Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 41 054
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Djordja, аз моите фотокаталитични филтри ( как гръмко звучат Simple Smile) ги мия всеки път като мия филтрите на климатика- с душ слушалката в банята. На подовият климатик на всеки две седмици, на стенният веднъж в месеца.
И явно са добре… Онези така ме наплашиха, че ако ги намокря, щели да се вмиришат, та аз само миех големите филтри, а тези ги изтупваха и продухвах.
Сменяла ли си ги досега? Пише, че на 3 години трябвало да се подменят с нови, а на 6 месеца да се измиват под течаща вода.

Нещо се шашнах ,че аз мия само обикновените .Надявам се ,че нямаме такива ,но ми пуснахме мухата .
Тези филтри са едни относително малки правоъгълничета, които са прикрепени към големия/стандарния филтър.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 22:32 от Djordja

# 631
  • Велики Преслав
Здравейте, може ли някой да каже по някоя дума и за климатиците Финлукс ... Нямам набелязан конкретен модел, но съм се насочила към тази марка и искам мнение за марката като цяло ... Благодаря предварително ! Simple Smile

Никога няма да ги харесам. Ще ви сравня климатик от висок клас с Финлукс. Все 12ки.
Финлукс.
Компресор 550 вата
Управление на налягането на фреона-капилярна тръба
Външен единичен топлообменник.
Мощност в отопление W
1000-3980-4500
Тегло на външното тяло 25 кг
Фреон 600 грама

Висок клас
Фреон 850 грама
Тегло на тялото 35 кг.
Двоен топлообменник
Мощност на компресора
850 вата
Управление на налягането на фреона Електронен терморегулиращ вентил.
Мощност в отопление
800-4000-6500 вата.

С други думи.

Машините за да струват толкова има защо..
Скъпите запазват много повече мощност под -7⁰ имат много по-добри параметри, по-добро управление на струята и изобщо са много по-ефективни.

# 632
Сега ме мързи да стана и да ги снимам, те даже се водят фотокаталитичен филтър от титаниев апатит Simple Smile!
Нищо им няма, нашите климатици са на 7-8 години в жилището в което живеем сега а в старият ни апартамент са на 15 години. Перфектно си изглеждат и никаква работа не вършат- просто са търговски трик за да зарибяват клиенти Simple Smile!

# 633
  • София
Фуджитсу за мен за хубави, надеждни, икономични и топлещи машини, но много шумни.
1. Кои марки са хубави, надеждни и тихи?
2. Проблем ли е, когато леглото е опряно до стената и на тази стена е монтиран климатика? Ще духа към главата ми през зимата топлия въздух.

# 634
  • Велики Преслав
Фуджитсу за мен за хубави, надеждни, икономични и топлещи машини, но много шумни.
2. Проблем ли е, когато леглото е опряно до стената и на тази стена е монтиран климатика? Ще духа към главата ми през зимата топлия въздух.
Те всички марки имат шумни и тихи модели.
Предпочитам модели да давам, за определен бюджет. Като марки, по принцип тихи са двете марки Митсубиши, Панасоник, Хитачи, Тошиба, високия клас Мидеи, ЛГ, Даикин и други.

# 635
Сега ме мързи да стана и да ги снимам, те даже се водят фотокаталитичен филтър от титаниев апатит Simple Smile!
Нищо им няма, нашите климатици са на 7-8 години в жилището в което живеем сега а в старият ни апартамент са на 15 години. Перфектно си изглеждат и никаква работа не вършат- просто са търговски трик за да зарибяват клиенти Simple Smile!
Точно така, но реших да си спестя цялата дандания 😝
Значи днес ще пера!
1. Не мога да говоря за всички марки, но мога да споделя за личните ми наблюдения - в момента притежавам 3 Дайкина (подови) и 1 Фуджи Електрик (стенен). Икономични са, съдейки по сметките за ток. И външните и вътрешните тела са тихи - не ги чувам в режим на работа. В старото жилище имах един Фуджитцу - уникален беше, но не знам в момента как се държи марката.
2. Не бих сложила климатик над или срещу легло. По-скоро помисли за подов климатик в съответното помещение.

# 636
  • Велики Преслав
Джорджия, права си за частта за леглото, то когато вече наистина няма как, най-добре да е над главата. Така няма да духа по тялото.

# 637
  • при него
Нашия Fujitsu General KETA е много тих, по цял ден съм при него. Но е важно да уточня, че е сложен в много малко помещение ( примерно 12 квадрата) и работи сигурно на 20-30% от мощността си. Температурната разлика също не е голяма, примерно от 30 градуса да сваля на 25.5, т.е. и от тази гледна точка, не му се налага да работи с голяма мощност. Климатика работи много плавно. Пуска и спира студената струя на определени интервали, но не го чувам, кога го прави, ориентирам се, като усещам струята, кога я има и кога не. Писала съм няколко пъти, за мен, този модел е по-добър от Мицубиши Хеви Премиум. Двата работят при много сходни условия (западно изложение), в много сходни като размер помещения.
Имам 2 климатика в спалните ( единия е въпросното Мицубиши Хеви, другия е Хитачи Широкума). И двата са над главите на спящите. Струята и на двата е насочена да пада някъде към края на краката на спящите и сме абсолютно ОК. Аз не бих искала да ми духа на главата или гърба, особено, ако духа в режим охлаждане. При Мицубишито, проблем при нас е, че в режим отопление, пластмасите пукат, сякаш от топлината се наместват от време на време. В режим охлаждане, този проблем го няма. Спим си на него, особено сега в големите жеги. При никой от другите 3 климатика, го няма това пукане на пластмасите ( третия е Тошиба ДайСейКай)

# 638
Може ли за препоръка за климатик за вътрешна стая, 15-16 кв.м., височина 2.50 м.  в панелен блок на последен етаж, добра дограма и топлоизолация на партамента; стаята е с източно изложение с остъклен балкон с ПВЦ дограма пред нея; отопление на ТЕЦ. Във връзка с очакваното ниско топлоподаване ми се иска да има някаква алтернатива.

Основното изискване е климатикът да е с ниско потребление (ако се наложи мощността да се осигурява от акумулаторни батерии). За бюджет представа нямам от цените - гледам има модели от 1500 до 3000 лв. Някак ми се иска да е около 2000 лв.

# 639
  • при него
Зизини, на база моя потребителски опит, ако можете да дадете около 3000 лева, направете го, това е изключително добра инвестиция. Не гледайте на климатика като еднократен разход, а като инвестиция. И двата които имам за около тази цена са Хитачи Широкума и Тошиба ДайСейКай. И двата са страхотни и съм писала подробно. Те са във високия клас машини.
За 2000, по-скоро ще вземете среден клас, не че и там няма много добри попадения. Другите ми два са среден клас и за тях съм писала много, а Мицубиши Хеви Премиум, са също доста препоръчвани, но аз лично имам забележки.
Имайте предвид, че в крайна сметка, може да Ви се наложи да купите, каквото е налично, а особено много наличности няма, тези дни разглеждах сайта на Вимакс и за много модели, пишеше, че са с поръчка.
Вимакс е много добре подреден сайт, разгледайте и според мен харесайте модели, които са налични. Разбира се, може и на други места да търсите, но там някак си са много добре подредени и описани.

# 640
  • София
Djordja, какви модели са подовите Дайкин?

# 641
  • Велики Преслав
Speed Queen, за 2000 лв, климатиците са над висок клас. Среден са тези до 1500.

# 642
  • при него
Уф... аз моите ги купувах преди главоломното увеличение на цените с около 30-40%...
Извинявам се, сигурно си прав, Васко.

# 643
Теси два гледах, но ниаква представа нямам за марки - а по-горе пишеше, че единият е шумен:

https://vimax.bg/hiperinvertorni-klimatici/hiperinvertoren-klima … 0-btu-klas-a.html
https://vimax.bg/hiperinvertorni-klimatici/hiperinvertoren-klima … 0-btu-klas-a.html

Ако правилно се ориентирам, единият харчи 500W, а другият 560W при отопление.

Но то чета е важно колко консумира и колко отдава, а това ми е трудно да го съобразя. Ето тука два, от които аз бих предпочела първият, защото е с по-малко консумация:

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 10:59 от Zizini

# 644
  • при него
Зизини, сякаш и за двата пише, че са с поръчка. Според мен, звъннете и питайте, колко време ще трябва да чакате, за да прецените, дали ще ги търсите налични при друг доставчик, или ще се ориентирате към други модели, ако не можете да чакате.
Това е много важно да го решите, дали ще чакате (по принцип) или не, защото според мен, в настоящата ситуация, това ще Ви стесни възможностите за избор.

Общи условия

Активация на акаунт