволява импровизации руската салата.

Общи условия

Активация на акаунт