Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 226
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 180
Интересно ми е как ще извикат синът ми в училище за изпитване, като достъпът до училище в момента ще става само с тест или сертификат.
Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
...............
в) При провеждане на индивидуални дейности, за които е обективно невъзможно провеждането от разстояние в електронна среда – индивидуални часове, консултации, индивидуални писмени или практически изпитвания за текуща оценка, изпити в процеса на обучение – за оформяне на срочна оценка, приравнителни изпити, за промяна на оценката, за изпити за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално и информално учене, индивидуални дейности за подкрепа за личностно развитие.

Това обезсмисля тестването и ПО за учениците с тестване. Никой не е минал на индивидуален план все пак, да видим сега учителите дали ще се съобразят или ще разхождат децата до училище, за да им видят очите, след като идеята е достъпът до там да е с тест.

# 181
Трябваше да го цитирам цялото.
Индивидуалните дейности се провеждат, като не се допуска едновременно присъствие в училище/ЦСОП и смесване на ученици, за които се осъществява присъствен образователен процес при условията на 4.1., и ученици, които присъстват в училището/ЦСОП за провеждане на индивидуални дейности.

# 182
  • Пловдив
Сега вече ще "блесне" лустросания и идеализиран образ на ПО с всичките му недомислици и абсурди. Децата са заложници на системата независимо дали ДО или ПО. Но въпреки всичко се справят. Къде добре, къде зле, кой колкото може. То в цялата абсурдност на ситуацията за нормалност изобщо не може да става дума и в двата варианта......

# 183
Всъщност, миналата година, когато моето дете остана на ОЕСР, отношението бе същото. Много тъжно, защото демонстративно се шамароса труд, отговорност и положени усилия, демонстрирани през години на присъствено обучение. Да, детето бе привикано и направи по три теста в един учебен час. Излишно е да подчертавам, че ги направи за отличен, но отношението няма да забрави, нито ще прости, като част от това вече общество, защото е пълнолетен гражданин.
Принципно, и в присъствена форма, изпълнителните, отговорните, учащите някак биват наказвани, тарикатите и онези "по пижамите" си минават необезпокоявани метър. Виждам го мноого добре, защото у дома си имам и един друг ученик, от "друга порода". Та не е защото това е конкретно моето дете.

# 184
Чудесно, да посочат ден и час и ще иде за контролно, тест, класно, срочно оформяне и каквото там. Миналата година също ходи няколко пъти. И чака, чака и чака среща с преподавател, който беше обещал за оформяне за срока да отиде да прави присъствено контролно. Така и не дочака. 2 дни поред седя на тръни, преговаря, и накрая- не я извикаха.

# 185
  • Ямбол
Лиляна,  разбирам огорчението ти от цялата неестествена обстановка, но точно такива емоционални изказвания, съдържащи (не)скрита заплаха за учениците ти, пораждат недобро отношение към учителите. За какво ще наказваш тези ученици. Те самите са достатъчно объркани и стресирани, за да се боят допълнително какво ги чака като се върнат в клас.
С нищо няма да ги наказвам. Ще покажа на останалите, че при изпитванията всички ще са равнопоставени. Едните пожелали да са в клас ще бъдат изпитвани там, а другите ще си лежат в леглото и ще могат да ползват всичката налична информация в нета и от близки. Не е честно и за да не се поблазнят първите, така ще е.
Що се отнася до онези, които нямат други причини, а просто знаят, че като няма 50% съгласие, ще ги оставим вкъщи и правят работата ми трудна, то по трудния начин ще трябва да си завършат образованието. Защото причина няма, понеже бяха всички при ротация, сега просто избраха да изкарат лесни оценки от дома си. Става дума за пълнолетни ученици, които умишлено не дават съгласие.

# 186
За тези, които са онлайн има прекрасни начини да подготвиш такова контролно, че да нямат време да преписват и търсят в нета. Всичко зависи от твоите качества като учител.
Дъщеря ми точно това преживя в ДО и сега оценките и в ПО не са много по-различни от предходните.

И не, не съм за ДО. Но да си изливаш гнева върху деца, които не успяваш да убедиш в полезността на ПО не е никак ОК.

# 187
Това е демонстрация на крайно безсилие. Да не можеш да си прецениш кой ученик кога преписва.....
И да нямаш адекватна форма за проверка в ситуацията.
При нас преписването присъствено е в пъти по-лесно. Сега на ДО са се вторачили в камерите и не можеш поглед да поместиш. А дали си по пижама няма никакво значение. Или на дивана. То щото на дървения стол часове наред е много здравословно.

# 188
  • Ямбол
За тези, които са онлайн има прекрасни начини да подготвиш такова контролно, че да нямат време да преписват и търсят в нета. Всичко зависи от твоите качества като учител.
Дъщеря ми точно това преживя в ДО и сега оценките и в ПО не са много по-различни от предходните.
Няма такива начини, поне при мен. Ще бъдат всички равнопоставени. Давала съм в предишни теми примери. Единственият начин е да дам по-трудни задачи, но няма да го направя.

# 189
# 190
Няма такива начини, поне при мен. Ще бъдат всички равнопоставени. Давала съм в предишни теми примери. Единственият начин е да дам по-трудни задачи, но няма да го направя.

Еми безсилие. Какво да кажа. Толкова други да могат...

# 191
Лиляна,  разбирам огорчението ти от цялата неестествена обстановка, но точно такива емоционални изказвания, съдържащи (не)скрита заплаха за учениците ти, пораждат недобро отношение към учителите. За какво ще наказваш тези ученици. Те самите са достатъчно объркани и стресирани, за да се боят допълнително какво ги чака като се върнат в клас.
Що се отнася до онези, които нямат други причини, а просто знаят, че като няма 50% съгласие, ще ги оставим вкъщи и правят работата ми трудна, то по трудния начин ще трябва да си завършат образованието. Защото причина няма, понеже бяха всички при ротация, сега просто избраха да изкарат лесни оценки от дома си. Става дума за пълнолетни ученици, които умишлено не дават съгласие.
Ами аз съм родител и съвсем съзнателно се възползвам от правото си да не пусна детето на училище сега при тези бройки, като не разреша тестване. Щом достъпът до училище се приравнява на достъпа в мола, така ще бъде. Не изкарах зелен сертификат с антитела на детето за мола, няма да го направя и сега за училище, нито пък ще си подлагам детето на тестване за да отиде в абсурдни условия да учи. Така че обърнете се към МОН, ако си мислите че някой скатава, ние се възползва от възможностите дадени от МОН при голям брой случаи.

# 192
  • София
Кати, никога не съм твърдяла, че няма ученици, които са у дома  не за да се скатават. Твърдя, че е по-лесно в клас.
Твърдя, че в някои класове проблеми с дисциплината правят невъзможно това да чуеш добре урока. Твърдя , че когато си в клас и нещо е останало неясно можеш да зададеш въпрос и да получиш отговор. При ДО не винаги можеш да се доредиш и не винаги има време за това.
 Всяко дете има предмети, които не са най-интересни и любими и точно при тях при ДО без странична подкрепа се  случват най-големите дупки, а страничната подкрепа изисква същото време още веднъж и отделно  не е по джоба на всеки.
Получава се така, че денят пред екрана се налага да е редовните 6-7 часа+ поне още толкова странична подкрепа и то без да броим домашните. Ако се изучава сериозно език, това са + поне 6ч/седмично , а ако езиците са два...не стигат дните от седмицата.

Не знам как е по-лесно, подозирам, че в различните ситуации и за различните хора (е, малки хора) е различно. Казах само, че не за всички е въпрос на личен избор, за някои (не, слава Богу, не за моето) е императивна необходимост. И да бъдат допълнително тормозени точно тези деца от учителите си, понеже не знаят, не ги интересува и искат да им е по-лесно - на учителите, де - да не се занимават с различните, с особените, с онези със здравословни проблеми или такива в семейството, или... и много други неща - да бъдат целенасочено измъчвани и унижавани е... меко казано грозно.

# 193
При нас два 12 и два 11 класа не могат да съберат 50% съгласие и това е умишлено, защото не им се ходи на училище. Но до няколко дни очакваме спад под 250 за града ни и тогава ще трябва да дойдат. Тогава, добре че не им преподавам, щеше да разберат, че е било по-добре да се съгласят и то по трудния начин.
В моя клас има 100% съгласие. Благодарение на моите разяснения и лек натиск, че присъственото обучение трябва да е приоритет. В калсовете, в които ще имам ученици не дали съгласие за тестване и останали на онлайн, няма да си губя времето да чакам добра връзка и да се занимавам с подобни проблеми. Включвам лаптопа, пускам Тимс към дъската и кой колкото е разбрал. Имам право да ги викам за изпитвания, ще ги викам още първите дни, че да им стане ясно, че не е по-лесно да си стоят в леглото и изобщо няма да стане както я мислят.

Браво, супер, изкарай си го на децата затова, че ги побъркахме с иди ми-доди ми, всеки ден различни заповеди, пълна липса на мисъл и противоепидемичен смисъл, затова че живеем в пандемия и нервите ти вече не издържат.

Нали се сещаш, че и това ПО ще е ден до пладне, колкото да ги стресират  и нафраскат оценките.

# 194
  • София
Ами аз съм родител и съвсем съзнателно се възползвам от правото си да не пусна детето на училище сега при тези бройки, като не разреша тестване. Щом достъпът до училище се приравнява на достъпа в мола, така ще бъде. Не изкарах зелен сертификат с антитела на детето за мола, няма да го направя и сега за училище, нито пък ще си подлагам детето на тестване за да отиде в абсурдни условия да учи.
Кога на децата им е трябвал ЗС за мола?

Общи условия

Активация на акаунт